#9 Tasty City

Ο ΑΛΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

 

Πόση αγάπη να χωρέσει ένα διαμέρισμα; Πόση να αντέξουν τα τέσσερα ντουβάρια; Μα δεν την βαστούν, δεν την αντέχουν, σωριάζονται συθέμελα κι αυτή ξεχύνεται στους δρόμους, στήνει καζάνια, ταΐζει λαό ανεξαιρέτως βαλαντίου, γιατί η αγάπη δεν έχει μάθει να ξεχωρίζει τους ανθρώπους, μοναδικός καημός της είναι να τρυπώσει κάπου ή τουλάχιστον να φυτέψει τον σπόρο της μέσα στον άλλο άνθρωπο..

Freeday 086 Freeday 091 Freeday 082 Freeday 081 Freeday 079 Freeday 078 Freeday 077

Ποιος άραγε είναι ο άλλος άνθρωπος Είμαι εγώ, εσύ, ο γείτονάς, ο περαστικός, η μάνα κι ο πατέρας μας, ότι ξεφεύγει πέρα απ’ το ατομικό “φουσκάκι” που μας περιβάλει. Όμως δεν βγαίνει έτσι η ζωή, γιατί όπως είχε πει κι ο χαμένος ποιητής “People are strange, when you’ re a stranger, faces look ugly when you’ re alone..”

Το διαμέρισμα λοιπόν που ανέφερα αρχικά δεν ήταν άλλο από την φιλόξενη στέγη του “Άλλου ανθρώπου”.

Τι είναι όμως ο άλλος άνθρωπος;

Είναι με λίγες λέξεις μια κοινωνική κουζίνα.

Και ποιος ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από αυτό το εγχείρημα;

Ο κύριος Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, ο οποίος μαζί με μια χούφτα ανθρώπων τρέχει την όλη φάση. Ως άλλος Πανοραμίξ του Γαλατικού χωριού, μιας όασης μέσα στη λαίλαπα της αποξένωσης-αποκτήνωσης που φαίνεται πως έχει κυριέψει το σύμπαν. Ένας αξιος συνεχιστής της παράδοσης των φιλοσόφων μας και των μεγάλων λαϊκών δασκάλων, ως άλλος Διογένης που ξεχύνονταν μέρα μεσημέρι με το φανάρι αναζητώντας ‘” τον άνθρωπο” ή σαν τον Σωκράτη που επέμενε να συζητά με τους ανθρώπους κάνοντας τον ανήξερο με σκοπό τη γέννηση της αλήθειας που πηγάζει από μέσα μας, της μια και μοναδικής αλήθειας των πραγμάτων. Έτσι κι εκείνος με ένα ζεστό, φρεσκομαγειρεμένο φαγάκι στο χέρι, το προσφέρει απλόχερα σε όλους μας, ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος, πεποιθήσεων, κοινωνικής τάξης, αυτό το πιάτο το χρησιμοποίησε σαν Δούρειο Ίππο απλά για να μας κάνει να νιώσουμε οικεία και να επικοινωνήσουμε, να βγάλουμε από μέσα μας όσα μας καίνε και την οργή και τη χαρά μας γιατί αν δεν μιλήσεις ποτέ για κάτι αυτό θα συνεχίσει να υπάρχει μόνο μέσα στο σύμπαν σου. Γιατί πολύ απλά ότι δεν λεξικοποιείται δεν υπάρχει για τον διπλανό σου.

Freeday 073 Freeday 071 Freeday 067 Freeday 064 Freeday 063 Freeday 062 Freeday 061

Ένα βράδυ λοιπόν πρώτου ο άλλος άνθρωπος βάλει πλώρη με προορισμό την ελληνική επικράτεια, με σκοπό τη διάδοση της αλληλεγγύης και τη αδελφοσύνης, είπαμε να τους επισκεφτούμε κι εμείς. Αρχικά για να είμαι ειλικρινής, ήμασταν κάπως προκατειλημμένοι έχοντας κατά νου τις διάφορες “φιλανθρωπικές” οργανώσεις, τις λεγόμενες και ΜΚΟ κτλ κτλ, οι οποίες πολύ συχνά είναι αποτέλεσμα αυτού που ονομάζουμε εταιρική κοινωνική ευθύνη και που πολλές φορές είναι ιδιοκτησία “επιφανών λεφτάδων” που ανάμεσα στις “business” κάνουν και κανένα καλό..

Μιλώντας όμως με τους “άλλους ανθρώπους” διαπίστωσαμε πως ουδεμία σχέση είχαν με όλα τα παραπάνω. Η απάντηση στην απορία μας για το πως δηλαδή χρηματοδοτείται μια τέτοια προσπάθεια μας “τάπωσε” για τα καλά. Αφού μάθαμε πως στηρίζεται αποκλειστικά με δωρεές τόσο υλικές όσο και χρηματικές απλών ανθρώπων, με δική τους πρωτοβουλία και πάρα πολλές φορές από το υστέρημά τους. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της οικογένειας που τους δώρισε το αυτοκίνητο της ώστε να μεταφέρουν πιο εύκολα τον εξοπλισμό για το μαγείρεμα από περιοχή σε περιοχή. Άνθρωποι που δεν τους περισσεύουν τα αγαθά και προτιμούν να τα στερηθούν για να ενισχύσουν έναν ανώτερο σκοπό.

Freeday 060 Freeday 058 Freeday 057 Freeday 055 Freeday 053 Freeday 052

Για τον παραπάνω λόγο, “βγάζουμε το καπέλο” στον άλλο άνθρωπο που τόσο καιρό αρνείται να προσεγγίσει την οποιαδήποτε εταιρία και τον οποιοδήποτε πολιτικοικονομικό παράγοντα προς αναζήτηση χρηματοδότησης. Κατ΄εμέ ορθώς πράττει, γιατί όταν ένας αγώνας έχει αγνό σκοπό τότε και τα μέσα του οφείλουν να είναι εξίσου αγνά, διότι η καραμέλα ο σκοπός αγιάζει τα μέσα είναι φορτωμένη με άπειρες δόσεις υποκρισίας και μυρίζει από χιλιόμετρα.

Και για την ιστορία, η ιδέα της κοινωνικής κουζίνας “Ο άλλος άνθρωπος” ξεκίνησε όταν παρατηρήθηκε στις λαϊκές αγορές της Αθήνας πως άνθρωποι από διαφορετικές ηλικίες, εθνικότητες και κοινωνικά στρώματα, έψαχναν στα σκουπίδια για την τροφή τους. Αρχικά το μαγείρεμα έγινε σε σπίτια και το φαγητό μοιράστηκε σε λαϊκές και αργότερα ξεκίνησε μια επικοινωνία με τους παραγωγούς με σκοπό ο καθένας να δίνει ένα προϊόν από τον πάγκο του για την προετοιμασία του γεύματος της επόμενης μέρας. Δεν έγινε από ελεημοσύνη ούτε από φιλανθρωπία αλλά με σκοπό να ξεπεράσουν τη ντροπή τους άνθρωποι που ζούσαν στο περιθώριο, να αφυπνιστούν και να μπορέσουν να μιλήσουν στον διπλανό τους κι έτσι σαν ντόμινο να πέσουν τα παραπετάσματα που τους χωρίζαν και να αναγεννηθεί η ελπίδα.

AllosAntropos2 (5) AllosAntropos2 (3)

Αν λοιπόν συναντήσετε κάπου εκεί έξω την αχνιστή κατσαρόλα δοκιμάστε το ζεστό πιάτο που σας προσφέρουν, δοκιμάστε να σπάσετε τη σιωπή που σας ρημάζει την ψυχή, ο σπόρος έχει φυτευτεί, κι όσο βαθιά κι αν είναι θαμμένος πάντα θα βγαίνει στο φως και θα καρπίζει!!

Freeday 163 Freeday 108 Freeday 099

Υ.Γ. Κάτι ακόμη που ίσως σας διαφεύγει, όπως κι σε εμάς μέχρι πρόσφατα, για να είμαι ειλικρινής ούτε που το είχαμε σκεφτεί, είναι το γεγονός πως οι άστεγοι επειδή δεν έχουν κάποια μόνιμη διεύθυνση δεν έχουν το δικαίωμα να δανείζονται βιβλία από οποιαδήποτε βιβλιοθήκη. Κάτι όμως που δεν ισχύει στο ανοιχτό σπίτι του “άλλου ανθρώπου” όπου όχι μόνο τα δανείζονται αλλά τα επιστρέφουν σε άψογη κατάσταση για να πάρουν το επόμενο. Αν λοιπόν έχετε βιβλία ελληνικά ή ξενόγλωσσα που δεν διαβάζετε και απλά σκονίζονται στα ράφια θα μπορούσαν κάλλιστα να εμπλουτίσουν αυτή την ελεύθερη βιβλιοθήκη. Ακόμη γίνεται μια προσπάθεια να ξεκινήσουν στον άλλο άνθρωπο μαθήματα επιμόρφωσης και αυτοβοήθειας, οπότε η εθελοντική προσφορά δασκάλων και ανθρώπων που είναι γνώστες διαφόρων τομέων είναι καίριας σημασίας για την εξέλιξη του όλου αλληλέγγυου εγχειρήματος.

Και για το τέλος κάτι πολύ σημαντικό, προσεχώς θα υπάρξει γραφείο ψυχολογικής στήριξης με γραμμή επικοινωνίας, στο οποίο θα προσφέρει εθελοντικά τη συμβουλευτική της η επαγγελματίας ψυχολόγος Λια Χακιάμη. Αναμφίβολα η σωστή ψυχολογική στήριξη είναι κάτι που πολλοί άνθρωποι έχουν ανάγκη και δυστυχώς στερούνται λόγω οικονομικής δυσπραγίας, οπότε θα ήταν πολύ ανακουφιστικό και σε αρκετές περιπτώσεις έως σωτήριο για αυτούς.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το http://oallosanthropos.blogspot.gr/ .

 


 


10363263_254391038099531_2746845530325960081_n
 Do you know beauty and the beast? She’s both!!

Christina Drangana

Ανάποδη σε όλα της, παιδί της φύσης που ζει στο αστικό τοπίο, μοναχικός άνθρωπος μα ταυτόχρονα πνεύμα συλλογικότητας και αλληλεγγύης. Αλλάζει δουλειές και δραστηριότητες σαν τα πουκάμισα, ευελπιστώντας στο μέλλον να γράψει το δικό της factotum.. Αυτό το διάστημα ασχολείται με τη μαγειρική τέχνη, διευρύνοντας την γευστική της παλέτα. Όταν δεν περιδρομιάζει θα την δείτε να τρέχει χωρίς φώτα με το ποδήλατό της, να σκαρφαλώνει ξυπόλυτη σε μονοπάτια, να χτυπιέται σε κάποιο live που δεν ξέρει καν ποιοι παίζουν, να βλέπει ταινία σε κάποια σκοτεινή αίθουσα με φακό στο κεφάλι ή σε κάποια παραλία να πλέκει πουλόβερ με φύκια. Για προτάσεις, σχόλια και ότι άλλο σας κατέβει στο κεφάλι στο mail [email protected] Υ.Γ. Ανοιχτή και σε προσκλήσεις για ομαδικά μαγειρέματα

.

10424246_10202794331559586_5326694135502004949_nJohn Calivas

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Δίστομο. Ο ερχομός μου στην Αθήνα μου άνοιξε νέες διαδρομές που αποφάσισα να τις ακολουθήσω με ένα ποδήλατο. Χάρις σε αυτό, πεταλιά με πεταλιά, ανακάλυψα την όμορφη, την σκοτεινή αλλά και την παράξενη πλευρά της πόλης, τα λούμπεν στοιχεία της με δελέασαν να την εξερευνήσω και έτσι σιγά σιγά – όπως γίνονται όλα τα όμορφα πράγματα – την αγάπησα.

Είμαι λάτρης του αστικού τοπίου, της ζωής που υπάρχει και κινείται μέσα σε αυτό, των ανθρώπων του, ακόμα και του φαγητού που δημιουργείται μέσα από την ατμόσφαιρά του.

Γι΄ αυτούς τους λόγους αποφάσισα να το φωτογραφίζω σε κάθε στιγμή του, πιστεύοντας πως μέσα από την φωτογραφία θα μπορέσω να μεταδώσω την εικόνα του, την ομορφιά του μέσα από την δική μου οπτική, την ομορφιά που συλλέγω μέσα σε κάτι που από πολλούς μπορεί να θεωρείτε άσχημο! Λατρεύω να ανακαλύπτω μέσα από τις φωτογραφίες!!

test