Από Όσκαρ σε Όσκαρ: το πρότζεκτ των 150 ταινιών | Της Αργυρώς Γιακούμα

#13 Coffee and Cigarettes

 

Καφές και τσιγάρα! Η αγαπημένη συνήθεια νομίζω των Ελλήνων και προφανώς και ο άξονας της ταινίας του δημιουργού Jim Jarmusch! Πώς τώρα θα γράψω για κάτι το οποίο δεν αποτελεί καν δική μου συνήθεια; Αυτό είναι άλλο ζήτημα!

H ταινία αποτελείται από ένα σύνολο 11 σκετς που το καθένα απαρτίζουν διαφορετικοί χαρακτήρες, διαφορετικές συζητήσεις οι οποίες εν μέρει δεν βγάζουν ένα κάποιο νόημα! Δεν ξέρω πραγματικά, όταν βγαίνει κάποιος για καφέ αν κάνει κάποιες από αυτές τις συζητήσεις. Ωστόσο, είναι απολαυστικό να παρατηρήσει κανείς τα λεγόμενα και τον τρόπο αντιμετώπισής τους καθότι μπορεί να βρει και κοινά σημεία με τον εαυτό του ή την καθημερινότητά του.

Η ταινία είναι καθαρά Jarmusch-ική, χαρακτηρίζεται από το ιδιαίτερο στυλ τόσο στην σκηνοθεσία όσο και στον τρόπο σκέψης. Σίγουρα κατά την γνώμη μου δεν αποτελεί και την καλύτερή του, όμως είναι μια από τις πιο απολαυστικές του, είτε λόγω καστ είτε λόγω σεναριακού περιεχομένου.

Από τις αγαπημένες μου ιστορίες είναι εκείνη της Cate Blanchett, η οποία δίνει μια έξοχη διπλή ερμηνεία, του Bill Murray αλλά και των Alfred Molina και Steve Coogan! Αξίζει κανείς να την δει γιατί καμιά φορά αξίζει να δει κανείς και ταινίες που δεν απαιτούν την εγρήγορσή και την αμέριστη προσοχή μας (χωρίς να την υποτιμήσω) αλλά απαιτούν απλά ένα καφέ και ένα τσιγάρο για τις δεις και να χαλαρώσεις! Αφού την δείτε σκεφτείτε τις συζητήσεις που μπορεί να ακούτε καμιά φορά γύρω σας!

 

Σκηνοθεσία: Jim Jarmush

Σενάριο: Jim Jarmush

Πρωταγωνιστούν: Roberto Benigni, Steve Buscemi, Bill Murray, Tom Waits, Iggy Pop, Cate Blunchett, Steve Coogan, Alfred Molina, Jack White κ.α.

 

Η Γιακούμα Αργυρώ (και όχι Γιακουμά παρά τους καλοθελητές που την θέλουν γαλλίδα) γεννήθηκε στην Μυροβόλο και την «μεγάλωσε» από τα 8 της η Αθήνα. Σπούδασε Επικοινωνία & Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με μεταπτυχιακά στην Πολιτιστική Διαχείριση (Πάντειο) & την Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων (Πανεπιστήμιο Αιγαίου). Είναι κορίτσι του πιάνου και των γερμανικών και της αρέσει ο κινηματογράφος, το θέατρο και η μουσική (τελευταίο της κόλλημα: μαθαίνει σαξόφωνο). Τον τελευταίο χρόνο θα την βρείτε και σε άλλα ηλεκτρονικά μέσα. Ακόμα θα πίστευε στον Άγιο Βασίλη, αν οι δικοί της είχαν φάει εκείνα τα κουλουράκια που του είχε αφήσει στο τζάκι την Πρωτοχρονιά του ’93. Mότο της; «Those who dream by day, are cognizant of many things from those who dream by night» E.A.Poe


Link:Αργυρώ Γιακούμα

test