Flight At The Museum | Του Γεράσιμου Καραβασίλη [Video]

 

Μια βόλτα στο μουσείο που δεν μοιάζει με καμία άλλη. Εκεί που όλα τα εκθέματα στέκονται ακίνητα ξαφνικά παίρνουν ζωή. Ο Καραγκιόζης σε ρόλο ξεναγού του μουσείου οδηγάει ένα αεροπλάνο. Τα εκθέματα ζωντάνευουν μπροστά στα μάτια σου σε μια πρωτόγνωρη διαδραστική εμπειρία.

Ο Δημήτρης Δελινικόλας σκηνοθετεί τη μαγεία που κρύβει μια βόλτα στο μουσείο που γοητεύει τον θεατή.


Πες μας μερικά λόγια για την ταινία.

Το Flight at the Museum ειναι μια ταινία 4 λεπτών μικτής τεχνικής live action (ζωντανή λήψη) και computer animation. Έγινε κατόπιν παραγγελίας του μουσείου Μπενάκη για να προσφερθεί ως δώρο για την επέτειο δέκα χρόνων του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος. Αν και άρχισε σαν διαφήμιση με ελεύθερο θέμα, τελικά αυτό που καταλήξαμε να φτιάχνουμε είναι μια ταινία χωρίς διαλόγους, που πήγε πολύ καλά στα φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Ελλάδας, βραβεύτηκε στην Δράμα, αλλά και συμμετείχε σε μερικά από τα πολύ γνωστά φεστιβάλ μικρού μήκους του εξωτερικού, Clermont Ferrand, Seoul youth Film Festival, Bristol Encounters, κι άλλα. Χιλιάδες ευχαριστώ σε όλη την ομάδα που την έκανε πραγματικότητα και στο Μουσείο που μας έδωσε τόση μεγάλη ελευθερία θεματικά, καθώς και εμπιστοσύνη για να την πραγματοποιήσουμε.

 

Λαμβάνοντας υπόψη τις ευκολίες που προσφέρει η τεχνολογία σήμερα, τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει κάποιον ως σκηνοθέτη;

Ο σκηνοθέτης σήμερα είναι ότι υπήρξε πάντα, νομίζω, αλλά οι ευκολίες της τεχνολογίας απλά κάνουν την τέχνη του κινηματογράφου πιο προσβάσιμη. Η δουλειά του/ης σκηνοθέτη είναι να έχει ολοκληρωμένη την ταινία να ‘παίζεται’ νοερά, μέσα στο κεφάλι του/ης. Υπάρχουν σκηνοθέτες με ιδιαίτερη έφεση και έμφαση στην σκηνοθεσία ηθοποιών (Bergman) ή στο σενάριο (Allen) η στην φωτογραφία (Mallick) η στα εφέ (Cameron) ή στην παραγωγή (Lucas), αλλά πρόκειται για επιμέρους δεξιότητες. Ο σκηνοθέτης οφείλει να ξέρει που  “κολλάει” η συνεισφορά του κάθε συνεργάτη στο ενιαίο σύνολο και με αυτό σαν όραμα να κατευθύνει  την ομάδα του, όχι από βίτσιο για να ‘εκφράσει τον εαυτό του’ αλλά σαν καταλύτης της κοινής δημιουργικότητας. Αν όμως μιλάμε για καλλιτέχνη σκηνοθέτη, οφείλει να έχει και κάτι να πεί, οφείλει να έχει άποψη πολιτική και φιλοσοφική και συνειδητή θέση, αλλιώς είναι μόνο ένας κινηματογραφικός εργοδηγός. Mιά φτηνή ψηφιακή κάμερα, ένα πρόγραμμα μοντάζ που τρέχει σε laptop, ένα πρόγραμμα animation ή το you-tube και το kickstarter, ελάχιστα αλλάζουν την ουσία της σκηνοθεσίας σαν δουλειά, μόνο το πλαίσιο.

 

Από πού εμπνεύστηκες το θέμα της ταινίας;

Πρέπει να ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι δεν το εμπνεύστηκα μόνος μου. Ήταν ομαδική δουλειά μαζί με την ομάδα του μουσείου Μπενάκη και ιδιαίτερα την Ειρήνη Γερουλάνου, την Νικολέτα Μεντη και την Ντορα Πικιώνη. Κοιτούσαμε κάποια εκθέματα και θέλαμε με κάποιο τρόπο να συνδυάσουμε την έννοια της πτήσης με έναν από τους χαρακτήρες του Μουσείου, αυτόν της Λαικής Τέχνης . Όταν μεταξύ άλλων εκθεμάτων μου έδειξαν την φιγούρα του Καραγκιόζη πιλότου, αμέσως “έκλεισε” ότι αυτός θα ήταν ο πρωταγωνιστής και το σενάριο χτίστηκε γύρω από αυτόν τον άξονα. Η ιδέα του Καραγκιόζη να πειράζει τον νυχτοφύλακα με την βοήθεια των άλλων εκθεμάτων είναι καθαρή αναφορά στην χολιγουντιανή ταινία Night at the Museum, για αυτό και ονομάσαμε το δικό μας Flight at the Museum.

 

Μια αντίστοιχη πτήση στο Βρετανικό μουσείο τι εικόνες θα δημιουργούσε;

Αν την σκηνοθετούσα εγώ θα είχε πολλές εικόνες από Περσική τέχνη, θεωρώ ότι η ‘ιστορία’ έχει αδικήσει την αισθητική αξία αυτού του πολιτισμού, για εμένα ήταν αποκάλυψη η επίσκεψη μου στο μουσείο. Επίσης σίγουρα την Στήλη της Ροζέττας. Ίσως για πλάκα έβαζα σε κάποιο πλάνο την μύτη της Σφίγγας, έτσι για έμεσση αναφορά στα κλεμμένα εκθέματα, αν αυτός είναι ο λόγος που ρωτάς.

 

Πόσο ήταν το κόστος παραγωγής; Είχες κάποια οικονομική υποστήριξη;

Το κόστος παραγωγής είναι δύσκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια, αφού πρέπει να συνυπολογίσουμε αμοιβές που προσφέρθηκαν από τους συμμετέχοντες σαν χορηγίες. Ήταν μια συμπαραγωγή την οποία χρηματοδότησε το μουσείο Μπενάκη μαζί με την εταιρεία Moveart, ενώ μία σειρά συνεργάτες στους επί μέρους τομείς χορήγησαν ποσοστό της αμοιβής τους.

 

Ποιοί σκηνοθέτες σε έχουν επηρεάσει;

Θα σου πω ποιοι με έχουν κάνει να αγαπήσω τον κινηματογράφο κι ελπίζω να με επηρεάσουν... Fellini, Malick, Tarksovsky, Kubrick, SteveMcQueen, Mamoru Oshi, Bruno Avelain, Jean Luc Godard, Francis Ford Coppola, Martin Scorcese, Gilliam, Stone, Miyazaki, και πολλοί άλλοι με επιμέρους ταινίες τους, όπως ο Scott στο Blade Runner, αφού δυστυχώς οι σκηνοθέτες πολύ δύσκολα κρατάνε συνοχή και συνέχεια ποιότητας στο έργο τους. Τώρα που το ξανασκέφτομαι, με τον Fellini και τον Godard καλύπτομαι σχεδόν πλήρως.

 

Που θα ήθελες να κινηθείς μετά τη σκηνοθεσία ταινιών μικρού μήκους;

Ολοκληρώνω το διδακτορικό μου πάνω στις εφαρμογές του διαδικτύου στην παραγωγή και διανομή κινηματογράφου. Όπως και με τα ειδικά εφέ και animation, με τα οποία άρχισα να ασχολούμαι από πολύ νωρίς, με ενδιαφέρει οτιδήποτε καινούριο και περίεργο, όπως τα νέα μέσα σε συνδυασμό με τον κινηματογράφο, η διαμεσική αφήγηση, το crowd-sourcing, τα creative commons.  Παράλληλα όμως και με τα χρόνια, με έχει συνεπάρει τόσο πολύ η δουλειά στην υποκριτική, που θα ήθελα να μπλέξω με κάτι μη τεχνολογικό. Αυτό, σε ότι αφορά την προσωπική μου δουλειά, αφού ούτως ή άλλως η διαφήμιση μου αρέσει πολύ... Περιέργως, η μικρού μήκους για το Μουσείο Μπενάκη σαν διαφήμιση άρχισε... Υπάρχουν πολύ ενδιαφέρουσες γκρίζες ζώνες μεταξύ καλλιτεχνικού έργου, εμπορίου, φιλοσοφίας, έρευνας, πειραματισμού και εφαρμοσμένης τέχνης και είναι οι ζώνες που με  προκαλούν περισσότερο. Τώρα, αν μέσα σε όλα αυτά που με απασχολούν αναπτυχθεί κάποια ιδέα και σενάριο που ταιριάζει να αναπτυχθεί σε μεγάλου μήκους ταινία, θα με ενδιέφερε να δοκιμάσω και αυτό το μέσο.

 

Δημήτρης Δελινικόλας:

Official Website

Facebook Profile

Twitter Account

Linked In Profile

Google+ Profile

YouTube Chanel

Vimeo Chanel

 

Gerasimos Karavasilis

Ο Γεράσιμος Καραβασίλης σπούδασε δημοσιογραφία και κατόπιν έκανε Bachelor in Mass Communication and Media Arts/Journalism στο Queen Margaret University. Εργάζεται ως δημοσιογράφος και Social Media Manager στο The Machine Art-Press.

 

Γεράσιμος Καραβασίλης Social Media:

Facebook    Twitter

Pinterest      Linnked In