Οι δεκαετίες που «έντυσαν» τις ζωές μας, 30's! | της The dot hat girl


Μέρος 2ο : The Thirties (Η Δεκαετία 1939 – 1939)

Να ‘μαι λοιπόν, πάλι εδώ, για να συνεχίσω την ξενάγησή μας στον κόσμο της μόδας των περασμένων δεκαετιών. Αυτή την εβδομάδα θα μιλήσουμε για την δεκαετία 1930-1939. Αν αναρωτηθήκατε ποτέ, σε ποια εποχή υπήρξε όλο αυτό το glamourκομμάτι, η πολυτέλεια και η λάμψη, τότε έχω να σας πω, ότι ΑΥΤΗ είναι η χρυσή εποχή του Hollywood.

Η μόδα συναντά τον κινηματογράφο και μέσα από τη μεγάλη οθόνη δημιουργούνται σύμβολα κομψότητας, καθώς οι γυναίκες θέλουν να είναι διαρκώς λαμπερές, όπως τα αγαπημένα τους είδωλα. Μπορεί στην αρχή της δεκαετίας του 1930, η σιλουέτα να μην παρουσιάζει κάποια διαφορά, αλλά από τα μέσα και μετά, παρατηρούμε ότι οι γοφοί γίνονται πολύ λεπτοί και τονίζονται. Η μέση ψηλώνει, μερικές φορές ακόμα και πιο πάνω από το φυσικό της ύψος και οι ώμοι γίνονται αρκετά έντονοι και φαρδαίνουν.

Το μήκος της φούστας αρχίζει να κατεβαίνει και φτάνει μέχρι τη μέση της γάμπας.
Τα φορέματα είναι λοξά κομμένα (bias-cut) και καταλήγουν σε ουρά ή σε τετράγωνες πιέτες. Η λαιμόκοψη είναι άλλοτε ντραπέ και άλλοτε βαθύ V. Αυτό το λοξό κόψιμο, το οποίο διαγράφει τη γραμμή του σώματος, χωρίς να τονίζει, το οφείλουμε στη Madeleine Vionnet, η οποία έραβε τις δημιουργίες της, πρώτα πάνω σε μικρές κούκλες και στη συνέχεια σε φυσικό μέγεθος. Τα υφάσματα που κυριαρχούν είναι η μεταξωτή ζορζέτα, το σατέν και η οργάντζα ενώ για το χειμώνα έχουμε βελούδο, γούνα και ετόλ από ζώα.

                           
(Jean Harlow)          (Ginger Rogers)

Τα γάντια γίνονται απαραίτητο στοιχείο της γυναικείας εμφάνισης και πάντα συνδυάζονται με την τσάντα - φάκελο, τόσο σε χρώμα, όσο και σε υλικό. Στα παπούτσια κάνουν την εμφάνισή τους  οι διχρωμίες και το τακούνι ψηλώνει. Αναπόσπαστο κομμάτι της γυναικείας γκαρνταρόμπας, αλλά και της εμφάνισης της κάθε γυναίκας, αποτελεί το καπέλο.  Καπέλο κλός, μπερές, καπέλο με μεγάλο γείσο και τουρμπάνι. Όλες οι γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας φορούν καπέλο, ακόμα και τα μικρά κοριτσάκια.

           
 (Marlene Dietrich)                (Greta Garbo)

                                                                                           

Το μαύρισμα, το οποίο όπως είπαμε, άρχισε να γίνεται μόδα τη δεκαετία του 1920, τώρα γίνεται μανία και τα μαγιό είναι μονοκόμματα με βαθιά, ανοιχτή πλάτη. Τα σορτς συναρπάζουν και τα μικρά, στρογγυλά γυαλιά ηλίου, τα οποία αγαπάμε ακόμα και σήμερα, είναι απαραίτητο αξεσουάρ.

 
(Madame Gres)  (Madeleine Vionnet)


Γενικά, η μόδα αυτής της «λαμπερής» δεκαετίας είναι εμπνευσμένη από την Αρχαία Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό. Το μακρύ φόρεμα γίνεται must, ξεκινώντας από τον κινηματογράφο και κυριαρχεί το λευκό χρώμα και το σατέν ύφασμα. Αυτό το διαπιστώνουμε κυρίως στις δημιουργίες της Madame Gres, έδινε τέτοιο σχήμα στα φορέματά της που θύμιζαν αρχαία ελληνικά γλυπτά. Μπορεί για ένα φόρεμά της να χρησιμοποιούσε μέχρι και 20 μέτρα ύφασμα.

Το μακιγιάζ γίνεται πιο ελαφρύ, δίνοντας βάση στα τονισμένα από τις τεράστιες, ψεύτικες βλεφαρίδες, μάτια και το χρώμα που κυριαρχεί τώρα στα μαλλιά είναι το ξανθό πλατινέ.

Το 1933 ο οίκος Hermès λανσάρει το πρώτο του μεταξωτό μαντήλι γράφοντας τη δική του ιστορία, η οποία παραμένει αναλλοίωτη στο χρόνο έως και σήμερα. Κάτι που ίσως δε γνωρίζουν πολλοί, είναι ότι στα μέσα της δεκαετίας εμφανίστηκαν και οι πρώτες πλατφόρμες, οι οποίες βεβαία λανσαρίστηκαν μερικά χρόνια αργότερα από τον Salvatore Ferragamo, οπότε και έγιναν ευρέως γνωστές.

Οι γυναίκες – είδωλα του κινηματογράφου ήταν η Greta Garbo, η Marlene Dietrich, η Jean Harlow και το χορευτικό δίδυμο Fred Astaire- Ginger Rogers.


                                                                                                            Ραντεβού λοιπόν, το …… 1940 !!

The dot-hat-girl αγαπά το styling και τη μόδα και αυτό το καταλαβαίνεις με την πρώτη ματιά.