Η Μαρία Μαυρουδή με τα Redo της στο The Mach|ne

Γνωρίσαμε τη Μαρία Μαυρουδή και μας ταξιδέψε μέσα από την τελευταία κολεξιόν του Redo Handmade Accessories στη γραφική - μελαγχολική διαδρομή του τρένου στην παραλία του Αιγίου.

Η «βάση» σου είναι το Αίγιο. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι αυτό για να προωθήσεις τη δουλειά σου;

Εικόνες, στιγμές και παραστάσεις όσο μεγάλωνα, έρχονται από την επαρχία. Οι περίπατοι στην φύση, η θέα της θάλασσας, σε συνδυασμό με τον ελεύθερο χρόνο που υπάρχει, λόγω πιο χαλαρών ρυθμών ζωής, μπορούν να αποτελέσουν μεγάλη πηγή έμπνευσης για ένα μυαλό που δεν εφησυχάζει. Παρ’ όλα αυτά, είναι αλήθεια πως με έδρα στην επαρχία, είναι πολύ δύσκολο για κάποιον να προωθήσει τη δουλειά του. Ταυτόχρονα, λείπει το ερέθισμα και η δημιουργική πίεση του ανταγωνισμού, τα οποία μπορούν να σε κάνουν καλύτερο. Αν σε αυτά υπολογίσουμε και την έλλειψη πρώτων υλών, τότε καθίσταται πολύ δύσκολο να εξελίξεις την δουλειά σου. Σε αντίθεση, στην Αθήνα η καθημερινότητα είναι εξουθενωτική, αλλά μπορεί να γίνει απόλυτα δημιουργική. Υπάρχουν πλέον τόσες εκθέσεις όπου μπορεί κανείς να συλλέξει ερεθίσματα, να γνωρίσει ανθρώπους με ίδια ενδιαφέροντα και να ανταλλάξει απόψεις. Επιπλέον, οι προσλαμβάνουσες στο αστικό τοπίο ποικίλλουν, γεγονός που διεγείρει την έμπνευση. Για τον λόγο αυτό, από τις αρχές της φετινής σεζόν διατηρώ ένα νέο εργαστήριο στο Παγκράτι, περνώντας πλέον ένα αρκετά μεγάλο διάστημα της ζωής μου στην Αθήνα.

 

Αρχιτεκτονική, interior design ή μόδα;

Λειτουργικό και διαδραστικό design. Λειτουργικό, για να εξυπηρετεί τον χρήστη και διαδραστικό, έτσι ώστε ο χρήστης, συμμετέχοντας, να το ενσωματώνει στις ανάγκες του.

Τσάντες, clutches, φουλάρια, tobacco cases…

 

Ποιο είναι το αγαπημένο σου προϊόν ως προς τη διαδικασία κατασκευής του;

Λατρεύω τις μεγάλες τσάντες πλάτης. Η διαδικασία μετατροπής του αρχικού σκίτσου στο χαρτί, σε ένα τρισδιάστατο μοντέλο, είναι μία σπουδαία πρόκληση. Μάλιστα το πρώτο τρισδιάστατο μοντέλο που σχηματίζεται, το μοντέλο εργασίας, μπορεί να παρουσιάζει σημαντικές διαφορές από το τελικό σκίτσο στο χαρτί, γιατί πάνω σε αυτό οριστικοποιούνται οι τελευταίες λεπτομέρειες για να προκύψει τελικά το πρώτο δείγμα. Όλη αυτή η διαδικασία θυμίζει τόσο πολύ την εξελικτική διαδικασία μιας ιδέας στην αρχιτεκτονική σύνθεση, αλλά και την κατασκευή μιας αρχιτεκτονικής μακέτας.

Στις τσάντες σου απεικονίζεται μία διαδρομή. Συμβολίζει κάτι;

Ακριβώς! Ακόμη κι ο τίτλος της νέας κολεξιόν, “Chemin de Fer”, σε ακριβή μετάφραση “ο δρόμος του σιδήρου”, προσδίδει μια καθαρά ταξιδιάρικη διάθεση. Η έμπνευση έχει προέλθει από την παλιά διαδρομή του τρένου κατά μήκος της ακτογραμμής του Αιγίου, της πόλης από όπου κατάγομαι. Είναι μια διαδρομή επάνω στην οποία συναντάς αρκετά ενδιαφέροντα και ιστορικά κτήρια, παλιές σταφιδαποθήκες ξεχασμένες στο πέρασμα του χρόνου, που όλα μαζί προσδίδουν μια ατμόσφαιρα από άλλες εποχές. Μερικές ανάλογες εικόνες αποτυπώθηκαν από τον φωτογραφικό φακό μου, και κατόπιν έγιναν τυπώματα επάνω σε δερματίνη. Κάθε τσάντα είναι ένας άλλος σταθμός, μια διαφορετική οπτική γωνία (“Point De Vue”, στα Γαλλικά) της διαδρομής αυτής. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι συμβολίζει την προσωπική μου ματιά σε μία διαδρομή που αποτελεί βίωμα των παιδικών χρόνων, καθότι σε ηλικία μόλις πέντε ετών, είχα την τύχη να βρεθώ στα γυρίσματα της ταινίας “Ο Μελισσοκόμος”, του σπουδαίου Θεόδωρου Αγγελόπουλου. Ορισμένα πλάνα της σπουδαίας αυτής ταινίας, είχαν γυριστεί ακριβώς στα σημεία που έχουν αποτυπωθεί από τον φωτογραφικό φακό.

 

Μπορεί κάποιος να τυπώσει ότι εικόνα θέλει στα προϊόντα σου;

Οι εικόνες των τυπωμάτων έχουν προέλθει έπειτα από αρκετές φωτογραφίσεις στην περιοχή και οι επιλεγμένες φωτογραφίες έχουν επεξεργαστεί κατάλληλα ως προς τα χρώματα, την ανάλυση και το μέγεθος. Πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία, με σκοπό την δημιουργία ενός συνολικού αποτελέσματος, μίας σειράς. Επίσης, τα τυπώματα δεν γίνονται με το τεμάχιο αλλά με το τετραγωνικό μέτρο, οπότε στην περίπτωση μίας custom-made παραγγελίας, θα πρέπει αυτή να ανταποκρίνεται σε κάποια συγκεκριμένα δεδομένα χονδρικής.

Από πού αντλείς έμπνευση;

Ερεθίσματα για σκέψη μπορούν να προέλθουν από τα πάντα γύρω μας. Από εικόνες της καθημερινότητας, από ταινίες, ταξίδια, καινούρια υλικά, αλλά πάνω απ’ όλα από την αρχιτεκτονική και τα προσωπικά μας βιώματα. Ένα δικό μου χαρακτηριστικό παράδειγμα, από τον χρόνο που ζούσα στην Βαρκελώνη, ήρθε μέσα από την αγάπη για την ποδηλασία και την καθημερινή μετακίνηση στον αστικό ιστό. Χρησιμοποιώντας ένα μικρό αναδιπλούμενο ποδήλατο για να μετακινούμαι καθημερινά, δημιουργήθηκε η ανάγκη να προσαρμόσω την τσάντα μου στο ποδήλατο, ώστε να κινούμαι πιο άνετα. Όταν λοιπόν, ξεκίνησα να φτιάχνω τσάντες πλάτης, ήταν μεγάλη η πρόκληση να βρω τρόπους και λύσεις, ώστε εύκολα και αποτελεσματικά οι τσάντες αυτές να τοποθετούνται και στο ποδήλατο.

 

Τι υλικά χρησιμοποιείς;

Τα υλικά ποικίλλουν ανάλογα με την κολεξιόν. Η προηγούμενη διακατεχόταν από υφάσματα ψαθωτά, κορδόνια, αλλά και δερματίνη. Στην τελευταία κολεξιόν κυριαρχεί η δερματίνη, ένα υλικό ανθεκτικό αλλά και αδιάβροχο. Πρόκειται για δερματίνη υψηλής ποιότητας, καθόλου απορροφητική αλλά ούτε και ελαστική, η οποία διατίθεται σε ποικιλία χρωμάτων.

Επόμενο προϊόν με το οποίο θα ήθελες να ασχοληθείς;

Είναι οι αγαπημένες καλοκαιρινές ταϊλανδέζικες παντελόνες. Είναι κάτι που μου αρέσει πολύ και αντικατοπτρίζει το summer look που αγαπώ: loose n’ comfortable.

 

Που μπορούμε να βρούμε τις δημιουργίες σου;

Τις δημιουργίες μας θα τις βρει κανείς στο website μας, www.redo.gr , αλλά και σε ένα δίκτυο καταστημάτων σε διάφορα σημεία της χώρας, με τα οποία έχουμε μία στενή συνεργασία. Η λίστα των καταστημάτων αυτών, καθώς και διάφορες καθημερινές ενημερώσεις, καταγράφονται στο site αλλά και στην σελίδα μας στο Facebook: Redo handmade accessories.


Την συνένετυξη πήρε για λογαριασμό του The Mach|ne..... The dot-hat-girl που αγαπά το styling και τη μόδα και αυτό το καταλαβαίνεις με την πρώτη ματιά.