Θανάσης Μπάθας – «Ψυχολογικά τοπία.» | Tης Άννας Τσαλάγκα

Ο Θανάσης Μπάθας γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1981. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) της Αθήνας με καθηγητή τον Γιάννη Ψυχοπαίδη, από όπου αποφοίτησε το 2012. Συμμετείχε σε μικρές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα. Έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά με την εικονογράφηση βιβλίου και  το storyboard σε ταινίες μικρού μήκους. Επιπλέον ασχολείται με την αγιογράφηση βυζαντινών ναών. Από το 2012 διδάσκει ζωγραφική και σχέδιο σε ανεξάρτητους συλλόγους. Παίζει και γράφει μουσική και έχει δημιουργήσει ηχητικά τοπία σε video art. Σήμερα τον φιλοξενούμε στο The Mach|ne - Art Press ..

«Είμαι από τις περιπτώσεις που την παιδική ηλικία την έζησα στην φύση, το οποίο τότε σήμαινε δέος, δέος, δέος… Στο σπίτι λίγο πολύ όλοι ζωγράφιζαν ερασιτεχνικά άρα θα έλεγα ότι η ζωγραφική διαδικασία ήταν δεδομένη για μένα ανέκαθεν. Ουσιαστικό ερέθισμα όμως για να ζωγραφίσω ήταν τα κόμικς ( και το μόνο θα έλεγα εκείνη την εποχή- στα μέρη μου δεν υπήρχε ζωγραφική με την κλασική έννοια ). Ενώ λοιπόν τα κόμικς μου καθόρισαν την αισθητική , το συναίσθημα που ωθούσε τη ζωγραφική ήταν το δέος που εισέπραττα από την φύση. Στην εφηβεία σχεδίαζα ακατάπαυστα. Πάντα ασπρόμαυρο (πενάκια συνήθως ή στυλό σε χαρτιά) και πάντα με τελετουργικό χαρακτήρα. Περίμενα την μεσημεριανή ή νυχτερινή απομόνωση, τοποθετούσα χαρτιά και μολύβια σε συγκεκριμένη θέση, την ένταση της μουσικής σε συγκεκριμένο σημείο και προσπαθούσα να ανακαλέσω το προαναφερθέν  δέος. Από το υπερβάλλον συναίσθημα, θεωρούσα σχεδόν μοιρολατρικά πως αν ήταν να βγει κάτι θα έβγαινε από τις πρώτες γραφές. Ειδάλλως πετούσα το χαρτί.

Το χρώμα και η “επίσημη” ζωγραφική δεν υπήρχε στο νου. Ούτε την ύπαρξη της Α.Σ.Κ.Τ. γνώριζα, ούτε ότι θα μπορούσα να « είμαι ζωγράφος ». Αυτά τα γνώρισα πολύ μετά.  Η ζωγραφική μέχρι τα είκοσι μου χρόνια, ήταν ανάγκη. Θυμάμαι την αγωνιά της μη κατανόηση της ζωγραφικής όταν μπήκα στην σχολή, συνδυασμένη με την ανασφάλεια του να ζω από την επαρχία ξαφνικά στην Αθήνα. Θυμάμαι επίσης, ότι το ξεκλείδωμα απέναντι στην είσπραξη της ιστορίας της τέχνης έγινε με τον Turner, κατόπιν με τον Schiele. Στην συνέχεια με τα πάντα, με ότι κι αν έβλεπα. Θεωρώ πως κάθε είδους μάχη γονιμοποιεί αργά ή γρήγορα την τέχνη του δημιουργού.

Η ζωγραφική μου σήμερα είναι αποτέλεσμα όλων αυτών. Θα μπορούσα να την χαρακτηρίσω ως ψυχολογικά τοπία, από τα οποία απορρέει μια σουρεαλιστική αίσθηση. Καλώς ή κακώς κάθε φορά που ζωγραφίζω ανακαλώ το δέος της φύσης, το οποίο συμπληρώνεται πλέον και από το δέος για τον άνθρωπο. Η έναρξη συνήθως κάθε έργου είναι μα τυχαία ή όχι φόρμα, ροή ή ένα σχήμα, μια γεωμετρία, που αιχμαλωτίζουν όχι τόσο την εικόνα που έχω στο νου, όσο θα έλεγα αγκυροβολούν στην αίσθηση που πηγάζει από αυτό που φαντάζομαι. Άλλωστε είναι η αίσθηση που παραμένει ως το τέλος του έργου αναλλοίωτη και σπάνια η εικόνα αυτή καθεαυτή. Γενικά το έργο έχει να κάνει με το χειρισμό, τυχαίων φαινομενικά ροών σε σύγκρουση ή διάλογο με γεωμετρικές και γραμμικές φόρμες. Τα τοπία που προκύπτουν τα ορίζω περισσότερο ως γεγονότα με μικρότερα συμβάντα εντός τους ή μικροστοιχεία περιγραφικά, τόσο ώστε να μην καθορίζουν αυτά με απόλυτη σαφήνεια το θέμα. Με ενδιαφέρει η ανοιχτή ερμηνεία της εικόνας αλλά υποδόρια προσπαθώ να δεσμεύσω την αίσθηση που θα εισπράξει ο θεατής.

Τα έργα μου πολλές φορές παρακινούνται από βιωματικά γεγονότα ή από την διαπραγμάτευση εννοιών. Συχνά όμως στην προσπάθεια είτε να μείνω κοντά στο γεγονός είτε να προσδώσω κάποια έννοια  χάνω την ζωγραφική μου γλώσσα. Αυτή ακριβώς η δυσκολία όμως είναι ένα συν στον ανοιχτό διάλογο εντός μου, απέναντι στις πολλές δυνατές εκδοχές της εξέλιξης του έργου μου».

Ατομικές Εκθέσεις

• Art Zone 42 / «Past Perfect Simple Future» Δυατομική έκθεση / Αθήνα 2014.

 

Ομαδικές Εκθέσεις

•          Ε.Π.Α.Σ.Κ.Τ. / Έκθεση φοιτητών Α.Σ.Κ.Τ. / Αθήνα 2006.

•          4η  Μπιενάλε Φοιτητών Α.Σ.Κ.Τ. / Αθήνα 2006.

•          «Διαδρομές»  / Έκθεση φοιτητών και αποφοίτων της Α.Σ.Κ.Τ. στα πλαίσια της 5ης πανελλήνιας έκθεσης αρχιτεκτονικού έργου / Πάτρα 2006.

•          «Κρεαtion» / έκθεση φοιτητών και αποφοίτων της Α.Σ.Κ.Τ. / Βαρβάκειος αγορά 2007.

•          Α.Σ.Κ.Τ. έκθεση αποφοίτων / Αθήνα 2012.

•          Titanium Gallery / Ομαδική έκθεση συνεργατών / Αθήνα 2013.

•          Art Athina / Platformes «Emeis 33» Artia Gallery / Αθήνα 2013.

•          Art Athina / Platformes «Emeis 33» Artia Gallery / Αθήνα 2014.

•          Αrt Athina / Gloria Gallery / Αθήνα 2014.

 

 

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Θανάση Μπάθα. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο του μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση της Αrtia Gallery: http://www.artiagallery.com/.

Και σε αυτό το σημείο ένας μεγάλος κύκλος αφιερωμάτων έφτασε στο τέλος του. Eυχαριστoύμε όλους τους καλλιτέχνες που μας εμπιστεύτηκαν!! Ραντεβού ξανά μαζί το φθινόπωρο με κάτι λίγο “διαφορετικό” ..

Να περάσετε όλοι ένα υπέροχο καλοκαίρι !!!!!!!

 

Facebook Page: Άννα Τσαλάγκα-Εικαστικός.