Ο άνθρωπος σε πρώτο πλάνο | Tης Άννας Τσαλάγκα

Ο Αχιλλέας Πιστώνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Το 2006 αποφοίτησε  από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ) Αθήνας, με καθηγητές τους Τριαντάφυλλο Πατρασκίδη και Μαρτίνο Γαβαθά. Στο έργο του συναντάμε μεγάλα δωμάτια φανταστικής, εξωπραγματικής διάστασης,με τονάνθρωπο σε πρώτο πλάνο. Το λευκό κυριαρχεί  και  συνυπάρχει με το μαύρο και τις αποχρώσεις του γκρί. Διαφορετικά πρόσωπα του ιδίου χαρακτήρα εμφανίζονται, πρόκειται στην ουσία για το ίδιο άτομο και τις μεταμορφώσεις του, που βρίσκεται  σε συνεχή διάλογο με τις διαφορετικές ΄΄φωνές΄΄  της ίδιας του της προσωπικότητας.

"Παύλος" (Μολύβι σε χαρτί) 114x85cm

"Searching for inspiration" (λάδι σε καμβά) 100x70cm

Θα ήθελα να μου πείς λίγα λόγια για την τεχνοτροπία και τη θεματολογία των έργων σου. Τι αποτελεί πηγή έμπνευσης για εσένα;

Τεχνοτροπία ε; Δεν ξέρω ακριβώς πώς να το περιγράψω αλλά εγώ ότι βλέπω κάνω στην ουσία. Πηγή έμπνευσης μπορεί να είναι οτιδήποτε από μία βόλτα στον δρόμο μέχρι και κάποιο γεγονός στην προσωπική μου ζωή. Δεν μπορώ να πω ότι τώρα δέχομαι ερεθίσματα για κάποιο έργο και τότε δεν δέχομαι. Δεν μπορώ να το ελέγξω. Άλλες φορές περνάς το φανάρι και σου έρχεται η ιδέα και άλλες φορές έχεις βιώσει κάτι πολύ έντονο και απλά το θεωρείς επόμενο να βγει στο χαρτί ή στον καμβά.

Άτιτλο (μολύβι και κάρβουνο σε πανί) 110x80cm

Χαρακτήρισε  τη ζωγραφική σου με μία λέξη.

Πολύ δύσκολο να την χαρακτηρίσω γενικά, πόσο μάλλον με μία λέξη. Είναι σαν να μου λες να ονομάσω με μία λέξη την καθημερινότητα μου, γιατί δεν είναι κάτι πιο σημαντικό από αυτό ούτε κάτι λιγότερο σημαντικό από αυτό. Αλλά αν έπρεπε να έδινα οπωσδήποτε μία λέξη τότε θα της έδινα το όνομα μίας ημέρας της εβδομάδας. Όποια να ναι, διάλεξε εσύ.

"Απολογία-χτίστες" (λάδι σε καμβά) 190x140cm

Υπάρχει κάποια ώρα της ημέρας κατά την οποία σου αρέσει  να ζωγραφίζεις περισσότερο;

Μου αρέσει κατά τις 8:30 να είμαι στο εργαστήριο με καφέ στο χέρι και να κοιτάω το έργο για κανένα μισάωρο σίγουρα σκεφτόμενος και ένα σωρό άλλα πράγματα, αλλά νομίζω πως κάπου στις 9:30 με 10:00 έχω ζεσταθεί και μάλλον εκεί ξεκινάει μία αρκετά παραγωγική ώρα για μένα.

"Amigo" (μολύβι σε χαρτί) 135x87cm

Αν δεν είχες ακολουθήσει το δρόμο της ζωγραφικής, τι θα ήταν αυτό με το οποίο θα ήθελες να έχεις ασχοληθεί.

Γενικώς θα ήθελα σε πάρα πολλά πράγματα να είχα ταλέντο τις γνώσεις και το κουράγιο να ασχοληθώ αλλά δεν το έχω καθόλου. Πολύ θα μου άρεσε να είμαι μουσικός αλλά όχι δεν ασχολήθηκα ποτέ με ιδιαίτερο πάθος, κάτι μαθήματα παρακολούθησα πιάνου όταν ήμουν μικρός αλλά νομίζω πως ήταν περισσότερο απλά κάτι να γεμίσω το πρόγραμμα παρά κάτι που το έβλεπα (τουλάχιστον τότε σοβαρά).

"Ο κύρηκας" (λάδι σε καμβά) 170x140cm

Άτιτλο (λάδι σε καμβά) 170x120cm

Αν γύριζες το χρόνο πίσω υπάρχει κάτι που θα άλλαζες;

Όχι μωρέ, ακόμα και να υπήρχε πάλι όχι θα απαντούσα. Μπορεί να μου αρέσει να κάνω σκέψεις τύπου αν εκείνο ήταν έτσι ή αν εκείνο είχε γίνει αλλιώς αλλά κατά βάθος το θεωρώ λίγο αχαριστία να σκεφτώ έτσι γιατί είμαι ευχαριστημένος με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα.

"Μαγική πηγή μυστική δύναμη" (λάδι σε καμβά) 180x80cm

Περιέγραψε μία συνηθισμένη μέρα σου.

Ξυπνάω στις 7:30 και κατά τις 8:30 λογικά είμαι στο εργαστήριο. Ακούω λίγο μουσική, πίνω καφεδάκι και ζωγραφίζω μέχρι το μεσημέρι. Κατά τις 15:00 τρώω κάτι και ανάλογα την μέρα θα συνεχίσω άλλες φορές μέχρι τις 18:00 ή και μέχρι πιο αργά ανάλογα τις ανάγκες του έργου. Αν είναι αργά και δεν πάω κάποια βόλτα λογικά θα πάω σπίτι να δω καμία ταινία και να κοιμηθώ.

"Ο χιονάτος" (λάδι σε καμβά) 80x60cm

Μία αγαπημένη σου στιγμή είναι;

Εκεί γύρω στις 8:30 το πρωί με τον καφέ στο χέρι την μουσική και που σκέφτομαι σχέδια και άλλα τέτοια (που δεν αφορούν απόλυτα την ζωγραφική) μπροστά από το έργο.

΄΄Little prince attack΄΄(λάδι σε καμβά) 70x100cm

Πες μου ένα αγαπημένο σου μέρος στην Eλλάδα και ένα στο εξωτερικό, και τον λόγο  που τα ξεχωρίζεις.

Νομίζω το Πήλιο είναι από τα αγαπημένα μου μέρη στην Ελλάδα, είναι καθαρά η φυσική ομορφιά του ο λόγος που το ξεχωρίζω και επειδή καταφέρνει αυτό το μέρος όσες φορές το έχω επισκεφτεί να με ηρεμεί και να με ξεκουράζει σχεδόν πάντα. Όσο για το εξωτερικό αν και δεν μπορώ να πω ότι έχω επισκεφτεί πάρα πολλές χώρες,  νομίζω το Λονδίνο θα είναι το μέρος που θα ξεχωρίσω γιατί εκεί πήγα πρώτη φορά, είδα από κοντά μεγάλους καλλιτέχνες που αγαπάω και ένιωσα ότι είδα κάτι σημαντικό.

΄΄Grow up΄΄ (λάδι σε καμβά) 110x140cm

Τα social media πιστεύεις βοηθούν ένα δημιουργό να διαφημίσει τη δουλειά του, και αν ναι , μέχρι ποιό σημείο;

Ναι φυσικά και μπορούν, από τη στιγμή που το internet έχει μπει τόσο πολύ στην καθημερινότητα του κόσμου, και πλέον ο άλλος αντί για να διαβάζει την εφημερίδα ανοίγει το λαπτοπ, τότε νομίζω πως και ο δημιουργός πρέπει να τα λειτουργεί και αυτά για να ενημερώνει τον κόσμο που τον ξέρει (αλλά και για να τον μάθει ακόμα περισσότερος) για την καινούρια του δουλειά εκθέσεις κλπ. Τώρα μέχρι πιο σημείο δεν ξέρω, δεν μου αρέσει να βάζω όρια, ο καθένας όπως το καταλαβαίνει.

΄΄Σε συνεχή επιρροή΄΄ (λάδι σε καμβά)130x230cm

Ποιό καλλιτεχνικό γεγονός ξεχώρισες τον τελευταίο χρόνο και γιατί.

Ρε συ αυτήν την χρονιά εκθέσαν τρεις αγαπημένοι μου φίλοι και έζησα την επιτυχία τους από κοντά και των τριών και δεν μπορώ να ξεχωρίσω ένα. Θεωρώ τις εκθέσεις τους πολύ σημαντικές και των τριών και έτσι θα τους αναφέρω και τους τρεις. Νίκος Μόσχος, Βασίλης Σελιμάς, Αντώνης Τσακίρης. Καλλιτέχνες και πολύ πολύ καλές δουλειές.

΄΄Ιστορικό συνεργασίας΄΄  (μολύβι σε χαρτί) 57x118cm

΄΄Σε άλλο σώμα I΄΄ (λάδι σε καμβά) 120x150cm

Αυτήν τη στιγμή που μπορεί κάποιος να δει τη δουλειά σου;  Ετοιμάζεις κάποια νέα έκθεση ζωγραφικής στο άμεσο μέλλον;

Στις 15 Μαΐου θα έχω ένα έργο μου στο Μουσείο Φρυσίρα στην έκθεση «το ψέμα της σάρκας» όπου όπως κάποιος μπορεί να υποψιάζεται από τον τίτλο πρόκειται για έκθεση με γυμνά. Γενικώς όμως μπορεί να δει δουλειά μου στην Thanassis Frissiras Gallery (Κριεζώτου 7, Κολωνάκι, τηλ:2103640288) www.thanassisfrissirasgallery.com  που είναι και η γκαλερί που συνεργάζομαι.

 

΄΄Σε άλλο σώμα II΄΄ ( λάδι σε καμβά) 120x150cm

Τέλος, θα ήθελα να δώσεις μία ονομασία στη σημερινή μας συνάντηση.

Ωχ δεν τα πάω καλά με τα ονόματα. Θα το πω «συζήτηση με την Άννα που κάποτε τα λέγαμε στην σχολή».  Ακόμα θυμάμαι εκείνα τα κοχύλια που ζωγράφιζες και πόσο μου άρεσαν.

΄΄Σπουδή για πτήση΄΄ (λάδι σε καμβά) 220x160cm

(έργο έκθεσης «το ψέμα της σάρκας», Μουσείο Φρυσίρα)

Ατομικές εκθέσεις

2012    Εντός Εαυτού, Thanassis Frissiras Gallery, Αθήνα

 

Ομαδικές εκθέσεις

2013    Το ψέμα της σάρκας, Μουσείο Φρυσίρα, Άνδρο.

2012    Salus patriaeί δρυμα Κυδωνιέως, Άνδρο

2012    FacetoFace, Μουσείο Φρυσίρα, Αθήνα

2011    Άσπρο Μαύρο , Μουσείο Φρυσίρα, Αθήνα

2010    Ανθρώπινα Μέτρα,  Ίδρυμα Μερκούρη, Αθήνα

2010    Γυμνή Αλήθεια,  Μουσείο Φρυσίρα, Αθήνα

2009    Secret Room, Thanassis Frissiras Gallery, Αθήνα

2009    Η Χλωμή Όψη του Λευκού,  Ίδρυμα Μπελώνια, Σαντορίνη

2009    Αναζητώντας το Σύγχρονο, Thanassis Frissiras Gallery, Αθήνα

2008    Εικόνα Χώρος Δράση 2 , Τεχνόπολις Γκάζι, Αθήνα

2008    Ομαδική Συνεργατών ,  Thanassis Frissiras Gallery, Αθήνα

2007    Biennale Νέων Καλλιτεχνών  Αθήνας Θεσσαλονίκης, Κρήτη, Μετρό Σύνταγμα Αθήνα, Τορόντο Καναδάς

2006     Belle Arte Λαμίας , Έπαινος στον τομέα ζωγραφική

2005     Roommades, Ε.Π.Α.Σ.Κ.Τ.

Workshops

2005 The Artist as a Researcher – Αθήνα

 

Κλείνοντας ακόμη ένα αφιέρωμα, νιώθω ευτυχής που είχα την τιμή να παρουσιάσω τη δουλειά του Αχιλλέα Πιστώνη, έναν ζωγράφο που τα έργα του με αγγίζουν και με συγκινούν. Pαντεβού ξανά την επόμενη εβδομάδα .. συντροφιά με τον ανατρεπτικό Κωνσταντίνο Πάτσιο.

 

 

Facebook Page: Άννα Τσαλάγκα-Εικαστικός.