«Throne» | Tης Άννας Τσαλάγκα

H Μαριάννα Κατσουλίδη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Το 2005 αποφοίτησε από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (Α.Σ.Κ.Τ.),  με πτυχίο στη ζωγραφική,  από το εργαστήριο του Τρ.Πατρασκίδη. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της προτάθηκε και για υποτροφία και επέλεξε τα ειδικά  μαθήματα  σκηνογραφία , χαρακτική και διδασκαλία της τέχνης. Από το 2006 έως το 2008, φοίτησε στο 2ετές  Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Εικαστικών Τεχνών  Μ.Ε.Τ της Α.Σ.Κ.Τ με καθηγητή τον Α.Χριστάκη από όπου και αποφοίτησε τον Ιούνιο του 2008 . Σήμερα μέσα από το The Mach|ne- Art Press γνωρίζουμε την ίδια και τη δουλειά της..

“Attack”  140x140cm (oil on canvas) 2004.

“Boy and pig” 130x100cm (mixed media on canvas) 2010.

Μαριάννα πές μας λίγα λόγια για τα έργα σου.

Γενικά στη μέχρι τώρα πορεία μου έχω ασχοληθεί  με θέματα που έχουν να κάνουν κυρίως με τον άνθρωπο αλλά και τα ζώα  σε μια πιο ονειρική –φανταστική- συμβολική κατάσταση.
Με ενδιαφέρει  μέσα από τα έργα μου να αποκωδικοποιώ  αλλά και να φέρνω στην επιφάνεια  καταστάσεις και  συναισθήματα  κρυφά  με τα οποία ερχόμαστε  όλοι αντιμέτωποι κατά τη διάρκεια της ζωής μας είτε το επιδιώκουμε είτε οχι. Προσπαθώ να το κάνω με συμβολικό τρόπο χρησιμοποιώντας άλλοτε απλές και άλλοτε  σύνθετες εικόνες  υπαρκτές και μη. Με ενδιαφέρουν πολύ τα αρχέτυπα, τα παραμύθια , οι μύθοι και τα όνειρα καθώς πιστεύω οτι μέσα απο ολα τα παραπάνω  είναι πιο εύκολο να έρθει κανείς σε επαφή με τα πιο βαθιά κρυμμένα κομμάτια της ψυχής του και να τα κατανοήσει, τα οποία εύκολα χάνει τόσο μέσα στην πεζή πολλές φορές καθημερινότητα όσο και απομακρυνόμενος απο την αθωότητα, την καθαρότητα  και την ειλικρίνεια της παιδικής ηλικίας. Η χρήση του χρώματος , της γραφής και των υλικών που χρησιμοποιώ  τις περισσότερες φορές επίσης είναι συμβολική. Τα υλικά μου είναι κυρίως λαδομπογιές ,λάδια,ακρυλικά , σπρευ  και αλλά και κολλάζ. Γενικά ως προς τη χρήση των υλικών πειραματίζομαι αρκετά, αυτή τη στιγμή δουλεύω με λαδομπογιές νερού (ριπολίνες)και ρολλά. Πηγές έμπνευσης για μένα μπορούν να αποτελέσουν  σχεδόν τα πάντα: μια φιγούρα, ένα όνειρο, ένα συναίσθημα, ένα άκουσμα,μια εικόνα. Κάποιες δουλειές  θα τις χαρακτήριζα πιο εξωστρεφείς και άλλες πιο εσωστρεφείς, όπως προανέφερα αυτό είναι συνδεδεμένο με τη δική μου ανάγκη κάθε φορά ως προς το τι θέλω να πω και με ποιόν τρόπο.Μεχρι στιγμής έχω ασχοληθεί με διάφορα θέματα τα οποία μετά απο κάποιο καιρό «κλείνουν» τον κύκλο τους και αυτόματα μου ανοίγεται ένας άλλος τον οποίο μπορεί και να μην είχα σκεφτεί ποτέ πριν, με λίγα λόγια αφήνω και την ίδια τη δουλειά να με πάει στην επόμενη προσπαθώ να είμαι ανοιχτή. Σίγουρα μέχρι στιγμής σα θέματα με ελκύουν  περισσότερο αυτά που αφορούν στα έμψυχα όντα, αλλά  δεν αποκλείω τίποτα για το μέλλον.


“Contact” 100x120cm (oil on canvas) 2004.

“Four leaders”  140x140cm (oil on canvas) 2004.

Το ‘’όμορφο’’ και το ‘’ευχάριστο’’ είναι το ζητούμενο στη ζωγραφική;

Αυτό το ερώτημα είναι πολύ σημαντικό και με έχει απασχολήσει πολύ, θα σου πω λοιπόν ακριβώς τι σκέφτομαι. Καταρχήν η τέχνη εκφράζει την εποχή της. Η εποχή που ζούμε είναι και περίεργη και δύσκολη και κυλά με μεγάλες πλεον ταχύτητες.Είναι μια εποχή πολύ ενδιαφέρουσα και βρίθει εναυσμάτων για έναν καλλιτέχνη. Για μένα προσωπικά δεν είναι ζητούμενο το «όμορφο» και το «ευχάριστο» αλλά το ειλικρινές, το αληθινό,η προσωπική ματιά απέναντι στα πράγματα. Αν ο καλλιτέχνης είναι σε τέτοια κατάσταση που αυτό θέλει να εκφράσει τότε αυτό πρέπει να κάνει, αν πάλι θέλει να βγαλει το «σκοτεινό» και το «άσχημο» αυτό ακριβώς πρέπει να κάνει. Νομίζω όμως πως έχει γίνει λίγο «μόδα» το «άσχημο» και το «αρρωστημένο» και πολλοί πιστεύουν οτι αυτό ειναι Τέχνη, το να κάνουν δηλαδή ανευ λόγου και αιτίας παραμορφωμένα και άσχημα πράγματα δήθεν ψαγμένα και βαθυστόχαστα , τα οποία όμως δεν είναι δικά τους πραγματικά, δεν τους προβληματίζουν, είναι ανυπόστατα και φαίνεται. Δε σημαίνει πως ένας άνθρωπος που είναι σκεπτόμενοςείναι απαραιτήτως και μίζερος ή δυστυχής.Υπάρχουν άνθρωποι πραγματικά σκεπτόμενοι και προβληματισμένοι οι οποίοι  επιλέγουν να εκφραστούν με χιούμορ ή με «όμορφους τρόπους» και παράγουν αξιόλογο έργο στον τομέα τους. Δε με εκφράζει το να περιφέρω την εκάστοτε δυστυχία μου σα λάβαρο, το να την μετουσιώνω σε τέχνη αν μπορώ είναι εκείνο που με ενδιαφέρει και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαι προς το παρόν. Το να κάνει ο καλλιτέχνης μόνο «άσχημα» πράγματα για να μη θεωρηθεί κενή η δουλειά του είναι επικίνδυνο τόσο όσο και το αντίθετο, το να κάνει μόνο «όμορφα» πράγματα για να πουλάει. Το πρότυπο του δυστυχισμένου,μποέμ  καλλιτέχνη είναι παρωχυμένο πλέον και η Τέχνη μπορεί να προκύπτει και απο την ευτυχία,τον έρωτα, την ελπίδα, την προσπάθεια  και την αγάπη για τη ζωή, δεν είναι κακό και  φυσικά δεν είναι υποδεέστερο. Εγώ βλέπω ακόμα να υπάρχει  ενοχή σε αυτον τον τομέα, την οποία δεν έχω σκοπό να επιβάλλω στον εαυτό μου και στη δουλειά μου. Σκέφτομαι οτι η ζωή είναι γεμάτη συμβάσεις παντού. Ζούμε σε μια κοινωνία και συμβιβαζόμαστε σε ένα σωρό πράγματα μικρά ή μεγάλα, και αυτό έχει κόστος. Στην τέχνη όμως έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να είμαστε πραγματικά ελεύθεροι και να κάνουμε οτιδήποτε θελήσουμε χωρίς να ενοχλούμε κανέναν- δεν είναι κρίμα να μην το εκμεταλλευτούμε  αυτό και να μπουμε  πάλι σε συμβάσεις ;

“Girl and hippopotamus” 120x100cm (mixed media on canvas) 2011.

‘’Lady with buckets”  160x100cm (mixed media on canvas) 2011.

 

Υπάρχει κάποια αγαπημένη ώρα της ημέρας κατα την οποία σου αρέσει να ζωγραφίζεις περισσότερο;

Αγαπημένες ώρες είναι οι πρωινές μεταξύ 10-2 και οι βραδυνές μετά τις 10 και όσο πάει.....

“Mother and 10 children” 200x140cm (mixed media on canvas) 2011.

 

“Soldier and horse”  58x128cm (mixed media on canvas) 2010.

 

Περιέγραψέ μας μία συνηθισμένη σου μέρα.

Θα σηκωθώ το πρωι,  θα πάω στο εργαστήριο μου, θα σκεφτώ καμμιά ώρα τουλάχιστον κοιτάζοντας τα έργα που δουλέυω, καπνίζοντας πίνοντας τον καφέ μου και σιγα σιγα θα πάρω μπροστα.... μετά θα σταματήσω κάποια στιγμή το μεσημέρι, θα φάω και το απόγευμα θα έχω μάθημα (διδάσκω σχέδιο & χρώμα). Το ίδιο πρόγραμμα κάποιες μέρες γίνεται αντίστροφα  όταν έχω μάθημα το πρωί.
Κατά τις 10 το βράδυ θα πάρω το δρόμο του γυρισμού για το σπίτι.....

“Happy end” 240x90cm (mixed media on canvas) 2005.

“Carriage and unicorn” 2006-2008.

Μία αγαπημένη σου προσωπική στιγμή είναι;

 Το βράδυ που γυρίζω σπίτι, βάζω μουσική και χαλαρώνω κάνοντας τον απολογισμό της μέρας που φεύγει και τα σχέδια της επομένης που έρχεται....

“Elephant” 2006-2008.

“Elephant behind fountain” 2006-2008.

 

Αν γύριζες το χρόνο πίσω, υπάρχει κάτι που θα άλλαζες;

Πάρα πολλά πράγματα θα ήθελα να τα έχω αντιμετωπίσει διαφορετικά στη ζωή μου, να έχω «χάσει» λιγότερο χρόνο σε καταστάσεις  ή να έχω διαχειριστεί καλύτερα κάποιες άλλες ή να έχω αντιδράσει διαφορετικά στο ένα ή στο άλλο γεγονός.Κάθε απόφαση που παίρνουμε έχει ένα τίμημα και ένα αποτέλεσμα που αφορά στο μέλλον, οπότε από το παρελθόν μπορείς μόνο να μάθεις και αυτό προσπαθώ να κάνω. Κατανοώ  όμως  το οτι έτσι έγιναν τα πράγματα, δεν αλλάζει το παρελθόν μόνο η γνώμη που έχεις για αυτό μπορεί να αλλάξει και κάπου εκεί έρχεται η αποδοχή. Προσπαθώ – όσο αυτό είναι εφικτό-  να μην εγκλωβίζομαι στο παρελθόν τόσο στη ζωή μου όσο και στη δουλειά μου.

“Princess,knight and carriage” 2006-2008.

“Princess,knight and magic mirror” 2006-2008.

 

Στην Ελλάδα οι τέχνες έχουν μέλλον;

Θέλω να πιστεύω οτι έχουν. Υπάρχουν πολλοί νέοι αξιόλογοι καλλιτέχνες που αγαπούν και σέβονται τη δουλειά τους και έχουν πολλά να δώσουν . Φυσικά απαιτείται προσπάθεια αλλά και πότε δεν απαιτούνταν; Η τέχνη είναι  άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ζωή και είναι ανάγκη να υπάρχει.

“Throne” 2008.

 

Δεδομένης της κρίσης…  που βλέπεις τον εαυτό σου στο μέλλον;

Οτι είναι να γίνει θα γίνει, δεν μου αρέσει να κινδυνολογώ.
Εκείνο που μπορώ να σου πω με βεβαιότητα είναι οτι δε σκοπεύω να τα παρατήσω όσο δύσκολα και αν έρθουν τα πράγματα, θα βρω τρόπο να κάνω τα πράγματα που με γεμίζουν και με βελτιώνουν σαν άνθρωπο πρώτα και σαν καλλιτέχνη στη συνέχεια.

“UnicornI” 2008.

 

Ποιόν ξένο και ποιόν έλληνα καλλιτέχνη της τελευταίας δεκαετίας ξεχωρίζεις για το έργο του;
 

Πραγματικά δεν μπορώ και δε θέλω να ξεχωρίσω κανέναν, είναι αρκετοί  οι καλλιτέχνες των οποίων το έργο με αγγίζει και είναι και κάποιοι που έζησαν και δημιούργησαν πολύ παλαιότερα  απο την τελευταία 10ετία και υπάρχουν έργα τους που  κατά τη γνώμη μου είναι αξεπέραστα. Γενικά προτιμώ να αναφέρομαι σε έργα παρά  σε καλλιτέχνες γιατί μπορεί από κάποιο καλλιτέχνη  τον οποίο εκτιμώ  να θαυμάζω συγκεκριμένα έργα του και οχι όλα. Θα σου αναφέρω λοιπόν  δύο έργα (εγκαταστάσεις) που είδα μέσα στην τελευταία δεκαετία και είχαν αντίκτυπο πάνω μου. Η πρώτη είναι του Robert Gober  «untitled» 1995-97 και την είδα στο SCHAULAGER στη Βασιλεία το 2007 http://schaulager.org/en/index.php?pfad=archiv/robert_gober/einleitung, και η δέυτερη είναι του Hans Peter Feldmann  “shadowplay” 2009 και την είδα φέτος  http://www.artblogny.com/2009-09/uncategorized/shadowplay-by-hans-peter-feldmann#.UbdU6fn0EtE.

“Unicorn II” 2008.

Που μπορεί να βρεί κάποιος τα έργα σου, και ποιά είναι τα άμεσα καλλιτεχνικά σου σχέδια;

Αυτή τη στιγμή έργα μου μπορεί να δει κανείς στη διαδικτυακή γκαλερί DL Fine Arts http://dlfinearts-mariannakatsoulidi.blogspot.gr/  και σε δύο ομαδικές εκθέσεις  που συμμετέχω και οι οποίες  θα τρέχουν μέχρι  και τον Οκτώβριο. Η πρώτη είναι  η έκθεση «BOPROJECT» στο Botrinis Restaurant στο Χαλάνδρι http://dlfineartsgallery.blogspot.gr/p/blog-page_4.html και η δεύτερη  “Art vs Crisis” στην Porta Gallery(at Kouzina restaurant) στο Θησείο  http://dlfineartsgallery.blogspot.gr/p/blog-page_23.html, τις οποίες επιμελήθηκε η Δήμητρα Λιμνιάτη. Τον Οκτώβριο του 2013 θα κάνω την επόμενη ατομική μου έκθεση ζωγραφικής με καινούρια δουλειά στη γκαλερί ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ στο Κολωνάκι.

“Harlequin with guitar” 130x130cm (mixed media on canva) 2011. (Ομαδική έκθεση ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής & κατασκευών  “Art vs Crisis”, Porta Gallery/Kuzina restaurant, διοργάνωση DL FINE ARTS on line gallery, 2013)

 

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ:

12-2011       Εστιατόριο ΡΙΦΙΦΙ

                   Ζωγραφική «Παραμυθόχρωμα»

                   Επιμέλεια έκθεσης : Ήρα Παπαποστόλου

                   Χώρος Τέχνης «Μελάνυθρος»

                   Ζωγραφική«Human Toys»

10-2007      Gallery “Mary Alexiou – Athens Art Space”,

                   Ζωγραφική «ΧΑΠΙ END».

 02-2006     Χώρος Τέχνης «Αιγόκερως» ,

                   Ζωγραφική «Ανιχνευτικές Οδοιπορείες»,

 

 

ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ:

05-2013      Έκθεση της διαδικτυακής γκαλερί

                   DL FINE ARTS GALLERY

                   με τίτλο ''ART vs CRISIS''στην Porta Gallery

                   (kuzina restaurant)

                   επιμέλεια Δήμητρα Λιμνιάτη.

03-2013       Έκθεση της διαδικτυακής γκαλερί

                    DL FINE ARTS GALLERY

                    με τίτλο ''Bo Project'' στο Botrini's restaurant,

                    επιμέλεια Δήμητρα Λιμνιάτη.

09-2012        ART IS HARD ATHENS, contemporary art and music festival 

                    ΠΑΛΙΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΑΘΗΝΑ.

03-2012        Χρώμα στην «Πατρίδα των καιρών»

                    24 ζωγράφοι – μία συνάντηση

                    ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ.

05-2011        «Εικαστικές μετατοπίσεις / MET art moves»,

                    εκθεσιακός χώρος «Νίκος Κεσσανλής» ΑΣΚΤ.

07-2010        Σκυρώνειο Μουσείο Πολυχρονόπουλου, Μέγαρα,

                    «Όασις εν Αοάσει».

12-2009        «Η ανθρώπινη μορφή στην Τέχνη»

                    Πανελλήνια Έκθεση των μελών  του Ε.Ε.Τ.Ε., "Τεχνόπολις" Γκάζι.

05-2009        Gallery M-ART Space«Ονειρικές Καταστάσεις».

04-2009        Πνευματικό Κέντρο Δήμου Καλαμάτας, «Ακτές και Όψεις»

                    η δύναμη της εικόνας ως μέσο προστασίας για τις θάλασσες και τις ακτές .

02-2009        Gallery «Mary Alexiou – Athens Art Space»

                    “Love is Everything”.

06-2008        ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

                    ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΗΣ  Α.Σ.Κ.Τ.

                    (παρουσίαση μεταπτυχιακών εργασιών)    

                    εκθεσιακός χώρος «Νίκος Κεσσανλής» - Εργοστάσιο.

06-2008        Gallery «Mary Alexiou – Athens Art Space»

                    «Κάτι Συμβαίνει…» .

 01-2008       «Εικόνα, Χώρος ,Δράση» Τεχνόπολις Γκάζι

                    Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος .

12-2007        Χώρος Τέχνης Αιγόκερως ,

                    Χριστούγεννα με χρώμα 2007

                    «Το κόκκινο της φωτιάς»

                    Ζωγραφική-Γλυπτική-Χαρακτική-Κατασκευές-Κόσμημα .

11-2007        Gallery «Mary Alexiou – Athens Art Space»

                    «Αφιέρωμα στον Κινηματογράφο».

03-2007        Αίθουσα Τέχνης «Καλλιόπη» , Χίος

                    Έκθεση 16 γυναικών δημιουργών

                    «Ποίηση - Έργα εμπνευσμένα από τη γυναίκα   

                    και τον ποιητικό λόγο».

05-2006        Απόφοιτοι 2004-2005 Ανώτατης  Σχολής Καλών Τεχνών

                    εκθεσιακός χώρος «Νίκος Κεσσανλής» ή Εργοστάσιο.

12-2005        Χώρος Τέχνης Αιγόκερως , Χριστούγεννα με χρώμα 2005

                    «Το κόκκινο της χαράς».

07-2005        Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ερμούπολης Σύρου

                    στα πλαίσια της διοργάνωσης « Ερμουπόλεια 2005».     

01-2005        Ε.Π.Α.Σ.Κ.Τ

                    (Ένωση Πτυχιούχων Ανώτατης Σχολή Καλών Τεχνών)

                    Πλάκα , Αθήνα.

09-2004        Εικαστικό εργαστήρι Δήμου Χανίων Κρήτης ,

                    Γιάννης   Μαρκαντωνάκης

                    «Και να μου πεις για τα παιχνίδια σου»

                    με φιλική συμμετοχή 77 Εικαστικών Καλλιτεχνών.

07-2004        Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πυθαγορείου ,Σάμος.

05-2004        Πανελλήνιος Διαγωνισμός Χαρακτικής

                    που προκήρυξε το

                    «Μουσείο Χαρακτικής Τάκη Κατσουλίδη» με θέμα

                    « Η ΕΛΙΑ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ».

                    Το χαρακτικό τιμήθηκε με έπαινο από την

                    κριτική επιτροπή και συμπεριλήφθηκε στο βιβλίο

                    « Η ελιά στη Νεοελληνική  Χαρακτική» , Νίκος Γρηγοράκης

                    Εκδόσεις ΑΔΑΜ – ΠΕΡΓΑΜΟΣ, Αθήνα 2004.

01-2004        Πνευματικό Κέντρο Δήμου Καλαμάτας .

08-2003        Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πυθαγορείου ,Σάμος .

05-2002        Πνευματικό Κέντρο Δήμου Άργους ,

                    Α.Σ.Κ.Τ.   ΣΤ’ Εργαστήριο Ζωγραφικής.

Joyride, 2010, mixed media on canvas, 140x200cm (Ομαδική Έκθεση ζωγραφικής ''Bo Project'', Botrini's restaurant, διοργάνωση DL FINE ARTS on line gallery, 2013)

 

Η Μαριάννα Κατσουλίδη ζει και εργάζεται στην Αθήνα . Περισσότερα έργα της μπορείτε να δείτε στον προσωπικό της ιστότοπο: www.marianna-katsoulidi.com.

Εμείς ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη Πέμπτη, παρέα με την Δήμητρα Λιμνιάτη (υπεύθυνη της διαδικτυακής γκαλερί DL FINE ARTS GALLERY) να μας ξεναγεί στην έκθεση ‘’Art vs Crisis”στην Porta Gallery(Kuzina restaurant)..

 

Facebook Page: Άννα Τσαλάγκα-Εικαστικός.