Ο Σπύρος Γραμμένος μιλάει στον Κώστα Οικονόμου.

Αποτελεί μία ιδιαίτερη φυσιογνωμία λόγω του καυστικού του χιούμορ, των ευρηματικών του στίχων αλλά και εξαιτίας της απήχησης που έχει στο νεανικό κοινό. Ο λόγος για το Σπύρο Γραμμένο, που μας αποκαλύπτει τα πρώτα του μουσικά ερεθίσματα και μας σχολιάζει με ξεχωριστό τρόπο την κοινωνικοπολιτική κατάσταση στη χώρα, στη συνέντευξη που μας παραχώρησε στο kreuzberg urban culture bar.

Σπύρο γεννήθηκες και μεγάλωσες στην Ήπειρο. Ποια ήταν τα πρώτα σου μουσικά ερεθίσματα και τί πραγματικά σε οδήγησε στο να ασχοληθείς επαγγελματικά με τη μουσική;

Μία συναυλία σε μία κατάληψη το 1991 με επηρέασε. Εκεί άκουσα τον ''Μπάμπη τον φλου''. Ήταν η πρώτη και βασική μου επιρροή και η πρώτη συναυλία που παρακολούθησα σε ηλικία 11 ετών. Στη δευτέρα Γυμνασίου επίσης, ένας φίλος μου έμαθε στην κιθάρα το ''Δεν άκουσα, πώς είπατε, ορίστε; Συγγνώμη κύριε ποιος είστε;''

Θεωρείς ότι είσαι τραγουδοποιός ή ένα πρόσωπο που απλά συνδυάζει το τραγούδι με την πολιτική σάτιρα;

Τραγουδοποιός θα έλεγα, γιατί νιώθω ότι γράφω τραγούδια. Είναι περίεργο να αυτοχαρακτηρίζεσαι κάπως.

Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο στη σταδιοδρομία σου μέχρι τώρα και αν ναι με ποιο τρόπο;

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θα μπορούσα να αναφέρω. Το ξέρουν αυτοί και αυτό είναι αρκετό. Είμαστε ακόμα δίπλα και δεν χρειάζεται να τους κάνω ειδικά αφιερώματα.

Ποια ήταν ίσως η καλύτερη συνεργασία που έχεις κάνει μέχρι σήμερα;

Όλες οι συνεργασίες , μου έχουν αφήσει ευχάριστες αναμνήσεις και δεν έχω αρνητικές εικόνες. Οπότε δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια.

Υπάρχει κάποια συναυλία που έχει μείνει χαραγμένη στο μυαλό σου για κάποιο ιδιαίτερο λόγο;

Η παρουσίαση δίσκου τον Ιούνιο του 2010 στο θέατρο Βράχων. Μόλις έκλεισε το θέατρο, συνεχίσαμε στο Σύνταγμα μέχρι τις 5 το πρωί μαζί με τον Ζακ Σταφάνου, τη Βασιλική Καρακώστα, το Γιώργο Μυλωνά, τον Πάνο Μουζουράκη και άλλους πολλούς φίλους.

Σπύρο θεωρείς ότι η μουσική στην Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει μία ''πολιτιστική επανάσταση'';

Η μουσική είναι μέσα στη ζωή. Ο λόγος που υπάρχει γενικότερα η τέχνη είναι για να πηγαίνει κόντρα στο άθλιο σύστημα που υπήρχε πάντα και δυστυχώς συνεχίζει να υπάρχει. Η τέχνη πάντα θα πηγαίνει κόντρα στο σύστημα και το σύστημα πάντα θα πηγαίνει κόντρα στην τέχνη, προσπαθώντας να τη φιμώσει.

Θεωρείς ότι οι καλλιτέχνες στην Ελλάδα συμβιβάζονται με την παρούσα οικονομική και πολιτική κατάσταση και ότι ουσιαστικά δεν προσπαθούν να περάσουν κοινωνικά μηνύματα μέσω της τέχνης;

Υπάρχουν αυτοί που προσπαθούν να περάσουν τα μηνύματα αλλά και αυτοί που προσπαθούν να ''πουλήσουν'' ''διασκέδαση''.

Ποιο πολιτικό πρόσωπο πιστεύεις ότι είναι το ιδανικό για τη δημιουργία ενός άκρως σουρεαλιστικού τραγουδιού;

Ασχολούμαι κατά καιρούς με διάφορους και μου έρχονται στο μυαλό αρκετοί που θα ήθελα να τους καταστρέψω.

Θεωρείς ότι έχουμε έξαρση του φασισμού  λόγω της οικονομικής κρίσης και αν ναι πως μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το νοσηρό φαινόμενο;

Τα λέει νομίζω όλα το ντοκιμαντέρ του Άρη Χατζηστεφάνου . το ΦΑΣΙΣΜΟΣ Α.Ε.

 

Η οικονομική κρίση πως έχει επηρεάσει τη ζωή και την καθημερινότητά σου ;

Όπως όλοι έχουν επηρεαστεί έτσι και εγώ. Έχω περισσότερο άγχος και γενικά λιγότερες δημιουργικές στιγμές. Οι περισσότεροι πλέον δεν αφιερώνουν τον ελεύθερο χρόνο τους για γόνιμα πράγματα αλλά σκέφτονται διαρκώς το πώς θα πληρώσουν τους λογαριασμούς.

Τί μπορεί να εξοργίσει το Σπύρο Γραμμένο και τί μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης;

Για τα τραγούδια που γράφω, πηγή έμπνευσης αποτελούν οι καταστάσεις γύρω μου, είτε περπατώντας στο δρόμο είτε ακούγοντας κάποια συζήτηση. Νευριάζω με όλα τα πράγματα που βλέπω στην τηλεόραση. Μόλις ανοίγει ξαφνικά νιώθω οργή.

Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου μετά από μερικά χρόνια;

Δεν μπορώ να με φανταστώ ούτε αύριο, νομίζω πως φταίει και η κατάσταση που ζούμε γι' αυτό. Τα όνειρα μας φθάνουν μέχρι την επόμενη ημέρα, προσπαθώντας πάντα για την επιβίωση.

Ποιο μήνυμα θα ήθελες να στείλεις στα νέα παιδιά που βλέπουν το μέλλον δυσοίωνο και σκληρό;

Δεν έχω κάρτα για να στείλω μήνυμα. Το μόνο πράγμα που μπορεί να μας σώσει είναι να πιάσουμε το χέρι του διπλανού μας.

 

*Φωτογραφίες Effie Yele

Ο Σπύρος Γραμμένος την Κυριακή, 11 Μάη , θα παραδώσει μαθήματα μουσικής και χιούμορ σε ένα ξεχωριστό ακουστικό live, στο kreuzberg urban culture bar, Πλαταιών 36, Κεραμεικός. Ώρα έναρξης 21:00, είσοδος αυστηρά ελεύθερη.

 

Kreuzberg urban culture bar, Κεραμεικός, Πλαταιών36.