Ελληνικοί Swing ήχοι | Οι JazzMatazz είναι στο The Mach|ne

Οι JazzMatazz συστάθηκαν στα τέλη του 2011. Οι JazzMatazz παίζουν swing. Παίζουν για να στήσουν κάθε φορά μια τζαζ γιορτή. Με τα καυστικά στιχάκια τους βγαλμένα από την κοινωνική πραγματικότητα, θέλουν κάθε φορά να την διακωμωδήσουν, να την τραγουδήσουν και να την χορέψουν. Οι JazzMatazz θέλουν να παίζουν για τον κόσμο και μαζί με αυτόν. Σήμερα, μιλούν στο The Mach|ne και μας συστήνονται!

 

Πείτε μας λίγα λόγια για την μπάντα. Με τι κίνητρο δημιουργήθηκε;

Κίνητρο δεν υπήρχε, τουλάχιστον στην αρχή. Κάτσαμε πολλά βράδια με τον Μιχάλη τον Κραουνάκη (πιάνο) στο υπόγειο του Studio Below στο Παγκράτι, ανάμεσα από πρόβες που κάναμε με άλλα σχήματα που παίζαμε τότε, (και εγώ και αυτός) και διασκευάζαμε κυρίως Χιώτη. Αρχικά μόνο με πλήκτρα και μπουζούκι, τότε. Κάποια στιγμή αποφασίσαμε να δούμε πως ακούγεται με κοντραμπάσο και ντραμς και τα υπόλοιπα ακολούθησαν.

Γιατί επιλέξατε το swing;

Όπως σου είπα πριν δεν το επιλέξαμε ακριβώς. Η ρυθμολογία που υπήρχε στο swing ήταν αυτή που ψάχναμε και στα ελληνικά oldies που παίζαμε με το Μιχάλη. Όταν όμως μπαίνεις και σκάβεις σε ένα ιδίωμα αρχίζεις και σκέφτεσαι αισθητικά με τον τρόπο του. Τα τραγούδια μας, για αστείο στην αρχή, άρχισαν λοιπόν να στήνονται πάνω σε αυτή τη φόρμα. Πάντως νομίζω ότι ακούγεται και η ελληνικούρα μέσα τους αν τα προσέξει κανείς. Σίγουρα η περίοδος μας, που χαρακτηρίζεται από ένα συνολικό ενδιαφέρον του κόσμου και των καλλιτεχνών να ψάξει και να επανασυνδεθεί με το παρελθόν, βοήθησε στο να συνεχίσουμε. Ελπίζουμε όμως να μην κάνουμε φορμαλιστικά μνημόσυνα αλλά να συνδέουμε το παλιό με το καινούριο. Έχουμε πολύ ενδιαφέρον για τον παλιό ήχο αλλά θέλουμε να μιλήσουμε  για το σήμερα.

 

Σήμερα υπάρχουν πολλές μπάντες νέων παιδιών. Τι πιστεύετε σας κάνει να ξεχωρίζετε;

Δεν ξέρω αν θέλουμε να «ξεχωρίζουμε» για κάποιο λόγο, με τρόπο ανταγωνιστικό αν κατάλαβα καλά την ερώτηση. Θέλουμε να παίζουμε καλά με ένα τρόπο που να αφορά τον «καθημερινό κόσμο». Και να γράφουμε καλά στιχάκια, τέτοια που να βρίσκει τον εαυτό του εκεί. Μας ενδιαφέρει η καθημερινότητα όπως την ζει ο κόσμος, οι δυσκολίες, τα συναισθήματά του, τα όνειρά του κλπ. Μακάρι κι εμείς και άλλες μπάντες να γράφουμε καλά, και να έχει φάση για τον κόσμο, ας είναι όλα ωραία και καλύτερα από πριν και ας μην «ξεχωρίζει» κανένας.

Πως σκεφτήκατε να φτιάξετε δικά σας τραγούδια και πόσο δύσκολο ήταν να τα επικοινωνήσετε με το κοινό;

Τα πρώτα ξεκίνησαν σαν πλάκα μεταξύ μας («Ο λογαριασμός»), μετά από κει και πέρα άνοιξε για τον Παύλο ένα δρομάκι που έβγαζε στίχους που χιουμοριστικά προσπαθούν να επεξεργαστούν την καθημερινότητα. Ε, κάπως έτσι συνεχίσαμε.

Το ίντερνετ βοήθησε, καθώς εκεί μπορεί να τα ακούσει κανείς πιο συστηματικά (δεν γίνεται να τα μάθει κανείς από τα λάηβ μόνο). Στο ίντερνετ βγάλαμε λοιπόν ένα ντεμάκι μας. Πήγε και πάει ακόμα καλά.

Νομίζω όμως ότι, παρότι φαίνεται να έχουν νόημα τα κομμάτια μας για έναν κύκλο που μας παρακολουθεί, η μεγάλη διαμεσολάβηση γίνεται ακόμα από την κυρίαρχη μηχανή της σόουμπιζ, που κάνει εκ των πραγμάτων κάπως δύσκολη την πολύ πολύ μεγάλη δημοφιλία τους, αν συγκρίνει κανείς με νούμερα «σκυλάδικου» ας πούμε. Πάντως, σταθερά, φαίνεται να πηγαίνει το πράγμα καλά, και θα δούμε τι θα γίνει..

 

Τι σχέση έχετε τα μέλη της μπάντας μεταξύ σας; Έχουν υπάρξει αλλαγές στη σύνθεσή της και πως το έχετε αντιμετωπιίσει;

Προσπαθούμε να λειτουργούμε πραγματικά συλλογικά και ως προς τα δικαιώματα και ως προς τις υποχρεώσεις, αν και στη πράξη, λόγω της διαφορετικότητας στη ζωή του καθενός, δεν είναι πάντα εύκολο.

Οι σχέσεις μας είναι και φιλικές-ανθρώπινες εκτός από μουσικές.

Έχουν υπάρξει κάποιες αλλαγές στη σύνθεση της μπάντας, ναι. Στην πράξη όμως όλα τα παιδιά που είναι βασικά μέλη μας ή έχουν παίξει μαζί μας, είναι πάνω κάτω από τους ίδιους αθηναϊκούς μουσικούς κύκλους, γνωριζόμαστε, έχουμε ξαναπαίξει μαζί, και πιθανότατα θα ξαναπαίξουμε. Άλλωστε σε μουσικές, κατά βάση αυτοσχεδιαστικές, όπως η δική μας, οι συνεργασίες και τα μπερδέματα είναι πάντα στο πρόγραμμα.

 

Σε αρκετά τραγούδια σας ο στίχος σας έχει σαφή πολιτική θέση απέναντι στα πράγματα. Αυτό μπορεί να αποκλείσει ένα κομμάτι του κοινού. Σας προβληματίζει αυτό;

Σαφή πολιτική θέση, δεν θα το έλεγα. Νομίζω είναι μια περγαμηνή πολύ βαριά για αυτό που κάνουμε εμείς. Μάλλον λαϊκό τραγούδι θα το έλεγα. Το αν τα μίντια κακοποίησαν τη λέξη αυτή (λαϊκό) και σήμερα πρέπει να μιλάς χαζούλικα αλλιώς «γράφεις πολιτικά», αυτό είναι πρόβλημα δικό τους, όχι δικό μας. Προφανώς και φαίνεται από ποιά μεριά του ποταμού είμαστε, τιμή μας και καμάρι μας δηλαδή, αλλά αυτό φαίνεται σε κάθε περίπτωση νομίζω,  απ’όποια μεριά και να’σαι.

Όσο για το κοινό νομίζω ότι ένα μέρος του είναι πραγματικά πιο μπροστά από το μεγαλύτερο κομμάτι των καλλιτεχνών. Μερικές φορές οι «καλλιτέχνες» φαίνεται να είναι εκτός κλίματος. Βγαίνουν ερασιτεχνικές ηχογραφήσεις στο πόδι, στο ίντερνετ και έχουν στίχο τόσο αιχμηρό και ευφάνταστο, μιλώντας ρεαλιστικά και αισθητικά με μεγάλη αξία, που οι «καλλιτέχνες» φαίνεται να δυσκολεύονται να τους παρακολουθήσουν.

Δε νομίζω, λοιπόν, να αποκλείεται κανένα κομμάτι του κόσμου, γιατί εμείς γράφουμε έχοντας στο μυαλό μας τον κόσμο, όχι το πως θα του φορέσουμε καπέλο άσχετα με αυτόν πράγματα που φτιάχτηκαν σε κάποιο εργαστήριο για να τον πείσουν ότι ζει μια ζωή άλλη από τη δική του.

Δεν κάνουμε τίποτα παραπάνω από αυτό που κάνανε οι ομότεχνοι μας το 20 και το 30.   

Υπάρχουν πολλές δυσκολίες στο χώρο της μουσικής, ιδίως για τους νέους ανθρώπους. Εσείς ποιες έχετε αντιμετωπίσει ;

Νομίζω ότι είναι λίγο ανέκδοτο το να είσαι καλλιτέχνης στην Ελλάδα σήμερα. Ακόμα και να τα ψιλοκαταφέρνεις, η αβεβαιότητα είναι ο κανόνας. Η διάσταση του καλλιτέχνη ως εργαζόμενου είναι τρομερά υποτιμημένη. Οι συνθήκες στα λάηβ, τα οικονομικά κλπ είναι μόνιμα προβλήματα για όλους. Η μπάντα μας είναι αλήθεια, δεν έχει αντιμετωπίσει τις πιο άσχημες συνθήκες σε γενικές γραμμές. Αλλά σε άλλα σχήματα  που παίζαμε και σε άλλα μουσικά ιδιώματα τα πράγματα είναι αρκετά άσχημα. Αλλά αυτά είναι νομίζω αρκετά γνωστά.

 

Ποιες είναι οι φιλοδοξίες σας; Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον;

Να φτάσει το υλικό μας όσο πιο μακριά γίνεται, να το ακούσει ο κόσμος και να του αρέσει, να έχει νόημα για αυτόν. Και να παίζουμε, πάντα.

Σας πετυχαίνουμε λίγο πριν την παρουσίαση του πρώτου σας δίσκου. Μιλήστε μας λίγο γι' αυτό.

Το δισκάκι μας έχει 5 πρωτότυπα δικά μας κομμάτια και 2 διασκευές από αυτά. Τα τραγούδια αυτά είναι μια επιλογή από κομμάτια που γράφτηκαν μέσα σε 2 χρόνια περίπου και παίζονται στα λάηβ μας. Γράφτηκε με αρκετές δυσκολίες σε παραγωγή δική μας και σύνολο μας πήρε περίπου ένα χρόνο να τον ολοκληρώσουμε. Η μουσική δουλειά ήταν περίπου το 10% του χρόνου και η οργανωτική τρεχάλα το 90%!

Τα 5 πρώτα μας κομμάτια καθρεφτίζουν την πρώτη ανάσα της μπάντας. Πολλοί φίλοι μας βοήθησαν στη δουλειά αυτή και τους είμαστε ευγνώμονες.

 

Τι περιλαμβάνουν τα μελλοντικά σας σχέδια;

Μόλις βγάλαμε το δισκάκι μας οπότε θα προσπαθήσουμε να το προωθήσουμε κάμποσο. Πολύ πρόσφατα βγήκε και το βιντεοκλιπ μας από το κομμάτι μας «Ο Λογαριασμός». Στις 13 Ιούνη στο Kookoo στο Γκάζι έχουμε την παρουσίαση του, με τη συμμετοχή καλών φίλων και συνεργατών μας. Μετά θα έρθει το καλοκαιράκι και πιθανά πάλι τα λάηβ στα φεστιβάλ και στην επαρχία. Στόχος μας είναι να γράφουμε και να παίζουμε, λοιπόν, όσο καλύτερα μπορούμε.

 

http://www.jazzmatazz.gr/

Facebook: JazzMatazz

 

*Την Συνέντευξη για λογαριασμό του The Machine - Art Press πήρε η Νατάσσα Αναγνώστου

 

Η Νατάσσα Αναγνώστου είναι ηθοποιός και όταν δεν ασχολείται με το θέατρο γράφει! Για τα πάντα! Για ο,τι κάνει την ψυχή της να ηρεμεί και το πνεύμα της να πετάει.

Είναι απόφοιτος  της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών του Ναυπλίου και έχει εκδόσει μια ποιητική συλλογή.

Νατάσσα Αναγνώστου Facebook Profile