Η μελωδία των εκατομμυρίων δολαρίων | Της Ζώης - Τήλα Ελένη

Εδώ και χρόνια στη μουσική βιομηχανία υπάρχει η μαγική συνταγή της επιτυχίας. Ποια είναι αυτή; Τέσσερις συγχορδίες και πιασάρικοι στίχοι. Οι συγχορδίες είναι: Ντο ματζόρε, φα ματζόρε, λα μινόρε και σολ ματζόρε. Πληροφοριακά η κάθε συγχορδία είναι τρείς νότες. Για να γίνει κατανοητό δείτε το παρακάτω βίντεο.
 

 
Οπως είδατε υπάρχει μεγάλη ποικιλία τραγουδιών από το “Let it Be” των Beatles και το “No woman no cry” του Bob Marley μέχρι το “Poker Face” της Lady Gaga και το “Time to say Goodbye” του Andrea Bocceli. Ενδεικτικά άλλα τραγούδια που είναι με τις ίδιες συγχορδίες:
 

 
 
 
 
 
Ολα τα παραπάνω τραγούδια, μουσικά είναι ίδια μεταξύ τους παρόλο που ανήκουν σε διαφορετικά είδη μουσικής. Για κάποιο λόγο - εγώ δεν είμαι επιστήμονας για να τον ξέρω - ακούγονται καλύτερα και πιο ευχάριστα οι συγκεκριμένες συγχορδίες στα αυτιά των ανθρώπων. Αυτό είναι αποδεδειγμένο.
 
Πολλοί από εσάς έχετε ακούσει διάφορες μελέτες για το πόσο ευεργετική είναι η κλασσική μουσική. Για παράδειγμα όταν διαβάζει ένας άνθρωπος τον βοηθάει να ακούει τις 4 εποχές του Τchaikovsky και όχι Lady Gaga. Αυτό συμβαίνει γιατί το μυαλό όταν τα ακούει συγκεντρώνεται και «δουλεύει πιο γρήγορα». Το ίδιο μας το μυαλό είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να δέχεται μελωδίες οι οποίες είναι αρμονικές. Εμείς όμως επειδή θέλουμε να διασκεδάζουμε με την μουσική χοροπηδάμε και τραγουδάμε τη Lady Gaga. Ναι καλά κάνουμε, αλλά πρέπει να εκτιμήσουμε τη σημασία και των άλλων ειδών μουσικής χωρίς να τα σνομπάρουμε επειδή η μόδα λέει πως είναι βαρετά. 
 
Για παράδειγμα η jazz. Δεν είναι τυχαίο το ότι όσοι την ακούνε είναι φανατικοί οπαδοί της. Η συγκεκριμένη μουσική περιέχει τον αυτοσχεδιασμό όπως και η κλασσική. Λέγοντας αυτοσχεδιασμό εννοούμε ότι οι μουσικοί που ξέρουνε τη θεωρία μπορούνε να πατήσουνε όποια νότα τους έρθει εκείνη τη στιγμή – ακολουθώντας μουσικούς κανόνες – και να δημιουργηθεί μία πολύ ωραία μελωδία χωρίς επανάληψη η οποία εξιτάρει το κοινό. Φανταστείτε τον εαυτό σας πάνω από ένα κλαβιέ πιάνου. Παίζετε συγκεκριμένες συγχορδίες για μισή ώρα. Κάποια στιγμή θα βαρεθείτε. Ενώ αν παίζετε για μισή ώρα αυτοσχεδιάζοντας θα θέλετε κι άλλο. Θα είστε σε εγρήγορση και το μυαλό σας θα δουλεύει. Δεν θα πηγαίνει μηχανικά σε συγκεκριμένες νότες.
 
Ας ελπίσουμε οι μουσικοί και οι μεγάλοι παραγωγοί να γράφουνε τραγούδια τα οποία θα ανοίγουνε τους ορίζοντες των ανθρώπων κάνοντας τους να εκτιμήσουν το τι σημαίνει μουσική και όχι απλά να ακούνε όλο τα ίδια και τα ίδια για διασκέδαση. Η μουσική είναι μαγεία αρκεί να καταλάβουμε αυτά που έχει να μας προσφέρει.
 
 
Η Ζώη - Τήλα Ελένη γεννήθηκε στην Αθήνα πριν από 21 χρόνια και το όνειρο της ήταν και είναι η δημοσιογραφία.