Καβάφης, Τότε και τώρα... | Του Θεόδωρου Ορφανίδη

Εφέτος συμπληρώνονται 150 από την γέννηση του Κωνσταντίνου Καβάφη και τα 80 χρόνια από τον θάνατο του, και είναι νομίζω ωσάν να έζησε και να έγραψε όλα αυτά τα θαυμάσια κείμενα του εχθές...

Παραμένοντας απόλυτα Ελληνικός όπως έλεγε ο ίδιος, μας δίνει φέτος με την διπλή αυτή γιορτή του, βήμα για να κοινωνήσουμε τις δύο τελευταίες μας δισκογραφικές εργασίες, στον κόσμο.
Το Shades of love...και το Return αμφότερες εργασίες του συνθέτη Αθανασίου Σίμογλου.

Από το Κάιρο στην Οδησσό και από το Βερολίνο στην Νέα Υόρκη, θα παρουσιάσουμε με την υπέροχη φωνή της Σόνιας Θεοδωρίδου και με την Orchestra Mobile τα σπουδαία αυτά τραγούδια.

Από τον Καβάφη εξάλλου ξεκίνησε αυτή η διαδρομή εάν θέλετε από τον προηγούμενο Αύγουστο, όταν ηχογραφήσαμε στο Βερολίνο με την Σόνια και την Mobile το Return, για να ακολουθήσει κατόπιν το Άξιον Εστί του Ελύτη σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη στην Θεσσαλονίκη και τώρα τον Απρίλη ξανά στην ίδια πόλη το έργο Ύμνοι Αγγέλων σε Ρυθμούς Ανθρώπων του Σταύρου Κουγιουμτζή.

Μία αλλοτινή Ελλάδα, πιο πολύ στην καρδιά μας, παρά σε αυτό που είναι η καθημερινή μας Ελληνική πραγματικότητα.

Όμως όταν βλέπω τους στίχους του μεγάλου Αλεξανδρινού να τραγουδιούνται από παιδικές φωνές, και τα παιδιά αυτά να λένε το Εκόμισα είς την Τέχνην, ή άλλοτε πάλι το Περιμένοντας το Βαρβάρους, ξέρω πως υπάρχει ακόμη πολύ ελπίδα κρυμμένη στο ελληνικό DNA των μελλοντικών μας γενεών...

 

Ο μαέστρος Θεόδωρος Ορφανίδης γεννήθηκε στο Herisau της Ελβετίας. Η ενασχόληση του με τη μουσική ξεκίνησε μετά την επιστροφή της οικογένειας του στη Βόρειο Ελλάδα. Παρακολούθησε μαθήματα αρμονίας, αντίστιξης, φούγκας, κλασσικού τραγουδιού και πιάνου στη Θεσσαλονίκη και γρήγορα η προικισμένη φύση του εντοπίστηκε και αναγνωρίστηκε. Ανέλαβε τη θέση του βοηθού μαέστρου στη χορωδία και ορχήστρα του Αγίου Χρυσοστόμου, υπό την διεύθυνση του Χρυσόστομου Σταμούλη. Παράλληλα δίδαξε θεωρητικά σε ωδεία. Το 2005 έκανε το πρώτο μεγάλο βήμα, πηγαίνοντας στην Ολλανδία, όπου συνεργάστηκε με μουσικά σύνολα ως προσκεκλημένος μαέστρος.

Ο Θεόδωρος Ορφανίδης έχει μαθητεύσει και συνεργαστεί με σημαντικούς μαέστρους, όπως οι: Rene Gulikers, George Hadjinikos, Ulrich Rademacher, Ingo Lenke, και Θόδωρο Αντωνίου.

Ως μαέστρος έχει προσκληθεί από αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες. Εχει διευθύνει ορχήστρες στο Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα, Ισπανία, Αυστρία, Ολλανδία, Ιταλία και Πολωνία.

Το καλοκαίρι του 2010 ίδρυσε μαζί με τη σύζυγό του, τη σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου την Orchestra Mobile, ενώ ένα χρόνο αργότερα την Ηuman Voice, τη δική τους δισκογραφική εταιρία.