http://themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/rotator.yinkagk-is-149.jpglink
http://themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/30s.weddingrotaotrgk-is-149.jpglink
http://themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/monsiermnimal.rotatorgk-is-149.jpglink
http://themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/imam.baildicovergk-is-149.jpglink
http://themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/ekmekcovergk-is-149.jpglink
0 1 2 3 4

H Ντόρα Ρίζου στο The Mach|ne

Αν σας έλεγε κάποιος να συστηθείτε ..τί θα μας λέγατε για εσάς;

Δύσκολο να αυτοσυστηθώ. Συνήθως,λέμε την μισή αλήθεια. Όμως,μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι αγάπησα την ζωή μου και χάρηκα πολύ ,τόσο τα πολλά χρόνια στην δισκογραφία, όσο και την τέχνη μου την ζωγραφική. Προσπαθούσα να ντύνω τους ήχους με χρώματα και να παντρεύω τα χρώματα με ήχους. Τώρα αγαπώ το Black Duck που είναι το τωρινό μου «σπίτι» και μεταφέρω την εμπειρία μου στην νέα δραστηριότητα.

 

Έχετε δουλέψει πολλά χρόνια σε διευθυντικές θέσεις σε δισκογραφικές εταιρείες. Είδατε πολλά και σίγουρα πολλές αλλαγές. Τί είναι αυτό που έχει αλλάξει;

Έχουν αλλάξει τα πάντα και τίποτα. Από την μία πλευρά το προφανές είναι ότι έχει σχεδόν εξαφανιστεί το «φυσικό» προϊόν, δηλαδή το βινύλιο και το cd. Αυτό κάνει τον εμπορικό ρόλο των εταιριών αδύναμο γιατί έχουν μειωθεί δραματικά τα κέρδη. Οι δισκογραφικές που απέμειναν δεν μπορούν να πληρώσουν παραγωγούς ή «κυνηγούς ταλέντων». Από την άλλη, επειδή η μουσική δεν θα πεθάνει ποτέ, οι νέοι δημιουργοί θα βρίσκουν εναλλακτικούς τρόπους μόνοι τους για να επικοινωνούν τις δημιουργίες τους. Θα επιβιώσουν οι πιο ταλαντούχοι και οι πιο επίμονοι, όπως και πριν το 1950.

 

Υπάρχει ελπίδα για τις δισκογραφικές, τώρα που η μουσική είναι «διάσπαρτη» παντού;

Δεν θα έχουν οι δισκογραφικές εταιρίες την δομή που όλοι ξέραμε. Θα χρειάζονται περισσότερους δικηγόρους παρά υπαλλήλους ειδικούς στις δημόσιες σχέσεις ή στην παραγωγή. Κανείς μας δεν ξέρει ακόμα την εξέλιξη των δισκογραφικών, όταν συμβεί θα είναι έκπληξη για όλους μας.

 

Ποιος είναι αυτός που ακούσατε απλά σε ένα demo και καταλάβατε ότι σας κάνει;

Πολλοί, αλλά για μένα το καθοριστικό ήταν πάντα η προσωπική επαφή. Βλέποντας την προσωπικότητα ενός δημιουργού ή ενός ερμηνευτή, συνήθως ήξερα μέχρι πού μπορούσε να φτάσει. Το demo από μόνο του μπορεί να αδικήσει έναν δημιουργό ή έναν ερμηνευτή. Το live είναι πιο ισχυρό από το demo.

 

Ποια είναι τα συστατικά ενός καλού, εμπορικού και ταυτόχρονα διαχρονικού καλλιτέχνη;

Ο διαχρονικός καλλιτέχνης δεν ενδιαφέρεται για την εύκολη δημιουργία και δεν τον νοιάζει να γίνει αρεστός αμέσως. Έχει ισχυρά πιστεύω, ξέρει κατά βάθος την αλήθεια του και παλεύει για την δικαίωσή του με όποιες θυσίες.

 

Ποιους από τους νέους καλλιτέχνες πιστεύετε και γιατί;

Δεν παρακολουθώ πια πολύ στενά τον χώρο της μουσικής. Θα αδικήσω νέους δημιουργούς και δεν το θέλω. Θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους μου.

Όχι, η καλή μουσική είναι καλή μουσική σε όποιον χώρο κι αν ανήκει.

 

Μέσα στην κρίση υπάρχει τελικά διέξοδος; Είναι η τέχνη μία από αυτές;

Και βέβαια υπάρχει διέξοδος, νομίζω ότι οι τέχνες θα ανθίσουν. Μελετώντας την ιστορία, διαπιστώνουμε ότι σε περιόδους μεγάλης κρίσης οι τέχνες απογειώθηκαν. Είναι μεγάλη παρηγοριά η τέχνη, σε βγάζει από την μιζέρια, είναι το πιο γοητευτικό και καθαρό παραμύθι.

 

Επειδή είστε κι εσείς δημιουργός.. ένας ερμηνευτής τελικά γίνεται να μην είναι και δημιουργός; Γίνεται να είναι απλά το εκτελεστικό όργανο;

Υπάρχουν ερμηνευτές που δεν είναι απλά εκτελεστικά όργανα. Ένας καλός ερμηνευτής έχει την δυνατότητα μια απλή μελωδία ή έναν απλό στίχο να το μεταμορφώσει σε υπέροχο ποίημα.

 

Το Black Duck είναι ο δικός σας χώρος. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ένας χώρος τέχνης;

Το Black Duck δίνει χώρο σε νέους δημιουργούς να εκθέσουν τις εικαστικές δημιουργίες τους, να παρουσιάσουν τα βιβλία, τις ποιητικές συλλογές τους, να παίξουν τη μουσική τους και να συζητήσουν τους προβληματισμούς τους. Με αυτή την έννοια ναι, είναι ένας χώρος τέχνης, γι’αυτό λέμε  «η μαύρη πάπια αγαπάει τις τέχνες».

Η τέχνη πρέπει να είναι ανάμεσα μας;

Και βέβαια πρέπει να είναι ανάμεσά μας, αλλιώς είναι αποστειρωμένη ή απευθύνεται σε λίγους. Όταν ένα μικρό παιδί περιβάλλεται από καθαρή αισθητική, όταν ακούει όμορφες μελωδίες και βλέπει όμορφες εικόνες διαμορφώνεται ανάλογα. Εάν μεγαλώσει ακούγοντας μόνο «σκυλάδικα» τραγούδια, θα υιοθετήσει ανάλογο γούστο και συμπεριφορά.

 

Αυτή την περίοδο τι θα δούμε αν επισκεφθούμε το Black Duck;

Θα δείτε την έκθεση φωτογραφίας της Βάσως Αλαγιάννη, γνωστή και καταξιωμένη στον χώρο της μουσικής σαν συνθέτις και στιχουργός.

 

Ποιες είναι οι επόμενες εκθέσεις που θα φιλοξενηθούν στο Black Duck;

Η επόμενη έκθεση που θα φιλοξενηθεί στην γκαλερί του Black Duck είναι του Δημήτρη Τράγκα και αμέσως μετά θα οργανώσουμε έκθεση χειροποίητων κοσμημάτων, μικρών έργων τέχνης, κατασκευών κ.α. Παράλληλα «τρέχουν» μουσικά live, παρουσιάσεις βιβλίων, και ποιητικών συλλογών.

Διαβάστε επίσης | Music

12-12-2013
Οι Xaxakes Επιστρέφουν… | Του Νικόλαου Τσάπογλου
Οι Xaxakes Επιστρέφουν… | Του Νικόλαου Τσάπογλου
19-03-2013
Καβάφης, Τότε και τώρα... | Του Θεόδωρου Ορφανίδη
Καβάφης, Τότε και τώρα... | Του Θεόδωρου Ορφανίδη
17-05-2013
Η κυρία Ερμιόνη | Της Σόνιας Θεοδωρίδου
Η κυρία Ερμιόνη | Της Σόνιας Θεοδωρίδου
19-11-2013
«Τραγουδιστές του γάμου» | Της Αντιγόνης Παφίλη
«Τραγουδιστές του γάμου» | Της Αντιγόνης Παφίλη
13-03-2013
Η ανάγκη δημιουργίας μουσικών βιβλιοθηκών στην Ελλάδα | Της Σόνιας Θεοδωρίδου
Η ανάγκη δημιουργίας μουσικών βιβλιοθηκών στην Ελλάδα | Της Σόνιας Θεοδωρίδου