Οι Fly by Wire Unplugged | Του Γεράσιμου Καραβασίλη

 

Αν προσθέσεις ένα ράπερ για τα φωνητικά συν έναν Dj για μίξη και samples, συμπληρώσεις δύο κιθάρες, ένα μπάσο και τύμπανα, τότε τί αποτέλεσμα θα έχεις;

 

Τους Fly by Wire!

 

Ένα rock-rap συγκρότημα που συνδυάζει την ένταση της rock μουσικής με τη λυρικότητα της hip-hop και rap στιχομυθίες. Ερμηνεύοντας στοίχους, προϊών βιωματικών εμπειριών ή και κοινωνικοπολιτικού περιεχομένου, εκφράζουν τις ανησυχίες τους και τις σκέψεις τους για το σήμερα. Αν τους χάριζαν πέντε λεπτά παγκόσμιας προβολής για να ερμηνεύσουν ένα τραγούδι τότε αυτό θα ήταν μια προσωπική τους διασκευή στο τραγούδι των Χ Βαβυλώνα, «Κάθετος Ορίζοντας». Ευαισθητοποιημένοι με τις παρούσες συγκυρίες δεν αναλώνονται σε μπαλάντες για έρωτες. Αυτό φαίνεται και στο video-clip του τραγουδιού «Πόσο Ακόμα», όπου πλάνα των Fly by Wire επί το έργων, εναλλάσσονται με - director’s cut - πλάνα διαδηλώσεων.

 

 

Οι Fly by Wire ήταν η τρίτη συμμετοχή των φετινών Red Bull Unplugged Sessions.  Ύστερα από μια αναζωογονητική - για όσους τους παρακολούθησαν στο Live Stage  του ραδιοφωνικού σταθμού Εν Λευκώ - ερμηνεία, ο Phoenix (φωνητικά, στοίχοι) μας μίλησε unplugged για τους Fly By Wire.

 

 

Ξεκινήσαμε από το όνομα, Fly By Wire. «Στην πραγματικότητα είναι ένα σύστημα αυτόματης πλοηγήσης για αεροσκάφη. Χρησιμοποιούμε πολλά διαφορετικά στοιχεία από τη rock και rap, προκειμένου να τα ενώσουμε χρησιμοποιούμε πολλά καλώδια, έτσι το τελικό αποτέλεσμα που φτάνει στο κοινό περνά μέσα από αυτά τα καλώδια», εξηγεί. «Κι αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσαμε ως μπάντα. Το να έχεις μια rap-rock μπάντα σε μια χώρα που δεν έχει τέτοιου είδους μουσική σκηνή».

 

Σειρά είχε η καυτή πατάτα της μουσικής (και όχι μόνο) βιομηχανίας, το downloading. «Για αρχή είμαι εκατό τις εκατό υπέρ. Πλέον δεν μπορείς να ζήσεις από τις πωλήσεις δίσκων, ζεις μόνο από τα live. Ειδικά σε μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα που οιαδήποτε εναλλακτική μουσική σκηνή πονάει και οι εν λόγο καλλιτέχνες κάνουν τις παραγωγές μόνοι τους. Το διαδίκτυο βοηθάει γιατί μπορεί να σε βρει ο κόσμος και να σε μάθει. Από εκεί και πέρα μπορεί όποιος θέλει να πάει να αγοράσει το CD ή το μπλουζάκι του καλλιτέχνη, όχι για του προσφέρει κέρδος αλλά για να δείξει τη στήριξη του προς αυτόν και τη δουλειά του. Ούτως η άλλως και να αγοράσεις το CD πάλι από το διαδίκτυο ή το MP3 player θα το ακούς».

Πως όμως αντεπεξέρχεται ένας καλλιτέχνης στο ρίσκο της αρνητικής κριτικής από χρήστες του διαδικτύου; Δεν είναι λίγοι αυτοί που ‘’κάηκαν’’ και το φυσάνε ακόμα! «Στο διαδίκτυο πρέπει να περιμένεις το οτιδήποτε. Εφόσον είσαι καλλιτέχνης και αποφασίζεις να εκτεθείς μέσα από τη δουλειά σου, πρέπει να είσαι αποφασισμένος ότι θα δεχθείς και κριτική. Είναι απαράδεκτο το να κλειδώνεις τα σχόλια ή να τα σβήνεις, ακόμα και αν προέρχονται από κάποιων που κρύβετε πίσω από τον υπολογιστή του. Αν ξέρεις τι είναι το διαδίκτυο δεν χρειάζεται να φοβάσαι».

 

Επιτυχία για τους Fly By Wire είναι ο κάθε ένας που αγκαλιάζει τη δουλειά τους για αυτό που είναι. Για αυτό και το φετινό χειμώνα θα τον αφιερώσουν στο δεύτερο δίσκο τους και γράφοντας μουσική για τα της συναυλίες του καλοκαιριού.

Συντονιστείτε με τους Fly By Wire:

Fly By Wire Official Site

Facebook Page

Twitter Account

YouTube Chanelle

 

 

Ο Γεράσιμος Καραβασίλης σπούδασε δημοσιογραφία και κατόπιν έκανε Bachelor in Mass Communication and Media Arts/Journalism στο Queen Margaret University. Εργάζεται ως δημοσιογράφος και Social Media Manager στο The Machine Art-Press.

 

Γεράσιμος Καραβασίλης Social Media:

Facebook    Twitter

Pinterest      Linnked In