Ο Κώστας Μασσέρας στο The Mach|ne.

Ο Κώστας Μασσέρας γεννήθηκε στον Πειραιά τον Απρίλη του 1965. Ασχολείται  με την φωτογραφία αρκετά χρόνια. 'Έχει παρουσιάσει την δουλειά του σε έξι ατομικές εκθέσεις και σε αρκετές ομαδικές από τις οποίες ξεχωρίζουν τέσσερις:

who we are 11/2/10 taf

agathering - Φεστιβάλ Αθηνών

Aegeanale στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.

Life is good - Tettix art gallery .

Φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί στον τύπο και σε ειδικά περιοδικά καθώς σε ελληνικά και ξένα sites.

-Για ποιο λόγο έγινες φωτογράφος;

Για να μπορέσω να φέρω την πραγματικότητα στα δικά μου μέτρα και να συμβιβαστώ μαζί της. Βάζοντας μέσα στις τέσσερις γωνίες μόνο αυτά που έχουν ενδιαφέρον για μένα, μπορώ να αποκλείσω την ασχήμια, τον πόνο, την ρουτίνα της καθημερινότητας.

-Τι Θέματα σου αρέσει να φωτογραφίζεις;

Σχεδόν τα πάντα έχουν ενδιαφέρον όταν αρχίζεις να βλέπεις τον κόσμο φωτογραφημένο αλλά το πιο σπουδαίο είναι να κάνεις το τίποτα, φωτογραφία. Δεν με εξιτάρει καθόλου το σπουδαίο γεγονός ή το παράξενο ή το ανεπαναληπτο, κάθε φωτογραφική στιγμή άλλωστε είναι ανεπανάληπτη.

Κατά καιρούς πρέπει να αυτό περιορίζομαι σε ένα συγκεκριμένο θέμα. Είναι πάντα κάτι που περιέχει κάτι γενικό και κάτι πιο ειδικό, για παράδειγμα η δουλεία με τα λιμάνια περιέχει το γενικό που είναι το φως του χειμωνιάτικου ήλιου, και κάτι πιο ειδικό που είναι ο χώροι των λιμανιών. Τον τελευταίο καιρό ασχολούμαι με το πορτρέτο με ενδιαφέρει η σχέση του ανθρώπου με τον χώρο, -όχι αποκλειστικά με τον δικό του χώρο-, αλλά μερικές φορές με το αταίριαστο και το άβολο.

- Άσπρο - Μαύρο ή Χρώματα;

Ανάλογα με το θέμα πάντως παρότι η ψηφιακή φωτογραφία σου δίνει την δυνατότητα επιλογής μετά την λήψη, είναι καλό αυτή η απόφαση να έχει προηγηθεί της λήψης, έτσι μειώνοντας τις επιλογές σου αφοσιώνεσαι πιο πολύ στο θέμα. Είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα αφού αν θέλεις να πετύχεις τα καλύτερα αποτελέσματα πρέπει να έχεις ακόμα και διαφορετικό εξοπλισμό, το ασπρόμαυρο φιλμ είναι σχεδόν μοναδική επιλογή, αντίθετα στο χρώμα η ψηφιακή υπερέχει.

-Πόσο ανάγκη έχουμε από «όμορφες» φωτογραφίες ;

 Ζούμε σε μια πολύ άσχημη εποχή για τον κόσμο και ειδικότερα για την χώρα μας, στα μέσα ενημέρωσης υπάρχει ένας κατακλυσμός από φρικτές εικόνες πολέμου, φτώχειας, βίας και πόνου, ένας άτυπος διαγωνισμός επίδειξης εικόνων που πλησιάζουν το ακραίο και μερικές φορές το προσπερνάνε. Έχουμε ανάγκη από φωτογραφίες που θα μας συγκινούν που θα δημιουργούν μέσα μας μια ένταση ,και όχι από φωτογραφίες που θα μεταφέρουν προκατασκευασμένα συναισθήματα.

-Μίλησε μας για την έκθεση «Το αλάτι» Που ετοιμάζεις αυτό τον καιρό;

Είναι μια έκθεση που βασίζεται σε δύο διαφορετικές προσεγγίσεις ,πάνω στο ίδιο θέμα την θάλασσα. Στην μία περίπτωση η επαφή είναι άμεση πρόκειται για φωτογραφίες λουόμενων, στην άλλη μέσα από χώρους όπως τα λιμάνια που είναι αφετηρίες αλλά και προορισμοί ή άδειες παραλίες. Τα εγκαίνια είναι την 1 Φεβρουαρίου, και θα διαρκέσει δύο εβδομάδες στην γκαλερί Estudio Kυριαζή 22α στην Κηφισιά.

Costas Masseras

www.masseras.com

https://www.facebook.com/groups/164575174135/?fref=ts