http://themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/nikolaidou.dolofonodrotatorgk-is-147.jpglink
http://themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/mitropoulou.fragkoulisrotatorgk-is-147.jpglink
http://themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/gk-is-147link
http://themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/berliners.berliners-1covergk-is-147.jpglink
http://themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/panidou.covergk-is-147.jpglink
http://themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/Pleionis.pleiwniscovergk-is-147.jpglink
http://themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/FINAL-PLOUTOSvaliacovergk-is-147.jpglink
http://themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/theatrocovergk-is-147.jpglink
0 1 2 3 4 5 6 7

«Καμίλ Κλοντέλ: MUDNESS» | Της Στέλλας Μπούρου

Όταν έπεσε το κείμενο στα χέρια  μου, ενθουσιάστηκα από την πολυσύνθετη προσωπικότητα της, της Constance Pascal  Φιλόδοξη αλλά ανθρώπινη, εύθραυστη αλλά διεκδικητική, πειθαρχημένη αλλά ασυμβίβαστη.

Άρχισα να μελετάω  προσεκτικά την προσωπικότητά της μέσα από την βιογραφία της αλλά όσο ο θαυμασμός μου μεγάλωνε άλλο τόσο αυξανόταν και το άγχος μου για το πώς θα  υποδυθώ τον χαρακτήρα της.

Η  Constance Pascal υπήρξε μία επιτυχημένη ψυχίατρος, ανεξάρτητη οικονομικά γυναίκα, ερωμένη και ανύπαντρη μητέρα έναν αιώνα πριν, όταν το μόνο που επιτρεπόταν να επιθυμεί μία γυναίκα ήταν ένας «καλός» γάμος.

 

Οι ενοχές που αισθανόταν για την «εγκατάλειψη» της μητέρας της στη Ρουμανία με τον αυταρχικό αδελφό της, προκειμένου εκείνη να πάει στο Παρίσι για σπουδές και να μην υπακούσει στα πρότυπα της εποχής, την ακολούθησαν σε όλη της τη ζωή αλλά  δεν την σταμάτησαν.  Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αντίθεση με την επικρατούσα αντίληψη της εποχής ότι η γυναίκα δεν είναι ικανή να μορφωθεί εκείνη κατάφερε να πετύχει μία θέση στην ανώτατη δυνατή εκπαίδευση εκπονώντας  μία διδακτορική διατριβή που επαινέθηκε από τον τύπο ως φεμινιστική επιτυχία, κέρδισε τον υψηλότερο βαθμό της εξεταστικής επιτροπής και είναι ακόμα και στις μέρες μας ένα επίκαιρο επιστημονικό σύγγραμμα. .

Η τόλμη της  και η επιμονή της να συγκρουστεί  με το κοινωνικοπολιτικό σύστημα και ιατρικό κατεστημένο της εποχής που αμφισβητούσε τις μεθόδους θεραπείας  και εκπαίδευσης που εισήγαγε, τελικά τη δικαίωσε καθώς κατάφερε πρακτικά να αποδείξει ότι η βελτίωση των συνθηκών στα ψυχιατρεία τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους  εργαζόμενους  είναι εφικτή.

Ο  δυνατός έρωτας για έναν πολύ μεγαλύτερο της άντρα και η γέννηση του παιδιού τους εκτός γάμου την γέμισαν με ευτυχία και της έδωσαν δύναμη. Όμως η αναγκαιότητα να  παραμείνουν η σχέση της και η ύπαρξη του παιδιού της « μυστικά», την γέμισε τύψεις για την παράλληλη «κρυφή» ζωή  και φόβο για το τι θα μπορούσε να συμβεί στην κόρη της εάν αυτό γινόταν αντιληπτό από την ανελέητη εκείνη την εποχή, με όποιον δεν ακολουθούσε τους ηθικούς κανόνες, κοινωνία.

 

Η Pascal στόχευε σε μία κοινωνία απαλλαγμένη από προκαταλήψεις και στερεότυπα γιατί πίστευε πως μόνο έτσι μπορούν να  δημιουργηθούν  οι συνθήκες για ίσες ευκαιρίες και  ο χώρος για τους απαιτούμενους πειραματισμούς που φέρνουν την αλλαγή. Όμως  η εποχή που έζησε και εργάστηκε δεν ήταν ανεκτική σε τέτοιες ιδέες. Γι’ αυτό τον λόγο έκρυψε επιμελώς την ευάλωτη πλευρά της και την τεράστια αγωνία της κάτω  από μία επιβλητική και γεμάτη αυτοπεποίθηση εικόνα. Παρ’ όλο το ψυχολογικό κόστος και τον κίνδυνο που είχαν οι επιλογές της, εκείνη έζησε όσο πιο κοντά σε αυτό που επιθυμούσε.

Σήμερα, χάρη στην Constance και σε τόσους άλλους αντισυμβατικούς ανθρώπους, μεγαλώνουμε θεωρώντας το δικαίωμα της επιλογής  να είμαστε αυτοί που θέλουμε δεδομένο.

Θεώρησα λοιπόν, και αυτό προσπάθησα  να μεταφέρω στη σκηνή ότι, το κυριότερο χαρακτηριστικό αυτής της πολύπλευρης προσωπικότητας, ήταν η  ισορροπία που κατέκτησε ανάμεσα σε έναν ζεστό συναισθηματικό  κόσμο  και έναν αυστηρό επαγγελματισμό. Μία ισορροπία που αποδεχόταν όλες τις πλευρές του εαυτού της, και απέτρεπε στο να λειτουργεί η μία εις βάρος της άλλης, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για την επίτευξη, των ουτοπικών της για την εποχή, στόχων.  Αισθάνομαι τυχερή που στις μέρες μας,  που όλα τα αυτονόητα και δεδομένα καταρρέουν με ασύλληπτους ρυθμούς, εγώ είχα την ευκαιρία να «συναντήσω» την Constance Pascal. Έναν άνθρωπο που προσπάθησε «να γίνει  η αλλαγή που ήθελε να δει στον κόσμο»…. και τα κατάφερε. Για την ίδια αλλά και για εμάς…..

Η Στέλλα Μπούρου υποδύεται την Κοστάνς Πασκάλ στο θεατρικό έργο ” Καμίλ Κλοντέλ : Mudness ” σε συγγραφή και σκηνοθεσία του Γιάννη Λασπιά το οποίο παρουσιάζεται στη θεατρική σκηνή του Αγγέλων Βήμα από τις 15 οκτωβρίου 2013.

 

Η Στέλλα Μπούρου αποφοίτησε από την Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης “Διομήδη Φωτιάδη”.

Συμμετείχε σε θεατρικές  παραστάσεις με πιο πρόσφατες τις  : “LUV” του  T. SAINSBURY , “Αγγέλα Παπάζογλου” του Γ. Παπάζογλου , “Η Μύτη” του Ν. Γκόγκολ , “Λεωφορείον ο Πόθος” του Τ. Ουίλλιαμς.

Συνεργάστηκε με σκηνοθέτες όπως η  Ά. Βαγενά, ο Α. Σπίνουλας, ο Β. Ανδρέου, η Κ. Σελιώνη.

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια αυτοσχεδιασμού και υποκριτικής με τον Γ. Κακλέα, κινησιολογίας με την Α. Μπένετ και τον Γ. Γιαπλέ, Voice & Speech στο Method Studio του Λονδίνου, θεατρικού παιχνιδιού με την Α. Κόκκινου.

Διαβάστε επίσης | Theater

19-03-2013
Who's afraid of Virginia Woolf? | Victoria Hislop
Who's afraid of Virginia Woolf? | Victoria Hislop
31-07-2013
Το Θερμοκήπιο σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή | Της Αγγελικής Μητροπούλου
Το Θερμοκήπιο σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή | Της Αγγελικής Μητροπούλου
09-04-2013
Noches Rojas | Της Νεφέλης Τσιπουρίδη
Noches Rojas | Της Νεφέλης Τσιπουρίδη
03-02-2014
Η Βάσια Λακουμέντα μιλάει στο Γεράσιμο Καραβασίλη
Η Βάσια Λακουμέντα μιλάει στο Γεράσιμο Καραβασίλη
28-01-2014
Ο Κώστας Παπαγεωργίου σε μια Stand-Up συνέντευξή στο The Mach|ne
Ο Κώστας Παπαγεωργίου σε μια Stand-Up συνέντευξή στο The Mach|ne