Εκ νέου αναζήτηση. | Της Μαριάννας Τζιράκη

Πολλές φορές θα θέλαμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, ο καθένας για δικούς του λόγους.

Όσο και να καταδικάζουμε το παρελθόν, όσο και να μην το παραδεχόμαστε κατέχει κάτι που αγαπούσαμε ή και αγαπάμε ακόμα. Άνθρωποι, καταστάσεις , έρωτες, καθημερινότητα… και πόσα άλλα ακόμη.

Θυμάσαι πως ένιωσες όταν τα έχασες όλα αυτά; ….. εγώ δεν μπορώ να βρω την κατάλληλη λέξη για να το περιγράψω. Το μόνο που μπορώ να σου πω είναι ότι μερικές φορές μου λείπουν όλα όσα ανήκουν εκεί… στο μακρινό παρελθόν.

Και τι κάνεις; Αφήνεσαι; Κλαις; Καταριέσαι τον εαυτό σου για όσα έχασες;

Μην βιάζεσαι να απαντήσεις. Την απάντηση θα σου την δώσει ο χρόνος. Αυτός και μόνο αυτός θα σε βοηθήσει. Θα έρθει πλάι σου, σαν καλός φίλος… και θα σε βοηθήσει να ξεκαθαριστούν όλα μέσα σου. Σκέψου το αλλιώς….

Είναι σαν να αλλάζεις σπίτι. Ο σπιτονοικοκύρης σου ανακοίνωσε ότι πρέπει να φύγεις! Τι κάνεις; Να μείνεις άλλο εκεί μέσα δεν γίνεται…

Και λογικό είναι να μου λες: Όχι, εγώ δεν φεύγω από εδώ! Έζησα όμορφες στιγμές εδώ μέσα. Πέρασα τα πιο όμορφα χρόνια μου. Κάθε γωνιά μου θυμίζει και κάτι! Δεν μπορώ να φύγω σου λέω!

Θα φύγεις όμως … γιατί είσαι αναγκασμένος. Έτσι είναι και στην ζωή…. σου κάνει έξωση και εσύ πρέπει να αλλάξεις: συνήθειες, πρόσωπα, καθημερινότητα… και ό,τι άλλο χρειαστεί. 

Εσύ λοιπόν, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι σηκωθείς στα δυο σου πόδια. Άσε το παρελθόν στην άκρη και προχώρα. Δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς!

-Και μετά;

 

-Τι και μετά;

Μετά βρες ένα άλλο σπίτι! Όμορφο! Με θέα! Κήπο, θάλασσα, ακάλυπτο πολυκατοικίας! Δεν έχει σημασία! Αυτό που μετράει είναι το καινούργιο που έρχεται!

Γιατί δεν θες να το καλωσορίσεις;

Ναι, είναι που δεν μπορείς τις αλλαγές. Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να συμφιλιωθούν με την ιδέα αυτή. Μα η ζωή δεν σου δίνει περιθώρια! Σου έχει δώσει μια σπρωξιά! Το συνειδητοποίησες; Τώρα στο χέρι σου είναι εάν θα μείνεις κάτω πεσμένος, ή αν θα σηκωθείς απευθείας και θα αρχίσεις να τρέχεις μακριά! Μακριά από όλα όσα άφησες όταν έκλεισες την πόρτα του παλιού σπιτιού!

Άσε που το καινούργιο σπίτι μπορεί να έχει ωραίους γείτονες!

Ίσως εκεί να βρεις όσα έψαχνες απεγνωσμένα στο προηγούμενο! Κέρνα τους χαρά, ελπίδα, αισιοδοξία και καλό καφέ!

Διακόσμησέ το με όμορφες στιγμές και σκέψεις!

Α! Ζωγράφισε και στους τοίχους πράσινες πεταλούδες!

Το πράσινο είναι το χρώμα της αισιοδοξίας… έτσι θα προϋπαντήσεις… την καινούργια σου ζωή!

Για αυτό σου λέω…. Όταν έρχονται αλλαγές… μην σκας! Σκέψου….. έρχεται μια περιπέτεια καινούργια! Μια εκ νέου αναζήτηση!

 

 

Η Μαριάννα Τζιράκη μένει στο Ρέθυμνο της Κρήτης. Είναι φοιτήτρια φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

«Στο πανεπιστήμιο έμαθα να συνομιλώ με την ποίηση, να μπαίνω στην ψυχοσύνθεση του ποιητή και να νιώθω τρομερή ευχαρίστηση όταν ο εκάστοτε ποιητής εκφράζει την ψυχή και τα συναισθήματά μου.

Η συγγραφή κειμένων με συναρπάζει. Πριν λίγα χρόνια, ένιωθα πως οι άλλοι μπορούσαν να εκφράσουν καλύτερα από μένα τα συναισθήματα μου και αυτό με προβλημάτισε.

Πήρα την απόφαση να αρχίσω ερασιτεχνικά να γράφω αυτά που νιώθω. Προσπαθώ ακόμα να τα βάλω σε τάξη και να τα τιθασεύσω. Ο στόχος μου είναι να τα καταφέρω.»