Όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν… | Της Άννας Τομαρά

Όλα τα ωραία  πράγματα κάποτε τελειώνουν. Και πάντα ξαφνικά, εκεί που δεν το καταλαβαίνεις…

Έτσι και το καλοκαιράκι. Έφυγε και μας άφησε με μια πινελιά χαμένης ξεγνοιασιάς.

Νοέμβριος μήνας πια. Περιμένεις πως τα φθινοπωρινά φύλλα θα κάνουν την εμφάνισή τους. Πως οι πρώτες βροχές θα αλλάξουν εξ ολοκλήρου το κλίμα  και θα αφήσουν να αιωρείται στην ατμόσφαιρα η χαρακτηριστική μυρωδιά του βρεγμένου χώματος. Παρ όλα  αυτά τίποτα τέτοιο δεν γίνεται αντιληπτό. Απλά μια αποπνικτική ζέστη παραμένει που δεν έχει κανένα νόημα και μας κρατάει πίσω. Όλοι έχουν επιστρέψει στις εργασίες τους και στην ρουτίνα της καθημερινότητας.

Σκέφτεσαι πόσο όμορφα θα ήτανε  να μπορούσες να κάνεις ένα ακόμα μπάνιο στην θάλασσα. Αναμνήσεις… Τα κρυστάλλινα θαλασσινά νερά με την αλμύρα τους, την καλή παρέα, το παγωτό σου να λιώνει και τον καυτό ήλιο να τσουρουφλίζει το κορμί σου. Ώσπου όλα αυτά ξαφνικά φεύγουν  αφήνοντας σε να νοσταλγείς, να μελαγχολείς που δεν μπορείς να τα έχεις για λίγο ακόμα.

Γιατί όταν κάτι φτάνει στο τέλος του δεν θες να το συνειδητοποιήσεις, μέχρι που απλά έρχεται μια στιγμή που χάνεται τελείως κάθε ίχνος του οπότε απλά συμβιβάζεσαι με την ιδέα πως πάει… τέλειωσε.

 Γιατί έχουμε την ψευδαίσθηση ότι όλα γύρω μας θα παραμείνουν στάσιμα σε αυτό που ζούμε την δεδομένη στιγμή.  Μα η ζωή αλλάζει συνεχώς τους ρυθμούς της ανεξέλεγκτα και εμείς πρέπει να προσαρμοζόμαστε στους εκάστοτε.

Από το τέλος και κάθε τέλος που θα έρθει ,είτε το αποφασίσουμε εμείς είτε ανεξάρτητα από εμάς, συνεπάγεται και το τι άνθρωποι είμαστε. Γιατί όταν χτυπήσει την δική σου πόρτα, εσύ πρέπει να σταθείς στο ύψος των περιστάσεων και να το αντιμετωπίσεις με δύναμή και αξιοπρέπεια. Ουσιαστικά δοκιμάζεις τον εαυτό σου.

Σίγουρα θα γυρίσεις να κοιτάξεις πίσω. Οι αναμνήσεις σε πλημμυρίζουν…

Μα δεν είναι κακό να αναλογίζεσαι αυτές τις πολύτιμες στιγμές. Αυτό το χαμόγελο που αποτυπώνεται στα χείλη σου όταν τις σκέφτεσαι μπορεί να είναι πηγή δύναμης και αισιοδοξίας για το χειμώνα που έρχεται. Θα  επιφέρει δυσκολίες που πρέπει να είσαι εκεί να τις αντιμετωπίσεις, αν το μπορείς. Ίσως και να έχεις τη  ευκαιρία να ζήσεις κάτι  απρόσμενα ξεχωριστό. Όλα μπορούν να συμβούν στο παιχνίδι που μας παίζει η ζωή. Το μέλλον που έρχεται άγνωστό.  Ζεις το ρίσκο κι την περιπέτεια. Μόνο αυτό.

Σημασία έχει να ζεις πραγματικά την κάθε σου στιγμή γιατί μερικά πράγματα είναι σπάνια και συμβαίνουν μονάχα μια φορά…

 

 

Η Άννα Τομαρά είναι φοιτήτρια στο τμήμα βιβλιοθηκονομίας και συστημάτων πληροφόρησης. Από μικρή ηλικία της άρεσε να αποτυπώνεί σκέψεις και συναισθήματα στο χαρτί.

Facebook: anna tomara