Στα χρόνια που πέρασαν, σε εκείνα που θα έρθουν ! | Της Μαρίας Σπυριδάκη

« Έχουν περάσει χρόνοι δέκα, μάτια μου, αχ μάτια μου..»

Με το υπέροχο αυτό τραγούδι του Μίλτου Πασχαλίδη «παραμύθι με λυπημένο τέλος» ξεκίνησε η μέρα μου σήμερα. Η τελευταία μέρα του 2013!

  

Ας παίξουμε λίγο με τις λέξεις και τους στίχους, τί λέτε ;

 

«Κάποτε γνώρισα μια λίμνη , που θελε νά’ναι θάλασσα…» Βιαζόμαστε από μικροί να μεγαλώσουμε, να γίνουμε ΑΝΘΡΩΠΟΙ . Το παιχνίδι , που λέγεται ζωή, αρχίζει με μια απύθμενη ανάγκη να τα γνωρίσουμε όλα. Να τα γευτούμε , να τα μυρίσουμε ! Προσπαθούμε απο μικροί ,να γίνουμε μεγάλοι. Αλλά δεν μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε πως,  όταν γεννηθείς «μικρός» πεθαίνεις «μικρός» , όσα χρόνια κι αν περάσουν. Γιατί αν γεννηθείς «μεγάλος», «μεγάλος» θα σαι μια ζωή.

 

«Και κάθε που χαράζει, την τρώει το μαράζι..» Οι άνθρωποι, έχουμε έναν μηχανισμό αυτοπροστασίας. Την λεγόμενη αυτογνωσία.  Πολύ σπουδαίος, αν καταλάβεις την αξία της λειτουργίας του. Επίπονος, χρονοβόρος , σκληρός μηχανισμός που μόνο οι «μεγάλοι» άνθρωποι μπορούν να διαχειριστούν, μετατρέποντάς τον σε μάθημα ζωής. Τους «μικρούς» τους τρώει το μαράζι…

 

«Κάποτε αγάπησα μια κόρη, που ρωτούσε κάθε αγόρι, πότε γυναίκα θα γένει..» Στο ταξίδι της ζωής, οι σειρήνες είναι πολλές. Και εσύ θα παρασύρεσαι, στο φλογερό σφύριγμα τους. Θα πονάς, θα φοβάσαι, θα αμφισβητείς τον εαυτό σου, θα κυλίσεις στο σκοτάδι και θα ξανανέβεις στο φώς πολλές φορές. Σκοπός είναι να βγεις από τον κύκλο της ζωής, με τις πληγές σου ανοιχτές, αλλά όρθιος .

 

« Η κόρη γίνηκε γυναίκα, μα εγώ απόμεινα παιδί..» Κι όσοι λένε πως ο χρόνος είναι σχετικός, η αλήθεια παραμένει ζωντανή. Εσύ θα γίνεις γυναίκα, θα αποκτήσεις άσπρα μαλλιά, γιατί είσαι περαστική σε αυτή τη ζωή… Και στο τέλος του δικού σου κύκλου, αν έχεις παραμείνει παιδί θα έχεις αφήσει πίσω σου, το πιο σπουδαίο και αθώο αποτύπωμα.

 

Ας γίνουμε πάλι παιδιά… για να αφήσουμε στα παιδιά μας έναν πιο χαμογελαστό κόσμο. Καλή χρονιά!!

 

Η Μαρία Σπυριδάκη είναι δημοσιογράφος ,πτυχιούχος των πολιτικών επιστημών και ιστορίας του Παντείου πανεπιστημίου. Παρουσιάζει την εκπομπή Χρώματα Ελλάδας ,που προβάλλεται σε κανάλια της περιφέρειας. Εργάζεται και ζει... με μία βαλίτσα στο χέρι Κρήτη- Αθήνα !!!