Οι Πέρσες του Αισχύλου εκτός όλων των άλλων είναι και ένα έργο ενάντια στον ρατσισμό, ένα έργο που μας δείχνει και την άλλη όψη του νομίσματος. Όσες φορές το δω ή το διαβάσω βρίσκω καινούργια πράγματα να μάθω, πόσο μάλλον όταν θα παρασταθεί από την ομάδα ΘΕ.ΑΜ.Α.

Στις 13 και 14 Ιουλίου στη Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» , η ομάδα ΘΕ.ΑΜ.Α θα παρουσιάσει αυτό το έργο και οφείλουμε να είμαστε εκεί να το δούμε. Χρησιμοποιώ αυτό το ρήμα, οσο βαρύγδουπο κι αν ακούγεται, γιατί αυτό ταιριάζει.

Για πρώτη φόρα στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου –σημαντικό φεστιβάλ για τη χώρα μας- μια ομάδα αποτελούμενη αμειγώς από ηθοποιούς με αναπηρία, θα παρουσιάσει τη δουλειά της.

13524199_10153526701766761_43922921_o

Σε μια χώρα που ακόμα επικαλείται ένα νόμο[1] παμπάλαιο και άδικο, η ομάδα αυτή καταφέρνει να πολεμήσει, για το δικαίωμα της να θεωρηθεί επαγγελλματική και οχι ερασιτέχνικη, όπως καλύτερα ξέρει, με την τέχνη.

Έχουμε αναφέρει και παλαιότερα πως η ομάδα ΘΕ.ΑΜ.Α απαρτίζεται στο μεγαλύτερο ποσοστό της, από ανθρώπους με κάποια μορφή αναπηρίας (συνήθως κινητικής) και είναι μέλος της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία. Αυτή λοιπόν η ομάδα, παρουσιάζει την αρχαίοτερη σωζώμενη τραγωδία Πέρσες δινοντάς μας τη δική τους οψη[2] του έργου, τη δική τους ερμηνεία.

13555865_10153526692721761_1303603315_o

Σκηνοθέτης και συντονιστής της ομάδας είναι ο -συν τοις άλλοις- ηθοποιός Βασίλης Οικονόμου. Η λιτή αλλά βαθυστόχαστη σκηνοθεσία του, δείχνει με πόσο σεβασμό συνδιαλέχτηκε με τον Αισχύλο. Το γεγονός αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να δώσει μια μινιμαλιστική κατεύθυνση στους ηθοποιούς του (όπως ορίζει το αρχαίο θέατρο άλλωστε) και μοντέρνα ταυτόχρονα.

Κορυφαία του χορού και συγκλονιστική ερμηνεύτρια είναι η μεγάλη καλλιτέχνης της λαϊκής προφορικής μας παράδοσης Γιώτα Βέη. Το άκουσμα της συγκλονιστικής φωνής της σε ταξιδεύει τόσο, που δεν μπορείς να συγκρατήσεις ούτε την ανατριχίλα που σε πιάνει, ούτε τα δάκρυα συγκίνησης που τρέχουν από τα μάτια σου… τουλάχιστον αυτό συνέβη σ’ εμένα όταν παρακολούθησα τις πρόβες.

Mε μεγάλη μας χαρα πληροφορηθήκαμε οτι και οι δυο ημέρες είναι SOLD OUT, αλλά μη στεναχωριέστε οτι το χάσατε γιατί οι “Πέρσες” θα συνεχίσουν στο Ανοικτό Θέατρο Πάρκου στην Κατερίνη (Φεστιβάλ Ολύμπου) στις 16/8, στις 24/8 στο θέατρο Ρεμματιάς στο Χαλάνδρι, στις 15/9 στο δημοτικό θέατρο “Θανάσης Βέγγος” Κορυδαλλού, στις 22/9 στο θέατρο Παπάγου και στις 8/10 στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας!

13524056_10153526739991761_1137333358_o

Τέλος θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ που μας άφησαν να τρυπώσουμε στις πρόβες τους και να ευχηθούμε καλή επιτυχία σε ο,τι κι αν κάνουν. Θα είμαστε εκεί να σας απολαύσουμε!

Συντελεστές:

Κινησιολογία: Αιμιλιανή Αβραάμ. Φωτισμοί: Φώτης Κίκιρας. Σκηνικά: Δέσποινα Φλέσσα. Κοστούμια: Σοφία Σταυρακάκη. Μουσική επιμέλεια: Αλέξανδρος Καψοκαβάδης. Διερμηνεία Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας: Θεοδώρα Τσαποΐτη.

ΔΙΑΝΟΜΗ
Δαρείος: Πάνος Ζουρνατζίδης Κορυφαία Χορού: Γιώτα Βέη
Αγγελιαφόρος: Μιχάλης Ταμπούκας Χορός: Αιμιλιανή Αβραάμ (Β Κορυφαία), Μιχάλης Γραμματάς, Γιώργος Ηλιάκης, Μαρία Μουρελάτου, Μαρίνα Σταμάτη, Μαίρη Σταματουλά, Έφη Τούμπα
Ξέρξης: Βασίλης Οικονόμου
Άτοσσα: Χριστίνα Τούμπα & Χριστίνα Τσαβλή  Κρουστών Οργάνων: Μάκης Σουλελές, Αλέξανδρος Χαντζαράς.

Δεν διαρκεί πάνω από 75 λεπτά , ακόμα ένας λόγος να σας πω: τρέξτε να κλείσετε τα εισιτηρια σας οσο προλαβαίνετε.

Ελιάνα Περηφάνου.

  1. νόμος 370: απαγορεύεται η συμμετοχή των μη αρτιμελών ηθοποιών στις εισαγωγικές εξετάσεις του υπουργείου Πολιτισμού.
  2. Ὄψις: η σκηνογραφία και η σκευή, δηλαδή όλα όσα φορούσε ή κρατούσε ο υποκριτής.