ΕΞΟΔΟΣ | Της Έλενας Λιόγκα

Στ’ αλήθεια, εσείς θα βάζατε σε κίνδυνο την ζωή σας για κάτι μεγαλύτερο και ανώτερο από το ατομικό;  Θα αναρωτιόσασταν άραγε «τι είναι η πατρίδα μας»;  Τι πραγματικά είναι η πατρίδα μας, ποιές οι αξίες μας, ποιά τα ήθη και τα ιδανικά μας;    Εσείς; Τι θα σκεφτόσασταν; Η παράσταση « ΕΞΟΔΟΣ»  στρέφει ευγενικά το δάχτυλο στον καθένα ξεχωριστά και με βλέμμα καρφωμένο ταρακουνάει  τον θεατή  να αναρωτηθεί  ατομικά,  «εγώ θα έβαζα σε κίνδυνο την  ζωή μου, για κάτι μεγαλύτερο και  ανώτερο από το ατομικό»;  Ύστερα από  δυο χρόνια δουλειάς και συνεχούς μελέτης και έρευνας σχετικά με την συμβολή της γυναίκας στις ένοπλες συγκρούσεις της Ιστορίας, η παράσταση έρχεται να καταθέσει  μέσα από αφηγηματικά κείμενα-μονολόγους, τις ιστορίες γνωστών ηρωίδων της επανάστασης του 1821 αλλά και άγνωστες αληθινές μαρτυρίες γυναικών που έδρασαν από την περίοδο του Πολέμου του 1940, τον Εμφύλιο μέχρι και σήμερα. Καταθέσεις αυθεντικές που συγκλονίζουν και ρίχνουν φως σε άγνωστα κομμάτια της Ιστορίας αλλά κυρίως εστιάζουν σε αξίες και ιδανικά που μοιάζουν να έχουν σκουριάσει. Στην ευρηματική και καλοδουλεμένη σκηνοθεσία της Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη, με φανερά τα στοιχεία του σωματικού θεάτρου, οι σκηνές κυλάνε αβίαστα χωρίς να κουράσουν, ταξιδεύοντας και βουτώντας σε κύματα έντασης και δράσης, αντικατοπτρίζοντας την αξία που τους αρμόζει. Σε συνδυασμό με την προσεγμένη επιμέλεια της κίνησης και τις χορογραφίες της Κάλλιας Θεοδοσιάδη, παραδίδουν στο κοινό εικόνες που προκαλούν συγκίνηση και προβληματισμό. Οι πέντε γυναίκες ηθοποιοί που καλούνται να ενσαρκώσουν τις ηρωίδες, με δύναμη ψυχής, καθαρότητα φωνής, εκφραστικότητα προσώπου και σώματος δείχνουν πως η συγκέντρωση και  κυρίως η ομαδικότητα σε ένα τέτοιο εγχείρημα μπορούν να «φωτίσουν».

 

Γροθιά στο στομάχι  προκαλούν η επί σκηνής συγκλονιστικές μαρτυρίες δυο σπουδαίων γυναικών, της 89χρονης αγωνίστριας Ζωής Πετροπούλου και της 98χρονης Κατίνας Σηφακάκη οι οποίες μουδιάζουν τον θεατή στο άκουσμά τους, παραδίδοντας μαθήματα αξιοπρέπειας, θέλησης και δύναμης ψυχής. Μέσα σε ένα μικρό θέατρο των Εξαρχείων, η φράση που πλανάται μετά το τέλος της παράστασης ψιθυρίζει πως είναι ευθύνη δική μας να επανέλθουν και κυρίως να «ξυπνήσουν» κάποια πράγματα.

 

Η παράσταση ΕΞΟΔΟΣ από την ομάδα Anima, μόλις πήρε παράταση μέχρι και την 27.1.2015 και παρουσιάζεται στο Studio Μαυρομιχάλη κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9:00.

 

Σπεύσατε!

 

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία – Διασκευή: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη

Κείμενο: Ομάδα Anima

Δραματουργική επεξεργασία: Κυριακή Σπανού

Σκηνογραφία – Κοστούμια: Μάρθα Φωκά

Επιμέλεια Κίνησης – Χορογραφίες: Κάλια Θεοδοσιάδη

Μουσική: Κώστας Νικολοπουλος

Φωτισμοί: Παναγιώτης Λαμπής

Ηθοποιοί: Νικολίνα Καραθύμου, Κατερίνα Μπιλάλη, Λυγερή Ταμπακοπούλου, Γιώτα Τσιότσκα, Άντρη Χατζηχριστοδούλου

Και οι:  Κατίνα Σηφακάκη, Ζωή Πετροπούλου

Παραγωγή: Θεατρική ομάδα ANIMA

Studio Μαυρομιχάλη 134, Εξάρχεια (τηλ: 210-6453330)

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

 

Σπούδασε Νηπιαγωγός στην Αθήνα όπου και ζει μέχρι σήμερα. Νοσταλγεί τα στενά της Ναυαρίνου και των Εξαρχείων που της θυμίζουν την ανεμελιά της καθημερινής φοιτητικής ζωής. Της αρέσουν οι βόλτες στο κέντρο της πόλης , οι λιακάδες, τα ταξίδια και η μυρωδιά των παλιών βιβλίων. Οι τέχνες παίζουν κυρίαρχο ρόλο στη ζωή της καθώς προσπαθεί με ότι καταπιάνεται, να συνδυάζει και κάποιο είδος τους. Το θέατρο είναι γι’ αυτή μια από τις πρώτες επιλογές για ψυχαγωγία καθώς «ανοίγει δρόμους που δεν μπορείς να φανταστείς»! [email protected]


Link:Λιόγκα Έλενα

test