Η Μηχανή έχει Πρόσωπα | Της Αντιγόνης Παφίλη & Νικόλαου Τσάπογλου

«Δεν είναι μόνο η Τέχνη ζωή αλλά και η Ζωή μας τέχνη»…

Κάπου το είχα διαβάσει αυτό..

θα ήθελα πολύ να σου πω που το διάβασα αλλά δεν θυμάμαι…

Από τότε αυτή η φράση με ακολουθεί και με προβληματίζει κάθε μέρα πιο πολύ…

Όταν «γεννήθηκε»  το Mach|ne, το μοναδικό πράγμα που είχαμε συμφωνήσει είναι ότι θα είμαστε ελεύθεροι και αυθεντικοί. Δεν θα τα «παίρνουμε» από κανέναν για να τον βοηθήσουμε, να επικοινωνήσει την τέχνη του και φυσικά θα αφήνουμε χωρίς δική μας καθοδήγηση το κοινό να αγκαλιάζει και να διώχνει ότι δεν του αρέσει…

7 μήνες μετά, με 500 άρθρα στο ενεργητικό μας  και περίπου μισό εκατομμύριο αναγνωστών σίγουρα δεν περιλαμβανόμαστε στα TOP SITES, μπορούμε όμως να υπερηφανευόμαστε ότι είμαστε σε μια ιδεατή πεντάδα των τοπ αυθεντικών και αληθινών σελίδων στο διαδίκτυο.

Οι κλίκες των καλλιτεχνικών ιντερνετικών μέσων επικοινωνίας και ενημέρωσης (που απλά επικαλούνται την ελευθερία) βλέπουν την χορηγία της επικοινωνίας μιας παράστασης ή μιας έκθεσης σαν προϊόν για διαφήμιση…  Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι επιτέλους….

Oι Τέχνες δεν είναι απορρυπαντικό για τα πιάτα.

Η Επικοινωνία στην Τέχνη είναι ίσως όσο σημαντική είναι και η προσπάθεια των καλλιτεχνών για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα .Βλέπεις κανείς δεν θέλει να παίζει σε άδεια θέατρα ,ούτε να  κάνει εκθέσεις για τους φίλους του… η καλλιτεχνική δραστηριότητα θα πρέπει να βγαίνει προς τα έξω, να την μαθαίνει το κοινό. Η εξωστρέφεια στην Τέχνη πρέπει να απενοχοποιηθεί. Κάθε τι εμπορικό, η τέχνη που πουλάει δηλαδή, δεν είναι απαραίτητα συνώνυμη της ευτέλειας και της αρπαχτής. Απλά μπορεί να εκφράζει πολλούς την ίδια στιγμή.

 

To Mach|ne είναι ένα ελεύθερο site. «Όσοι θέλουν να μιλήσουν για την τέχνη, εδώ θα έχουν το δικό τους χώρο..» αυτές ήταν οι πρώτες λέξεις που ανεβάσαμε στο site με πλήρη συναίσθηση γιατί αυτό  πραγματικά το νιώθουμε…. Αν διαβάσεις καθαρά όμως αυτές τις λέξεις θα δεις ότι ποτέ δεν σου είπαμε, ότι συμφωνούμε στο να κάνουμε κριτική στην τέχνη  ούτε καλή ούτε κακή. Θέλουμε γνώμες, απόψεις, σκέψεις, συναισθήματα και όχι θέσφατα και βαρύγδουπες δήθεν κριτικές.

Δεν ανεβάζουμε λοιπόν κριτικές από δήθεν Θεατρολόγους και από ανθρώπους που θέλουν να κριτικάρουν βάζοντας μπροστά τις δήθεν γνώσεις τους για την Τέχνη… μόνο και μόνο για να πυροδοτούν φασαρίες και καυγάδες.

Ναι.. εμείς κάναμε κριτική και «κόψαμε»  κείμενα που διαβάζαμε, γιατί δεν θέλαμε στην οικογένεια μας κανίβαλους, Δεν μας άρεσε.. ήταν αμήχανη η σκέψη μας αλλά δεν μετανιώνουμε γιατί πραγματικά θέλουμε ελευθερία… και όταν μιλάμε για ελευθερία μιλάμε για την ελευθερία της επιλογής

Αυτοί οι άνθρωποι δεν αφορούν το Mach|ne και ξέρεις ένα art press είναι σκληρό να μην δίνει βήμα σε αυτούς τους «ξερόλες» και να δημιουργεί το Χ-αρτ πρες  (heart press / he-art press).

Γιατί η τέχνη, και όταν λέμε τέχνη στο Mach|ne εννοούμε την δημιουργία, ξεκινάει από μέσα μας, από τις χαρές μας και από τις λύπες μας…

NEWSLETTER

Name
Email *