Το πρώτο hula hoop μού το χάρισε η μητέρα μου όταν ήμουν 6 χρονών. Θυμαμάμαι ότι ήταν ροζ και τυλιγμένο με μια γαλάζια κορδέλα. Στην αρχή δεν ήξερα τη χρήση του και το μόνο που έκανα ήταν να το βάζω στο πάτωμα και να κάθομαι μέσα σε αυτό. Μια μέρα λοιπόν η μεγαλύτερη ξαδέρφη μου είπε “πάμε να παίξουμε με τα hula hoops;”. Απόρησα, γιατί δεν μπορούσα να φανταστώ πώς παίζεις με ένα χρωματιστό κύκλο. Όταν έβαλε μουσική και άρχισε να χορεύει, κάνοντας κυκλικές κινήσεις με το στεφάνι γύρω από τη μέση της, ενθουσιάστηκα! Προσπάθησα να κάνω και εγώ το ίδιο. Το στεφάνι έπεφτε συνεχώς και εγώ εκνευριζόμουν, αλλά δεν ήθελα να σταματήσω να χορεύω και να βλέπω το στεφάνι να περιστρέφεται γύρω μου.

 

Αρκετά χρόνια αργότερα, όταν πια το hula hoop υπήρχε μόνο σαν ανάμνηση, ανακάλυψα το hoopdance ως μία ενασχόληση ενηλίκων, μου κίνησε την περιέργεια. Θέλησα να μάθω περισσότερα γι’ αυτόν τον τρόπο γυμναστικής που μου θυμίζει τόσο πολύ τα παιδικά μου χρόνια. Επικοινώνησα με τη Sunny Diz, που είναι δασκάλα hoop dane, μου έλυσε αρκετές απορίες και… με έκανε να θέλω να ξεκινήσω μαθήματα. Εσείς;

 

hoopit_2

Φωτογραφία: Athena Liaskou

 

Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το hula hoop;

 

Γενικά η γυμναστική και ειδικά ο χορός με έλκυαν από την παιδική μου ηλικία και ήταν πάντα μέρος της καθημερινότητάς μου. Έχω ασχοληθεί από την ενόργανη γυμναστική και την κολύμβηση, μέχρι το capoeira, το kick boxing, τα ακροβατικά και το belly dance. Επαγγελματικά όμως ποτέ δεν μου ταίριαξε κάτι από αυτά, αν και πάντα βρίσκονταν στο πίσω μέρος του μυαλού μου ως εναλλακτική λύση.

 

Τελικά σπούδασα αρχιτεκτονική στο Πολυτεχνείο. Όταν τελείωσα τη σχολή και αφού δούλεψα μερικά χρόνια αποφάσισα να συνεχίσω τις σπουδές μου με ένα μεταπτυχιακό Interior Design στο Brighton, στην Αγγλία. Εκεί ήταν και η πρώτη μου επαφή με το Hoop dance (χορός με hula hoop). Διάβασα την αγγελία για τα μαθήματα σε μια τοπική εφημερίδα και σκέφτηκα ότι θα ήταν ωραίο να τα παρακολουθήσω. Μου είναι αρκετά δύσκολο να περιγράψω τα συναισθήματα μου από το πρώτο μάθημα, αλλά αισθάνθηκα για πρώτη φορά «παρούσα», συμφιλιωμένη με τον εαυτό μου. Το hoop dance λειτούργησε και συνεχίζει να λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά για μένα και μου μαθαίνει να αντιμετωπίζω τη ζωή και τα γεγονότα με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που έχω συνηθίσει.

 

Όταν to 2009 επέστρεψα από την Αγγλία στην Ελλάδα συνειδητοποίησα ότι σχεδόν κανείς εδώ δεν γνώριζε τι είναι το hoop dance, ενώ το hula hoop ακόμη και τώρα θεωρείται ένα παιχνίδι που μόνο τα παιδιά έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιούν. Το γεγονός αυτό με θύμωσε και με πείσμωσε, οπότε αποφάσισα να ασχοληθώ πιο συστηματικά με το hula hoop. Στην αρχή έκανα δειλές κινήσεις, προσπαθώντας  να παραμένω συνεχώς συνδεδεμένη με την κοινότητα των hoopers παγκοσμίως και να ενημερώνομαι για τις εξελίξεις. Παρακολούθησα πολλά σεμινάρια από σχολές όπως η Hoopgirl και η Hoopnotica στην Αμερική και έφτιαχνα hula hoops για μένα και για φίλους.

 

Τελικά το 2012, και με την ίδρυση του  Hoopit! ξεκίνησα να διοργανώνω μαθήματα, σεμινάρια και άλλα events σε σχέση με το hula hoop, ψάχνοντας παράλληλα μέρη για να στεγάσω αυτές τις δραστηριότητες. Το 2014 απέκτησα και το δίπλωμα μου εξειδίκευσης ως Hoop Love Coach, που μου έδωσε ακόμη περισσότερη δύναμη για να μοιραστώ την αγάπη μου για το hoop dance με τον κόσμο και ειδικά με τους Έλληνες, που θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα αποστασιοποιημένοι από την παιδικότητα τους.

 

 

Τι κρύβεται πίσω από την ιστορία του hula hoop;

 

Το hoop dance έχει πολύ μακρά ιστορία. Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι πρώτες ρίζες του βρίσκονται στην Αρχαία Ελλάδα, και στο παιχνίδι που ονομαζόταν «κρικηλασία», στο οποίο το παιδί με τη βοήθεια μιας μεταλλικής ράβδου οδηγούσε ένα ξύλινο στεφάνι.

 

Σαν μορφή χορού συναντάται σε πολλές φυλές Ιθαγενών της Αμερικής και της Αυστραλίας. Με τη χρήση ενός ή περισσότερων στεφανιών, φτιαγμένων από μπαμπού, οι ιθαγενείς αφηγούνταν ιστορίες, μιμούμενοι ζώα ή σύμβολα, ενώ στις φυλές αυτές ακόμη και τώρα ο χορός με στεφάνι γίνεται και μέρος τελετουργιών.

 

Έχουμε συνηθίσει όλοι να ονομάζουμε το πλαστικό στεφάνι γυμναστικής “hula hoop”, ενώ η ονομασία αυτή  είναι στην πραγματικότητα κατοχυρωμένη από την εταιρία παιχνιδιών Wham – O τη δεκαετία του 1950, η οποία κατασκεύασε για πρώτη φορά το στεφάνι για γυμναστική βιομηχανικά από πλαστικό.   Το hula hoop εκείνης της εποχής ήταν ελαφρύ και είχε διάμετρο, που ήταν κατάλληλη για παιδιά. Έγινε διάσημο σε όλο τον κόσμο σαν παιχνίδι, για μικρούς και μεγάλους.

 

Αυτό που σήμερα γνωρίζουμε ως σύγχρονο hooping ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, από την μπάντα με το όνομα String Cheese Incident,  η οποία κατά τη διάρκεια των εμφανίσεων της έριχνε στο κοινό hoops ενηλίκων (μεγάλων διαστάσεων) ώστε να ενθαρρύνει τους ακροατές να συμμετέχουν στο ρυθμό της μουσικής τους.

Η μεγαλύτερη όμως διάδοση του ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και μέχρι και σήμερα συνεχίζει να αποκτά φανατικούς  οπαδούς απ’ όλο τον κόσμο.

 

hoopit_1

Φωτογραφία: Athena Liaskou

 

Τι προϋποθέτει (ηλικία, σωματότυπο,  κ.α) η ενασχόληση με το hula hoop;

 

Η μοναδική προϋπόθεση για την ενασχόληση με το Hula hoop είναι η καλή διάθεση. Δεν υπάρχουν περιορισμοί ούτε στην ηλικία, ούτε στο σωματότυπο και το βάρος, ούτε και στο φύλο! Επίσης δεν χρειάζεται καμία απολύτως εμπειρία στο χορό ή τη γυμναστική. Με το hoop dance είναι σαν να ξεκινούν όλα από την αρχή!

 

Πολλές φορές η εμπειρία μπορεί να βοηθήσει σε κάποιες κινήσεις και τεχνικές, όμως κατά πλειοψηφία τους οι διασημότεροι hoopers στον κόσμο δεν είχαν καμία σχέση με άλλα αθλήματα, και η εμπειρία μου έχει δείξει ότι το hoop dance ενεργοποιεί τους μύες με έναν πολύ διαφορετικό και ιδιαίτερο τρόπο.

 

Πάντα συνιστώ στους μαθητές να φορέσουν κάτι άνετο, να πάρουν μαζί τους το καλύτερο χαμόγελό τους και να έρθουν. Θα εντυπωσιαστούν από την βελτίωσή τους μέσα σε 1-1,5 ώρα μαθήματος!

 

Ποια είναι τα οφέλη του hoop dance;

 

Θα μπορούσα να μιλάω για ώρες για τα οφέλη, και να μην καταφέρω να τα αναλύσω όλα!

Καταρχάς το hoop dance αποτελεί έναν ιδανικό τρόπο ενδυνάμωσης του σώματος, καύσης θερμίδων και λίπους και σμίλευσης της μέσης και την περιφέρειας των γλουτών. Τα κυρίως σωματικά οφέλη που σχετίζονται με την εκγύμναση του κορμού του σώματος (άνω και κάτω κοιλιακοί, γλουτιαίοι), μπορούν να επεκταθούν με την συνεχή εξάσκηση και την εμπειρία σε όλο το σώμα (τετρακέφαλοι, μύες της πλάτης και των χεριών).

 

Παράλληλα το hoop dance ενισχύει τον συντονισμό των διαφόρων μελών του σώματος και συνεισφέρει στην εγρήγορση, την ελαστικότητα, την ισορροπία και την αίσθηση του ρυθμού.

Είναι ένας δημιουργικός και διασκεδαστικός τρόπος απόκτησης ενέργειας, αντοχής και καλής φυσικής κατάστασης, για όλες τις ηλικίες.

 

Πέρα από τα σωματικά οφέλη, υπάρχει πληθώρα πνευματικών διαδικασιών που ενεργοποιεί το hoop dance, οι οποίες διαφέρουν στον καθένα. Το hoop dance καταπραΰνει το μυαλό και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να δεχτεί τη χαρά και την ηρεμία. Είναι μια διαδικασία χαλαρωτική και ταυτόχρονα ενεργητική. Ενισχύει τη συγκέντρωση και την ουσιαστική επαφή με το σώμα. Όσο αυξάνεται η εμπειρία και οι ικανότητες του hooper, τόσο περισσότερο μπορεί να εμβαθύνει στη συμβολική έννοια του κύκλου και τη σημασία του στη ζωή και να αφεθεί στην κυκλική κίνηση.

 

hoopit_3

Φωτογραφία: Athena Liaskou

 

Ποιο είναι το σωστό μέγεθος του στεφανιού ανά περίπτωση;

 

Για να μάθει κανείς hoop dance χρειάζεται ένα στεφάνι ενηλίκων. Το στεφάνι για έναν ενήλικα αρχάριο πρέπει να έχει διάμετρο όσο η απόσταση από το δάπεδο μέχρι τον αφαλό, και όχι μεγαλύτερη από την απόσταση από το δάπεδο μέχρι το στήθος. Η διάμετρος αυτή είναι για έναν μέσο ενήλικα από 100cm -105cm. Όσο μεγαλύτερη είναι η διάμετρος του hoop, τόσο πιο αργή είναι η κίνηση του και επιτρέπει στο χρήστη να κάνει πιο πολλές κινήσεις.

Όσο πιο έμπειρος είναι ο χρήστης, τόσο το στεφάνι πρέπει να είναι μικρότερο και ελαφρύτερο, ώστε να γίνονται πιο γρήγορες κινήσεις.

Πέρα από τα hoops που χρησιμοποιούμαι για το χορό, υπάρχουν και τα mini-hoops που χρησιμοποιούνται μόνο για εξάσκηση στα χέρια, η διάμετρος των οποίων μπορεί να είναι και 50cm

 

Το hula hoop πόσο διαδεδομένο είναι στην Ελλάδα και πόσο στο εξωτερικό;

 

Στην Ελλάδα το ίδιο το αντικείμενο (hula hoop) είναι διαδεδομένο σε όλους. Οι περισσότεροι από εμάς είχαμε μια επαφή με αυτό στα παιδικά μας χρόνια, ενώ αρκετοί συνδέουν το hula hoop με παραστάσεις τσίρκο, με αυτό που ονομάζουμε τώρα circus hoop, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το hoop dance.

Είναι όμως ελάχιστοι αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι αποτελεί εξαιρετική μέθοδο εκγύμνασης για όλους.  Ακόμη και κοντινοί μου άνθρωποι, που δεν το έχουν δει ποτέ, πιστεύουν ότι στα μαθήματα που παραδίδω μαζευόμαστε καμιά δεκαριά άνθρωποι και κάνουμε hula hoop στη μέση για μιάμιση ώρα!

 

Στο εξωτερικό το hoop dance είναι σαφώς πιο διαδεδομένο. Οι μεγαλύτερες σχολές hoop dance βρίσκονται στην Αμερική και την Αυστραλία, αλλά ιδιαίτερα φανατικό κοινό υπάρχει και στην Αγγλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, ακόμη και στην Ιαπωνία.

Κάθε χρόνο διοργανώνονται συγκεντρώσεις hoopers (hoop conventions) απ’ όλο τον κόσμο σε διάφορες πόλεις, ενώ τα τελευταία χρόνια γίνονται συχνά και hoop retreats, μια μορφή «διακοπών» σε χώρες όπως την Ινδονησία (Bali) ή την Τουρκία, όπου προσφέρεται στους συμμετέχοντες ένα πακέτο διαμονής σε εξωτικά μέρη σε συνδυασμό με μαθήματα hula hoop. Η Ελλάδα είναι ένας από τους ομορφότερους προορισμούς, όπου μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να λειτουργήσει.

 

Είναι κάτι που το έχουμε συνδέσει με τα παιδικά μας χρόνια. Πόσο σημαντικό θεωρείτε ότι είναι να εντάξουμε το παιχνίδι στη ζωή μας;

 

Δυστυχώς ζούμε σε μια χώρα και σε μια εποχή που η παιδικότητα είναι σχεδόν απαγορευμένη, καθώς συγχέεται με την ανωριμότητα. Το παιχνίδι όμως θεωρώ ότι είναι το μόνο μέσο για να επιστρέψουμε στον αληθινό μας εαυτό, διότι μόνο εάν συνειδητοποιήσουμε τα «θέλω» μας ως παιδιά, μπορούμε να επιτύχουμε τα «θέλω» μας ως ενήλικοι.

Προσωπικά μου πήρε πολλά χρόνια ενασχόλησης με το hoop dance για να καταλάβω την ανάγκη μου να γυρνάω ξανά και ξανά στην παιδική ηλικία με στόχο να αποβάλλω συμπεριφορές και συνήθειες που είχα αυτοματοποιήσει, χωρίς όμως να τις θέλω πραγματικά.

Το παιχνίδι, το να επιτρέπεις στον εαυτό σου να υπάρχει χωρίς περιορισμούς, χωρίς σκέψεις και άγχος γι’ αυτά που θα έρθουν, μόνο χαρά μπορούν να προσφέρουν και τελικά μια ζωή πιο ευτυχισμένη, πιο γεμάτη.

 

 

hoopit_6

 

Φωτογραφία: Affekt creative agency

 

 

Οι άντρες είναι πιο επιφυλακτικοί; Παίρνουν μέρος στα μαθήματα; Τολμάνε; Τι έχετε συναντήσει;

 

Φαίνεται σε πολλούς περίεργο, αλλά μερικοί από τους καλύτερους και διασημότερους  hoopers παγκοσμίως, είναι άντρες. Όπως ο χορός έτσι και το hoop dance δεν αναφέρεται μόνο σε γυναίκες.

Στα events που διοργανώνω οι άντρες συνήθως είναι οι πρώτοι που δοκιμάζουν, και οι περισσότεροι τα καταφέρνουν περίφημα! Αυτό πιστεύω ότι συμβαίνει γιατί το hula hoop είναι ένα παιχνίδι και είναι πιο εύκολο για τους άντρες να αφεθούν στην παιδικότητα.

Στα μαθήματα όμως η συμμετοχή των ανδρών είναι πολύ μικρή. Αισθάνονται συνήθως άβολα μέσα σε μια αίθουσα γεμάτη με γυναίκες, και αυτό λειτουργεί αρκετά αποτρεπτικά.

Θα ήθελα πολύ να συμμετέχουν περισσότερο, γιατί υπάρχουν κινήσεις τις οποίες θεωρώ καθαρά ανδρικές, διότι απαιτούν ιδιαίτερη μυϊκή δύναμη και θα ήθελα πολύ να τις διδάξω σε κάποιον!

 

Γιατί κάποιος να επιλέξει το hoop dance ως τρόπο γυμναστικής;

 

Το hoop dance είναι μια ήπιας μορφής αερόβια άσκηση που συνδυάζει το χορό με το παιχνίδι. Είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να συνδεθεί κανείς με το σώμα του, να αποκτήσει μυϊκή δύναμη και να χάσει θερμίδες.

Το hoop dance συνεισφέρει στην απόκτηση ελαστικότητας, στην ενδυνάμωση όλου του σώματος και βοηθά στην εκτόνωση από την καθημερινότητα.

Στα μαθήματα του Hoopit! διδάσκονται μεμονωμένες τεχνικές οι οποίες συνδυάζονται σε ομαδικές ή ατομικές χορογραφίες, ώστε να αποκτήσει η κίνηση του hooper ροή. Παράλληλα αναπτύσσεται η ισορροπία, ο συντονισμός των μερών του σώματος και ενισχύεται η έκφραση μέσω του προσωπικού στυλ του καθενός.

Ένας όμως επιπλέον λόγος για να επιλέξει κανείς το hoop dance είναι ότι αν δεν έχει το χρόνο για ομαδικά μαθήματα, ακόμη και 10 λεπτά εξάσκησης με hula hoop την ημέρα στο σπίτι, στο γραφείο, οπουδήποτε, είναι αρκετά για να κρατηθεί σε φόρμα!

 

 

hoopit_5

Φωτογραφία: Affekt creative agency

 

 

Είναι ακριβός τρόπος γυμναστικής; (μαθήματα, εξοπλισμός)

 

Κάποιος που θέλει να ασχοληθεί με το hoop dance, μπορεί είτε να επιλέξει να συμμετάσχει σε μαθήματα (ομαδικά ή ατομικά), είτε να προσπαθήσει μόνος του.

Στα μαθήματα του Ηoopit! ο εξοπλισμός, δηλαδή τα hula hoop ενηλίκων παρέχονται σε όλους τους συμμετέχοντες, οπότε δεν χρειάζεται κανείς να αγοράσει hula hoop. Βέβαια η επιπλέον προπόνηση στο σπίτι προσφέρει πιο γρήγορη εξέλιξη, οπότε πολλοί μπαίνουν στον πειρασμό να αγοράσουν hula hoop.

Τα ομαδικά μαθήματα ενός μήνα, για μια φορά την εβδομάδα (1 &1/2 ώρα) κοστίζουν 30 ευρώ, ενώ οι τιμές διαμορφώνονται ανάλογα με το πακέτο των μαθημάτων που θα επιλέξει κανείς.

Το κόστος των ατομικών μαθημάτων διαφέρει ανάλογα με τις απαιτήσεις του μαθητή και καθορίζεται κατόπιν συνεννόησης.

Τα hula hoop ενηλίκων κοστίζουν από 25-35 ευρώ, ανάλογα με τις κολλητικές ταινίες επένδυσης και το είδος του σωλήνα που χρησιμοποιείται για την κατασκευή τους.

Εάν κάποιος επιλέξει να προσπαθήσει μόνος του, το μοναδικό κόστος είναι το hula hoop! (αρκεί να έχει και κάποιον κατάλληλο χώρο, περίπου 5μ2, ελεύθερο από εμπόδια)

 

Που μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος τα μαθήματα;

 

Τα μαθήματα του Hoopit! γίνονται κάθε Τρίτη 19:00-20:30 στο Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3-5 στην Ομόνοια.

Ο πρώτος κύκλος ξεκινάει την Τρίτη 24 Μαρτίου και διαρκεί 12 εβδομάδες (μέχρι 16 Ιουνίου).

Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί κανείς να επισκέπτεται τη σελίδα μας www.hoopit.gr ή https://www.facebook.com/hoopit.gr

 

 


 *Η κεντρική φωτογραφία είναι από την Athena Liaskou