Ο Γρηγόρης Χατζάκης υλοποιεί ένα ξεχωριστό θεατρικό project , μεταφέροντας επί σκηνής το αριστούργημα του Χάινερ Μίλερ.

Ένα έργο σκοτεινό, επαναστατικό, αξιολάτρευτο και συνάμα ανατρεπτικό, αφού ο ένας και μοναδικός πρωταγωνιστής, Βαγγέλης Στρατηγάκος, θα βρίσκεται στη σκηνή, μεθυσμένος, για τις ανάγκες της παράστασης.

Γρηγόρη, ποια ήταν τα ερεθίσματα που σε οδήγησαν ώστε να παρουσιάσεις τη συγκεκριμένη θεατρική παράσταση ;

Βασικά ήταν ένας συνδυασμός συνθηκών, αφενός είναι ένα σπουδαίο, σύγχρονο έργο και όσο τετριμμένο κι αν ακούγεται είναι τραγικά επίκαιρο. Το συγκεκριμένο έργο χρόνια υπήρχε ως μία αμυδρή σκέψη στο μυαλό μου. Αφετέρου μέσα από μία σταθερή συνεργασία χρόνων με τον Βαγγέλη, θεωρήσαμε αμφότεροι να δοκιμάσουμε την λειτουργία ενός μονολόγου, αλλά μία εντελώς προσωπική προσέγγιση στο είδος αυτό.

L1230933m

΄’Η μηχανή Άμλετ” είναι ένα έργο το οποίο έγραψε ο Ανατολικογερμανός συγγραφέας , Χάινερ Μίλερ, το 1977. Υπάρχουν μηνύματα που περνά αυτό το σπουδαίο δημιούργημα και πόσο εύκολα μπορεί να τα αντιληφθεί κάποιος ;

Το έργο είναι γραμμένο το 1977 σε μία Ευρώπη χωρισμένη στα δύο και μιλάει για την κατάρρευση του ευρωπαϊκού ιδεώδους. Οι αναγωγές είναι προφανείς.

 Τα σκηνικά της παράστασης φέρουν τη σφραγίδα του καταξιωμένου εικαστικού, Αλέκου Φασιανού; Νιώθεις περήφανος για αυτή τη συνεργασία ;

Είναι η δεύτερη φορά που συνεργαζόμαστε, μετά τα περσινά Τέρατα. Έχουμε καταφέρει να αναπτύξουμε μία ιδιαίτερη επικοινωνία και το σημαντικότερο είναι η διαθεσιμότητά του να εισδύσει στον τρόπο σκέψης και λειτουργίας των παραστάσεων, δημιουργώντας εικόνες ενδεχομένως απρόβλεπτες για τον εικαστικό κόσμο του που μας έχει συνηθίσει.

Οι σκηνοθετικές σου επιρροές από που πηγάζουν ;

Από παντού. Από το θέατρο, τον κινηματογράφο, την Ελλάδα, το εξωτερικό, από μία περίεργη κίνηση στο δρόμο, από έναν ήχο, ένα ανέκδοτο, μια συναυλία, ένα πάρτυ, μία κοπέλα, από ένα φαγητό, από μία ερώτηση, μία άσχετη σκέψη… Σπάνια αναγνωρίζω την πηγή έμπνευσής μου για κάτι. Έχω δει άπειρο θέατρο, το λατρεύω και σίγουρα συνειδητά ή ασυνείδητα μπαίνουν μέσα στις δουλειές μου ιδέες που μου έχουν γεννήσει σκηνοθέτες ή παραστάσεις που έχω αγαπήσει. Αλλά δύσκολα ξεχωρίζω. Είναι όλα μια διαδικασία διαλόγου. Κι όπως σε κάθε διάλογο, δεν μπορείς να ξέρεις τι έχει πυροδοτήσει μία σκέψη ή θέση σου.

L1230921

Ποιο νομίζεις ότι είναι το μεγάλο προτέρημα της συγκεκριμένης παράστασης ;

Δεν είναι ένα. Σίγουρα είναι η επικαιρότητα του έργου και η δυναμική της γραφής του Muller. Είναι η προσωπική αποκωδικοποίηση και οπτικοποίηση του κειμένου. Είναι οι συνεργασίες που έχουν απογειώσει το εγχείρημα. Αλλά κυρίως νομίζω είναι η προκλητική και πολυδιάστατη ερμηνεία ενός από τους πιο σπουδαίους ηθοποιούς που έχουμε. Πόσο μάλλον σε μία τόσο ακραία απαιτητική δουλειά.

Βαγγέλη, θα βρίσκεσαι επί σκηνής σε κατάσταση μέθης. Πόσο δύσκολο ή και ευχάριστο παράλληλα είναι αυτό το γεγονός ;

Το πόσο δύσκολο ή ευχάριστο ή οτιδήποτε άλλο είναι, θα διαπιστωθεί στην πρεμιέρα της παράστασης. Οι πρόβες γίνονται με πλήρη νηφαλιότητα, ο ρόλος δουλεύεται με μεγάλη ακρίβεια και υπάρχουν πολλά σημεία στα οποία ο λόγος και η κίνηση συνδιαλέγονται με το ηχητικό περιβάλλον. Σε κατάσταση μέθης θα προσπαθήσω να πετύχω με χειρουργική λεπτομέρεια την μέχρι πριν την πρεμιέρα δόμηση του ρόλου. Είναι μεγάλη πρόκληση να βρεθώ σε μία κατάσταση κατά την οποία το μυαλό μου να πρέπει να λειτουργήσει όπως λειτουργούσε στις πρόβες αλλά λόγω του ότι η χημεία του εγκεφάλου έχει αλλάξει, να εμποδίζεται η μέχρι τότε συνηθισμένη κατευθυντήρια γραμμή. Ένα παιχνίδι είναι όλο και πίσω από το συγκεκριμένο παιχνίδι-πείραμα, υπάρχει, όπως και στις περισσότερες παραστάσεις με τον Γρηγόρη, ένα σχόλιο κοινωνικοπολιτικό, επίκαιρο και ουσιαστικό.

L1230862

 Θεωρείς ότι η συγκεκριμένη παράσταση μπορεί να ”κερδίσει” το θεατρικό κοινό και αν ναι με ποια στοιχεία ;

Το κοινό πια κερδίζεται και χάνεται εύκολα. Αυτό που με απασχολεί είναι να μπορέσω να μεταδώσω αυτά που γεννήθηκαν μέσα μου όταν πρωτοδιάβασα το κείμενο και αυτά που αποφασίσαμε με τον Γρηγόρη να φανερωθούν σκηνικά. Αν επιτευχθεί, σίγουρα θα υπάρξουν αρκετοί που μετά το τέλος της παράστασης, θα σκεφτούν, θα προβληματιστούν και θα συζητήσουν.

 

 Πως θα χαρακτήριζες τη ”Μηχανή Άμλετ” ;

Είναι ένα έργο το οποίο θα είναι για πάντα σύγχρονο, δυστυχώς.

L1230889

 Θεωρείς πως η συγκεκριμένη σου ερμηνεία μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για ακόμη πιο ποιοτικές δουλειές ;

Ωριμάζουμε και επειδή αυτό δεν μ αρέσει, πάντα ψάχνω κάτι το οποίο θα με φέρει πάλι στο μηδέν. Ξαναρχίζω το ψάξιμο κουβαλώντας τις μέχρι τότε εμπειρίες μου, προσπαθώντας, όχι έχοντας στο νου μου κατ’ ανάγκη το ποιοτικό αλλά τους σωστούς συνδυασμούς ώστε να δημιουργηθεί κάτι μέσα στο οποίο θα νιώθω γαλήνια, γνωρίζοντας ότι δεν έχω προδώσει τον κόσμο μου, τα μέχρι τότε πιστεύω μου.

Η θεατρική παράσταση ”Η μηχανή Άμλετ” θα φιλοξενείται στο ”Σύγχρονο Θέατρο” από τις 16 Μάη μέχρι τα μέσα Ιούνη κάθε Δευτέρα και Τρίτη.