Η θεωρία της Σφαιρικής Αντιληπτικότητας είναι πλέον μεγαλύτερη των τριάντα και χρόνων. Είναι ο πιο απλός τρόπος για να διευρύνεις την αντίληψη σου.

 

Η Σφαιρική Αντιληπτικότητα είναι μια ελληνική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2008 στην Ελευσίνα, με βασικό στόχο την έρευνα, τη μελέτη και την αποκωδικοποίηση των παγκόσμιων αρχετυπικών συμβόλων. Εμπνευστές και ιδρυτές της είναι ο Ιωάννης Καρλαούζος και η Μαρία Λεβέντη. Το πιο βασικό από όλα είναι ότι η σφαιρική Αντιληπτικότητα “θέλει” ευτυχισμένους ανθρώπους, πραγματικά ευτυχισμένους ανθρώπους και αυτό από μόνο του αρκεί για να είναι στόχος.

 

Από σήμερα και καθε 8 του μήνα θα τα λέμε με τη Μαρία Λεβέντη. Γιατί στις 8;

Το 8 είναι συμβολικό, λόγω της μεθόδου που βασίζεται πάνω σε 8 διαστάσεις, τρόπους, δηλαδή, για να αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας.

 

'B>

 

 

1. Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τον άνθρωπο; Τί ήταν αυτό που σας ώθησε σε αυτό τον σκοπό;

Από μικρό παιδί μου έδινε μεγάλη χαρά να βοηθάω τους συμμαθητές μου σε ό,τι πρόβλημα κι αν αντιμετώπιζαν είτε στα μαθήματα, είτε στα προσωπικά τους.

 

Δεν άντεχα τη δυστυχία και ένιωθα πως έπρεπε να βάλω τα δυνατά μου να κάνω τους ανθρώπους ευτυχισμένους. Φυσικά είχα μεγαλώσει και στο σωστό περιβάλλον. Οι γονείς μου, μου δίδαξαν την έννοια της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο την οποία πρέσβευαν με όλη τους την ύπαρξη.

 

Έτσι ήταν μονόδρομος το ν’ ασχοληθώ με τον άνθρωπο. Το μόνο που είχα να επιλέξω ήταν ο τρόπος προσέγγισης. Η ιατρική, η ψυχιατρική, η ψυχοθεραπεία και τελικά η Σφαιρική Αντιληπτικότητα αποδείχτηκαν ο ιδανικός δρόμος για μένα.

 

2. Από πού προκύπτει ο όρος Σφαιρική Αντιληπτικότητα;

Τον όρο αυτό τον εμπνευστήκαμε μαζί με τον σύζυγό μου Ιωάννη Καρλαούζο με τον οποίο μαζί φτιάξαμε και τη μέθοδο ολόκληρη.

 

Θυμάμαι ήταν απόγευμα και είμασταν με τα παιδιά στο σπίτι τα οποία είχαν μια μπάλα με πολλές παραστάσεις-καρτούν επάνω, κι έπαιζαν. Ανάλογα με τη μεριά που κοίταζες την μπάλα έβλεπες κι άλλο σχέδιο, κι ο καθένας έβλεπε διαφορετικό. Στιγμιαία πέρασε από το μυαλό μου η εξής σκέψη: τι ωραία που θάτανε να μπορούσαμε ταυτόχρονα να βλέπουμε όλες τις παραστάσεις. Φαντάσου τι αντίληψη θα είχαμε.

 

Όμως η αντίληψη είναι μια ιδιότητα με την οποία γεννιόμαστε, ενώ η αντιληπτικότητα είναι η ικανότητά μας να εξελίξουμε αυτή την ιδιότητα. Τι καλύτερο λοιπόν από το να ονομάσουμε τη μέθοδό μας Σφαιρική Αντιληπτικότητα δίνοντας τη δυνατότητα σ’ όποιον  εκπαιδευτεί σ’ αυτή να αναπτύξει την ικανότητα της αντίληψής του και από γραμμική που είναι συνήθως να την κάνει σφαιρική.

 

3. Ποιο είναι το μυστικό της ευτυχισμένης ζωής; Με ποιούς τρόπους το “διδάσκετε” αυτό;

Το κύριο συστατικό της αληθινής ευτυχίας είναι η γνώση. Διότι όταν ξέρεις, κάνεις τις σωστές επιλογές ή αλλάζεις τις λάθος επιλογές του παρελθόντος. Οι σωστές επιλογές σου δίνουν ικανοποίηση, η ικανοποίηση χαρά και η χαρά ευτυχία. Κάνοντας πολλές φορές σωστές επιλογές έρχεται η αυτοπεποίθηση η οποία οδηγεί σ’ ένα αίσθημα δύναμης, το οποίο παρατείνει τις στιγμές ευτυχίας.

 

Μέσα από τη μέθοδό μας μπορεί ο καθένας να μάθει τα οκτώ βήματα που θα τον οδηγήσουν στην ευτυχία. Το αν θα διατηρηθεί ή όχι όμως σ’ αυτή την κατάσταση είναι δική του επιλογή.

 

Διότι το να είσαι και να παραμένεις ευτυχισμένος, πιστέψτε με, θέλει δύναμη όχι μυϊκή, αλλά ψυχική. Η σωστή Ελληνική λέξη γι’ αυτό είναι το σθένος. Πολύ απλά λοιπόν, όταν κάποιος έχει σθένος δεν α-σθενεί, είναι πάντα υγιείς και ευτυχισμένος.

 

4. Τελικά στις μέρες μας πόσο εύκολα μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι και τί είναι αυτό που μας εμποδίζει;

Πιστεύω ότι είναι θέμα επιλογής. Πρέπει να θέλεις να μάθεις πως να είσαι ευτυχισμένος και πρέπει να είσαι έτοιμος να παλέψεις για ν’ ανακαλύψεις τη διαδρομή.

 

Όπως λέει και ο Καβάφης έρχεται μια στιγμή που πρέπει να πεις το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι. Θα πρόσθετα στα λόγια του αγαπημένου μου ποιητή…που θα σε οδηγήσει από το θέλω στο μπορώ!

 

Το θέμα είναι θέλεις να μπορείς;

 

5. Η Σφαιρική Αντιληπτικότητα διοργανώνει μεταξύ άλλων και αυτοτελή σεμινάρια ειδικά για γυναίκες. Τι μαθαίνουμε εκεί;

Στα σεμινάριά μας ειδικά για γυναίκες κάθε μια μαθαίνει πώς να γίνει η πρωταγωνίστρια στη ζωή της. Μέσα από μια ευχάριστη διαδικασία με φρούτα, λουλούδια και χρώματα αμβλύνουμε τις άμυνές μας και διεισδύουμε στα άδυτα των σκέψεών μας. Εκεί ανακαλύπτουμε την αιτία των συναισθημάτων μας και το πώς αυτά επηρεάζουν τις αντιδράσεις και τις συμπεριφορές μας.

 

Κι έτσι απλά κάνουμε αναβάθμιση λογισμικού! Διαγράφουμε τις δυσφορικές και τις δυσλειτουργικές σκέψεις μας και μαθαίνουμε ποιο χρώμα είναι το καταλληλότερο για μας, ποιο λουλούδι μπορεί να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε καλύτερα τα συναισθήματά μας και ποιο φρούτο μπορεί να φέρει πάλι τη γλύκα στο φιλί μας.

 

Διότι ως γνωστόν οι μεγάλες αλήθειες είναι απλές.

 

6. Η Σφαιρική Αντιληπτικότητα πλέον έχει λάβει και διεθνή αναγνώριση. Στο εξωτερικό είναι συνηθισμένοι στην έννοια της αυτοβελτίωσης. Εδώ πόσο έτοιμοι είμαστε;

Οι Έλληνες γεννιούνται έτοιμοι, έχουν άλλωστε τα σωστά γονίδια γι’ αυτό! Λόγω παιδείας όμως και παιχνιδιών εξουσίας η προσοχή μας στρέφεται σε αυτά που μας αλλοιώνουν τη συνείδηση κι όχι σ’ αυτά που θα μπορούσαν να μας εξελίξουν.

 

Επειδή όμως είμαι από τη φύση μου αισιόδοξο άτομο δεν απελπίζομαι ποτέ κι όπως λέει κι η Πρωτοψάλτη… «σαν ηφαίστειο που ξυπνά, εφτά γενιές σβηστό…»

 

7. Ελλάδα, Άνοιξη, Δήλος.

Η χώρα μας έχει τόσα να πει…αρκεί να την αφήσουν να μιλήσει, διότι είναι τόσοι πολλοί αυτοί που θέλουν να την ακούσουν άλλωστε!

 

Άνοιξη, η εποχή του χρόνου που φέρνει χαρά, αισιοδοξία και ενισχύει το πάθος. Δήλος, το νησί του ήλιου και του απολλώνιου φωτός. Όλα αυτά μαζί σε μια σύνθεση που οδηγεί σ’ ένα ανατρεπτικό σεμινάριο με τίτλο:  «Σταμάτα να μαθαίνεις μέσα από τον πόνο…επέλεξε το δρόμο της γνώσης».

 

Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινώσουμε σε λίγες μέρες!

 

8. Το πρώτο σας βιβλίο με τίτλο «Φαντασία, Η Μεγάλη Diva» ήταν η εισαγωγή στην αυτοβελτίωση. Να περιμένουμε το επόμενο βιβλίο σας.

Φυσικά! Στο δεύτερο βιβλίο μου προσπαθώ να βοηθήσω τον αναγνώστη ν’ αντιληφθεί ποιος στ’ αλήθεια είναι. Διότι όταν ανακαλύψει κάποιος την αξία του μπορεί να πραγματοποιήσει τα όνειρά του.

 

Η ουσία όλη του βιβλίου αυτού όμως, βρίσκεται στον ανατρεπτικό τίτλο του, τον οποίο βέβαια δεν θα σας αποκαλύψω ακόμα… Το καλοκαίρι πιστεύω ότι θα μπορέσετε να το κρατήσετε στα χέρια σας.