Μην τα σκαλίζετε ρε | Του Κωνσταντίνου Περάκη

Τώρα που το βάδισμα του χειμώνα γίνεται όλο και πιο έντονο, δεν υπάρχει πιο επικίνδυνο πράγμα από την διευθέτηση και την τακτοποίηση. Όσοι από εσάς έχετε κούτες στοιβαγμένες σε κάποιο σημείο του σπιτιού σας, με πράγματα που περιμένουν να πάρουν την νέα τους θέση στον χώρο σας, και η ραστώνη του καλοκαιριού δεν σας επέτρεψε να τα τακτοποιήσετε νωρίτερα, καλύτερα αφήστε το.

 

Πολλές φορές ξεχασμένα μικρά -και υπό άλλες συνθήκες ασήμαντα αντικείμενα είναι ικανά να σας προσαρμόσουν με τρόπο άμεσο και απότομο στο κλίμα της εποχής: Χειμώνας.

 

Είχα καιρό να τακτοποιήσω κάποια πράγματα και οι πιέσεις που δεχόμουν είχαν γίνει αφόρητες. Έτσι έκανα το λάθος και ξεκίνησα. Όλα κυλούσαν κατ’ ευχήν αλλά όπως προείπα η διαδικασία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Εκεί που νομίζεις πως έχεις ξεμπερδέψει –με τα αντικείμενα τουλάχιστον- από το παρελθόν, πέφτει στα πόδια σου ένα μικρό, καλαίσθητο σκουλαρίκι και συνειδητοποιείς πως η βροχή δεν βρίσκεται μόνο γύρω αλλά και μέσα σου.

 

Καθαρό, σχεδόν γυαλισμένο, παρά την σκόνη που επικρατούσε στον τόπο που έτυχε να βρίσκεται για καιρό. Ακριβώς όπως τις αναμνήσεις που όσο βαθειά και αν τις καταχωνιάσεις πάντα θα βρίσκουν τον τρόπο να πηγαίνουν κόντρα στην θέληση σου και να μένουν ακέραιες.

 

Δεν είναι καιρός για τέτοια (ιδιαίτερα αν είχε παλιόκαιρο την μέρα που την γνώρισες). Η εποχή προτιμάει την ασφάλεια. Να κλειδαμπαρωθείς όσο καλά γίνεται μέσα σου για να μην περάσει το κρύο. Δεν έχει νόημα να σκεφτόμαστε πως θα μπορούσαν να ήταν τα πράγματα. Ίσως δεν θα μπορούσαν να ήταν αλλιώς. Ίσως να μην υπάρχει εξήγηση, αλλά και να υπάρχει ίσως δεν θα την μάθουμε ποτέ. Το παρελθόν δεν προσφέρει στο παρόν. Ιδιαίτερα αν δεν υπήρξε όπως το φαντάστηκες κάποτε. Δεν την κλείνεις την πληγή, απλά την συνηθίζεις, ζείς μαζί της και σιγά σιγά την κάνεις κομμάτι του εαυτού σου. Έτσι κάπως συνεχίζουμε. Με βαθιές πληγές που τις καλύπτουμε με φανταχτερά ρούχα για να κρύψουμε την σκοτεινιά τους και με ένα πλατύ χαμόγελο για να μην κινήσουμε υποψίες πως δεν είμαστε οι σκληροί και αλύγιστοι που θέλουμε να δείχνουμε.

 

Αν έχετε ατακτοποίητα πράγματα στο σπίτι σας, αφήστε τα στην αταξία τους. Το χάος ίσως τους ταιριάζει καλύτερα. Αν πάλι μπείτε στην διαδικασία αυτή μην κρατήσετε αντικείμενα ή φωτογραφίες, αυτά είναι για αυτούς που μένουν, λέει ένας φίλος.

 

Ο Κωνσταντίνος Περάκης κατάγεται από το Ηράκλειο Κρήτης, σπούδασε Πολιτική Επιστήμη και Ιστορία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και απασχολείται ως δόκιμος ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων.


Link:Κωνσταντίνος Περάκης

test