Ο Victor Wooten μιλάει στο The MachIne λίγο πριν την επίσκεψή του στην Ελλάδα.

Victor Wooten. Ο Αμερικανός μπασίστας, που αποτελεί «σχολή» για πολλούς συναδέλφους του παγκοσμίως, πέντε φορές βραβευμένος με Grammy, γνωστός εκτός από τις solo ηχογραφήσεις και περιοδείες του, και σαν μέλος των, επίσης βραβευμένων με Grammy: Bela Fleck και Flecktones. Ο μικρότερος ανάμεσα σε πέντε αδέρφια, ξεκίνησε να μαθαίνει μουσική σε ηλικία –μόλις- δύο ετών, ενώ όταν ήταν έξι βρισκόταν ήδη σε περιοδείες (μαζί με τα αδέρφια του) ανοίγοντας τις συναυλίες του θρυλικού μουσικού της soul Curtis Mayfield. Μεγαλώνοντας αποδείχτηκε «άσος» του μπάσου και μοιράστηκε την σκηνή με σημαντικούς μουσικούς όπως οι Stephanie Mills, War, Ramsey Lewis, Frankie Beverly and Maze, Dexter Wansel, The Temptations, Marcus Miller, Stanley Clarke και άλλους.

Από κοινό και κριτικούς έχει χαρακτηριστεί Bach του μπάσου και Michael Jordan του μπάσου. Είναι πρωτοπόρος στον τρόπο που παίζει, συνθέτης, ενορχηστρωτής, εκπαιδευτικός, συγγραφέας, multi instrumentalist.Ο μοναδικός που πήρε 3 φορές τον τίτλο του μπασίστα της χρονιάς από το Αμερικάνικο περιοδικό Bass Player, ενώ το 2011 ψηφίστηκε από το Rolling Stone Magazine, ως ένας από τους καλύτερους μπασίστες όλων των εποχών. Έχει δική του δισκογραφική εταιρεία, σχολή μουσικής και γράφει βιβλία, αποσπάσματα από τα οποία διδάσκονται και στο Berklee College of Music.

Μέχρι τώρα περιοδεύει παίζοντας άλλοτε με τα αδέρφια του, ή με τους Flecktones, ή με το group SMV που αποτελείται από τους ήρωες των νεανικών του χρόνων Stanley Clark και Marcus Miller, είτε με τα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής διεθνώς, ξεσηκώνοντας το κοινό του με την τεχνική του παιξίματός του.

Η VICTOR WOOTEN BANDVictor Wooten (b)- Regi Wooten: (g) Karlton Taylor: (keys)- RoyFuturemanWooten (d) θα εμφανιστεί την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Οκτωβρίου στο ΑΘΗΝΑ΄ Live (Λ. Ποσειδώνος 3 – Παραλία Ν. Φαλήρου- Μοσχάτου Τηλ. 210 4813605 – 210 4819355)

wooten4

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Έχετε βραβευθεί πολλές φορές ως μουσικός, με μεγαλύτερη διάκριση τα πέντε Grammys. Πως αισθάνεστε για αυτό και ποιος είναι ο επόμενος στόχος που θέλετε να κατακτήσετε;

Τα Grammys αλλά και όλα τα υπόλοιπα βραβεία με κάνουν να νοιώθω υπέροχα. Είναι πάντα καλό να ξέρω ότι ο κόσμος εκτιμάει αυτό που κάνω. Αλλά οι βραβεύσεις δεν είναι αυτό που “κυνηγώ”. Όσο εγωιστικό και αν ακούγεται, το να ικανοποιώ τον εαυτό μου, είναι το μόνο που θέλω να έχω υπό τον έλεγχό μου. Το να περνώ περισσότερο χρόνο με την οικογένειά μου είναι ο επόμενος στόχος μου.

 

Πολλοί πιστεύουν ότι οι καλλιτέχνες είναι μοναχικοί άνθρωποι με πολλούς φίλους! Εσείς έχετε την δική σας οικογένεια, παρά το γεγονός ότι είσαστε πολύ απασχολημένος με την μουσική. Πόσο δύσκολο είναι να κρατηθεί η ισορροπία ανάμεσα σε αυτά τα δύο μεγάλα κομμάτια της ζωής σας;

Ο καλλιτεχνικός σύμβουλος και η σύζυγός μου κάνουν αυτές τις δύο πτυχές της ζωής μου πολύ πιο εύκολες. Όταν είμαι μακριά από την οικογένειά μου ξέρω ότι τα παιδιά μου είναι πολύ καλά φροντισμένα, δεν ανησυχώ για αυτό. Το κλειδί για να τα ισορροπώ είναι ότι η ζωή δεν είναι για να την ζεις μόνος σου. Πάντα υπάρχουν άνθρωποι που είναι πρόθυμοι να μας βοηθήσουν. Πρέπει πλάνα θυμόμαστε (και να μην φοβόμαστε) να ζητάμε βοήθεια και να την χρησιμοποιούμε. Κάποιες φορές, το να αναγνωρίζεις την βοήθεια μπορεί να είναι μεγάλη πρόκληση.

Wooten-1

Σαν παιδί ήσασταν πολύ τυχερός, γιατί αρχίσατε να μαθαίνετε μουσική στην μικρή ηλικία των δύο ετών, μεγαλώνοντας. Τι θυμάστε πιο έντονα από εκείνη την περίοδο;

Σαν παιδί, θυμάμαι να με ενθαρρύνουν και να με αφήνουν να παίζω μουσική, αλλά όχι να μου το επιβάλλουν. Δεν μπορώ να θυμηθώ τον εαυτό μου να μην παίζει μουσική. Θυμάμαι τους ενήλικες που εκπλήσσονταν βλέποντας μικρά παιδιά να παίζουν καλή μουσική. Εμείς δεν σκεφτόμασταν ότι κάνουμε κάτι περίεργο ή ξεχωριστό. Νοιώθαμε ότι αφού οι μεγάλοι μπορούν να το κάνουν, τότε μπορούμε και εμείς.

 

Έχετε σκεφτεί ποτέ, έστω για ένα λεπτό, να σταματήσετε να παίζετε το μπάσο σας για κάποιο λόγο;

Σταματάω να παίζω κάθε μέρα. ;-) Σοβαρά, δεν έχω καμία πρόθεση να σταματήσω για πάντα. Το απολαμβάνω τόσο πολύ. Αν και μου αρέσει να αφήνω το μπάσο μου στην άκρη για μεγάλες περιόδους, ακόμα και μήνες. Αυτή η ευκαιρία δεν μου δίνεται συχνά, αλλά όταν συμβαίνει, μου επιτρέπει μετά να προσεγγίζω το όργανο διαφορετικά και με περισσότερη φρεσκάδα.

 

Σε προηγούμενη συνέντευξή σας δηλώσατε ότι «αν κάθεσαι σε ένα δωμάτιο και εξασκείς την μουσική σου και δεν έχεις ζωή, σημαίνει ότι δεν έχεις να «πεις» τίποτα. Αν έχεις μια υπέροχη ζωή θα έχεις πολλά να «πεις» μουσικά και τότε θα πρέπει να εξασκείσαι λιγότερο… Πρέπει να βγαίνεις έξω, να διασκεδάζεις, να παίζεις παιχνίδια, να κάνεις φίλους… Τότε θα έχεις πολλά να πεις και η μουσική θα σου βγαίνει πολύ πιο εύκολα!» Αυτή είναι η θεωρία σας σχετικά με το πώς συνδέεται η μουσική με την ζωή;

Ευχαριστώ που αναφέρατε τα λόγια μου αλλά έχετε παραλείψει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι. Η εξάσκηση, η πρακτική και η επανάληψη είναι απαραίτητο κομμάτι της ανάπτυξης, αλλά πιστεύω ότι μπορεί να «παραγίνει». Δηλαδή λέω ότι αν κάθεσαι σε ένα δωμάτιο και εξασκείσαι για 8-10 ώρες την ημέρα, είναι πολύ πιθανό μετά να μην έχεις ζωή , που σημαίνει ότι δεν θα έχεις πολλά να πεις, κλπ. Ηποσότητατηςεξάσκησηςείναιτοκλειδί. Η ισορροπία μεταξύ της εξάσκησης, της πείρας, των νέων εμπειριών ακόμα και τα λάθη είναι απαραίτητα. Αυτό είναι που θα προσθέσει ουσία και νόημα στην μουσική. Ο περισσότερος κόσμος θέλει να νοιώθει την μουσική μας και να ακούει τις ιστορίες μας. Μόνο οι άλλοι μουσικοί ενδιαφέρονται να ακούσουν την τεχνική και τις θεωρίες μας. Όσο και αν αγαπώ να παίζω για μουσικούς, αν παίζω μόνο για αυτούς θα έχω εγγυημένα μικρό ακροατήριο!

wooten5

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια για την καριέρα σας;

Μόλις εγκαινίασα ένα ηλεκτρικό μπάσο σε συναυλία με την Nashville Symphony . Ήταν μεγάλη τιμή για εμένα. Θα παίξω και με μερικές ακόμα ορχήστρες τον επόμενο χρόνο. Εκτός από αυτά, σχεδιάζω να περάσω περισσότερο χρόνο στο σπίτι με την γυναίκα και τα παιδιά μου, και να ολοκληρώσω το βιβλίο μου The Music Lesson.

 

Πώς βλέπετε να πηγαίνει η Τζαζ μουσική μελλοντικά;

Δεν ξέρω, αλλά ελπίζω να εξελιχθεί σε κάτι καινούριο, κρατώντας την αίσθηση του πως ήταν. (Πως σου φαίνεται αυτό για να μην απαντήσω στην ερώτηση;)

 

Πώς σας φαίνεται το πώς έχει διαμορφωθεί η παγκόσμια μουσική βιομηχανία την τελευταία δεκαετία;

Σίγουραέχειαλλάξει. Κάποιες αλλαγές είναι προς το καλύτερο, κάποιες άλλες όχι, αλλά αυτή είναι απλά η γνώμη μου. Το πώς εγώ θα ταιριάξω σε αυτή και πώς αυτό θα «δουλέψει» για τους φαν μου είναι το ζητούμενο. Εκείνηπάνταάλλαζε. Ηαλλαγήείναιζωή. Όχι πριν πολύ καιρό, ο κόσμος έπρεπε να είναι αυτοπροσώπως κάπου για να ακούσει μουσική. Η δυνατότητα εγγραφής της μουσικής το άλλαξε αυτό. Οκόσμοςκαιηβιομηχανίαπροσαρμόστηκε. Προσαρμοζόμαστε πάλι. Όσο θυμόμαστε να κρατάμε την μουσική και την τέχνη στην πρώτη γραμμή, όλα θα είναι καλά.

 

Από τις συναυλίες σας είναι προφανές ότι οι μουσικοί με τους οποίους συνεργάζεστε όλα αυτά τα χρόνια ,πλέον είναι φίλοι σας. Πείτε μας ορισμένες από αυτές τις συνεργασίες που σας κάνουν χαρούμενο.

Το να παίζω με τα αδέρφια μου πάντα με κάνει χαρούμενο. Νοιώθω σαν να είμαι στο σπίτι. Τώρα που και τα παιδιά μου παίζουν μουσική, αισθάνομαι το ίδιο παίζοντας μαζί τους. Με κάνει να νοιώθω υπέροχα. Οι άνθρωποι που παίζω περισσότερο έχουν γίνει οι πιο αγαπημένοι φίλοι, ορισμένοι από αυτούς είναι οι: Bela Fleck, Jef fCoffin, Howard Levy, Mike Stern, Bob Franceschini, Steve Bailey, Dennis Chambers και πολλοί άλλοι. Το να μοιράζομαι την μουσική είναι σαν να μοιράζομαι παρόμοια συναισθήματα, κάτι που δημιουργεί ένα ισχυρό δέσιμο.

 

Θα ήθελα να μοιραστείτε μαζί μας μια πολύ ιδιαίτερη, συγκινητική στιγμή που συνέβη ενώ ήσασταν επί σκηνής.

Κατά την διάρκεια μιας συναυλίας μου στην Νέα Υόρκη, η κόρη μου Κάιλα, που τότε ήταν τριών ετών, βρισκόταν πλάι στην σκηνή και έπαιζε με μία μπάλα ή κάτι τέτοιο. Η μπάλα κύλησε στην σκηνή ενώ έπαιζα και εκείνη σύρθηκε για να την πιάσει. Έτσι, άρχιζα να παίζω για την κόρη μου. Εκείνη απλά καθόταν, χαμογελούσε και άκουγε. Το κοινό λάτρεψε αυτή τη στιγμή, το ίδιο και εγώ.

wooten2

Πως σας έχουν φανεί οι Έλληνες φαν σας από προηγούμενες συναυλίες ;

Όπως το ελληνικό φαγητό, λατρεύω τους Έλληνες φαν. Εκπληρώνετε τις μουσικές ορέξεις μου! Πάντα μας κάνετε να νοιώθουμε ότι είστε πραγματικά χαρούμενοι όταν μας βλέπετε. Ανυπομονούμε να έρθουμε ξανά.

 

Υπάρχει κάποιος Έλληνας καλλιτέχνης που εκτιμάτε ιδιαίτερα;

Λυπάμαι που το λέω αλλά δεν θυμάμαι συγκεκριμένα ονόματα. Αλλά έχω συναντήσει πολλούς υπέροχους Έλληνες μουσικούς όλα αυτά τα χρόνια και εκτιμώ την μουσική σας. Είχα και κάποιους που παρακολουθούσαν την σχολή μου στο Τενεσί. Επίσης έχετε πολλά διαφορετικά όργανα που εμείς δεν έχουμε στην χώρα μου. Το εκτιμώ αυτό και ανυπομονώ να γνωρίσω και άλλα από την κουλτούρα σας.

Η Δανάη Φαίδρα Θωμαΐδου αν και έχει εργαστεί, για 8 χρόνια, ως δημοσιογράφος σε τηλεοπτικό κανάλι, σχεδόν πάντα συστήνεται ως «δημοσιογράφος» (εντός εισαγωγικών) για λόγους που μόνο εκείνη ξέρει. Ονειρεύεται να διευρύνει τους… επαγγελματικούς ορίζοντές της & σε ένα εκατομμύριο άλλους δημιουργικούς τομείς. (ντοκιμαντέρ, κασκαντέρ, ανιματέρ, κοκ) Λατρεύει τους αγαπημένους της (ανθρώπους & σκύλους), τα ταξίδια, τα μπαχάρια, τις σβούρες, τα μεταλλικά κουτιά, τον M.Χατζηδάκη & τα blues. Όποτε “συννεφιάζει” επικίνδυνα ακούει το “Ain’t got no … I got life” της Nina Simone & αναθαρρεί. Τελειώνοντας, αναρωτιέται γιατί γράφει αυτές τις αράδες σε τρίτο πρόσωπο. Γιατί…;!


Link:Δανάη Φαίδρα Θωμαΐδου

NEWSLETTER

Name
Email *