H Χαρά Αγγελίδη Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1953 και ζει στην Αθήνα από το 1969. Αποφοίτησε από το τμήμα Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Bolton της Βρετανίας(2011). Με αφορμή την πρώτη της ατομική έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στο PLAYGROUND for the arts (Βουτσαρά 4-6) στο Βοτανικό  από 4 έως 16 Νοεμβρίου μιλάει στο The Mach|ne.

 

-Πες μας λίγα λόγια για τα έργα θα παρουσιαστούν στην έκθεση;

Η αναζήτηση της “μετέωρης” ταυτότητας μου με οδήγησαν στο Rum-maging. Τα έργα της έκθεσης δημιουργήθηκαν με αφοσίωση και σεβασμό προς τις καταβολές μου και οπτικοποιούν μια διαδρομή, με αφετηρία «αποθηκευμένες» εικόνες και τερματισμό τη συνειδητοποίηση. Ταυτόχρονα αποτελούν και μια προσωπική εικαστική διαδρομή.

Στα έργα της έκθεσης συμπεριλαμβάνονται σχέδια, πίνακες ζωγραφικής, ψηφιακές εκτυπώσεις και εγκατάσταση. Η συνειδητή χρήση διαφορετικών εικαστικών μέσων οφείλεται στην ανάγκη μου για περισσότερη ελευθερία έκφρασης και κάθε υλικό ή χρώμα που χρησιμοποίησα, καταγράφει συμβολισμούς, στοχεύοντας μέσα από αναφορές στο «άλλοτε» να δημιουργηθεί μια σύγχρονη οπτική.

 

© Hara Angelides_ 02

-Αυτό για το οποίο ξεχωρίζει ο κάθε καλλιτέχνης, είναι η έμπνευσή του και η ικανότητα να την μεταβιβάζει σε έργο. Ποιά είναι η πηγή της δικής σου έμπνευσης;

Η δική μου πηγή έμπνευσης είναι αφ’ ενός οι έμμονες εικόνες και η «αναστάτωση» που προκαλούν, από την πόλη που γεννήθηκα, την Κωνσταντινούπολη, και αφ’ ετέρου τα αντιφατικά συναισθήματα που πηγάζουν από το ίδιο το γεγονός της εκτόπισης των Ρωμιών και κατ’ επέκταση όλων όσων εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο που γεννήθηκαν.

© Hara Angelides_ 05

-Στην μέχρι τώρα πορεία σου, υπάρχει κάτι για το οποίο αισθάνεσαι μία ιδιαίτερη ικανοποίηση;

Βρίσκομαι, θα έλεγα, στο ξεκίνημα μιας πορείας. Ικανοποίηση μου δίνει το γεγονός ότι κατάφερα να «ξεκινήσω» και το σημαντικότερο να αποκτήσω την αυτοπεποίθηση που είναι αναγκαία για να συνεχίσω. Εικαστικά, το ζητούμενο μου είναι η ισορροπία μεταξύ του υπαρκτού και μιας αφηρημένης παράλληλης πραγματικότητας.

© Hara Angelides_ 03

-Τί σε ενοχλεί στην εποχή που ζούμε και τί σε «φτιάχνει»;

Για το τι μ’ ενοχλεί, δυστυχώς, δεν θέλω να καταχραστώ το χρόνο σας. Η απάθεια μας για συνταρακτικά και παρανοϊκά γεγονότα, το «δίχτυ» της οικονομίας που μας εγκλωβίζει, η πληροφόρηση που δεν είναι γνώση, η σοβαροφάνεια, η σπουδαιοφάνεια, η παντογνωσία, η υστεροβουλία, η ιδιοτέλεια. Στον αντίποδα, θα αναφερθώ στη δημιουργικότητα, στις νέες ιδέες από νέους ανθρώπους και σε ότι πηγάζει από το συναίσθημα και την καρδιά. Το αληθινό.

© Hara Angelides_ 06

-Ο τίτλος της έκθεσης είναι Rummaging. Πες μας γιατί διάλεξες αυτόν τον τίτλο.

Σαν τίτλος είναι πολύ εύστοχος. Το λογοπαίγνιο με τις λέξεις «Rum» (Ρωμιός στα τούρκικα) και «rummage» (αγωνιώδης αναζήτηση) συνοψίζει σε μια λέξη το θέμα της έκθεσης. Προσωπικές αναζητήσεις μέσα από μνήμες και βιώματα.

© Hara Angelides_ 04

-Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για έναν καλλιτέχνη να βρει ανθρώπους να τον στηρίξουν και χώρους που θα φιλοξενήσουν τα έργα του;

Σίγουρα δεν είναι εύκολο. Δεν διαθέτω πολύχρονη εμπειρία αλλά γνωρίζω ότι ο καλλιτέχνης από τη στιγμή που θα εμπλακεί στη διαχείριση της τέχνης τα πράγματα μπορούν να δυσκολέψουν. Οι γνωριμίες, η ένταξη σε ομάδες, ο ελιτισμός, η οικονομική κρίση που βιώνουμε, πιθανότατα εμποδίζουν την παρουσία και την συμμετοχή στα εικαστικά δρώμενα.

 

 

H Χαρά Αγγελίδη έχει συμμετάσχει:

– Ομαδική έκθεση ’6’ με την όμάδα Untitled, Βρυσάκι (Αθήνα 2013)

– Ομαδική έκθεση Small is Smart, Artower (Αθήνα 2012)

– Ατομική έκθεση Φωτογραφίας FOCUS, Γκαλερί Ανεμόμυλος (Πάρος 2011).

– Συμμετοχή και βράβευση σε πανευρωπαικό διαγωνισμό ζωγραφικής με θέμα «Europe, free of social exclusion/trafficking» (2010)

 

 

«Rum-maging»

 

Διάρκεια έκθεσης:

4 – 16 Νοεμβρίου

 

Πληροφορίες:

PLAYGROUND for the arts

Βουτσαρά 4-6, Βοτανικός

Αθήνα, 11855

Τηλ: 210 85 44 836

E-mail: playgroundforthearts@gmail.com

Site: http://www.playgroundforthearts.com

Follow us: Facebook, Google+, YouTube

 

Πρόσβαση

Μετρό

Σταθμός «ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ»

Λεωφορεία

Γραμμή 026 (Ιπποκράτους – Βοτανικός) Στάση «ΛΑΓΚΑΔΑ»

Γραμμή 027 (Ιπποκράτους – Ορφέως) Στάση «ΑΓΙΑ ΜΑΡΚΕΛΑ»

Προαστιακός

Σταθμός «ΡΟΥΦ»

 

Διάρκεια έκθεσης:

4 – 16 Νοεμβρίου

 

Ωράριο λειτουργίας:

Δευτέρα έως Παρασκευή: 11.00 – 14:30 & 18:00-21:00

Σάββατο & Κυριακή: 11:00 – 15:00