U.N. THE BAND

Στο εισαγωγικό μήνυμα της σελίδας τους δείχνουν τις… άγριες διαθέσεις τους απέναντι σε όσους ζουν σαν την «ωραία κοιμωμένη»! Οι U.N. band, μια ροκ παρέα με βάση την Θεσσαλονίκη, μας συστήνεται…

 

Τί σημαίνει το όνομα του συγκροτήματος U.N. και από ποιους αποτελείται;
Οι U.N. είμαστε ένα εναλλακτικό blues-rock μουσικό συγκρότημα που δημιουργήθηκε κάπου στα τέλη του 2009 και, πιο συγκεκριμένα, είμαστε οι: Imad Hassan φωνή, Ντένις Φραγκόπουλος κιθάρα, Mateusz Starnawski μπάσο και Δημήτρης Ράπτης τύμπανα. Μετά από ένα demo, που βγάλαμε το 2010, το 2012 κυκλοφορήσαμε τον πρώτο μας δίσκο “UlnarNerve” και σε λίγο καιρό βγάζουμε τον δεύτερο ονόματι “Underdog Narrations”. Όπως καταλαβαίνεις, βάσει του U.N. βαπτίζουμε και όλες τις κυκλοφορίες μας και μ’ αυτόν τον τρόπο, από καιρό σε καιρό, νοηματοδοτούμε και λίγο διαφορετικά το όνομα της ίδιας της μπάντας.

Untitled-146_1600x1090
Ποιες είναι οι μουσικές επιρροές σας;
Πάμπολλες και διάφορες θα λέγαμε, καθότι ο καθένας μας έχει και τις δικές του διαφορετικές προσλαμβάνουσες. Πάντως κινούνται όλες σε ένα ευρύ τόξο: από τα blues μέχρι το rock, pop, metal… Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε τους AC/DC, LedZeppelin, PinkFloyd, Motorhead, Guns ‘n’ Roses, Nirvana, BlackKeys και δε συμμαζεύεται… Σε σχέση με το όλο φάσμα της rock, μάλλον είμαστε πολυσυλλεκτικοί.

 

Για ποιο λόγο επιλέξατε να γράφετε αγγλικό στίχο; 
Το κριτήριο είναι μάλλον αισθητικό. Μεγαλώνεις στην Ελλάδα ακούγοντας αγγλόφωνο και ελληνόφωνο rock κι όταν έρχεται η δική σου ώρα να δημιουργήσεις τότε απλά επιλέγεις αυτό που σου ακούγεται περισσότερο γλυκά στο αυτί. Αναμφίβολα το rock έχει αφρο-αμερικάνικες ρίζες, οπότε και η πιο όμορφη μουσική που άκουσες τα λέει στ’ αγγλικά. Έπειτα, μετράει και το γεγονός ότι η ελληνόφωνη μουσική που μας περιβάλει εκ γενετής, συνεχώς τείνει να φτηναίνει. Πώς λοιπόν να σε βοηθήσει το περιβάλλον να χρησιμοποιήσεις αυτή τη γλώσσα; Το πράγμα πάει σχεδόν από μόνο του.

 

Πως αντιλαμβάνεστε τη rock στη σημερινή μουσική πραγματικότητα και πόσο σχετική είναι με τη rock των προηγούμενων δεκαετιών;
Για το μέρος του πλανήτη που ζούμε εμείς είναι η μουσική του outsider. Στην Ελλάδα πάντοτε αυτό ίσχυε. Τώρα, αναφορικά και με το δικό μας μικρόκοσμο, σίγουρα υπάρχουν και καλά άσχημα στοιχεία. Τα καλά αφορούν κυρίως την ελευθερία στη δημιουργικότητα. Τα άσχημα από την άλλη που μπαίνουν στην υπόθεση είναι, για παράδειγμα, οι διάφοροι μύθοι: πολλοί πιστεύουν ότι αυτή η μουσική φτιάχνεται εύκολα και δυστυχώς στη συνέχεια τα αυτιά μας γεμίζουν από έναν όγκο δημιουργημάτων… αναξιοπρεπών (για να το πούμε ευγενικά). Επίσης, υπάρχουν και οι διάφορες μουσικές μόδες που επιβάλλουν ακόμα και στο δικό μας μετερίζι τι να παίξεις, ασχέτως του αν αυτό έχει κάτι να πει ή κι αν ακόμα το παίζεις καλά ή όχι.
Αυτά βέβαια ισχύουν εδώ και πολύ καιρό (τουλάχιστον από το 1980 και μετά) και σε παγκόσμιο επίπεδο. Μάλλον ο χρόνος είναι ο καλύτερος κριτής…

Untitled-72_1600x1090

Η μπάντα σας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πολυπολιτισμική, αφού αποτελείται από μουσικούς πολλών διαφορετικών εθνικοτήτων. Πώς προέκυψε αυτό και πόσο σας βοήθησε στη σύσταση του group σε μουσικό επίπεδο; (έχοντας διαφορετικά ακούσματα)
Αυτό προέκυψε από τύχη και μόνο. Ας πούμε ότι τα ’φερε έτσι η ζωή. Στη μουσική τώρα, ίσως να υπάρχει μια κάποια επιρροή από αυτά τα άλλα μέρη αλλά δεν θα τη χαρακτηρίζαμε βασική για τη μπάντα και το μουσικό της προσανατολισμό.

 

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε ξεκινώντας (το 2009) και πόσες από αυτές εξακολουθούν να υπάρχουν, έχουν εξαλειφθεί ή ποιες νέες έχουν προκύψει στην Ελλάδα του 2014;
Οι δυσκολίες ήταν και είναι κυρίως οικονομικής φύσεως, καθότι όποιος μπαίνει σ’ αυτό το χορό δύσκολα βγάζει χρήματα από αυτόν. Έπειτα υπάρχει και το στοιχείο του outsider, το οποίο χαρακτηρίζοντας αυτή τη μουσική, χαρακτηρίζει ως ένα βαθμό κι εμάς.
Όσον αφορά το σήμερα, ας πούμε ότι αντεπεξερχόμαστε καλύτερα την όποια δυσκολία. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα το ίδιο θα ισχύει και αύριο… Το θετικό σ’ αυτήν την υπόθεση είναι ότι όποιος βρίσκεται σ’ αυτή μόνο (ή κυρίως) για τη μουσική, μπορεί να το κάνει δίχως πάρα πολλά έξοδα.

 

 Υπάρχει χώρος στην ελληνική μουσική σκηνή για νέα συγκροτήματα και αν ναι, υπάρχει πιθανότητα να αναδειχθούν σε ευρεία κλίμακα ή οι περισσότερες κινδυνεύουν  να “παγιδευτούν” στο πλαίσιο της “νεανικής μπάντας” που φτάνει μέχρι ένα  ορισμένο σημείο;
Χώρος σίγουρα υπάρχει παντού και πάντα και για οτιδήποτε αφορά την τέχνη. Απλά πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να κινηθούν προς αυτόν. Από ’κει και πέρα έχει μεγάλη σημασία το πόσο αγαπάει ο καθένας αυτό που κάνει και το πόσο χρόνο (και χρήμα) έχει διάθεση να «θυσιάσει» γι’ αυτό. Η «νεανική μπάντα» κι αυτό το «ορισμένο σημείο» στο οποίο αναφέρεσαι δεν είναι κάτι κακό. Καλώς υπάρχουν κι αυτά. Απλά, στην τελική, εμείς οι ίδιοι είμαστε που βάζουμε τις προτεραιότητές μας και τα υπόλοιπα θα τα κρίνει ο χρόνος.

 

Με ποια συγκροτήματα ονειρεύεστε να συνεργαστείτε;
Οποιοδήποτε καλό συγκρότημα κι αν παρακολουθήσουμε ζωντανά ή «ανοίξουμε» ή συνεργαστούμε με κάποιο τρόπο, καλό μας κάνει. Είναι κάτι σα σεμινάριο, αρκεί να έχεις ανοιχτά αυτιά. Τώρα αν μπορούσαμε να ανοίξουμε για τους ZZTop, δε θα λέγαμε και όχι ! ! !

Untitled-25_1600x1090

Από όσο ξέρω, η μουσική δεν είναι το βιοποριστικό σας επάγγελμα. Σας ενοχλεί αυτό; Στον αντίποδα, ποια είναι τα πνευματικά οφέλη που αποκομίζετε από την ενασχόλησή σας με την μουσική;
Το πρώτο μας ενοχλεί, αλλά τί να κάνουμε; Από τη άλλη, το να ζεις από τη μουσική δεν είναι πάντα το καλύτερο, ειδικά εδώ στην Ελλάδα. Έπειτα, όταν δε σε δεσμεύουν επαγγελματικού τύπου θέματα και καταστάσεις βρίσκεσαι στην πολύ προνομιούχα θέση να κάνεις ό,τι θέλεις.
Τα πράγματα είναι απλά: τα χρήματα τα χρειαζόμαστε, αλλά όχι και για όλες τις πτυχές της ζωής μας. Τα πράγματα που γίνονται δίχως τη συμβολή τους σε βοηθούν να εξελιχτείς πολλές φορές περισσότερο τόσο ως καλλιτέχνη όσο και ως άνθρωπο.

 

Αφορμή έμπνευσης για να γράψετε ένα καινούριο κομμάτι τί είναι συνήθως: ένας έρωτας, μια αλλαγή στην ζωή σας, η καθημερινότητα ή κάτι σαν την πολιτική κατάσταση μιας χώρας…;
Όλα αυτά και πολλά περισσότερα. Αρκεί να ζει κανείς για να απολαμβάνει την ομορφιά και την ασχήμια αυτού του κόσμου. Η έμπνευση και τα υπόλοιπα έρχονται μετά από μόνα τους. Η έμπνευση έρχεται από παντού, αρκεί να συνεχίζεις να κάνεις αυτό που αγαπάς.

 

Τί νέο ετοιμάζετε;
Όσον αφορά στα σχέδιά μας, έχοντας (μόλις) ολοκληρώσει τον δεύτερο δίσκο μας οι συναυλίες είναι η πρώτη προτεραιότητά μας. Φυσικά, είμαστε ήδη σε mood σύνθεσης καινούριων κομματιών, αλλά προς το παρόν θα επικεντρωθούμε λίγο στην προώθηση του “Underdog Narrations”. Η επικοινωνία με τον κόσμο που μοιράζεται παρόμοιες μουσικές, και όχι μόνο, ανησυχίες μ’ εμάς είναι κάτι σαν ανάγκη και φυσικά το όλο party που κάνουμε στα live είναι κάπως εξαρτησιογόνο.

Links:

http://www.un-band.com/ 
https://www.facebook.com/pages/THE-UN-BAND/244013442933 
https://www.youtube.com/user/THEUNBAND/videos?view=0 
http://twitter.com/UN_BAND
http://www.youtube.com/user/THEUNBAND
http://soundcloud.com/u-n-2
http://unmusic5.bandcamp.com/
http://www.reverbnation.com/un1 

Full first album at:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLLGJLn5EdBGFAASVDLbA46lF758H35jKQ 

New song:
https://www.youtube.com/watch?v=3XZCDJ1U7Eo&list=UU87SF_uLJG77rqSx8YJvbwg

Η Δανάη Φαίδρα Θωμαΐδου αν και τα τελευταία 8 χρόνια εργάζεται ως δημοσιογράφος σε τηλεοπτικό κανάλι, σχεδόν πάντα, συστήνεται ως «δημοσιογράφος» (εντός εισαγωγικών) για λόγους που μόνο εκείνη ξέρει. Ονειρεύεται να διευρύνει τους… επαγγελματικούς ορίζοντές της & σε ένα εκατομμύριο άλλους δημιουργικούς τομείς. (ντοκιμαντέρ, κασκαντέρ, ανιματέρ, κοκ) Λατρεύει τους αγαπημένους της (ανθρώπους & σκύλους), τα ταξίδια, τα μπαχάρια, τις σβούρες, τα μεταλλικά κουτιά, τον M.Χατζηδάκη & τα blues. Όποτε “συννεφιάζει” επικίνδυνα ακούει το “Ain’t got no … I got life” της Nina Simone & αναθαρρεί. Τελειώνοντας, αναρωτιέται γιατί γράφει αυτές τις αράδες σε τρίτο πρόσωπο. Γιατί…;!


Link:Δανάη Φαίδρα Θωμαΐδου

NEWSLETTER

Name
Email *