Women on top. | Της Αντιγόνης Παφίλη

Ξαφνικά μέσα στο timeline μου βλέπω μια ανάρτηση που μου τραβά την προσοχή. Women on top. Κι αρχίζω να ψάχνω ποιά γυναίκα κρύβεται πίσω από αυτή την έξυπνη ιδέα..

Είναι η Στέλλα Καλσδαγλη.

Το Women on top ξεκίνησε όταν ήταν έγκυος.

“Ήμουν πολύ αγχωμένη με τα θέματα της δουλειάς (τι θα γίνει μετά τη γέννα; Πώς θα συνδυάσω μητρότητα και καριέρα;) και ένιωθα ότι χρειαζόμουν απεγνωσμένα κάποιον, μια άλλη γυναίκα, που να έχει περάσει από τα ίδια κατατόπια και να μοιραστεί μαζί μου πώς τα κατάφερε, τι έκανε σωστά και τι λάθος, τι έμαθε απ’ όλα αυτά που θα μπορούσε να βοηθήσει κι εμένα. Τότε σκέφτηκα ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένα μέρος όπου οποιαδήποτε γυναίκα θα μπορεί να βρει μια τέτοια μέντορα. Κι επειδή δεν υπήρχε, αποφασίσαμε, μαζί με τη συνεργάτιδά μου, τη Γαλήνη Ηλιοπούλου, να το φτιάξουμε.”

Η Στέλλα ειναι δημοσιογράφος, συγγραφέας και πολλά άλλα, που της επιτρέπουν να μεταφέρει και να εξηγεί πράγματα που έχει καταλάβει σε άλλους ανθρώπους.

“Αν υπάρχει ένα νήμα που να συνδέει όσα κάνει επαγγελματικά, είναι αυτό.”

Και αναρωτιέμαι αν οι γυναίκες τελικά έχουν χάσει το ρόλο τους ή απλά προσθέτουν κι άλλους;

“Όλοι έχουμε πολλαπλούς ρόλους, άντρες και γυναίκες, και νομίζω ότι το βασικό είναι να τους βάζουμε συνειδητά σε προτεραιότητα, στη δική μας προτεραιότητα, ώστε να μνιώθουμε ότι μας καταπίνουν. Το να πει κανείς ότι χάνουμε το ρόλο μας είναι σα να λέει ότι υπάρχε ένας συγκεκριμένος τρόπος να τον παίξουμε. Για μένα, δεν υπάρχει. Καθένας και καθεμία βρίσκει τη δική του μέθοδο και τη δική του θέση.”

 

Η Στέλλα έχει επιλέξει την πολυπραγμοσύνη ή η πολυπραγμοσύνη έχει επιλέξει τη Στέλλα.. Όπως και να ´χει αναγνωρίζει, ότι άλλοι μπορούν να κάνουν μόνο ένα πράγμα στη ζωή και άλλοι όχι!

“Μερικοί άνθρωποι μπορούν, ακόμα και σήμερα. Άλλοι όχι, και δεν νομίζω ότι πειράζει κιόλας. Αν για κάποιον τα διαφορετικά δημιουργικά μέτωπα προσφέρουν χαρά, ισορροπία, ελευθερία, έμπνευση, δεν βλέπω το λόγο να του κόβουμε τη φόρα λέγοντας ότι «τίποτα δεν θα μπορέσεις να κάνεις καλά”.

 

Αυτό τον καιρό η ζωή έχει βαλθεί να μου υπενθυμίζει με κάποιο τρόπο, ότι, πολλές φορές, δεν γίνεται να τα καταφέρουμε όλα.. και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό.

 

“Δεν χρειάζεται να τα καταφέρουμε όλα. Αυτό που χρειάζεται είναι να ξέρουμε τι είναι πιο σημαντικό για μας, τη δεδομένη στιγμή, έτσι ώστε να το βάζουμε πρώτο, χωρίς ενοχές, και να μην αναλωνόμαστε γκρινιάζοντας για τα πράγματα που δεν καταφέρνουμε –επειδή, τι να κάνουμε, είναι λίγο λιγότερο σπουδαία. Πολλές φορές με ρωτάνε πώς τα προλαβαίνω όλα. Ε, λοιπόν, δεν τα προλαβαίνω. Δε βλέπω τηλεόραση, δε σφουγγαρίζω μέρα παρά μέρα το σπίτι, δε σιδερώνω τα εσώρουχα, δεν κάνω μανικιούρ. Δεν πειράζει.”

 

Και δεν γίνεται να μην συμφωνήσω..

Το  women on top το επισκέπτονται και άντρες; Τη ρωτώ.

“Το επισκέπτονται, αλλά αυτή τη στιγμή οι υπηρεσίες μας απευθύνονται αποκλειστικά σε γυναίκες. Όχι επειδή οι άντρες δεν αντιμετωπίζουν προκλήσεις στη δουλειά, ούτε επειδή δεν έχουν να προσφέρουν γνώσεις, εμπειρίες και υποστήριξη –κάθε άλλο. Απλώς επειδή πολλά από τα θέματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην καριέρα τους είναι άμεσα συνδεδεμένα με το φύλο και τον κοινωνικό τους ρόλο. Α, και επειδή από κάπου έπρεπε να ξεκινήσουμε. Παράλληλα, όμως, σχεδιάζουμε να υλοποιήσουμε μίνι προγράμματα mentoring για εφήβους, που θα απευθύνονται και στα δύο φύλα.”

Κι ερχόμαστε στο mentoring. Θα αναρωτιέστε τί είναι..

“Το mentoring βρίσκεται στην καρδιά του Women On Top. Στο σάιτ μας περιγράφουμε τι ακριβώς είναι, πώς μπορεί να βοηθήσει και εκείνον που το δέχεται και εκείνον που το προσφέρει, πώς το υλοποιούμε εμείς μέσα από το δίκτυο και πώς μπορεί να γίνει πιο εποικοδομητικό και για τις δύο πλευρές. Στην ενότητα μπορεί επίσης, όποια γυναίκα το επιθυμεί, να βρει τις αιτήσεις για να δηλώσει υποψηφιότητα ως μέντορας ή ως mentoree.”

Η Στέλλα μου θυμίζει αυτό ακριβώς. Ότι έχουμε να μάθουμε πολλά απο τις “παλιές” γυναίκες, όχι όμως μέσα από τις συμβουλές, αλλά μέσα από τις ιστορίες τους.

 

“Οι γυναίκες είναι πιο ευτυχισμένες σήμερα;” Τη ρωτώ..

“Πάντα οι άνθρωποι έχουν λόγους να είναι ευτυχισμένοι ή δυστυχισμένοι –αυτό δεν αλλάζει, πιστεύω, με τις εποχές. Μπορεί να αλλάζει το βιοτικό επίπεδο, η ποιότητα ζωής, τα δικαιώματα, ο τρόπος που σχετιζόμαστε με τους άλλους. Όμως το πόσο ευτυχισμένοι είμαστε, ο καθένας ξεχωριστά, έχει να κάνει με πράγματα πολύ πιο βαθιά και προσωπικά και συστημικά απ’ ότι μια αλλαγή αιώνα.”

Ο επόμενος στόχος είναι…

“Να φτάσει το Women On Top σε όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες. Να γράψω το επόμενο μυθιστόρημά μου. Αν μπορούσα να βρω και ένα καινούριο «ασφαλές» μοντέλο για την οικονομική επιβίωση των γραφιάδων, εκεί να δεις χαρά.”

 

 

Αντιγόνη Παφίλη

NEWSLETTER

Name
Email *