Ισπανικά θρίλερ - are the new black | Της Τάνιας Τρακάκη

Αποφασίζοντας τον προηγούμενο μήνα να φιλοξενήσω στο σπίτι μου ένα κουταβάκι που βρήκα στο δρόμο, εκτός από την αρετή της προσφοράς και της ατελείωτης υπομονής, αναγκάστηκα να μάθω και το πώς είναι η ζωή χωρίς τηλεόραση, αφού ο καινούριος μου συγκάτοικος βρήκε πολύ αστείο να μου φάει τον αποκωδικοποιητή. Η απώλεια μεγάλη, αλλά η τεμπελιά μου ακόμα μεγαλύτερη, αφού η απόσταση μέχρι το «Public» μου φαινόταν βουνό. Η ζωή χωρίς τηλεόραση ήταν κάτι τελείως άγνωστο για μένα, μιας και είμαι δεινή τηλεορασάκιας. Το  ναρκωτικό μου έπρεπε πάση θυσία να αντικατασταθεί. Έπρεπε να βρω την αμφεταμίνη μου. Έτσι, ένα βράδυ απόλυτης πλήξης, μού έστειλε μια φίλη μου το link μιας ταινίας. Επιτέλους, μιας ταινίας όχι αμερικάνικης, μιας ταινίας πρωτότυπης, με πλοκή και δράση, ξεφεύγοντας απ’ τα συνηθισμένα. 

Η λύση στο πρόβλημα μου ονομάστηκε «La cara oculta» ή αλλιώς σε άπταιστα ελληνικά «The hidden face». Ισπανικά θρίλερ. Ωραία ιδέα. Όσοι έχουν εξαντλήσει και βαρεθεί τα αμερικάνικα προβλέψιμα θρίλερ, καιρός να περάσουν στο επόμενο επίπεδο. Ισπανικά θρίλερ  are the new black, για να κάνω τον ενθουσιασμό μου πιο κατανοητό. Είναι πλέον γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια, ο ισπανικός κινηματογράφος «έχει πάρει τα πάνω του» στην παραγωγή θρίλερ, ιδιαίτερα στα ψυχολογικού αλλά και μεταφυσικού ενδιαφέροντος. Δεν είναι τυχαίο πως μέχρι κι ο Almodovar, o μεγαλύτερος σύγχρονος σκηνοθέτης τους, επέλεξε να ασχοληθεί με το δημοφιλές αυτό είδος, στην τελευταία του ταινία (The Skin I Live In).

Αξίζει, όμως να σας πω δυο λόγια για την ταινία που σας προλόγισα προηγουμένως και με μύησε στα ισπανικά θρίλερ.  Ο Adrián (Quim Gutiérrez) ένας γοητευτικός διευθυντής ορχήστρας, εγκαταλείπεται από την όμορφη σύντροφό του Belén (Clara Lago) και αποφασίζει να πνίξει τον πόνο του σε ένα μπαρ της σειράς. Εκεί θα γνωρίσει την επίσης όμορφη σερβιτόρα Fabiana (Martina García) και ένα νέο ειδύλλιο θα αρχίσει να αναπτύσσεται μεταξύ τους. Στο μεταξύ η πρώην σύντροφος του έχει εξαφανιστεί από προσώπου γης με αποτέλεσμα την κινητοποίηση της αστυνομίας, η οποία όπως είναι φυσικό, στρέφει τις υποψίες της στον νεαρό άντρα. Και ενώ οι έρευνες συνεχίζονται και ο χρόνος περνά, η νέα σύντροφος  του Adrián (που πλέον ζει στο σπίτι του) αρχίζει να τρομοκρατείται από κάποια ανεξήγητα γεγονότα. Οι πρώτες της σκέψεις την οδηγούν στο συμπέρασμα πως πρόκειται για φάντασμα, η αλήθεια όμως είναι πιο περίπλοκη απ’ ότι νομίζει. Χωρίς να θέλω να χαλάσω το σασπένς της ταινίας, η μόνη πληροφορία που μπορώ να σας δώσω είναι πως η λύση του μυστηρίου δεν κρύβεται πίσω από κανένα μεταφυσικό φαινόμενο. Σας συστήνω ανεπιφύλακτα να την δείτε.  

Το «The hidden face» αποτέλεσε την αρχή της νέας μου μανίας. Η λαχτάρα μου να δω τηλεσκουπίδια σχεδόν ατρόφησε και λέω σχεδόν γιατί σήμερα αγόρασα καινούριο αποκωδικοποιητή. Κι όμως παρέμεινε κλειστή γιατί είχα αφήσει στη μέση το «Julia’s eyes», μια ταινία για την ζωή μιας γυναίκας που χάνει σταδιακά το φως της προσπαθεί να αποδείξει ότι ο θάνατος της δίδυμης αδερφής της, η οποία έπασχε από την ίδια πάθηση και βρέθηκε κρεμασμένη, δεν ήταν αυτοκτονία.

Άλλες ισπανικές ταινίες που μου άρεσαν είναι το «Mientras duermes» ή αλλιώς «Sleep tight», το «Talk to her» αλλά και το «Μυστικό στα μάτια της». Δεν γνωρίζω αν πρόκειται για κάποιου είδους ισπανική μόδα, που αργά η γρήγορα θα δύσει, ό,τι κι αν συμβαίνει  όμως ελπίζω να καθυστερήσει, μιας και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της δουλειάς τους, είναι το λιγότερο εντυπωσιακά.

 

Η Τάνια Τρακάκη τελείωσε το Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας και φέτος κάνει το master της πάνω στα contemporary media. Μόλις έπιασε την πρώτη της δουλειά στο The Mach|ne- Art Press και είναι πολύ χαρούμενη. Λένε ότι το να μιλάς για τον εαυτό σου σε γ' γένικό είναι η αρχή της σχιζοφρένιας και η Τάνια γράφοντας αυτό το mini βιογραφικό βρέθηκε ξαφνικά στο πρώτο στάδιο. Για να δούμε που θα οδηγήσει αυτή η συνεργασία..

FaceBook: Tania Trakaki