Η Άννα Μπουρμά ξεδιπλώνει το ζεϊμπέκικο χαρακτήρα της | Του Γεράσιμου Καραβασίλη

Ζωντανή, ευχάριστη και χαμογελαστή. Αυτή ήταν η πρώτη εικόνα όταν αντίκρισα την Άννα Μπουρμά. Είχαμε δώσει ραντεβού στο Γκάζι και επειδή ήθελα να με τυπικός πήγα νωρίτερα. Όσο περίμενα στο μυαλό μου γύρναγε η απορία, γιατί δεν είχα ακουστά; Έχοντας συνεργαστεί με το Γιώργο Νταλάρα στο δίσκο του «Στην Άσφαλτο που Τρέχει» ερμηνεύοντας το τραγούδι «Το Ζεμπέκικο Κορμί Σου» αλλά και σε ζωντανές παράστασεις μαζί με την Δήμητρα Γαλάνη. Αλλά και αργότερα με το Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, όπου ερμήνευσαν μαζί το τραγούδι «Ονειροπόλος» στο πρώτο προσωπικό της δίσκο. Αποφάσισα ότι ύστερα από αυτή τη συνάντηση το όνομα Άννα Μπουρμά θα γινόταν μια γνώριμη φυσιογνωμία.
 

Άννα Μπουρμά και Γιώργος Ντλάρας

Πήγαμε στο Liar Man και παρά το δυσοίωνο όνομα του μαγαζιού η κουβέντα μεταξύ μας ήταν πολύ ειλικρινής. «Ξυπνάω αργά, συνήθεια από μικρή που έχανα τις δύο πρώτες ώρες στο σχολείο» μου εκμυστηρεύεται χαμογελώντας. «Θα φτιάξω καφέ, κατόπιν θα βάλω μουσική να παίζει στον υπολογιστή και θα επικοινωνήσω με το κόσμο για δύο με τρεις ώρες». Και συνεχίζει:« Μετά θα λάβω μαθήματα φωνητικής και θα ξεκινήσω τις πρόβες». «Επίσης δύο με τρεις φορές την εβδομάδα θα παρακολουθήσω είτε μια παράσταση συναδέλφου είτε μια θεατρική παράσταση». Η πιο πρόσφατη παράσταση που θυμάται να της άρεσε ήταν το La Nona με το Δημήτρη Πιατά.
 
Ο πρώτος της προσωπικός δίσκος «Τα Ρόδα της Αυλής» ήταν ένα στοίχημα που κέρδισε. Αναλαμβάνοντας εξολοκλήρου τη δημιουργία του, και με την βοήθεια συνεργατών και φίλων κατάφερε να προστατέψει το ύφος και το χαρακτήρα που του είχε δώσει. «Είσαι απελπιστικά μόνος. Δεν ξυπνάς με την ξεγνοιασιά ότι τώρα θα δημιουργήσω, δεν έχεις αυτή την πολυτέλεια χρόνου. Πρέπει να επικοινωνήσεις τη δουλειά σου, να χειριστείς τα κοινωνικά δίκτυα, μέχρι να κλείνεις της παραστάσεις σου». Όμως στον αντίποδα αυτής της κούρασης η ανταμοιβή μετριέται με εμπειρία. «Αλλά μαθαίνεις να λειτουργείς σε όλες τις συνθήκες» συμπληρώνει. «Έμαθα τη δουλειά και πλέον ξέρω τι να ζητήσω και τι δυσκολίες έχει».
 
 
Είναι εξοικειωμένη με τα νέα μέσα. Ωστόσο δεν συμφωνεί απόλυτα με τον τρόπο που 

χρησιμοποιούνται κατά περίπτωση. «Το donwloading δεν μπορείς να το αποφύγεις αν και προσωπικά θα ήθελα να μην συμβαίνει. Όχι σε απαγορευτικό βαθμό, αλλά να λειτουργεί συνειδητά. Όταν αγαπάς ένα καλλιτέχνη γιατί βλέπεις ότι παλεύει και δεν κοροϊδεύει με την δουλειά του, να του δίνεις μια ενίσχυση προκειμένου να συνεχίσει να υπάρχει».
 
Έχει ενέργεια και ζωντάνια κι αυτό φαίνεται, αφού ξεκινά και τελειώνει τη μέρα της με μουσική. «Μου αρέσουν οι μουσικές από όλο τον κόσμο, που όμως αντιπροσωπεύουν διακριτικά την ταυτότητα του κάθε πολιτισμού». Άπτομαι της ευκαιρίας να τη ρωτήσω αν έχουμε και μουσική παιδεία; «Γενικά η Ελληνική οικογένεια δεν έδινε καμιά προτεραιότητα στη μουσική διαπαιδαγώγηση του παιδιού. Δίνανε βάση στη μόρφωση ή στη επαγγελματική αποκατάσταση. Αν πάμε στο σχολείο η κατάσταση είναι τραγική. Ήταν η ώρα του παιδιού. Στο γυμνάσιο που έμπαιναν τα παιδιά σε κάτι πιο θεωρητικό το δίδασκαν σαν μαθηματικά, που πράγματι η μουσική είναι μαθηματικά, αλλά χρειάζονται πολλά άλλα πράγματα για να φτάσεις εκεί».
 
 
Η ώρα είχε περάσει και οι υποχρεώσεις την πίεζαν να φύγει. Πριν την αποχαιρετίσω την ρωτάω πότε θα ακούσω τι νέα της δουλειά. «Είμαστε στο στάδιο της ηχογράφησις αλλά έχουμε πολύ δουλειά ακόμα. Ο δίσκος θα βγει την ερχόμενη Άνοιξη σε cd αλλά ο κόσμος θα μπορεί να τα ακούει και στο προσωπικό μου ιστότοπο. Όπως και ο πρώτος δίσκος (Τα ρόδα της αυλής) έτσι και αυτός θα έχει ένα κεντρικό θέμα. Θα είναι και αυτός ακουστικός χωρίς ηλεκτρονική παρέμβαση στη μουσική οπότε οι ακροατές θα ακούνε στα live ότι και στο CD». Θα έχει όμως και μια μεγάλη συνεργασία αφού η Βέτα Μπετίνη και ο Τάκης Μπουρμάς, στιχουργός και συνθέτης αντίστοιχα του τραγουδιού «Μη Γυρίσεις» που ερμήνευσαν οι αδελφοί Κατσιμίχα, θα συνεργαστούν ξανά στο νέο της δίσκο.
 
Άννα Μπουρμά, Αλκίνοος Ιωανίδης και Τάκης Μπουρμάς στο 34o River Party
 
Συντονιστίτε με την Άννα Μπουρμά:
 
 
 
 
 

Ο Γεράσιμος Καραβασίλης σπούδασε δημοσιογραφία και κατόπιν έκανε Bachelor in Mass Communication and Media Arts/Journalism στο Queen Margaret University. Εργάζεται ως δημοσιογράφος και Social Media Manager στο The Machine Art-Press.

 

Γεράσιμος Καραβασίλης Social Media:

Facebook    Twitter

Pinterest      Linnked In