http://www.themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/tsalaga.29.covergk-is-150.jpglink
http://www.themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/tsalaga.28.covergk-is-150.jpglink
http://www.themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/tsalaga.27.covergk-is-150.jpglink
http://www.themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/tsalaga.26.covergk-is-150.jpglink
http://www.themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/tsalaga.25.covergk-is-150.jpglink
http://www.themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/tsalaga.24.covergk-is-150.jpglink
http://www.themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/tsalaga.22.covergk-is-150.jpglink
http://www.themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/tsalaga.21.covergk-is-150.jpglink
http://www.themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/sxitsofrenis.coverskitsogk-is-150.jpglink
http://www.themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/tsalaga.20.covergk-is-150.jpglink
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9

«Δάκρυ Δελφινιού» | Tης Άννας Τσαλάγκα

 

Ο Γιάννης Μπρούζος γεννήθηκε  στον Πειραιά το 1977. Διδάσκεται σχέδιο και στοιχεία γλυπτικής δίπλα στον γλύπτη Μ. Βούτο .Το 2001 αρχίζει να ασχολείται με την εικονογράφηση βιβλίων. Παράλληλα εργάζεται ως interior designer δημιουργώντας γλυπτικούς χώρους. Από το 2002 έως το 2009 σπουδάζει γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) Aθήνας, με καθηγητή τον Θεόδωρο Παπαγιάννη. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ζει και εργάζεται  στην Αθήνα.. και σήμερα μιλάει για τη ζωή και το έργο του αποκλειστικά στο The Mach|ne.

"δάκρυ δελφινιού" (μάρμαρο)

"pretador" (μάρμαρο)

-Αποφοίτησες από την Α.Σ.Κ.Τ. Αθήνας με καθηγητή έναν από τους σπουδαιότερους  Έλληνες γλύπτες, τον Θεόδωρο Παπαγιάννη. Ποιά είναι η σημαντικότερη  αρχή που αποκόμισες από τη μαθητεία σου κοντά του;

Αυτά που κέρδισα από την μαθητεία μου στο εργαστήριο του Θ. Παπαγιάννη τα κατάλαβα πολύ αργότερα όταν βρέθηκα μόνος μου στο δικό μου χώρο. Αισθάνομαι τυχερός που είχα για δάσκαλο έναν απλό άνθρωπο που σε μάθαινε να αντιμετωπίζεις με την ίδια συνέπεια και σοβαρότητα ακόμα και τα πιο μικρά πράγματα. Η οικονομία  των υλικών, η προσήλωση στην τεχνική αρτιότητα σε όλα τα στάδια ενός έργου, η εργατικότητα και ο προγραμματισμός , η οικολογική συνείδηση ήταν μερικές από τις αρετές που πάλευε να μας διδάξει .Νομίζω ότι αυτό που ήθελε να μας περάσει είναι ότι η τέχνη δεν είναι επάγγελμα αλλά στάση ζωής, ότι η  πορεία του καλλιτέχνη στην κοινωνία πρέπει να μην άρχεται  της ηθικής του.

"η πτώση του θηρίου" (μάρμαρο)

"μετάλλαξη" (μάρμαρο)

 

-Πές μας λίγα λόγια για τα νέα σου γλυπτά.

Η νέα μου δουλειά είναι μια ενδοσκόπηση στα πιο σκοτεινά σημεία της ανθρώπινης ύπαρξης. Αυτό που με κινεί είναι η εσωτερική πάλη του ανθρώπου, η  διπολική φύση του ,η σύγκρουση του πρωτόγονου απαίδευτου με τον ενάρετο εαυτό μας. Μέσα από αυτή την μάχη  δημιουργήθηκε ένας φανταστικός κόσμος αποτελούμενος από παράξενα πλάσματα καθοδηγούμενα από τον θυμό, το πάθος τους να εξουσιάζουν. Κρανία  μεταλλάχτηκαν, έβγαλαν δόντια κέρατα και αυτονομήθηκαν. Σκελετοί και σώματα δεν στεγάζουν το πνεύμα ,αλλά μάχονται αυτού, αρχίζουν να  το κινούν. Το θηρίο παρελαύνει. Σε πρώτη όψη τα έργα μου μπορεί να τρομάζουν τον θεατή και ίσως να θέλει να τα αποκρούσει .Πεποίθηση μου είναι ότι δεν μπορείς να κατανοήσεις και να πολεμήσεις κάτι αν πρώτα δεν το έχεις αναγνωρίσει και ο καλύτερος τρόπος είναι να το ψάξεις μέσα σου.Νομίζω ότι ρίχνοντας λίγο φως στις σκοτεινές γωνίες του εαυτού μας εκεί που βρίσκει πρόσφορο έδαφος ο εγωισμός μας, έχουμε την δυνατότητα να γνωρίσουμε τον εαυτό μας, την δισυπόστατη φύση μας, τις αντίθετες δυνάμεις που ασκούνται πάνω μας.  Η αναγνώριση της πραγματικής μας φύσης είναι ένα μεγάλο βήμα, μια καλή αρχή για να αλλάξουμε τα πράγματα.. Χρησιμοποιώ φυσικά υλικά, κυρίως μάρμαρο και μέταλλο. Το μέταλλο είναι βαρύ υλικό και  για μένα συμβολίζει όλα αυτά που σε κρατάνε "δεμένο" στην γη ,ενώ το μάρμαρο παρά το φυσικό του βάρος μου αποπνέει ένα εσωτερικό φως. Προσπαθώ να μην αγοράζω τα υλικά μου αλλά να χρησιμοποιώ αυτά που πετάγονται. Ο μεγάλος μου ενθουσιασμός έρχεται όταν με έναν μαγικό τρόπο όλα αυτά τα μικρά κομματάκια μετάλλου βρίσκουν την θέση τους μέσα σε ένα έργο μου και ξεκινούν ένα νέο ταξίδι στην ζωή τους.

 

"απειλή από μέσα" (μάρμαρο)

 

-Αυτό για το οποίο ξεχωρίζει ο κάθε καλλιτέχνης, είναι η έμπνευσή του και η  ικανότητα να την μεταβιβάζει  σε έργο, αφήνοντας το δικό του προσωπικό αποτύπωμα.  Ποιά είναι η πηγή της δικής σου έμπνευσης και ποιό το προσωπικό σου αποτύπωμα;

Η πηγή της έμπνευσης μου είναι η φύση. Ότι με περιβάλλει και όλα αυτά που έχω μέσα μου. Με την δουλειά μου προσπαθώ να φέρω όλες αυτές τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μου στην επιφάνεια και ελπίζω να γίνει το έργο μου εφαλτήριο για μια εποικοδομητική συζήτηση. Δεν είμαι άνθρωπος που προσπαθεί να επιβάλλει την άποψη του, αντίθετα παλεύω συνέχεια με τον εαυτό μου για να αλλάξω, να εξελιχτώ. Σέβομαι κάθε είδους κριτική και σκέψη για την δουλειά μου ,γιατί πιστεύω ότι τα πάντα κρύβουν μέσα τους μια αλήθεια Το προσωπικό μου  αποτύπωμα είναι η μετάβαση από το ατομικό στο συλλογικό έργο.

"ο κυνηγός της ύλης" (μάρμαρο)

-Ποιά είναι τα κίνητρα που σε ώθησαν να ασχοληθείς  με τη γλυπτική,  και πόσο δύσκολη ή εύκολη είναι η ενασχόληση με την τέχνη αυτή;

Από μικρός είχα πάθος με τις κατασκευές, τα μαστορέματα και τα εργαλεία. Θα μπορούσα να είχα γίνει μηχανικός. Όταν όμως έχεις αντικρίσει τόσο  ισχυρές εικόνες μέσα στο Αρχαιολογικό μουσείο, την Ακρόπολή ,τις Μυκήνες και  τους Δελφούς από τα παιδικά σου χρόνια δεν νομίζω ότι μπορείς να λοξοδρομήσεις. Καθοριστικό ρόλο στην απόφαση μου αυτή έπαιξε και η επαφή μου με τα έργα του Γιάννη Κουνέλη σε μια έκθεση του, το 1995 στο καράβι Ιόνιον στον Πειραιά. Οι μυρωδιές του χώρου , η υφή των αντικειμένων , οι ήχοι μου έδειξαν τις απεριόριστες δυνατότητες που έχει η γλυπτική. Η γλυπτική είναι μια τέχνη που πρέπει να την υπηρετείς σαν εργάτης. Μια σκέψη για να υλοποιηθεί θέλει υψηλή τεχνική, χώρο, πολύ χρόνο και μπόλικο ιδρώτα και σκόνη.

"κρανίο που περπατάει με δόντια στην πλάτη" (μάρμαρο)

 

- Μπορεί κάποιος να σου ζητήσει ένα έργο, όπως αυτός θέλει;

Δέχομαι παραγγελίες αλλά τις εκτελώ μόνο άμα με αντιπροσωπεύουν και εμένα και δεν αντιτίθενται στις ηθικές μου αξίες. Αν και στο τέλος το αποτέλεσμα θα κρύβει και μια δική μου "πινελιά".

"homo-reportus" (μέταλλο)

-Στην μέχρι τώρα πορεία σου, υπάρχει κάτι για το οποίο αισθάνεσαι μία ιδιαίτερη ικανοποίηση;

Ότι  μέσα από την δουλειά μου μπορώ και εξωτερικεύω τον εσωτερικό μου κόσμο και ότι αν με πειράζει κάτι δεν το κρατάω ποτέ μέσα μου, αλλά μέσα από την τέχνη η ενέργεια γίνεται ύλη και η σκέψη γίνεται έργο. Και η πιο μεγάλη μου ικανοποίηση είναι ότι όλο αυτό λειτουργεί και αντίστροφα.

 

 

"το θηρίο μέσα μου" (μέταλλο)

 

- Όλο και περισσότεροι νέοι καλλιτέχνες ξεπετάγονται.. η κρίση μήπως βοηθά στην εξωστρέφεια τους;

Η Τέχνη γεννιέται μέσα σε δύσκολες καταστάσεις και εκφράζει τις ανησυχίες του καλλιτέχνη , τους προβληματισμούς και την εποχή του. Για μένα σήμερα είναι  μια ιδανική περίοδος για να παράγεις έργο. Ο κόσμος ζητάει απαντήσεις και εμείς καλούμαστε να σταθούμε αντάξιοι των προσδοκιών τους. Έχουμε τα εργαλεία να το κάνουμε ,φτάνει να υπερασπιστούμε την προσωπική μας αλήθεια και να αποδεχτούμε το δύσκολο έργο που εμείς οι ίδιοι διαλέξαμε, να γίνουμε φάροι φωτός σε σκοτεινές μέρες.

 

 

"αγανακτισμένος..." (μέταλλο)

 

- Τί σε ενοχλεί στην εποχή που ζούμε και τί σε "φτιάχνει";

Με ενοχλεί το μίσος που καλλιεργείτε στις ψυχές των ανθρώπων και η αδυναμία τους να αντιληφθούν την δικιά τους ευθύνη που έφερε την χώρα μας σε αυτήν την κατάσταση. Με ενοχλεί το πάθος για εξουσία , ο εγωκεντρισμός και η παθητική στάση σε οτιδήποτε. Ένα πραγματικό χαμόγελο, μια αγκαλιά έχει την δύναμη να σβήσει κάθε τι αρνητικό.

 

 

"όλα για τα λεφτά" (ανοξείδωτος χάλυβας, plexi glass, 1ευρώ)

-Τα social media βοηθούν ένα δημιουργό να διαφημίσει τη δουλειά του; Και αν ναι, μέχρι ποιό σημείο;

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να προωθήσεις την δουλειά σου αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την προσωπική επαφή μεταξύ των ανθρώπων .

"hybrid-brain" (μέταλλο, ξύλο, άμμος)

-Ποιά είναι τα επόμενα επαγγελματικά σου σχέδια, ετοιμάζεις κάποια νέα έκθεση στο άμεσο μέλλον; Και που μπορεί να βρεί  κάποιος τα έργα σου αυτήν την περίοδο;

Αυτή την περίοδο δουλεύω πάνω σε νέα έργα .Όταν δουλεύω δεν σκέφτομαι το επόμενο βήμα. Αν τα γλυπτά μου πρέπει να παρουσιαστούν σε μια θεματική έκθεση ή  μεμονωμένα σε κάποια ομαδική, αφήνω τον χρόνο να το δείξει. Πολλές φορές η δυναμική του κάθε έργου καθορίζει και την πορεία του στον χρόνο και το χώρο. Μερικά έργα μου παλεύουν για να φύγουν όσο πιο σύντομα από το εργαστήριο και άλλα θέλουν να παραμείνουν κάτω από την ασφάλεια του. Έχω μάθει να αισθάνομαι τις επιθυμίες τους και να τις σέβομαι . Την δουλειά μου όποιος θέλει μπορεί να την δει "εικονικά" στο site μου http://yiannisbrouzos.wix.com/oannes. Για τους ρομαντικούς που θέλουν να αισθανθούν την αληθινή δυναμική των έργων, να το αγγίξουν και να συνομιλήσουν μαζί τους , το εργαστήριο μου είναι πάντα ανοιχτό. Επίσης ανά  περιόδους έργα μου εκτίθενται στην Αίθουσα Τέχνης Καπλανών 5 www.kaplanon5.gr στο Κολωνάκι.

"τηλεθηρίο" (μέταλλο)

 

 

"πατρίδα" (μέταλλο)

 

Ατομικές εκθέσεις :

2013 «Εκκρεμότητες» Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου.

2012 «Κρανίου τόπος;» Αίθουσα Τέχνης Καπλανών 5, Αθήνα.

2011 «Παράξενα Πλάσματα » Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου ,Τήνος .

 

Kυριότερες ομαδικές εκθέσεις:

2013 «Λόρδος Βύρωνας και Μεσολόγγι » Πινακοθήκη Μοσχανδρέου, διοργάνωση Αίθουσα Τέχνης Καπλανών 5.

2012 «Μικρά Έργα » Αίθουσα Τέχνης Καπλανών 5, Αθήνα.

2012 «Καθηγητές της Α.Σ.Κ.Τ. και νέοι καλλιτέχνες εκθέτουν στο Μουσείο της Λάρισας ».

2012 «Mνήμες και Πραγματικότητες » Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας.

2012 «Beerand art» Εργοστάσιο FIX, Χαλκίδα.

2012 «Βλέπεις;» ARTIA Gallery.

2012 «Sound-Marble-Metal» Παλιό τελωνείο Λογγού, Παξοί.

2011 «Εργαστήρια» TAF.

2010  Έκθεση αποφοίτων Α.Σ.Κ.Τ.

2009  «Eco festival»  Πνευματικό κέντρο Δήμου Αθηναίων.

2007  «Video art festival» συμμετοχή με Video installation στο Γκάζι.

2006  «Το παιχνίδι » Ε.Π.Α.Σ.Κ.Τ.  

2003   Αίγλη Ζαππείου.

2002  ART2PRISMA ΠΕΙΡΑΙΑΣ.

2001  26 Διεθνή έκθεση βιβλίου , Buenos Aires.

Ευχαριστούμε θερμά τον Γιάννη Μπρούζο! Την επόμενη εβδομάδα, πιστοί στο ραντεβού μας, με τη ζωγράφο  Λαμπρινή Μποβιάτσου, να μας χαρίζει  μία ακόμη περιήγηση στο χώρο των εικαστικών τεχνών!!

 

«Η μελέτη του εαυτού μας , γεννά το ερώτημα του κατά πόσο είναι δυνατό να τον γνωρίσουμε πραγματικά, βλέποντάς τον αντικειμενικά, ανεπηρέαστοι από τους διάφορους παραμορφωτικούς καθρέπτες της πραγματικότητας».

 

 

 

www.annatsalagka.com

Facebook Page: Άννα Τσαλάγκα-Εικαστικός.