http://themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/tsalaga.32.rotatorgk-is-150.jpglink
http://themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/tsalaga.31.rotatorgk-is-150.jpglink
http://themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/tsalaga.30.rotatorgk-is-150.jpglink
http://themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/tsalaga.29.covergk-is-150.jpglink
http://themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/tsalaga.28.covergk-is-150.jpglink
0 1 2 3 4

«Ψηφιδωτά του Σήμερα» της Άννας Τσαλάγκα

Δάφνη Αγγελίδου–«Ψηφιδωτά του Σήμερα»

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1980 -1986) με δασκάλους τους I. Μόραλη και Δ. Μυταρά και ψηφιδωτό με τον Ι. Κολέφα.
Διδάσκει στην Α.Σ.Κ.Τ., στο τμήμα του Ψηφιδωτού από το 1987 μέχρι σήμερα. Το 1999 εκλέχτηκε Λέκτορας για το τμήμα του Ψηφιδωτού. Το 2005 εκλέχτηκε Επίκουρη Καθηγήτρια Α.Σ.Κ.Τ. στο ίδιο τμήμα, και το 2013 εκλέχτηκε Αναπληρώτρια καθηγήτρια Α.Σ.Κ.Τ. στο ίδιο τμήμα. Έχει πραγματοποιήσει δέκα ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε εκατό περίπου ομαδικές-θεματικές εκθέσεις.  Έργα της βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, σε μουσεία και πινακοθήκες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Σήμερα, στο The Mach|ne-Art Press, παρουσιάζουμε την ατομική της έκθεση ‘’Ψηφιδωτά του Σήμερα’’ που πραγματοποιείται στο αίθριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Τα έργα της, τοποθετημένα στον ίδιο τόπο με το ρωμαϊκό ψηφιδωτό δάπεδο, γίνονται δηλωτικά της διαχρονικότητας της τέχνης του ψηφιδωτού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ταυτόχρονα η έκθεση αυτή ανταποκρίνεται στους στόχους του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου να αποτελεί πολιτιστικό πυρήνα στην καρδιά της πόλης της Αθήνας. Επιμελητής της έκθεσης είναι ο Αντρέας Ιωαννίδης, ιστορικός τέχνης και αναπληρωτής καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

-Σπουδάσατε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) δίπλα σε σπουδαίους ανθρώπους-δασκάλους. Ποιοί επηρέασαν πιο πολύ τη μετέπειτα πορεία σας και με ποιόν τρόπο;

Την πορεία μου την έχουν επηρεάσει όλοι, όχι μόνο οι δάσκαλοί μου αλλά και όλοι οι καλλιτέχνες που έχω γνωρίσει προσωπικά. Ο πιο σημαντικός δάσκαλος, ήταν ο Γιάννης Μόραλης, γιατί ήταν σπουδαίος άνθρωπος, μεγάλος καλλιτέχνης  και είχα την ξεχωριστή τύχη να συζητώ πολύ μαζί του. Εκτός από τα πράγματα που σε μαθαίνει ένας δάσκαλος, η στάση του στη ζωή νομίζω σε μαθαίνει πολύ περισσότερα. Ακόμα ξεχωρίζω τον Γιάννη Κολέφα , που με έμαθε την ιδιαίτερη τέχνη του ψηφιδωτού  ,την οποία αγαπούσε ιδιαίτερα  ο ίδιος. Ακόμα τον θυμάμαι να κοιτάζει με  αγάπη και σεβασμό το κάθε κομμάτι πέτρας η σμάλτου που χρησιμοποιούσε στα έργα του ,και να μας λέει ότι μόνο τα έργα που φτιάχνεις με αγάπη έχουν αξία. Μου πέρασε αυτή την αγάπη για τα υλικά μου ,τις πέτρες ,την διαχρονικότητα και το νόημα του ψηφιδωτού σήμερα.

-Πόσο δύσκολη είναι η τέχνη του ψηφιδωτού και ποιές είναι οι προϋποθέσεις που απαιτεί;

Η τέχνη του ψηφιδωτού είναι αρκετά δύσκολη γιατί απαιτεί πολύ χρόνο ,γνώσεις της τεχνικής , και εξειδικευμένο εργαστήριο με ειδικά εργαλεία. Επίσης ,επειδή δεν συνηθίζεται σήμερα,  η  πρόσβαση στα μυστικά αυτής της τέχνης δεν είναι πολύ εύκολη. Όλοι γνωρίζουν την ιστορία του, μέσα από τα αρχαία μνημεία και βυζαντινές εκκλησίες  αλλά όχι τα σύγχρονα ψηφιδωτά. Επιπλέον, οι καλλιτέχνες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτό το μέσο, θα πρέπει να έχουν κάνει αρκετή δουλειά ώστε να μην γίνει μια στείρα αντιγραφή ενός άλλου έργου τέχνης.

-Όταν η ολοκλήρωση του έργου πλησιάζει , έχετε την καλλιτεχνική ‘’αγωνία’’ για το αν αυτό θα αρέσει στον κόσμο;

Νομίζω καθόλου, με ενδιαφέρει να βγαίνει κάτι από μέσα μου και να μην μπορώ να προσθέσω ή να αφαιρέσω τίποτε άλλο. Είναι ο μόνος τρόπος να καταλάβεις ότι ένα έργο τελειώνει. Η αποδοχή η όχι από τον κόσμο είναι μια τελείως διαφορετική ιστορία.

-Είστε αναμφισβήτητα μία καταξιωμένη καλλιτέχνης. Από όσα έχετε προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια στο χώρο της τέχνης, υπάρχει κάτι για το οποίο τρέφετε κάποια ιδιαίτερα αισθήματα;

Καταρχήν δεν αισθάνομαι καταξιωμένη, γιατί δεν με ενδιαφέρει αυτό, ούτε νομίζω ότι κατατάσσει τις πραγματικές αξίες των πραγμάτων. Αγαπάω πάρα πολύ τη δουλειά μου και δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτε άλλο, απλώς.

-Αν υπήρχε η δυνατότητα να γυρίσετε πίσω στο χρόνο, τι θα αλλάζατε;

Δεν μου φαίνεται ότι θα άλλαζα τίποτε, γιατί κάθε φορά τα δεδομένα με οδηγούσαν να κάνω αυτά που έκανα. Εξάλλου όσα πράγματα και να αλλάξεις με το ζόρι, ο χαρακτήρας σου παραμένει πάντα ο ίδιος.

-Θεωρείτε πως στην Ελλάδα οι τέχνες έχουν μέλλον; Δεδομένης της κρίσης αλλά και της μεγάλης σας επιτυχίας... που βλέπετε τον εαυτό σας τα επόμενα χρόνια;

Οπωσδήποτε έχει μέλλον   η τέχνη , γιατί αφορά τους καλλιτέχνες και τα έργα τους. Πάντα θα δημιουργούν γιατί αυτός είναι ο νόμος της φύσης. Όσον αφορά την αποδοχή, ποτέ δεν υπήρξε. Εδώ βλέπουμε ότι την αρχαία ελληνική τέχνη, μόνο οι Έλληνες είναι που  δεν την προβάλλουν με τον σωστό τρόπο. Επιτυχία; Αυτό για μένα ,είναι υπερβολικό .θα συνεχίσω να κάνω αυτά που κάνω  και να είμαι ο ίδιος άνθρωπος ,δυστυχώς η ευτυχώς……….

-Πείτε μας ένα καλλιτεχνικό γεγονός που ξεχωρίσατε τον τελευταίο χρόνο και γιατί;

Μου άρεσε η παράσταση του William Kentridge  στην Στέγη γραμμάτων και τεχνών ,Refusal of Time.

Συγκλονιστική παράσταση, και ένας  σπουδαίος καλλιτέχνης , ισάξιος με τους καλλιτέχνες της αναγέννησης.

-Σήμερα σας συναντάμε στην έκθεση ‘’Ψηφιδωτά του Σήμερα’’ στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (διάρκεια έκθεσης 13 Μα’ί’ου έως 31 Αυγούστου 2013). Πείτε μας λίγα λόγια για τα έργα που συναντούν εδώ οι επισκέπτες.

-Τα ψηφιδωτά αυτής της έκθεσης χωρίζονται σε τρείς ενότητες, ‘’αγροτικά τοπία’’, ‘’αστικά τοπία’’ και ‘’Διαβάσεις- Διαβάτες’’. Όπως γράφει ο Αντρέας Ιωαννίδης ,Ιστορικός τέχνης, «και στις τρείς υφέρπει ένας κόσμος σχεδόν υπερβατικός λόγω της πέτρινης σιωπής, κυριολεκτικής και μεταφορικής, που τον διακατέχει. Η ενότητα ‘’Διαβάτες- Διαβάσεις’’ είναι και η μόνη όπου εμφανίζονται ανθρώπινες μορφές, άτομα σκουρόχρωμα που κινούνται ή στέκονται χωρίς προσανατολισμό, αλλά  δεν ξεφεύγουν από το πλέγμα των  διαβάσεων. Η μοναχικότητα και η σιωπή κυριαρχούν. Σχεδόν όλα κρατούν χρωματιστές ομπρέλες που καλύπτουν τα πρόσωπά τους. Έτσι η έγχρωμη ομπρέλα, φαντάζει πιο ζωντανή κι από τους ίδιους τους ανθρώπους. Παρόμοια και τα ‘’αστικά τοπία’’, μετατρέπονται σε τοπία σκηνικών προσόψεων, δηλωτικά άδειων σπιτιών, πετρωμένων και σιωπηλών, γεμάτα απουσία. Τέλος, τα ‘’αγροτικά τοπία’’, τοπία της Μάνης, αναπτύσσονται με μία καθ’ ύψος ιμπρεσιονιστική προοπτική. Σε πρώτο πλάνο, εμφανίζονται αγροτικά σπίτια, στα οποία η ασάφεια των ορίων, δημιουργεί την εντύπωση ότι αναδύονται από τη γη. Μπροστά τους εκτείνεται ο φυσικός χώρος. Το διαχρονικό συνυπάρχει με το στιγμιαίο, το αιώνιο με το παροδικό, ο Θεός με τον άνθρωπο».

-Ποιά είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σας σχέδια;

Εργα καινούργια, και εκθέσεις……..Τίποτε πρωτότυπο!

-Τέλος, θα ήθελα να μας πείτε μία απο τις συμβουλές που δίνετε στους μαθητές σας, στο εργαστήριο ψηφιδωτού της Α.Σ.Κ.Τ., όταν πλησιάζουν στην αποφοίτησή τους.

Να αγαπάνε τον εαυτό τους, τη δουλειά τους, και να  τον υπερασπίζονται σαν κάτι ξεχωριστό ,γιατί πραγματικά είναι. Να απλωθούν στο χώρο τους και να βλέπουν τις δυσκολίες σαν ένα κακό παιχνίδι, που πρέπει να βγουν νικητές.

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ:

1986:Γκαλερί «Αγκάθι», Αθήνα.
1988: Γκαλερί «Αγκάθι», Αθήνα.
1992: Καλλιτεχνικό Πνευματικό Κέντρο «Ώρα», Αθήνα.
1994: Χώρος Τέχνης «24», «Το ψυχρόν της αργύριον», Αθήνα.
1996: Γκαλερί «Ζαλοκώστα 7», «Ενύπνιες πόλεις», Αθήνα.
1996: Γκαλερί «Τερακόττα», «Ενύπνιες πόλεις και παράθυρα», θεσσαλονίκη.
2000: Γκαλερί «Ζαλοκώστα 7 », «Χωρογραφίες », Αθήνα.
2002: Χώρος Τέχνης «24», Ψηφιδωτά - Ζωγραφική, Αθήνα.
2005: Γκαλερί «Ζαλοκώστα 7», «Διαβάσεις», Αθήνα.
2009: Γκαλερί «Ζαλοκώστα 7», «Διαβάτες», Αθήνα.                                                  

2013:Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, αναδρομική έκθεση «Ψηφιδωτά του Σήμερα»,Αθήνα.

ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ:

1986: Ομαδική έκθεση αποφοίτων της Α.Σ.Κ.Τ. του Α' εργαστηρίου ζωγραφικής στο Ωδείο Αθηνών.

● Ομαδική έκθεση αποφοίτων της Α.Σ.Κ.Τ. στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Ελίζας και Βασίλη Γουλανδρή στην Άνδρο.

1988:Αναδρομική έκθεση συνεργατών στη Γκαλερί «Αγκάθι», Αθήνα.

1992:Καλλιτεχνικό Πνευματικό Κέντρο «Ώρα», «Ενεκεν Τιμής», Αθήνα.

1995:Χώρος Τέχνης «24», «Το Κουτί», Αθήνα.

1996:«Γκαλερί «Ζαλόκωστα 7», «Περίπου Τετράγωνο», Αθήνα

• «ΠΕΡΙ ΤΕΧΝΩΝ», «Hλιθογραφία ως μέσον εικαστικής έκφρασης», Αθήνα.

1997:Γκαλερί «Ειρμός», «Αστικό τοπίο», Θεσσαλονίκη. Ομαδική έκθεση που οργάνωσε η κριτικός Τέχνης Αθηνά Σχινά.

● Εικαστικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης, Λάρισα, «Εστίες βλέμματος». Επιμέλεια έκθεσης: Αθηνά Σχινά.

• Athena umInter-Continental, Post-it Art, Αθήνα. Συμμετοχή με την κατασκευή σχεδίου με μελάνι σε κάναβο από αυτοκόλλητες σημειώσεις (Post-it).

● «Art Forum Vilka», Post-it Art, θεσσαλονίκη.

● Πνευματικό Κέντρο Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέγαρο ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ, «Το Μέλλον».

● «Εστίες του βλέμματος», Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, Βρυξέλλες.

2000: «Κονσέρβες». Ζωγραφική-Γλυπτική, Multimedia, «Λιθογραφείο της οδού Πειραιώς», Αθήνα.

● Art Athina, 2000. Συμμετοχή με τη Γκαλερί «Ζαλοκώστα 7», EXHIBITION CENTRE HELLEXPO.

2001:«Windows to the World», «Τεχνόπολη (Γκάζι)», Αθήνα

● «1η Τριεννάλε Ελληνικής Χαρακτικής», Πινακοθήκη Πιερίδη, Αθήνα.

2002:«Παίζοντας με το Χρόνο», Χώρος Τέχνης 24, Αθήνα.

● «30 χ 40 cm», ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, Αθήνα.

2003:«ΖΩΣΙΜΑΔΩΝ ΔΡΑΣΕΙΣ», ΙΤΣ ΚΑΛΕ - ΚΑΣΤΡΟ, Ιωάννινα

● «Coupdecoeur», ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, Αθήνα. Επιμέλεια έκθεσης: Ευγενία Αλεξάκη

• «Παίζοντας με το Χρόνο», «Χώρος Τέχνης 24», Αθήνα.

2004:● «Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ», Μουσείο Θεόφιλου, Μυτιλήνη. Επιμέλεια έκθεσης: Αθηνά Σχινά -Όλγα Μεντζαφου-Πολύζου

● «Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ», Βασιλική Αγίου Μάρκου, Ηράκλειο Κρήτης. Οργάνωση: Δήμος Ηρακλείου - Βικελαια Δημοτική Βιβλιοθήκη Κρήτης.*

● «ΕΛΑΙΑΣ ΕΓΚΩΜΙΟΝ», Μέγαρον Ακαδημίας Αθηνών, Αθήνα. Επιμέλεια έκθεσης: Ίρις Κρητικού, Λουίζα Καραπιδάκη, FlaviaNessiΓιαζιτζόγλου.

• «Αιγινήτικα Κανάτια», Καμβάς από πασπαρά, Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Αίγινας, Αίγινα. Επιμέλεια έκθεσης: Ίρις Κρητικού.

2005: "Μάσκες κ προσωπεία", ΠΕΡΙ ΤΕΧΝΩΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2005, Αθήνα 2005

● «Α TABLE στο ΤΡΑΠΕΖΙ» Επ. έκθεσης: Ι. Κρητικού, Αίθουσα ΣΚΟΥΦΑ, Αθήνα

● «ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΑΓΓΙΓΜΑ» Επ. έκθεσης: Χ. Καμπουρίδης, ΑΤΡΙΟΝ, Θεσσαλονίκη.

2006: *«Στα χρώματα της Ίριδας», Κέντρο Τεχνών – Πάρκο Ελευθερίας, Επ. έκθεσης: Ι. Κρητικού, Αθήνα

●    *«Ελαίας εγκώμιον», ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ, επ. έκθεσης: Λ. Καραπιδάκη, Αικ. Πολυμέρου – Καμηλάκη, ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ *«Ελαίας εγκώμιον» Κτήριο των Ηνωμένων Εθνών στη Ν. Υόρκη (1 Σεπτ-13 Οκτ. 2006)

● Μια γιορτή του Ψηφιδωτού», σε συνεργασία με τον ΔΗΜΟ ΠΑΡΟΥ Orange door gallery, Πάρος. FISH & OLIVE GALLERY, Xαλκι Νάξου, Αύγουστος 2006

● ΖΩΣΙΜΑΔΩΝ ΔΡΑΣΕΙΣ 2006 και ΕΥΕΡΓΕΤΙΣΜΟΣ, Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία, Σεπτ. 2006, Ιωάννινα

● COW PARADE ΑΘΗΝΑ 2006

● «Ήταν κάποτε η Πηνελόπη Δέλτα…», επ. έκθεσης: Ι. κρητικού, ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, Νοέμβριος 2006.

● Η συλλογή της ALPHA BANK– ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ από το 1920 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη, Νοέμβριος 2006 – Ιανουάριος 2007. *‘’Greek art aw its finest’’Ελληνικο κεντρο,Λονδινο,by ART PHILO gallery,νοεμ.2006

● Ομ. Έκθεση στη gallery «7», Δεκ – Ιανουάριος 2007, Αθήνα.

2007: Έκθεση Αιθουσών Τέχνης, UNFAIR’ 07 16-25 Μαρτίου 2007, ATHENS IMPERIAL, Αθήνα 25-29 Απριλίου 2007, MAKEDONIA PALACE, Θεσσαλονίκη

● «Όψεις της μορφής – Σημάνσεις του τοπίου» έλληνες ζωγράφοι από την συλλογή ΑΝΤΩΝΗ & ΑΖΙΑΣ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ, Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, Κρήτη Απρ – Ιουν 2007

● GREEK ART TODAY, Twelve Contemporazy Actists, Exhibition Curator: G. Stathopoulos, BELGRAVIA GALLERY, LONDON, May 2007

● ΟΙ ΚΑΛΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ ΙΙ, επ. Τ. Μαυρωτάς, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Σεπτ. 2007 *Συνεδριακο κεντρο ΣΠΑΠ,Αρχαία Ολυμπία,’’Ελαίας Εγκώμιον’’,Αυγουστος 2007-Μαίος 2008

● Ιανός, Ομαδ. Έκθεση «Δάφνη Αγγελίδoυ – Μαριλiτσα Βλαχάκη – Κώστας Παπανικολάου» Απρίλιος 2007, Αθήνα ● Μ. Ε. V. Νοσοκ. Παίδων, «Κωστής Παλαμάς» Αίθουσα Πανεπιστημίου Αθηνών, 30 Νοεμβ – 16 Δεκ. 2007

● «Γενέθλιος Τόπος», Νοέμβριος 2007 Μουσείο Μπενάκη, επ. έκθεσης: Ίριδα Κρητικού 2008.

2008:● «... στα παιδιά με αγάπη», ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ, Αθήνα

● «Art Objects» Γκαλερί «Ζαλοκώστα 7», Αθήνα

● «HΤέχνη στην πρώτη σελίδα», ATHENS VOICE, Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα

● «Σκιαγραφώντας τον Διονύσιο Σολωμό», Μουσείο Μοσχανδρέου, Μεσολόγγι, - Προξενείο Ελλάδας,(Sts. Cosmasand Damian Convent), Βενετία, - Κέντρο Τεχνών (Πάρκο Ελευθερίας), Αθήνα, επιμέλεια Ίρις Κρητικού

● «ΕxperiencingGreece; Travels through anenchanted Landscape» Ελληνικό Σπίτι, Πεκίνο, Κίνα, επιμέλεια Ίρις Κρητικού. ● «GREEKARTTODAY2008», BelgraviaGallery, Λονδίνο, επιμέλεια Γιώργος Σταθόπουλος

● Χώρος Τέχνης «24», Αθήνα ● «Έλληνες Καλλιτέχνες για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», Γκαλερί Σκουφά

● «Εικαστικές παρουσίες στη Λέσβο», οργάνωση Δήμος Μυτιλήνης & Γκαλερί ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ, Λουτρό (Παλιά Αγορά), Μυτιλήνη ● «Material Links-Δεσμοί Ύλης», Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης MoCA της Σαγκάης, Κίνα, Αυγουστος 2008 - Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη, Απρίλιος 2009 - Τεχνόπολις, Αθήνα, Ιανουάριος 2009, επιμέλεια Λιάνα Σκουρλή, Ιρις Κρητικού, Diana Freundi

● Ομαδική έκθεση, Αίθουσα Τέχνης «Τρίγωνο», Κηφισιά.

2009: «Συνάντηση», Χώρος Τέχνης «24», Αθήνα.

● «Ιστορίες Τοπίου – από την παράδοση στην αειφορεία», Bασιλική του Αγίου Μάρκου, Ηράκλειο, Κρήτης, Ιούνιος - Ιούλιος 2009, - Λουτρό των Αέρηδων, Πλάκα Αθήνα, Σεπτέμβριος 2009, επιμέλεια Λουίζα Καραπιδάκη

● «Eλληνες Καλλιτέχνες για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων

● «GREEKARTTODAY2009», BelgraviaGallery, Λονδίνο, επιμέλεια Γιώργος Σταθόπουλος

● «Τιμή στον Γιάννη Μόραλη», Δάσκαλος και μαθητές – καθηγητές της ΑΣΚΤ, εκθεσιακός χώρος «Ν. Κεσσανλής» της ΑΣΚΤ, Αθήνα.

● «Συνέβη στην Αθήνα», Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα», Αθήνα, επιμέλεια έκθεσης Ίρις Κρητικού. Αίθουσα τέχνης Τρίγωνο, Κηφισιά, Αθήνα.

2010: ART-ATHINA2010, Συμμετοχή με την Γκαλερί «Ζαλοκώστα 7», Κλειστό Π.Φαλήρου (TaeKwonDo), Ολυμπιακά Ακίνητα, Δέλτα Φαλήρου, Αθήνα.

● «Κοιτάσματα Τέχνης», από τη Γκαλερί «Καπλανών 5», στη Villa Serpieri του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου, Ιούλιος-Αύγουστος 2010

● «Ιχνηλατώντας την Κωνσταντινούπολη», Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας και Θεολογική Σχολή της Χάλκης, Κωνσταντινούπολη. Επιμέλεια Έκθεσης: Ίρις Κρητικού

● «Μπρίνιες 2010 – Τέχνη στο Αγρόκτημα», Κρανίδι Αργολίδος, Επιμέλεια Έκθεσης: Ίρις Κρητικού, Ίδρυμα Τσιχριντζή, επιμέλεια Έκθεσης Μ. Ξανθάκου, Κηφισιά, Αθήνα

● «Το Αρχαίο Ψηφιδωτό συναντά το Σύγχρονο», Κέντρο Τεχνών Πάρκο Ελευθερίας, Αθήνα -Διεθνής Ένωση Σύγχρονων Ψηφοθετών AIMCστο πλαίσιο του 12ου Διεθνούς Συνεδρίου Ψηφιδωτού.

● «Ιχνηλατώντας την Κωνσταντινούπολη», Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων, Αθήνα

● «Αποδομώντας τον καμβά – Επινοώντας την εικόνα», Έργα από τη συλλογή Αντώνη και Άζιας Χατζηιωάννου, Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, Επιμέλεια Έκθεσης Ίρις Κρητικού, Θεσσαλονίκη.

2011:«Σώματα – Τόποι: Σύγχρονη Ελληνική ζωγραφική από τη συλλογή Αντώνη και Άζιας Χατζηιωάννου», Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, Παράρτημα Βερολίνου, Βερολίνο, Μάρτης – Μάης 2011, επιμέλεια: Ίρις Κρητικού

● «Έλληνες Καλλιτέχνες για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», Κέντρο Προάσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΠΑΔ), στο Πνευματικό Κέντρο του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων, Απρίλης 2011

● «Natura2011», Ίδρυμα Ευγενίδου, Αθήνα, Ιούνιος 2011, Επιμέλεια Έκθεσης: Αθηνά Σχινά, Ομαδική έκθεση συνεργατών, Χώρος Τέχνης "24", Αθήνα

● «Εορτινά Καλλιτεχνών», Γκαλερί Καψιώτη, Πειραιάς, Αθήνα

● «+ Θέσεις», Αίθουσα Τέχνης Τριγωνο, Κηφισιά, Αθήνα, Επιμέλεια Έκθεσης: Μ. Ξανθάκου, Δεκέμβριος – Ιανουάριος.

2012:  «Γένους Θηλυκού», Γκαλερί Art Πρίσμα, Πειραιάς, Αθήνα, Επιμέλεια έκθεσης Νατάσα Θωμάκου, Απρίλιος

 Έκθεση Έργων Τέχνης, ΚΕΠΑΔ, Κέντρο Τεχνών – Πάρκο Ελευθερίας, Μάρτιος

«Spring Exhibition», Γκαλερί Art Πρίσμα, Πειραιάς, Αθήνα, Επιμέλεια έκθεσης Νατάσα Θωμάκου, Απρίλιος

«Εικόνες για μία Ελλάδα που διαρκεί», ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, GoldenHall, Αθήνα, Απρίλιος

● «10x10. Εικόνες και κείμενα, Δέκα Ζωγράφοι “διαβάζουν” δέκα συγγραφείς» , Χώρος Τέχνης «24», Αθήνα, Ιούνιος

● «Καλοκαιρινά και άλλα…», ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΡΤΕΡΗΣ, Αθήνα, Ιούνιος

● «Μνήμες και Πραγματικότητες», Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης    Φλώρινας, Αύγουστος 2012, Διοργάνωση: Δήμος Φλώρινας. Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας, Αίθουσα Τέχνης «Καπλανών 5»

● «Διαδρομές Τέχνης» Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας, αίθουσα «Αλέκος Κοντόπουλος», Σεπτέμβρης-Οκτώβρης 2012, οργάνωση: Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας και Αίθουσα Τέχνης «Καπλανών 5»

● «Τα μυστικά του κήπου - Νίκος Κυπουργός», IanosΑίθουσα Τέχνης, επιμέλεια έκθεσης: Ίριδα Κρητικού, επιμέλεια έκδοσης του CD: Μικρή Άρκτος, Δεκέμβριος 2012.

Ευχαριστώ από καρδιάς την Δάφνη Αγγελίδου για αυτήν την συνέντευξη, καθώς και για το αποκλειστικό φωτογραφικό υλικό. Αξίζει πραγματικά να επισκεφτείτε την έκθεση και να μυηθείτε στην τέχνη του ψηφιδωτού!! Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τον προσωπικό της ιστότοπο: www.dafniangelidou.gr, ή να επικοινωνήσετε μαζί της στην ηλεκτρονική διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. .

(© COPYRIGHT  PHOTOGRAPHY  ANNA  TSALAGKA  2013 / ALL RIGHTS  RESERVED)

 

 

Την επόμενη Πέμπτη συναντάμε τη ζωγράφο Μαριάννα Κατσουλίδη..

«..η τέχνη εκφράζει την εποχή της. Η εποχή που ζούμε είναι και περίεργη και δύσκολη και κυλά με μεγάλες πλεον ταχύτητες. Είναι μια εποχή πολύ ενδιαφέρουσα και βρίθει εναυσμάτων για έναν καλλιτέχνη.»

www.annatsalagka.com

Facebook Page: Άννα Τσαλάγκα-Εικαστικός.