http://www.themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/tsalaga.32.rotatorgk-is-150.jpglink
http://www.themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/tsalaga.31.rotatorgk-is-150.jpglink
http://www.themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/tsalaga.29.covergk-is-150.jpglink
http://www.themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/rotator.grivagk-is-150.jpglink
0 1 2 3

«Love Song» | Tης Άννας Τσαλάγκα

Ο Τζουλιάνο Καγκλής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1996-2002) με καθηγητές τον Τριαντάφυλλο Πατρασκίδη, τον Μαρτίνο Γαβαθά και χαρακτική με τον Γιώργο Μήλιο. Υπήρξε υπότροφος του ΙΚΥ (2003-2005)  για Εκτέλεση Καλλιτεχνικού Έργου. Το 2005 ήταν υποψήφιος για το 2ο Βραβείο Ευρωπαικής Ζωγραφικής του Μουσείου Φρυσίρα. Έχει παρουσιάσει το έργο του σε τέσσερις ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές (Αθήνα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Αίγινα, Κρήτη, Χίος, Μεσολόγγι, Ύδρα, Λευκωσία [Κύπρος], Γένοβα [Ιταλία] κ.α. Εργα του ανήκουν σε μουσεία και σε σημαντικές ιδιωτικές συλλογές.. και σήμερα χαιρόμαστε πολύ που τον φιλοξενούμε στο Fine Arts του The Mach|ne Art - Press.

"χωρίς τίτλο", 120 x 100 εκ. λάδι σε μουσαμά, 2006.

 "χωρίς τίτλο", 100 x 100 εκ. λάδι σε μουσαμά, 2006.

 

-Αποφοίτησες από την Α.Σ.Κ.Τ. Αθήνας με καθηγητή έναν σπουδαίο Έλληνα ζωγράφο, τον Τριαντάφυλλο Πατρασκίδη. Ποιά είναι η σημαντικότερη  αρχή που αποκόμισες από τη μαθητεία σου κοντά του;

Όταν μπήκα στη Σχολή Καλών Τεχνών ήμουν πολύ σίγουρος για το ποια ήταν καλή τέχνη και ποια όχι. Ευτυχώς είχε υπομονή στη ξεροκεφαλιά μου και με έμαθε να αναγνωρίζω την ποιότητα και το ωραίο σε εντελώς διαφορετικές μορφές. Επίσης κατάλαβα ότι για να γίνει κάτι που φτιάχνεις έργο, δεν αρκεί να χρησιμοποιήσεις τις γνώσεις σου, τους κανόνες ή μια έξυπνη ιδέα. Πρέπει να έχει και κάτι ακόμα, κάτι απροσδόκητο, κάτι που δεν εξηγείται και που ούτε ξέρεις πως και πότε θα το πετύχεις. Είναι αυτό που εκπλήσει ακόμα και τον ίδιο τον ζωγράφο και αναρωτιέται πως το έκανε.

"χωρίς τίτλο",  70 x 60 εκ. λάδι σε μουσαμά, 2007.

"χωρίς τίτλο", 150 x 150 εκ. λάδι σε μουσαμά, 2005.

 

-Πές μας λίγα λόγια για τα έργα που παρουσιάζουμε σήμερα.

Είναι έργα απο τις τρεις ενότητες που έχω παρουσιάσει στις εκθέσεις μου μέχρι σήμερα. Η πρώτη είναι μια δουλειά σχεδόν μονοχρωματική με γυναικείες φιγούρες, διάφανες που συνήθως στρέφονται προς τον εαυτό τους. Η δεύτερη ενότητα είναι ολόσωμα γυναικεία πορτραίτα που ξεφεύγουν από την αυτοαναφορικότητα και το καθένα δηλώνει μια διαφορετική συναισθηματική κατάσταση. H τρίτη «ανοίγεται» σε ένα τοπίο, όχι όμως νατουραλιστικό, περιλαμβάνοντας ανθρώπινες μορφές και ζώα. Στη δουλειά μου, μέχρι τώρα τουλάχιστον, όλα κινούνται γύρω από ένα νοητό κέντρο, την ένταση του σώματος.

χωρίς τίτλο", 70 x 90 εκ. λάδι σε μουσαμά, 2004.

 

- Αυτό για το οποίο ξεχωρίζει ο κάθε καλλιτέχνης, είναι  η έμπνευσή του και η ικανότητα να την μεταβιβάζει  σε έργο. Ποιά είναι η πηγή της δικής σου έμπνευσης;

Δεν ξεκινάω από κάποια "έμπνευση". Έχω απλά την ανάγκη να ζωγραφίσω. Καθώς εργάζεσαι  έρχονται κάποιες σπάνιες στιγμές που το έργο γίνεται κάπως μόνο του. Ίσως αυτό είναι η έμπνευση. Γενικά η ζωή με τις αντιφάσεις, την πολυπλοκότητα και το μυστήριο της είναι πηγή για τις εικόνες που φτιάχνω. Ο άνθρωπος είναι για μενα το πιο συγκινητικό θέμα και νομίζω πάντα καθορίζει το νόημα, όσο νεφελώδες και αν είναι αυτό στα έργα μου. Στόχος μου είναι να φτιάξω εικόνες με μία δυναμική που να γοητεύουν κατ’ αρχήν εμένα.

"χωρίς τίτλο", 150 x 150 εκ. λάδι σε μουσαμά, 2004.

"χωρίς τίτλο",  100x170εκ. λάδι σε μουσαμά, 2008.

 

 -Ποιά είναι τα κίνητρα που σε ώθησαν να ασχοληθείς  με τη ζωγραφική;

Δεν νομίζω ότι είχα κάποιο κίνητρο. Μου άρεσε πολύ να ζωγραφίζω, μου άρεσαν τα χρώματα, τα μολύβια, τα πινέλα, μου άρεσε πολύ να βλέπω ζωγραφική, χάζευα μικρός και ξέχναγα το στόμα μου ανοιχτό! Δεν νομίζω οτι θα μπορούσα να ασχοληθώ με κάτι άλλο.

 "χωρίς τίτλο", 100x170εκ. λάδι σε μουσαμά, 2008.

 

- Μπορεί κάποιος να σου ζητήσει ένα έργο, όπως αυτός θέλει;

´Οχι! Όταν ξέρω οτι κάποιος περιμένει κάτι από μένα, δεν μπορώ να ζωγραφίσω, νιώθω τα χέρια μου δεμένα, σκέφτομαι συνέχεια αν θα του άρεσει αυτο που θα κάνω και δεν μπορώ να το χαλάσω, να το μουτζουρώσω, γιατί μόνο έτσι το φέρνω στα μέτρα μου. Δεν θέλω να έχω καμία απολύτως δέσμευση όταν δουλεύω, ούτε καν από τον εαυτό μου. Ευτυχώς αυτά που κάνω όπως ακριβώς εγώ θέλω, αρέσουν σε κάποιους.

 

"χωρίς τίτλο",  100x170εκ. λάδι σε μουσαμά, 2009.

 

-Στην μέχρι τώρα πορεία σου , υπάρχει κάτι για το οποίο αισθάνεσαι μία ιδιαίτερη ικανοποίηση;

Αισθάνομαι ότι κάθε ενότητα που με απασχόλησε την μελέτησα εξονυχιστικά.Δεν συνηθίζω όμως να κοιτάζω την μέχρι τώρα δουλειά μου και να την θαυμάζω. Σχεδόν πάντα έχω την σκέψη ότι το τάδε ή το δείνα έργο θα μπορούσα να το έχω χειριστεί ακόμα καλύτερα. Έχω ενθουσιασμό όμως για τα μελλοντικά έργα μου, αυτά που φτιάχνω τώρα ή αυτά που θα φτιάξω. Πιστεύω οτι κάτι δεν πάει καλά αν αισθάνεσαι ιδιαίτερη ικανοποίηση με τα έργα σου. Η καλλιτεχνική συνείδηση πρέπει να είναι αυστηρή.

 

"χωρίς τίτλο", 100 x 170 εκ. λάδι σε μουσαμά, 2010.

 

- Όλο και περισσότεροι νέοι καλλιτέχνες ξεπετάγονται.. η κρίση μήπως βοηθά στην εξωστρέφεια τους;

Δεν ξέρω, πάντως όποιος ασχολείται την εποχή αυτή με την τέχνη μάλλον το θέλει πολύ.

 

 "χωρίς τίτλο", 100 x 170 εκ. λάδι σε μουσαμά, 2008.

 "love song", 120 x 170 εκ. λάδι σε μουσαμά, 2011.

 

-Τί σε ενοχλεί στην εποχή που ζούμε και τί σε “φτιάχνει”;

Μου αρέσει αλλά και με ενοχλεί η υπερβολική ποσότητα πληροφορίας. Το ότι μπορώ ανά πάσα στιγμή να ανατρέξω σε μία παγκόσμια βάση δεδομένων μου φαίνεται συναρπαστικό. Αλλά δεν είναι πάντα βοηθητικό.

 

 "ψευδαίσθηση", 170 x 120 εκ. λάδι σε μουσαμά, 2011.

 

-Τα social media βοηθούν ένα δημιουργό να διαφημίσει τη δουλειά του; Και αν ναι, μέχρι ποιό σημείο;

Προφανώς, αλλά γίνεται και μία υπερέκθεση πραγμάτων. Πάντα σκέφτομαι όταν ζωγραφίζω κάτι : "υπάρχει λόγος να προσθέσω αυτο το έργο, ένα ακόμη έργο στα εκατομμύρια έργων που έχουν υπάρξει;". Δηλαδή το θέμα δεν είναι πια αν μπορείς να δείξεις κάτι αλλά αν υπάρχει λόγος να το δείξεις.

 

"χωρίς τίτλο", 170 x 120 εκ. λάδι σε μουσαμά, 2012.

 

-Ποιά είναι τα επόμενα επαγγελματικά σου σχέδια, ετοιμάζεις κάποια έκθεση στο άμεσο μέλλον; Και που μπορεί να βρεί  κάποιος τα έργα σου αυτήν την περίοδο;

Συμμετείχα με καινούρια έργα στην Art Athina 2013 με τη γκαλερί την οποία συνεργάζομαι. Δουλεύω πυρετωδώς αυτή την περίοδο, έχω πολλή όρεξη. Εργάζομαι σε δύο ενότητες έργων ταυτόχρονα. Όταν μία απο τις δύο ενότητες με απορροφήσει περισσότερο θα δουλέψω προκειμένου να την εκθέσω. Δεν υπάρχει όμως σαφής ημερομηνία ακόμα. Έργα μου μπορεί κανείς να βρει στην γκαλερί "εκφραση γιαννα γραμματοπουλου" www.ekfrasi-art.gr

 

 "χωρίς τίτλο", 60 x 90 εκ. λάδι σε μουσαμά, 2013.

 

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

 2004    Έκφραση Γιαννα Γραμματοπουλου, Αθήνα.

2006     CK art gallery, Λευκωσία.

2008     Έκφραση Γιαννα Γραμματοπουλου, Αθήνα.

2009     CK art gallery, Λευκωσία.

2010     Αίθουσα τέχνης ΕΨΙΛΟΝ, Θεσσαλονίκη. 

2011     'Εκφραση Γιαννα Γραμματοπούλου, Αθήνα.

2012     CK art gallery, Λευκωσία.

"χωρίς τίτλο", 170 x 120 εκ. λάδι σε μουσαμά, 2011.

Ευχαριστούμε από καρδιάς τον Τζουλιάνο Καγκλή! Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με  τα έργα του μην διστάσετε να επισκεφτείτε την προσωπική του ιστοσελίδα www.julianokaglis.gr .

 

 

 Ξανά μαζί την επόμενη εβδομάδα, συντροφιά με τον γλύπτη  Γιάννη Μπρούζο!

«Αυτά που κέρδισα από την μαθητεία μου στο εργαστήριο του Θ. Παπαγιάννη τα κατάλαβα πολύ αργότερα όταν βρέθηκα μόνος μου στο δικό μου χώρο. Αισθάνομαι τυχερός που είχα για δάσκαλο έναν απλό άνθρωπο που σε μάθαινε να αντιμετωπίζεις με την ίδια συνέπεια και σοβαρότητα ακόμα και τα πιο μικρά πράγματα».

www.annatsalagka.com

Facebook Page: Άννα Τσαλάγκα-Εικαστικός.