http://www.themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/tsalaga.10.cover1gk-is-150.jpglink
http://www.themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/covgk-is-150.jpglink
http://www.themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/coverts8gk-is-150.jpglink
http://www.themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/78gk-is-150.jpglink
http://www.themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/covers2gk-is-150.jpglink
http://www.themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/Cover-oto2gk-is-150.jpglink
http://www.themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/Cover-photogk-is-150.jpglink
http://www.themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/exwfilogk-is-150.jpglink
http://www.themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/Photo 1gk-is-150.jpglink
http://www.themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/tsalaga3gk-is-150.jpglink
http://www.themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/lalosexwgk-is-150.jpglink
http://www.themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/Prosklisi-final-Deigma2gk-is-150.jpglink
http://www.themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/covergk-is-150.jpglink
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Άννα Τσαλάγκα - Διαδρομή στο χώρο των εικαστικών τεχνών 2

Ηλίας Παπανικολάου – Η πόζα της πευκοβελόνας

Ο Ηλίας Παπανικολάου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δάσκαλο τον Νίκο Κεσσανλή. Είναι ένας ζωγράφος με πλούσιο βιογραφικό εκθέσεων και με έντονη δραστηριότητα στο χώρο της τέχνης. Με αφορμή την ατομική του έκθεση ζωγραφικής ‘Η πόζα της πευκοβελόνας’ 26.02-16.03.2013 στην Αίθουσα Τέχνης Καπλανών 5 (Καπλανών 5 & Μασσαλίας, Κολωνάκι-Αθήνα, τηλ:2103390946), τον συνάντησα και μιλήσαμε για τα έργα του. Ας τα απολαύσουμε λοιπόν..

‘Κόκκινο σεντόνι’ 70Χ100εκ (σκόνες αγιογραφίας & κόλλα σε καμβά) 2012

Τα χρώματα που τον γοητεύουν και χρησιμοποιεί για τη ζωγραφική του είναι οι σκόνες αγιογραφίας που τις αραιώνει με κόλλα Βιναβίλ και νερό. Χρησιμοποιεί κάποιες φορές κι άλλα υλικά, όπως μολύβια ή μελάνι.

 

Από άποψη σύνθεσης το ζητούμενό του στη ζωγραφική είναι να δημιουργεί μέσα στο ίδιο έργο πολλαπλούς χώρους και προοπτικές, ώστε το έργο να έχει πολλές ταυτόχρονα αναγνώσεις... Όμως, επειδή πιστεύει πως για την  τέχνη και τη ζωγραφική η φλυαρία αποτελεί ξένο σώμα, μεταχειρίζεται συχνά τα καθαρά χρώματα, όπως αυτά περιέχονται στο βαζάκι τους, τις ''πλακάτες'' επιφάνειες και τις ''περιγραμματικές'' γραμμούλες στις φόρμες του. Αυτά που κάνει είναι επηρεασμένα από πολλές παραδόσεις, ζωγράφους και ζωγραφικά ρεύματα.

‘Έναστρο’ 150Χ190εκ (σκόνες αγιογραφίας & κόλλα σε καμβά) 2012

‘Νυχτερινή πανδαισία’ 50Χ120εκ (σκόνες αγιογραφίας & κόλλα σε καμβά) 2012

‘Πύρινο’ 50Χ120εκ (σκόνες αγιογραφίας & κόλλα σε καμβά) 2012

‘Ρότα’ 20Χ80εκ (σκόνες αγιογραφίας & κόλλα σε καμβά) 2012

‘Ρουχαλάκι’ 20Χ80εκ (σκόνες αγιογραφίας & κόλλα σε καμβά) 2012

 

Σταθερό κι αδιαπραγμάτευτο, ωστόσο, ενδιαφέρον του είναι να ''πεί'' κάτι το καινούριο που να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πρωτογενή ζωγραφική έκφραση.

 

 

 

Πεμπτοετής ακόμα το 1996 παρουσίασε στη γκαλερί ARTIO την πρώτη ατομική του έκθεση, η οποία αφορούσε μία "εγκατάσταση" από απειράριθμα σπιρτόκουτα που είχε κονστρουκτιβιστικό χαρακτήρα με στοιχεία arte povera. Στις δύο ατομικές εκθέσεις που ακολούθησαν, εμπλούτισε νοηματικά και προεξέτεινε σημασιολογικά τον προβληματισμό του παρουσιάζοντας έργα-κατασκευές με δομικό στοιχείο το τσιγάρο και έργα με επικολλημένα πολύχρωμα collage και αντικείμενα. Το 2006 αποφασίζει να κάνει στροφή στη δουλειά του και περνάει στη "ζωγραφική πινέλου" διατηρώντας τους μινιμαλιστικούς χειρισμούς της γραφής στις συνθέσεις του. Με σχεδιομορφές και μοτίβα που ποικίλουν, με πλακάτα χρώματα κι αλλού πινελιές που θυμίζουν τις τεχνικές της χαρακτικής, συνδυάζει και μεταπλάθει στοιχεία αντλημένα από την αρχαία ζωγραφική (των ληκύθων, αλλά και των Πομπηιανών τοιχογραφιών), από την στρωματογραφία της βυζαντινής εικόνας, από το θέατρο σκιών, από τη ζωγραφική του Matisse, του Cezanne, του Dufy, του Chagall, αλλά και των ιαπωνέζικων estampes αποκαλύπτοντας μια μετουσιωτική νέα και προσωπικά δική του "Ονείρων Πόλη". Παρουσίασε το έργο του σε ατομικές εκθέσεις: ARTIO (Αθήνα/1996), Ζουμπουλάκη (Αθήνα/2000), Titanium (Αθήνα/2006), Αστρολάβος (Αθήνα/2009), Μελάνυθρος (Αθήνα/2011), Cube (Πάτρα/2011).

 

 

 

Eχει λάβει μέρος σε πληθώρα σημαντικών ομαδικών εκθέσεων (μεταξύ των οποίων ήταν η έκθεση The Crisis and Beyond στο Hellenic Centre του Λονδίνου) και δημοπρασίες, καθώς επίσης έχει κάνει και μία σειρά εικονογραφήσεων ποιητικών συλλογών, εξωφύλλων κ.α. Κείμενά του, που αφορούν κυρίως συσχετισμούς ζωής και τέχνης, έχουν δημοσιευθεί. Έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, όπως η Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών, Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, εταιρεία Heineken, Μουσείο Κοπελούζου, Μουσείο Βορρέ, συλλογή Σωτήρη Φέλιου, συλλογή Αμερικανού σκηνοθέτη Oliver Stone, συλλογή Λογοθέτη, συλλογή Δράκου, συλλογή Καρέλια και πολλές άλλες συλλογές.

 

 

Ο Ηλίας Παπανικολάου ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε το siteτου πατώντας εδώ www.eliaspapanikolaou.gr

Στο επόμενο ραντεβού μας, ένα αφιέρωμα στην μελέτη, δημιουργία, και ύπαρξη του κοσμήματος, τις ιδέες που επικοινωνεί μέσω αυτού ο καλλιτέχνης και τα συναισθήματα που προκαλεί σε αυτόν που το φορά. Αναμένουμε λοιπόν, μέχρι την επόμενη Πέμπτη 28/03.. Να είστε όλοι καλά!!

(Photos AnnaTsalagka)

www.annatsalagka.com

facebook Page: Άννα Τσαλάγκα-Εικαστικός.