http://www.themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/tsalaga.32.rotatorgk-is-150.jpglink
http://www.themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/tsalaga.31.rotatorgk-is-150.jpglink
http://www.themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/tsalaga.29.covergk-is-150.jpglink
http://www.themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/rotator.grivagk-is-150.jpglink
0 1 2 3

Sex and Death make the World go Round | Tης Άννας Τσαλάγκα

O Κωνσταντίνος Πάτσιος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Από το 2002 έως το 2007 σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) Αθήνας,με καθηγητές τον Γ. Ψυχοπαίδη και τον Μ. Σπηλιόπουλο,και γλυπτική με τον Ν. Τρανό. Σήμερα τον φιλοξενούμε στο Fine Αrts του Τhe Mach|ne.

Ποιά ήταν τα κίνητρα που σε ώθησαν να ασχοληθείς με την τέχνη;

Tα κίνητρά μου να ασχοληθώ με την τέχνη δεν ηταν σίγουρα οι οικονομικές απολαβές ,αλλά μια διάθεση εξωτερίκευσης μιας διαφορετικής αντίληψης,αισθητικής, μιας προσωπικής ματιάς που κατά βάθος συγκρούεται με πολλές κατέστημένες αξίες. Η διαδικασία της δημιουργίας εμπεριέχει μιά αίσθηση επαναπροσδιορισμού αλλά κι ελπίδας γιά μα νέα κύηση, κι ερμηνεία των πραγμάτων.

Περιέγραψε τη δουλειά σου.

Η δουλειά μου συνθέτει διάφορους ζωγραφικούς ιδιωματισμούς, από την εννοιολογική τέχνη, τον εξπρεσιονισμό, μέχρι  την  pop art, με μια διάθεση σκωπτική, ειρωνείας, κυρίως κριτικού λόγου. Αν και κατ' επίφαση οι εικόνες μου φαίνονται αφελείς, νομίζω υποβόσκει μια έντονη πολιτική διάθεση είτε ως μειδίαμα είτε ως ανατροπή. Χρησιμοποιώ πληθώρα εκφραστικών μέσων, από ζωγραφική , φωτογραφία και  βίντεο μέχρι μακροσκελείς εγκαταστάσεις, ανάλογα με την αφήγηση που υπηρετώ. Η τέχνη και ιδίως η εικόνα ζει μια άλλη ζωή, με δικούς της κανόνες, όχι μόνο πλαστικούς, των πινέλων και των χαρτιών, αλλά ενός άλλου νου, όχι απαραίτητα εξωγήινου, ενδότερου πάντως σίγουρα. Η ψυχανάλυση δεν αρκεί σε μια καλή εικόνα, σε κάθε εποχή μια εικόνα θα ζωντανεύει νέους αφορισμούς και συμπτώσεις.

Ποιό είναι το ζητούμενο στα έργα σου, και ποιά μηνύματα θέλεις να περάσεις στους θεατές μέσα από αυτά;

Ένας βασικός γνώμονας στη δουλειά μου, σαν γνήσιος απόγονος των σουρελιστών  είναι η σύνθεση όσο πιο αταίριαστων στοιχείων γίνεται, και η ολοκλήρωση μιας απαράμιλλης εικόνας. Μια άλλη προσωπική εμμονή έχει να κάνει με τη σύγχυση, καμιά φορά η φιλολογία κουράζει τον προσωπικό μου θεατή, κι έτσι του αντιπαραθέτω ένα χάος άτακτο και μπερδεμένο, ώστε να σταματήσει να σκέφτεται και ν' αρχίσει να βλέπει! Αρα ένα ζητούμενo στα έργα μου είναι πέρα απο την αισθητηριακή ηδονή και απόλαυση όλων των αισθήσεων, το άνοιγμα της σκέψης σ΄ένα νέο πεδίο όπου όλες οι αντιθέσεις γεφυρώνονται, οι συγκρούσεις αμβλύνουν μια νέα αρμονία  που διέπει την οπτική.

 

Χαρακτήρισε τη δουλειά σου με μία λέξη.

Cocktail.

Όταν η ολοκλήρωση του έργου  πλησιάζει,  έχεις  την καλλιτεχνική ‘’αγωνία’’ για το αν αυτό θα αγγίξει τους θεατές ;

Την αγωνία για το αν το έργο θα αγγίξει το θεατή δεν τη ξεφορτώνομαι ποτέ. Μόνο η έκθεση του έργου μπορεί να καταπραύνει την αγωνία του δημιουργού για επικοινωνία.

Ποιές είναι οι δυσκολίες στην πορεία ενός καλλιτέχνη;

Oι δυσκολίες στην πορεία ενός καλιτέχνη σίγουρα ποικίλουν σε κάθε περίπτωση. Σίγουρα η επιβίωση ιδίως μέσα απο το καθεαυτό εικαστικό έργο φτάνει στα όρια της ουτοπίας , αλλά και η προώθηση του δεν είναι κατι απλό μιας και απαιτούνται απο τον δημιουργό πολλές άλλες ικανότητες για να κινηθεί στην αγορά της τέχνης. Ο εικαστικός για να παραμείνει στο στερέωμα χρειάζεται αρκετη πίστη και αυτοθυσία ίσως, για να διατηρήσει και να υπηρετήσει το αισθητικό του όραμα χωρίς εκπτώσεις.

 

 

Είσαι ένας σχετικά νέος ζωγράφος. Από ότι έχεις ζήσει μέχρι στιγμής, θεωρείς γόνιμο το έδαφος για τις Καλές Τέχνες στην Ελλάδα;

 Κάθε οργανωμένη κοινωνία ειναι και ένα πρόσφορο εδαφος ,έξαλλου τα εικαστικά υπηρετουν μια παγκόσμια γλώσσα αντιληπτή σε όλο το στερέωμα. Η Ελλάδα σΙγουρα έχει ένα έλειμα θεσμών, αξιοκρατίας και διαφάνειας, αρχές που αναδεικνίουν τον πολτικό πολιτισμό ενώς εθνους, αλλά ας ελπίσουμε σε μια αναγέννηση της ελληνικης πολιτίας με αφορμή την κρίση.

Θα σε ενδιέφερε να ζήσεις στο εξωτερικό;

Σαφώς με ενδιαφέρει το εξωτερικό, όπως στο παρελθόν ετσι και στο μέλλον θα ταξιδεύω με στόχο τη διεύρυνση τόσο του εαυτού μου οσο και του κοινού που μπορει να προσεγγίσει το έργο μου.

Ο κόσμος σε γνωρίζει κυρίως για το ζωγραφικό σου έργο, τις εγκαταστάσεις και τις κατασκευές σου. Έχεις κάνει ποτέ κάποια περφόρμανς;  Αν ναι, τι ακριβώς ήταν.. αν όχι θα ήθελες να κάνεις;

Σα φοιτητής πειραματίστηκα λιγο με την περφόρμανς χρησιμοποιώντας το σώμα μου σα δομικό στοιχείο γλυπτικών συνθέσεων. Xρησιμοποιώ επίσης αρκετά τη φωτόγραφια, η οποία αποτυπώνει εφήμερες δράσεις και δίνει ένα ντοκουμέντο το οποίο αποτελεί ενα καθεαυτό εικαστικό έργο.

Τα τελευταία χρόνια σε συναντάμε συχνά σε ατομικές εκθέσεις. Αυτήν την περίοδο εκθέτεις κάπου τη δουλειά σου; Ποιά είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σου σχέδια;

Αυτή την πεςρίοδο ,ειμαι σε μιά πολύ γόνιμη εικαστική κατάσταση ,δουλέυω πολυ και ολοκληρώνω την επόμενη ενότητα που περιλαμβάνει κολάζ,σχέδια και γλυπτά με ιδιαίτερο πολιτικό χαρακτήρα και σαρκασμό. Έτσι αφού ολοκληρώσω την ενότητα αυτη μετά θα βρώ τον καλύτερο δυνατό τρόπο να την προωθήσω.

Για το τέλος, θα ήθελα να ονομάσεις τη σημερινή μας συνάντηση.

Θα την ονομάσω μετεξέλιξη , σαν μια προσπάθεια αφήγησης της συνολικής μου πορείας .

 

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ:

2010 The Vitrina Project, Ατομική παρουσίαση Κ.Ν Πάτσιος, Αθήνα .

K.N. Patsios presents The Divine Comedy, fizz gallery, Αθήνα, επιμέλεια: Αλέξιος Παπαζαχαρίας.

The Roller Coaster, εγκατάσταση, αίθουσα τέχνης έκφραση- Γιάννα Γραμματοπούλου .

2009 Koukou, γκαλερί artis causa, Θεσσαλονίκη, επιμέλεια: Μαρία Κενανίδου.

Sugar Mao, Re Map 2, Θερμοπυλών 27, επιμέλεια: Μαρίνα Φωκίδη.

2008 K.N. Patsios presents Mr. Cannibal, fizz gallery, Αθήνα.

 

ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ (επιλογή):

2011 Lol, TAF, επιμέλεια:  Provo Principles.

σΕξαρση, Booze Cooperativa,  επιμέλεια: Μεγακλής Ρογκάκος.

Undisclosed Recipients, TAF, Αθήνα. 

52 Hertz, Μελίνα Μερκούρη, Ύδρα.

“Greek Island”, ομαδική έκθεση, χώρος ιστορικής μνήμης Κοραή 4, Αθήνα Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, εικαστική παρέμβαση στο θεατρικό έργο “Nobody Else”, Αθήνα.

Final group show, Vitrina project, Αθήνα. 

2010 Artists support curators, Kappatos gallery, Αθήνα. 

Art Sales,The Container, Θεσσαλονίκη. 

Coming Soon, fizz gallery, Αθήνα.

The Vitrina Project, Ψυρρή, Αθήνα. 

3rd Anniversary exhibition, Artis Causa, Θεσσαλονίκη.

Rooms to let, The Art Foundation, Αθήνα, επιμέλεια: Γιώργος Γεωργακόπουλος.

Cinephil– σινεφίλ, Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, Αθήνα, ομαδική έκθεση σε επιμέλεια Γιάννη Ψυχοπαίδη.

Νοούμενον, ACG art gallery, επιμέλεια: Μεγακλής Ρογκάκος.

“Με τα μάτια ανοιχτά”, The Container, Θεσσαλονίκη.

2009 Action Field Kodra, Hinterland, dialogueb, Θεσσαλονίκη, επιμέλεια: Μαρία Κενανίδου.

The Artwe – project, Denmark- Aabenra, επιμέλεια: Anne Lildholdt Jensen.

Zulu/ require a tag, Περικλέους  44, Guru, Αθήνα.

Art Athina- fizz gallery, Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης, Αθήνα.

Festival Μηδέν, Καλαμάτα.

Athens Photo Festival– FNAC, Ματιές στην Πόλη.

2007 Contemporary Istanbul–αίθουσα τέχνης έκφραση Γιάννα Γραμματοπούλου, Contemporary Art Fair, Istanbul.

2005 Βιντεο αναγνώσεις–Ε.Μ.Σ.Τ. –Α.Σ.Κ.Τ Συμμετοχή στη συνεδρία του Ε.Μ.Σ.Τ. και παρουσίαση του video– art “La jalousie de sombres” με θέμα τη σωματική τέχνη.

«Poesie en images», Γαλλικό Ινστιτούτο, Αθήνα. Ομαδική έκθεση νέων καλλιτεχνών, με θέμα τη Γαλλική ποίηση.

Ευχαριστώ από καρδιάς τον Κωνσταντίνο Πάτσιο για αυτήν τη συνέντευξη, περισσότερα έργα του μπορείτε να δείτε εδώ: http://www.nurtureart.org/registry/index.php?option=com_nurturedetails&tab=portfolios&friend=1695&details=2823&art=19099&order=1#1

Την επόμενη Πέμπτη ένας σπουδαίος άνθρωπος  με ήθος και ευγένεια που σπανίζουν, ανοίγει το εργαστήριό του και μιλάει για τα παιδικά του χρόνια, το έργο και την μέχρι τώρα πορεία του στο χώρο της τέχνης. Ο γλύπτης Θεόδωρος Παπαγιάννης στο Fine Arts του Τhe Mach|ne.

..η χαρά μας απερίγραπτη!!!

Facebook Page: Άννα Τσαλάγκα-Εικαστικός.