http://www.themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/tsalaga.32.rotatorgk-is-150.jpglink
http://www.themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/tsalaga.31.rotatorgk-is-150.jpglink
http://www.themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/tsalaga.30.rotatorgk-is-150.jpglink
http://www.themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/tsalaga.29.covergk-is-150.jpglink
http://www.themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/tsalaga.28.covergk-is-150.jpglink
0 1 2 3 4

Ταξιδεύοντας.. | Tης Άννας Τσαλάγκα

Ο Δημήτρης Κρέτσης γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1972. Σπούδασε στην Αθήνα, το 1990, φοιτώντας αρχικά στο Τμήμα Γραφιστικής του Τ.Ε.Ι. Αθηνών. Οι σπουδές του συνεχίστηκαν το 1996, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, με καθηγητές τους Ρ. Παπασπύρου, Δ. Σακελλίωνα, Δημ. Μυταρά και Ζαχ. Αρβανίτη. Το 2004 παρακολούθησε μαθήματα Σχεδίου, Ανατομίας και Νωπογραφίας (fresco) στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών της Μαδρίτης ( Facultad de Bellas Artes – Universitad Complutense de Madrid ).Το 2011 διακρίθηκε στο διαγωνισμό της Α.Σ.Κ.Τ. και του Υ.Π.Ε.Κ.Α. με θέμα "Εικαστικές παρεμβάσεις στο δημόσιο αστικό χώρο, με ζωγραφική επί των τυφλών όψεων κτηρίων της Αθήνας" παίρνοντας ενεργό μέρος στην υλοποίηση των έργων. Ζεί και εργάζεται στην Αθήνα, ενώ τοιχογραφίες και έργα του υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές και σε μεγάλα ξενοδοχεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πριν λίγες ημέρες τον συναντήσαμε και σήμερα στο The Mach|ne - Art Press θα μας ταξιδέψει με τα υπέροχα έργα του!!

-Πείτε μας λίγα λόγια για τα έργα σας.

Τα έργα μου προσπαθώ να είναι απλά και κατανοητά, να είναι ευανάγνωστα και να τα καταλαβαίνει και αυτός που δεν είναι μυημένος στην τέχνη και συγκεκριμένα στη ζωγραφική. Βέβαια αν και ρεαλιστικά έχουν στοιχεία συμβολισμού και αλληγορίας.

-Υπάρχει κάποια αγαπημένη ώρα της ημέρας κατά την οποία σας αρέσει να ζωγραφίζετε περισσότερο;

Αν και μου αρέσει το πρωινό ξύπνημα και μπορώ να πω πως λατρεύω το φως την ημέρας συνήθως καταλήγω να ξεκινώ να ζωγραφίζω αργά το απόγευμα και συγκεκριμένα το βράδυ. Ο λόγος είναι ότι μπορώ να συγκεντρωθώ χωρίς να αποσπάτε η προσοχή μου, νιώθω ότι όταν η πόλη ετοιμάζεται για ύπνο εγώ ξυπνάω καλλιτεχνικά. Η αίσθηση, πολύ αργά τα βράδια, ότι τίποτα δεν κινείται... μοιάζει να παίρνει ζωή η ζωγραφική μου.

-Αυτό για το οποίο ξεχωρίζει ο κάθε καλλιτέχνης, είναι  η έμπνευσή του και η  ικανότητα να την μεταβιβάζει  σε έργο. Ποιά είναι η πηγή της δικής σας έμπνευσης;

Δεν μπορώ να πω πως η έμπνευση μου πηγάζει από συγκεκριμένα πράγματα. Θεωρώ πως κάθε φορά η πηγή έμπνευσης είναι διαφορετική και αυτό εξαρτάται από το που βρίσκομαι, πως αισθάνομαι και από τα γεγονότα που συντελούνται το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο. Η θάλασσα, η φύση και οι άνθρωποι ανέκαθεν αποτελούσαν πηγή έμπνευσης μου.

-Όταν η ολοκλήρωση ενός έργου  πλησιάζει, έχετε την καλλιτεχνική αγωνία αν θα αρέσει στον κόσμο;     

Ναι! θεωρώ πως όσο και να κάνεις είναι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της δουλειάς του πάντα υπάρχει αυτή η αγωνία.

-Ποιά είναι τα κίνητρα που σας ώθησαν να ασχοληθείτε  με τη ζωγραφική;

Δεν υπήρχε κάποιο κίνητρο, απλά ήξερα από μικρός ότι αυτό πρέπει να κάνω , σαν να γεννήθηκα για αυτό. Θετικό βέβαια ήταν το γεγονός  ότι οι γονείς μου δεν με απέτρεψαν από αυτό , αντίθετα με ενθάρρυναν πάντα σε ότι είχε να κάνει με τη ζωγραφική. Επίσης από μικρός μαθητής του δημοτικού έπαιρνα μέρος σε διαγωνισμούς ζωγραφικής όπου είχα αποσπάσει βραβεία και διακρίσεις. Έτσι έβλεπα ότι αυτό λειτουργούσε, υπήρχε δηλαδή μία αναγνώριση και μία αμοιβή, εσωτερικής ικανοποίησης περισσότερο παρά υλικής.

- Μπορεί κάποιος να σας  ζητήσει ένα έργο, όπως αυτός θέλει όσον αφορά τη θεματική του;

Ασφαλώς, αν και αυτό δεν μπορώ να πω ότι με χαροποιεί, πολλές φορές η θεματική είναι συγκεκριμένη για παράδειγμα σε μία ομαδική έκθεση , οπότε νιώθεις ένα περιορισμό όσο ελεύθερος και αν αφήνεσαι να εκφραστείς. Λόγω του ότι πολλές φορές έχω δουλέψει σε χώρους όπου έπρεπε να ζωγραφίσω συγκεκριμένα θέματα και πολλές φορές με συγκεκριμένο τρόπο, κάτω από τις από τις οδηγίες ενός αρχιτέκτονα ή διακοσμητή ή και του ιδιοκτήτη, θεωρώ ότι δεν είναι κάτι που δεν έχω αντιμετωπίσει δεν είναι κάτι ξένο για μένα ίσα – ίσα το αντίθετο.

-Περιγράψτε μας μία συνηθισμένη ημέρα σας.    

Οι μέρες μου δεν διαφέρουν πολύ από τον υπόλοιπων ανθρώπων, η διαφορά είναι ότι δεν ξυπνάω πολύ νωρίς το πρωί γιατί όπως προείπα ζωγραφίζω μέχρι πολύ αργά το βράδυ. Όταν ξυπνάω όμως νωρίς χαίρομαι να πηγαίνω τον γιό μου στο σχολείο ή να τον παίρνω τον μεσημέρι, φροντίζω μέχρι νωρίς το απόγευμα να έχω τελειώσει διάφορες ανιαρές εξωτερικές δουλειές και έπειτα πάω στο εργαστήριο όπου και αρχίζω να εργάζομαι ακούγοντας πάντα μουσική.

-Αν δεν είχατε ακολουθήσει το δρόμο της ζωγραφικής, τι θα ήταν αυτό με το οποίο θα θέλατε να έχετε  ασχοληθεί;

Θα ήθελα να γίνω αρχιτέκτονας και περισσότερο πιο πολύ θα ήθελα να γίνω σχεδιαστής αυτοκινήτων. Στο κοντινό μέλλον σκέφτομαι να δώσω για αρχιτεκτονική ίσως και τον επόμενο χρόνο. Ίσως σας φανεί παράξενο αλλά ειδικά μικρότερος θα ήθελα να γινόμουν επαγγελματίας οδηγός, να οδηγώ φορτηγά σε όλη την Ελλάδα και στην Ευρώπη. Ήταν μία ανάγκη μου του να μην μένω πουθενά σταθερός, αυτό με τα χρόνια μειώθηκε και ταξιδεύω πια μέσα από τους πίνακες μου και μέσα από τα μάτια των παιδιών μου.

-Πώς φαντάζεστε  τον εαυτό σας σε 10 χρόνια από σήμερα σε προσωπικό και πώς σε επαγγελματικό επίπεδο;   

Σε 10 χρόνια από σήμερα αν ζω θα είμαι 51 ετών, θα ήθελα να είμαι ευτυχισμένος με την οικογένεια μου και μακάρι να έχει αλλάξει η κατάσταση στην Ελλάδα γιατί αν δεν έχει θα ήθελα να ζω σε κάποια άλλη χώρα. Να είμαι αρχιτέκτονας και γιατί όχι και σχεδιαστής αυτοκινήτων και σίγουρα να ζωγραφίζω πάντα. Να ζωγραφίζω δικά μου προσωπικά έργα και μόνο.

-Υπάρχουν κάποιοι συγκεκριμένοι χώροι τέχνης με τους οποίους συνεργάζεστε αυτήν την περίοδο και μπορούμε να βρούμε εκεί τα έργα σας; Ποιά είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σας σχέδια;

Ο χώρος τέχνης που συνεργάζομαι αυτό το διάστημα είναι η Αίθουσα Τέχνης "Kaplanon5" www.kaplanon5.gr  όπου και μπορεί κανείς να δει τα έργα μου. Άμεσα καλλιτεχνικά μου σχέδια είναι να ολοκληρώσω κάποιες τοιχογραφίες που είναι σε εξέλιξη και κάποιες άλλες που θα γίνουν με τα αδέρφια μου σε σχολεία της Αττικής. Ακόμη, θα συμμετέχω σε δύο ομαδικές εκθέσεις της γκαλερί "Καπλανών"  5 το Νοέμβρη και το Δεκέμβρη αυτού του έτους με θέμα "Βασιλιάς Γεώργιος Β'" και "Καβάφης".

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ:

Τον Μάρτιο του 2013 πραγματοποίησε την  1η  ατομική του έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης "Kaplanon5" και τον Σεπτέμβριο του 2013 ακολούθησε η  2η ατομική του έκθεση στη Νέα Πτέρυγα του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου με τίτλο "Οι θάλασσες, εντός μου" με επιμελήτρια την Αθηνά Σχινά.     

               

ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ (επιλεγμένες):

Τον Μάιο του 2013 έλαβε μέρος στην "Art Athina 2013". Επίσης συμμετείχε στην ομαδική έκθεση, με θέμα "Στην αύρα των μορφών και των χρωμάτων", η οποία πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη της Πάρου. Το 2012 συμμετείχε στην εικαστική έκθεση του θεσμού "ΠΛΟΕΣ" που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως της Άνδρου, με επιμελήτρια την Αθηνά Σχινά και με τίτλο "Salus Patriae". Κατόπιν, έλαβε μέρος στην έκθεση "Μνήμες και Πραγματικότητα", που διοργανώθηκε στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας, όπως συμμετείχε επίσης και στην έκθεση "Διαδρομές Τέχνης, 2012" της Δημοτικής Πινακοθήκης Λαμίας. Ακολούθησε η  έκθεση "Kaplanon5/Dépôt/Μικρά Έργα, 2012" στην Πινακοθήκη Μοσχανδρέου του  Μεσολογγίου, με θέμα  ένα τιμητικό αφιέρωμα στον Λόρδο Βύρωνα.

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Δημήτρη Κρέτση, και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη Πέμπτη συντροφιά με τη ζωγράφο Σοφία Παπακώστα.

«Τα έργα μου προκύπτουν από την καθημερινότητα, μια βόλτα στην πόλη, συναναστροφή με ανθρώπους, σκέψεις πάνω σε αυτά. Ακόμα,  ερεθίσματα μπορεί να προκύψουν μέσα από τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο, τη μουσική».

 

www.annatsalagka.com

Facebook Page: Άννα Τσαλάγκα-Εικαστικός.