Οι Brokequeens μιλάνε στην Βάσια Ντρέλια

Την πρώτη φορά που συνάντησα τις Brokequeens ήταν στο trade fair του Tell A Story το 2008.Το Tell A Story ήταν μια έκθεση νέων σχεδιαστών και πήγα εκεί σαν ιδιοκτήτρια του τότε καταστήματος ρούχων που είχα. Το μάτι μου έπεσε πάνω στις κρεμάστρες τους αμέσως. Τα ρούχα τους πολύ διαφορετικά από ότι είχα δει μέχρι τότε στην ελληνική αγορά  και από ότι επέλεγα για το μαγαζί μου. Συνήθιζα να κοιτάω vintage ρούχα με πολύ χρώμα και girly διάθεση, δηλαδή καμιά σχέση με των brokequeens. Και όμως αυτά τα ρούχα τα ήθελα, γιατί μόνα τους οριοθετούν τον όρο future vintage. Προσπάθησα να τα περιγράψω στην συνέταιρο μου "Πολυμορφικά πατρόν, καθαρά χρώματα, μαλακά και σταθερά υφάσματα , όλα σε ισορροπία. Ρούχα που αν τα φοράς απλά έχεις τύπο , είσαι "ντυμένη από το πρωί ως το βράδυ", όπως λέει και η μαδερ μου. Οι Brokequeens είναι η Ιωάννα Μανουσοπούλου και η Ειρήνη Κυριακοπούλου και χαίρομαι πολύ που μετά από χρόνια συνεχίζουν να δημιουργούν ξεχωριστό στυλ , να είναι προσιτές και γελαστές.

 

Πως ξεκίνησαν οι Βrokequeens;

ΕΙΡΗΝΗ: Γνωριστήκαμε σε μία εταιρία όπου εργαστήκαμε. Από την πρώτη στιγμή είχαμε απόλυτη χημεία στον τρόπο που συνεργαζόμασταν. Σιγά - σιγά αρχίσαμε να κάνουμε παρέα. Η απόφαση πάρθηκε εντελώς αυθόρμητα σε ένα καφέ. Αργήσαμε να πάρουμε αυτή την απόφασή μας στα σοβαρά και σίγουρα δεν πιστεύαμε ότι θα κρατούσε δέκα χρόνια. Τώρα ευχόμαστε και ελπίζουμε να κρατήσει πολύ περισσότερα!

 

Τι σημαίνει το όνομα και πως το σκεφτήκατε;

ΙΩΑΝΝΑ: Ειπώθηκαν πολλές προτάσεις για το όνομα της εταιρίας και αρκετές από αυτές ήταν πολύ ενδιαφέρουσες. Κάποιος από την παρέα πέταξε ξαφνικά το όνομα "brokequeens" και αμέσως κοιταχτήκαμε ...και αμέσως το αγαπήσαμε...

Νομίζω ότι η επιλογή του ονόματος καθόρισε και το ύφος της εταιρίας. Μέχρι τότε δεν είχαμε ετοιμάσει κάποιο πλάνο για την πορεία της - ύφος, target group κλπ. Το μόνο που είχαμε στο μυαλό μας ήταν ότι θα μπορούσαμε να σχεδιάζουμε και να δημιουργούμε ελεύθερα ότι θέλαμε να φορούμε οι ίδιες. Επιλέγοντας όμως το "brokequeens" η εταιρία αυτομάτως απέκτησε ταυτότητα. Αποφασίσαμε ότι θέλουμε να δημιουργούμε ρούχα έξυπνα, σχεδιαστικά, με κάποια εκκεντρικά στοιχεία αλλά όχι κραυγαλέα. Θέλουμε τα ρούχα να ξεχωρίζουν αλλά και να φοριούνται καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Επιδιώκουμε προσιτές τιμές γιατί επιθυμία μας είναι όποια γυναίκα τα δει και τα αγαπήσει να μπορέσει να τα κάνει δικά της. Οι Brokequeens ενδιαφέρονται για τη γυναίκα που θέλει να νιώσει... queen, ακόμα κι αν είναι ...broke.

 

Σε μια τόσο δημιουργική δουλεία είναι εύκολο να συνεργαστούν δυο άνθρωποι;

ΕΙΡΗΝΗ: Πρώτα απ' όλα, η μεγαλύτερη δυσκολία είναι να συνδυάσει κανείς το δημιουργικό με το πρακτικό μέρος της δουλειάς μας κι αυτό είναι που καθιστά οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας, τόσο σύνθετη, όσο και δύσκολη, αλλά όταν ξεπεραστούν οι εγωισμοί, όταν υπάρχει χημεία και ο στόχος είναι κοινός, τότε το αποτέλεσμα είναι μόνο πρόοδος.

Πως βρίσκεται την ισορροπία σας;

ΙΩΑΝΝΑ: Νομίζω ότι και οι δύο προσπαθούμε να αφήσουμε τον εγωισμό στην άκρη όσο μπορούμε, δε νιώθουμε ανταγωνισμό και όταν έχουμε διαφορετική γνώμη πάνω σε ένα θέμα πάντοτε η μία παραχωρεί τη θέση της στην άλλη. Με λίγα λόγια, προσπαθούμε να μην παίρνουμε τα πράγματα τόσο σοβαρά κι αν η γνώμη που θα επικρατήσει αποδειχθεί λάθος, το λάθος αυτό το αντιμετωπίζουμε μαζί και προχωρούμε.

 

Από το 2005 που παρουσιάσατε την 1η σας κολεξιόν μέχρι σήμερα ποια είναι η εξέλιξή των  Βrokequeens;

ΕΙΡΗΝΗ: Μεγαλώνοντας γινόμαστε πιο απαιτητικές και κάθε χρόνο προσπαθούμε να εξελισσόμαστε προσθέτοντας νέα υλικά και νέες φόρμες. Μαθαίνουμε κι εμείς κάθε μέρα μέσα από τη δουλειά μας... Παρ' όλα αυτά η κρίση έχει δημιουργήσει στασιμότητα στον εμπορικό τομέα αλλά προσπαθούμε να μην το βάζουμε κάτω...

Είναι οι  Βrokequeens της μόδας;

ΙΩΑΝΝΑ: Δε θέλουμε να ακολουθούμε πιστά τις εκάστοτε τάσεις της μόδας. Κρατάμε πάντα εκείνα τα στοιχεία που μας ταιριάζουν και ακολουθούμε το ένστικτό μας.

 

Ποιό χαρακτηριστικό κάνει τα ρούχα των Βrokequeens αναγνωρίσιμα;

ΕΙΡΗΝΗ: Δύο είναι τα χαρακτηριστικά των Brokequeens. Το πρώτο, είναι το γεγονός ότι τα ρούχα μας είναι σχεδιασμένα για να φοριούνται όλη τη διάρκεια της ημέρας και το δεύτερο είναι ότι οι γραμμές μας είναι άνετες, ώστε να ταιριάζουν όσο το δυνατό, σε περισσότερους σωματότυπους.

 

Τι αποτελεί έμπνευσή για εσάς;

ΙΩΑΝΝΑ: Τα πάντα. Αυτό όμως που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να έρθει η έμπνευση είναι τα ταξίδια και η... ηρεμία!

 

Πριν λίγο καιρό παρουσιάσατε την συλλογή σας Αμβούργο και Μόναχο. Τι Feedback πήρατε δεδομένου ότι είσαστε Ελληνίδες;

ΕΙΡΗΝΗ: Η γερμανική αγορά είναι αρκετά απαιτητική και αυτό ζητά επαγγελματισμό από την πλευρά μας.

Πιστεύουμε ότι έχουμε ανταπεξέλθει και στόχος μας είναι να εδραιώσουμε αυτές τις συνεργασίες. Το γεγονός ότι είμαστε Ελληνίδες δεν έχει κάποιο θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο, αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η δουλειά που θα τους παρουσιάσουμε. Εμείς, για την ώρα, λαμβάνουμε κάποια ηθική ικανοποίηση από αυτό το άνοιγμα, δεδομένου ότι αντιμετωπίζουμε τόσο δύσκολες συνθήκες στη χώρα μας.

Τι να περιμένουμε από τις Βrokequeens στο μέλλον;

ΙΩΑΝΝΑ: Αυτό που έχει προτεραιότητα είναι να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες της εποχής και να κάνουμε ένα βήμα μπροστά κάθε φορά. Έχουμε πολλά σχέδια για το μέλλον και όρεξη για δημιουργία και πολλή δουλειά. Το σίγουρο είναι ότι θέλουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε χαρούμενες όλο και περισσότερες... brokequeens !

 

Την καλοκαιρινή collection σας  μπορούμε να την δούμε στο http://www.brokequeens.com/. Δώστε μας μερικά στοιχεία από την χειμερινή  collection Brokequeens 2013-2014.

ΕΙΡΗΝΗ: Για μία ακόμα φορά είμαστε πιστές στις άνετες γραμμές μόνο που αυτή τη φορά προσθέσαμε σαν καινούργιο στοιχείο κάποιες στενές γραμμές. Τα υφάσματα που χρησιμοποιούμε είναι τόσο ζέρσεϋ όσο και σταθερά  όπως κρεπ, ψαροκόκκαλο και πολλά άλλα. Δίνουμε έμφαση στο μαύρο και στο γκρι χρώμα προθέτοντας πινελιές πράσινου και κίτρινου. Το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής είναι όπως πάντα τα φορέματα αλλά πολύ σημαντικός είναι ο ρόλος των παντελονιών και των παλτό. Το πιο δυνατό στοιχείο του ερχόμενου χειμώνα είναι οι ασύμμετροι, μεγάλοι γιακάδες οι οποίοι παραπέμπουν σε "διαστημική" αισθητική του ΄60.

http://www.brokequeens.com/

https://www.facebook.com/brokequeens.athens?fref=ts

 

Η Βάσια Ντρέλια έχει σπουδάσει γραφιστική και φωτογραφία. Ιδιοκτήτρια, μέχρι το 2012, του Clothes Hunger (μαζί με  την Φίλιππα).Τον τελευταίο καιρό ασχολείται με την γραφιστική, το web design, με χειροποιήματα και με την μόδα που δεν είναι της μόδας.