Η Penny Vomva στο The Mach|ne

Rien by Penny Vomva.

Όσοι γνωρίζετε το brandname, θα χαρείτε να μάθετε κάτι που ίσως δεν ξέρατε μέχρι τώρα. Όσοι πάλι το ακούτε για πρώτη φορά, να το θυμάστε, γιατί θα το ακούσετε πολλές φορές στο μέλλον. Η Penny Vomva είναι η ταλαντούχα γυναίκα πίσω από το Rien. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων, fashion design και pattern cutting και από το 2010 έχει κάνει αισθητή την παρουσία της στον κόσμο του ελληνικού design.

-Rien by Penny Vomva”.. 

Rien=τίποτα… Πώς προέκυψε αυτό το όνομα; 

Ξεκινώντας την εταιρία το 2010 και ψάχνοντας όνομα ήμουνα σίγουρη αρχικά ότι ήθελα ένα όνομα γαλλικό που να συγκεντρώνει όλη την φιλοσοφία και την αντίληψη που έχω για την μόδα. Το όνομα προέκυψε γιατί πολύ απλά πιστεύω ότι δε χρειάζεται να κάνεις τίποτα για να είσαι στην μόδα.  Ή το έχεις ή όχι! Δε θέλει προσπάθεια και πολύ σκέψη. Είναι ο τρόπος που αισθάνεσαι και η αίσθηση του στυλ που έχεις που θα βοηθήσει και θα αναδείξει το τελικό αποτέλεσμα.- Ήταν όνειρο ζωής η μόδα και το σχεδιαστικό κομμάτι ή επιθυμία που ήρθε αργότερα;

Πάντα μου άρεσε ο χώρος της μόδας και το είχα στο μυαλό μου. Έχω ακούσει από πολλούς σχεδιαστές ότι από πολύ νωρίς σχεδιάζανε ρούχα, κάτι το οποίο δεν ισχύει στην περίπτωση μου. Ξεκίνησα σπουδάζοντας διοίκηση επιχειρήσεων στην Γενεύη (κάτι που με έχει βοηθήσει πολύ στην δικιά μου εταιρία) και μετά αποφάσισα αφού εργάστηκα λίγο στο χώρο, να σπουδάσω σχέδιο μόδας. Ποιο πολύ σαν πάθος δικό μου! Ήταν μια συνειδητή απόφαση, ακριβώς επειδή το αποφάσισα αργότερα. Μου άρεσε πολύ , και γι’ αυτό πιστεύω ότι το ευχαριστήθηκα και τελειώνοντας τις σπουδές μου το αποφάσισα. Με έκανε τόσο ευτυχισμένη που ήξερα ότι αυτό θέλω να κάνω για πάντα.


-Είσαι νέα σχεδιάστρια και η ιδέα σου δημιουργήθηκε πριν τρία χρόνια, εν μέσω οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Ήταν μεγάλο το ρίσκο και τι δυσκολίες αντιμετώπισες;

Σαφώς το να ξεκινάς εν μέσω οικονομικής κρίσης, σε μια εποχή που το εμπόριο αντιμετωπίζει τρομερά προβλήματα δεν είναι κάτι εύκολο. Δε σε βοηθάει η αγορά να καταφέρεις κάτι και γενικά αντιμετωπίζεις αρκετές δυσκολίες. Όμως, πιστεύω ότι αυτές οι δυσκολίες σε κάνουν καλύτερο στη δουλειά σου, γιατί σε βάζουν στη διαδικασία να γίνεις αναγκαστικά καλύτερος, ποιο προσγειωμένος, ποιό εργατικός κ κυρίως να σέβεσαι ποιο πολύ τον κόπο σου, γιατί για να καταφέρεις κάτι θα κουραστείς παραπάνω. Η κρίση πιστεύω ότι δίνει ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους, αρκεί η προσπάθεια τους να είναι σοβαρή.
Δυσκολίες αντιμετωπίζουμε όλοι οι designers σε σχέση με τα υλικά, τα υφάσματα, γιατί λόγω κρίσης και οι εισαγωγείς υφασμάτων φέρνουν πιο περιορισμένη ποσότητα και επίσης, το ότι ράβουμε στην Ελλάδα και κατασκευάζουμε εδώ τα προϊόντα μας ξεκινάμε με ένα ακριβό κόστος παραγωγής και αυτό φαίνεται στην τελική τιμή του προϊόντος. Βέβαια, ότι πληρώνεις παίρνεις και σαφώς μιλάμε για ένα αποτέλεσμα κατασκευαστικά ,που ξεχωρίζει σε ποιότητα. Είναι εποχές που πρέπει να στηρίζουμε όλοι την ελληνική κατασκευή. Η προσπάθεια κάθε Έλληνα σχεδιαστή είναι συνολική και για να φτάσει ένα ρούχο ή αξεσουάρ στα χέρια του καταναλωτή, έχουν συμμετέχει σε διάφορα στάδια πολλές ελληνικές οικογένειες. Από το υφαντό ταμπελάκι , το ύφασμα, τη ραφή μέχρι και τη συσκευασία. Είναι πολλά τα στάδια της παραγωγής και είμαι πολύ χαρούμενη που σε αυτή την οικονομικά δύσκολη εποχή καταφέρνουμε όλοι να στηρίζουμε ο ένας τον άλλο και να βγαίνει προς τα έξω ένα άρτιο αποτέλεσμα.
Πιστεύω ότι τα πράγματα θα καλυτερέψουν , είμαι γενικότερα ένας αισιόδοξος άνθρωπος. 


- Υπάρχει μέλλον για τους νέους σχεδιαστές στην Ελλάδα; Τι θα τους συμβούλευες;

Σαφώς υπάρχει μέλλον για τους Έλληνες σχεδιαστές και στην Ελληνική αγορά, αλλά και στην αγορά του εξωτερικού. Σαν συμβουλή θα έλεγα εργατικότητα, υπομονή και κυρίως να κρατάμε όλοι χαμηλό προφίλ και να αφήνουμε να μιλάει η δουλειά μας. Με σκληρή δουλειά και επιμονή μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. Αν αγαπάς τη δουλειά σου αυτό φαίνεται και κάποια στιγμή ο κόπος σου ανταμείβεται.


-Έχεις συμμετάσχει σε επιδείξεις μόδας και σε εκθέσεις και οι δημιουργίες σου έχουν φιλοξενηθεί σε περιοδικά και sites, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Επαναπαύεσαι με την επιτυχία σου ή προσπαθείς πιο σκληρά;

Η επιτυχία που έχει το brand μου μέχρι στιγμής είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, υπομονής και επιμονής. Δεν επαναπαύομαι με ότι έχω καταφέρει μέχρι στιγμής, γιατί πιστεύω ότι υπάρχουν ακόμα πολλά βήματα μπροστά μου. Έχω βάλει πολύ υψηλούς στόχους. Η μέχρι στιγμής επιτυχία μου, μού δίνει πολύ χαρά, αλλά κυρίως δύναμη να συνεχίσω την προσπάθεια μου. 


-Περιέγραψε μας την παραγωγική διαδικασία κατασκευής μιας τσάντας.

Ουσιαστικά το πρώτο και βασικό είναι η έμπνευση του σχεδίου. Μετά ακολουθεί η κατασκευή του δείγματος, που είναι εξίσου σημαντική, γιατί κάτι που μπορεί να φαίνεται ωραίο στο χαρτί, κάποιες φορές θέλει αλλαγές μέχρι να καταλήξει στην τελική του μορφή.
Αφού λοιπόν σκεφτώ ένα σχέδιο, γίνεται το πατρόν. Στη συνέχεια κόβονται τα κομμάτια στο υλικό που έχει επιλεχθεί, διαλέγονται τα διάφορα αξεσουάρ, όπως κουμπώματα, φερμουάρ κτλ και μετά ξεκινάει η κατασκευή, η οποία είναι μια διαδικασία που θέλει χρόνο και κόπο, αφού γίνεται όλη στο χέρι. Η αναμονή μέχρι να γίνει το πρωτότυπο είναι κάτι μαγικό. Είναι σαν να σταματάει ο χρόνος. Είμαι τόσο ανυπόμονη και πραγματικά εκεί είναι που χαίρομαι τη δουλειά μου. Απολαμβάνω πάρα πολύ το κομμάτι της κατασκευής.Όλη αυτή η αναμονή ανταμείβεται μόλις βλέπεις έτοιμο το αποτέλεσμα πάνω στον πάγκο.
 

-Όταν ολοκληρωθεί η παραγωγή ενός κομματιού και τοποθετηθεί στο ράφι του καταστήματος, τι τύπος γυναίκας θα ήθελες να το αγοράσει;

Ουσιαστικά ο τύπος γυναίκας που με εμπνέει είναι και ο τύπος της πελάτισσας που θέλω να αγοράσει τα προϊόντα μου. Είναι μια γυναίκα ευαίσθητη , ρομαντική αλλά δυναμική, ροκ, που ξέρει τι θέλει, που δε διστάζει να διεκδικήσει ό,τι έχει ανάγκη, που υποστηρίζει τις επιλογές της και με την εμφάνιση της, που ακολουθεί τη μόδα αλλά όχι πιστά, έχει ένστικτο από μόνη της στο τι της πάει και τι όχι, όμορφη, γιατί πιστεύει σε αυτό που βγαίνει από μέσα της και αυτό το δείχνει με το ντύσιμο της, σέξυ τόσο όσο, κυρία τόσο όσο, κοριτσάκι αλλά και γυναίκα, που αποπνέει έναν αισθησιασμό , αλλά και μία σιγουριά. Έχω πελάτισσες από 12 χρονών μέχρι 65-70 και αυτό μου αρέσει πολύ.  Ότι οι δημιουργίες μου ταιριάζουν σε πολλά στυλ γυναίκας , σε πολλές ηλικίες και σε πολλούς σωματότυπους, αποπνέουν έναν αέρα και μια νεανική φρεσκάδα , ανάλογα με το πως θα συνδυαστούν μπορούν να γίνουν από αρκετά νεανικά έως πιο σοβαρά, από καθημερινά πιο βραδινά. Αυτή είναι η φιλοσοφία μου, να νιώθουν οι γυναίκες άνετες και όμορφες.

-Ποια είναι τα συναισθήματά σου βλέποντας μία γυναίκα να φοράει / κρατάει δική σου δημιουργία;


Το συναίσθημα είναι απίστευτο. Μου δίνει πολύ χαρά, αλλά και ένα αίσθημα ευθύνης. Η κάθε γυναίκα επιλέγει τί θα φορέσει και τί θα κρατήσει και με τιμά η εμπιστοσύνη που δείχνει στην δουλειά μου. Αυτό που μου αρέσει πολύ είναι όταν πελάτισσες μου, μου λένε ότι παίρνουν πολλά κομπλιμέντα από άντρες- φίλους ή μη- γιατί πιστεύω ότι αυτό έχει να κάνει με τον τρόπο που νιώθουν οι ίδιες φορώντας τις δημιουργίες μου, ο αέρας που αποπνέουν και αυτό το αναγνωρίζει ένας άντρας. Γνωρίζουμε όλοι ότι όταν νιώθουμε καλά μέσα στα ρούχα μας αυτό φαίνεται , δεν είναι τόσο το ρούχο αλλά το πώς το φοράμε και δε μας φοράει! -Τι αποτελεί πηγή έμπνευσης για σένα και ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

Πηγή έμπνευσης αποτελεί η καθημερινότητα, ο τρόπος ζωής, η ταχύτητα που κινείται η πόλη που ζω και εργάζομαι. Δουλεύω στο κέντρο της Αθήνας, που βρίσκω ότι είναι μια πόλη που έχει πολλά να προσφέρει και που αγαπάω πολύ και με εμπνέει καθημερινά.
Επίσης, η Μύκονος, που είναι ένα μέρος που έχω περάσει όλα τα καλοκαίρια της ζωής μου από μικρό παιδί, ο κοσμοπολίτικος αέρας, που συνδυάζεται με την παράδοση, το φως που είναι απίστευτο και τα χρώματα μαγευτικά. Όλη αυτή η αντίθεση, από τη μια ο τουρισμός και από την άλλη η αυθεντική ομορφιά του νησιού. Είμαι πολύ χαρούμενη, που πλέον λόγω του καταστήματος μπορώ να βρίσκομαι εκεί και να εργάζομαι και εκεί. Δεν αλλάζω με τίποτα τον Σεπτέμβρη στη Μύκονο. Και γενικά το ελληνικό καλοκαίρι , που είναι πάντα πηγή έμπνευσης.
Τα σχέδια μου για το μέλλον είναι πολύ συγκεκριμένα. Μέσα σε 3 χρόνια έχω κάνει μια εταιρία, ένα e-shop, 2 καταστήματα και αρκετές συνεργασίες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Αυτή τη στιγμή απλά θέλω να καταφέρω να εδραιωθούν οι προσπάθειες που έχουν ήδη γίνει και να αυξήσω τη γκάμα των προϊόντων RIEN. Οι ανάγκες του καταστήματος στη Μύκονο, που πουλάει μόνο το δικό μου brand έχει πυροδοτήσει και τη δικιά μου ανάγκη για δημιουργία μεγαλύτερης γκάμας. Οπότε αυτό είναι το άμεσο σχέδιο μου, να αρχίσω να δημιουργώ, ουσιαστικά να κάνω αυτό που μου αρέσει πιο πολύ. -Που μπορούμε να βρούμε τις δημιουργίες σου;

Τις δημιουργίες μου μπορείτε να τις βρείτε στα δύο δικά μου καταστήματα, στο Γκάζι και στη Μύκονο, στο e-shop μου ( www.rien.gr), σε επιλεγμένα καταστήματα στην Ελλάδα και σύντομα σε αρκετά καταστήματα στο εξωτερικό. Όλα τα καταστήματα θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα στο site μου ( www.rien.gr) αλλά και στη σελίδα μου στο facebookΤην συνένετυξη πήρε για λογαριασμό του The Mach|ne..... The dot-hat-girl που αγαπά το styling και τη μόδα και αυτό το καταλαβαίνεις με την πρώτη ματιά.