«Kymatographos» | Tης Κορίνας Λεγάκη

Κινηματογράφος: Η τεχνική της αποτύπωσης σε φιλμ εικόνων και η προβολή τους σε οθόνη από ειδική μηχανή με πολύ μεγάλη ταχύτητα εναλλαγής, που να ξεπερνά τη ταχύτητα του ματιού, ώστε να δημιουργείται η ψευδαίσθηση της φυσικής κίνησης.

Κυματογράφος: Ειδική συσκευή για την παράσταση, τη μηχανική καταγραφή και την καταμέτρηση των ρυθμικών κινήσεων της καρδιάς, της αναπνοής, του σφυγμού, των κυμάτων κ.λπ.

Ο δικός μου Kymatographos: Η καταγραφή της κίνησης, της εικόνας, της καρδιάς, του σφυγμού, της αναπνοής, του ήχου, του κύματος. Ενός κύματος που αποτελεί το έναυσμα για το όνειρο.


Στον δίσκο Kymatographos, η κλακέτα έπεσε. Οι μπομπίνες φορτώθηκαν με τραγούδια απότον παγκόσμιο κινηματογράφο. Ένα flashback σε τραγούδια από το 1947 έως το 2007 μέσα από το φακό του πειραματισμού. Τραγούδια που είτε γράφτηκαν για ταινία, είτε συμπεριλήφθηκαν σε ταινία. Τραγούδια που ξέφυγαν από τα πλαίσια μιας ταινίας και χάραξαν τη δική τους πορεία. Εμπνευσμένες διασκευές των Παναγιώτη Μάργαρη και Γιώργου Κατσάνου μας ταξιδεύουν καρέ-καρέ και φέρνουν στο προσκήνιο εικόνες 35 χιλιοστών.

Ανέκαθεν ένα μέρος του προγράμματος στις προσωπικές ζωντανές μου εμφανίσεις ήταν αφιερωμένο σε τραγούδια του παγκόσμιου κινηματογράφου. Με γοήτευε η ιδέα πως συνθέσεις και τραγούδια τρυπώνουν για λίγο στο κάδρο της μεγάλης οθόνης και παίζουν τον δικό τους σημαντικό ρόλο.

Από πολύ μικρή ηλικία αποφάσισα να μπω στο ταξίδι της αναζήτησης και της εξερεύνησης, ανακαλύπτοντας και αποκαλύπτοντας πτυχές του εαυτού μου.

Η δημιουργία, η γέννα, η τέχνη είναι η μοναδική αντίσταση απέναντι στο θάνατο. Προσωπικά, η τέχνη αποτελεί το κρησφύγετό μου, εκεί ξεκουράζομαι.

..

Η προβολή ξεκινά στο Θέατρο του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης», για μία μοναδική βραδιά, την Δευτέρα 12 Μαΐου 2014, στις 9 το βράδυ.

Με αφορμή τον νέο της δίσκο, η Κορίνα Λεγάκη, μαζί με τους εξαιρετικούς συνεργάτες της - τον πολυοργανίστα και συνθέτη Γιώργο Κατσάνο, τον μπασίστα Γιώργο Μπουλντή και στα τύμπανα τον Γιάννη Νοταρά - παρουσιάζουν την οπτικοποιημένη συναυλία ‘Kymatographos’, με τη σκηνογραφική ματιά της Νεφέλης Σωτηράκη, και σε παραγωγή της εταιρείας Showkeeper.

Ένα ταξίδι με τραγούδια από τον παγκόσμιο κινηματογράφο από το 1947 έως το 2007, μέσα από τον φακό του πειραματισμού. Συνθέσεις των Eden Ahbez (The boy with green hair), Luiz Bonfa (Orfeu Negro), Astor Piazzolla (Cuore sacro), Nicola Piovani (La vita e bella & Kaos), Zbigniew Preisner (La double vie de Veronique), Michael Nyman (The end of the affair) κ.ά. Εμπνευσμένες διασκευές μας ταξιδεύουν καρέ καρέ και φέρνουν στο προσκήνιο εικόνες 35 χιλιοστών. Παράλληλα, η συναυλία αυτή αποτελεί ένα flashback στην προσωπική δισκογραφία της ερμηνεύτριας με τελικό σταθμό την Ελλάδα. Την Ελλάδα του χθες, του σήμερα, του αύριο μέσα από τα μάτια μεγάλων ελλήνων μουσουργών, καθώς ο λόγος της Σαπφούς, του Οδυσσέα Ελύτη, του Νίκου Γκάτσου, του Μιχάλη Γκανά κ.ά. με μια διαφορετική σκηνοθετική-ηχητική προσέγγιση, συμπληρώνει το σενάριο.

 

More info @

Facebook

Facebook event

http://ow.ly/whnsX