http://www.themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/tsalaga.32.rotatorgk-is-150.jpglink
http://www.themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/tsalaga.31.rotatorgk-is-150.jpglink
http://www.themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/tsalaga.29.covergk-is-150.jpglink
http://www.themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/rotator.grivagk-is-150.jpglink
0 1 2 3

Η Ίριδα της Ζήλιας | Tης Άννας Τσαλάγκα

Ο Λεωνίδας Γκέλος γεννήθηκε στη Νάουσα το 1980 και κατοικεί μέσα σε ένα ¨χρώμα¨…. Το Άσπρο του Νομού Πέλλας. Τον Ιούλιο του 2012 αποφοίτησε από το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, από το 1ο Εργαστήριο Ζωγραφικής με καθηγητή τον Γιάννη Ζιώγα.Είναι επίσης απόφοιτος Μηχανικός Έργων Υποδομής Θεσσαλονίκης. To2009 έλαβε υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ). Συμμετείχε στην 6η Μπιενάλε φοιτητών Α.Σ.Κ.Τ. (2011-Αθήνα), στην Βαλκανιάδα των Σχολών Καλών Τεχνών (2012-Θεσσαλονίκη), στο 1ο Εικαστικό Φεστιβάλ Inspireτου Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης τέχνης Θεσσαλονίκης (2012-Θεσσαλονίκη), στην έκθεση «Τόποι της Μνήμης-Πεδία οραμάτων» του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (2012-13-Θεσσαλονίκη) με συμμετοχή στο πρότζεκτ Εικαστική Πορεία στις Πρέσπες, καθώς και σε ομαδικές εκθέσεις της Gallery Kaplanon 5, Αθήνα (2012-2013). Τα έργα του επικεντρώνονται στην διερεύνηση των αισθήσεων και εμπεριέχουν φυτικές χρωστικές, μπαχαρικά και βότανα, τα οποία ενεργούν ως χρωματικές αξίες ή και ως ύλες που συμμετέχουν διαμέσου της όσφρησης και της αφής. Τον καλωσορίζουμε στο The Mach|ne– Art Press!

“Γαλάζια Ίριδα” Διαμ. 150εκ (μολύβια, φυτικά χρώματα, ακρυλικό, υγρό γυαλί σε κυκλικό και διογκωμένο καμβά), 2012.

 

“Εσωτερικό  Ίριδας” 50x70εκ (ακρυλικό, πολτός βοτάνων, υγρό γυαλί, πενάκια), 2012.

 

Μίλησέ μας για το έργο σου.

Το θέμα στο οποίο επικεντρώνομαι αυτόν τον καιρό είναι οι Αισθήσεις, έχοντας κεντρικό άξονα την Όραση. Δουλεύω κυρίως  ζωγραφικά έργα αλλά και εγκαταστάσεις χρησιμοποιώντας φυσικές αλλά και τεχνητές χρωστικές, μπαχαρικά και διάφορα βότανα. Πηγή έμπνευσης η ίδια η φύση, ο άνθρωπος αλλά και η σύγχρονη τεχνολογία.

“Η Ίριδα της Ζήλιας “ Διάμ. 125εκ

(ακρυλικά, σπόροι καυτερής πιπεριάς, κανέλα, υγρό γυαλί σε κυκλικό καμβά), 2012.

“Η Ίριδα της Καταστολής “  Διάμ. 125εκ

(ακρυλικά, βαλεριάνα, μελλισόχορτο, υγρό γυαλί σε κυκλικό καμβά), 2012.

 

Πότε αποφάσισες πως θέλεις να ασχοληθείς με την τέχνη της ζωγραφικής; Ποιά ήταν τα κίνητρα που σε ώθησαν;       

Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρίκι να ζωγραφίζει με διάφορα μολύβια κυρίως στο μπαλκόνι του σπιτιού μου. Αργότερα τον έφηβο Λεωνίδα να έχει φτιάξει έναν δικό του χώρο κάτω από το σπίτι και να μένει ατελείωτες ώρες μόνος με πίνακες και πινέλα. Στο λύκειο θυμάμαι να μας πηγαίνει ο πατέρας μου εμένα και την μία μου αδελφή για να μάθουμε αγιογραφία στην Αίθουσα της Μητροπόλεως της Έδεσσας (αυτό για σχεδόν τρία χρόνια), μετά Τρίτη λυκείου σε κλάδο Εφαρμοσμένων Τεχνών. Αργότερα πρώτες σπουδές στην Θεσσαλονίκη και εκμάθηση ζωγραφικής σε ιδιωτικό εργαστήρι εκεί. Σημαντικά κίνητρα για μένα η ενθάρρυνση από τους γονείς μου και τις δύο μου αδελφές.

‘’Ίριδα” (κατα την διάρκεια σακκαδικής κίνησης)  Διαμ.100 εκ

(κάρβουνο σε κυκλικό και διογκωμένο καμβά), 2012.

 

Αν δεν είχες ακολουθήσει τον δρόμο της ζωγραφικής, με τι άλλο θα ήθελες να έχεις ασχοληθεί;

Ειλικρινά δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο. Ο δρόμος της ζωγραφικής θεωρώ πως είναι πολύ  πολύ μαγευτικός.

“Ίριδα δημοσιογράφου” Διαμ 81εκ

(μολύβι,ακρυλικό,κανέλα σε κυκλικό επεξεργασμένο ξύλο), 2012.

 

Χαρακτήρισε τη δουλειά σου με μία λέξη..

Την τωρινή μου δουλειά θα την χαρακτήριζα ως….  Σακκαδική*

*Προέρχεται από τη λατινική λέξη saccus (δηλαδή:σάκκος- σακί). Σακκαδική ονομάζεται η ακούσια, απότομη σπασμωδική κίνηση των οφθαλμών, όταν αλλάζει το σημείο προσήλωσης-εστίασης αυτών. Κατά την διάρκεια της κίνησης αυτής έχει διαπιστωθεί ότι δεν βλέπουμε.

“Ίριδα πάνω απο κόκκινο πιπέρι,κανέλα και θυμάρι”  Διαμ.150εκ 

(φυτικές και τεχνητές χρωστικές επάνω σε κυκλικό και διογκωμένο καμβά),  2012.

 

Η τέχνη έχει θεραπευτικό ρόλο στην ανθρώπινη ψυχή;                                                               Οποιαδήποτε μορφή τέχνης ανέκαθεν είχε ψυχοθεραπευτικές προεκτάσεις στον άνθρωπο. Ένας λόγος που δρω εικαστικά με βάση τις αισθήσεις είναι γιατί με απασχολεί πάντα η ανθρώπινη ψυχή.

“Ίριδα πολιτικού”  Διαμ. 81εκ

(μολύβι,ακρυλικό,χειροποιήτος τραχανάς σε κυκλικό επεξεργασμένο ξύλο),  2012.

 

Ποιό  είναι το ζητούμενο στη ζωγραφική;

Εδώ θα σου πω κάτι που άκουσα σε μια ομιλία του ποιητή Γιάννη Ρίτσου και το ασπάζομαι για την συγκεκριμένη ερώτηση σου: «Οι Αισθήσεις πρέπει να τροφοδοτούν τον εγκέφαλο και όχι ο εγκέφαλος τις Αισθήσεις», αυτό λοιπόν είναι ζητούμενο στην ζωγραφική για μένα, η  εναρμόνιση διάφορων αισθήσεων επάνω στο έργο.

“Κολυμβητές στην κανέλα”  Διαμ. 150εκ

(εγκατάσταση απο πολυουρεθάνη και κανέλα) , 2012.

 

Στην Ελλάδα οι τέχνες έχουν μέλλον;

Πάντα υπάρχει μέλλον.  Όλα τα πράγματα  γεννιούνται και πεθαίνουν. Ας κάνουμε λοιπόν το παρόν μας υπέροχο ακόμα και σε μια «μίζερη Ελλάδα».

“Οραματιζόμενη Ίριδα I”  Διαμ.50εκ

(ακρυλικό, μολύβια, κρασί, κινίνη και λάβδανο σε κυκλικό και διογκωμένο καμβά), 2012-13.

 

Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε 10 χρόνια από σήμερα, σε προσωπικό και σε επαγγελματικό επίπεδο;

Νομίζω πως αν σου εκμυστηρευτώ τα όνειρα μου αυτά μπορεί και να με προδώσουν, οπότε ας μείνουμε στο υπέροχο παρόν!!!

“Οραματιζόμενη  Ίριδα II‘’ Διαμ.50εκ 

(ακρυλικό, μολύβια, στράς σε κυκλικό και διογκωμένο καμβά ), 2013.

“Οραματιζόμενη Ίριδα III” (Ερωτική ζωή - Λόρδος Βύρων)  80x80εκ

(ακρυλικό, μολύβια, κόκκινο πιπέρι), 2013.

 

Ποιόν ξένο και ποιόν έλληνα καλλιτέχνη ξεχωρίζεις για το έργο του;

Πολλές φορές νομίζω όλοι μας, από τον καθένα κάτι έχουμε να «πάρουμε» και κάτι να «αφήσουμε». Κάθε ένας - Έλληνας  και ξένος- έχει την δική του εικαστική γλώσσα με την οποία μας απευθύνεται, έτσι θεωρώ πως δεν θα ήμουν ειλικρινής αν σου έλεγα δυο τρία άτομα μόνο.

“Συζήτηση ύλης Ερειπίου” 100x85εκ (λάσπη απο πλιθιά ερειπίου και κάρβουνο) , 2011.

“Φυτική ιστοσελίδα” 125x125εκ (φυτικά χρώματα, λάδι και υγρό γυαλί επάνω σε ξύλο) , 2011.

“Φυτικό ipad”  150x100εκ (φυτικά χρώματα, υγρό γυαλί, ξύλο και inox) , 2012.

 

Που μπορεί να βρει κάποιος τα έργα σου, και ποιά είναι τα άμεσα καλλιτεχνικά σου σχέδια;

Έργα από  την νεότερη δουλειά μου μπορεί να βρει κάποιος διαδικτυακά στο site: www.leonidasgkelos.com, ενώ επιπλέον παλαιότερες δουλειές μπορεί κάποιος να δει από κοντά στο Εργαστήρι μου αλλά και διαδικτυακά-σε λίγο διάστημα- μέσα από ένα online portfoli oπου ετοιμάζεται. Επίσης έως και τον Αύγουστο μπορείτε να δείτε 3 έργα μου στην Πινακοθήκη Μοσχανδρέου στο Μεσολόγγι, αλλά και στην Γκαλερί καπλανών καθώς η ίδια έκθεση ανεβαίνει μετά και στην Αθήνα. Όσο αφορά τα καλλιτεχνικά μου σχέδια αυτόν τον καιρό δουλεύω μια νέα σειρά έργων με σκοπό όταν είμαι έτοιμος να προχωρήσω σε μια ατομική έκθεση. Τέλος αυτόν τον καιρό συμμετέχω από την αρχή του χρόνου σε διάφορα σεμινάρια με κεντρική θεματική τις «Διαδικασίες Επιβίωσης». Τα σεμινάρια αυτά τελικό στόχο έχουν να τροφοδοτήσουν με κατάλληλες  γνώσεις και επαφές με διάφορες ύλες τους συμμετέχοντες στο πρότζεκτ «Εικαστική Πορεία στις Πρέσπες» στο οποίο φέτος συμμετέχω για 5η συνεχόμενη χρονιά τον Οκτώβριο που θα διεξαχθεί. Περισσότερες πληροφορίες για το πρότζεκτ αυτό μπορεί κάποιος να βρει στο site:  http://visualmarch.eetf.uowm.gr/

Ευχαριστούμε τον Λεωνίδα Γκέλο για την τόσο όμορφη παρουσίαση, και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη Πέμπτη, παρέα με έναν ζωγράφο που τα έργα του δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο!!

 

« Έχω ένα μόνιμο ενδιαφέρον για την ανθρώπινη φιγούρα και τους χώρους μέσα στους οποίους αυτή κινείται, για τον άνθρωπο που τρώγεται με τον εαυτό του, για αυτό και λέω ότι κάνω “φαγουροκεντρική” ζωγραφική. Τα περισσότερα έργα μου είναι εμμέσως ή αμέσως αυτοβιογραφικά...» Δημήτρης Αναστασίου

facebook Page: Άννα Τσαλάγκα-Εικαστικός.