http://www.themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/tsalaga.32.rotatorgk-is-150.jpglink
http://www.themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/tsalaga.31.rotatorgk-is-150.jpglink
http://www.themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/tsalaga.29.covergk-is-150.jpglink
http://www.themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/rotator.grivagk-is-150.jpglink
0 1 2 3

«Oh my dear would you smile for me?» | Tης Άννας Τσαλάγκα

Η Άννα Μιχαηλίδου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική στο Β’ εργαστήριο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) της Αθήνας, με καθηγητή τον Χρόνη Μπότσογλου. Διακρίθηκε με υποτροφία επίδοσης και Βραβείο από το Ι.Κ.Υ. κατά τα συνεχή έτη 2001, 2002 και 2003. Έχει παρουσιάσει το έργο της και έχει συμμετάσχει σε επιλεγμένες διοργανώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και σήμερα έχουμε τη χαρά να τη φιλοξενούμε στο The Mach|neArt Press.

“Two can play at that game!” (oil on canvas) 130x110cm.

Untitled (oil on canvas) 80x140cm.

«Η πρωτοπορία στην τέχνη είναι δύσκολη στην εποχή μας, μία εποχή που ο κόσμος βομβαρδίζεται από χιλιάδες εικόνες και σε απίστευτες ταχύτητες.

 Untitled (oil on canvas) 100x140cm.

Εντέλει η κάθε εποχή είναι αυτή που ορίζει τι είναι αυτό που μπορεί ο καλλιτέχνης να μετουσιώσει σε τέχνη του και να την μεταλαμπαδεύσει  στον κόσμο. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει ένας ανοιχτός διάλογος ανάμεσα στην τέχνη και την κοινωνία, σαν μια αλυσιδωτή αντίδραση, ότι συμβαίνει σε μια κοινωνία φιλτράρεται και καθρεφτίζεται στην τέχνη.

 Untitled (oil on canvas) 107x147cm.

Έτσι μέσα από τους δικούς της κώδικες και την κατάλληλη εικαστική γλώσσα, η τέχνη όχι μόνο μπορεί να λάμψει στις πιο σκοτεινές συνθήκες κρίσης μιας εποχής όπως αυτή της Ελλάδας, αλλά και να λειτουργήσει ως αντίδοτο σε μία πάσχουσα κοινωνία, μέσα από την αφύπνιση. Βασικό ζητούμενο της δουλειάς μου αποτελεί το κοινωνικό κομμάτι της πολιτικής με την έννοια πως όλα, δυστυχώς ή ευτυχώς είναι πολιτική: οι ανθρώπινες σχέσεις, ο πόλεμος, η βία, η θρησκεία… Έτσι τα πάντα μπορούν να αποτελέσουν την αφορμή, το έναυσμα για να παραχθεί το έργο, κάτι που θα δω στο δρόμο, θα διαβάσω σε μία εφημερίδα ή θα δω στην τηλεόραση. 

“Who put the fat in the fire???”  (oil on canvas) 130x110cm.

Μέσα στα πλαίσια της δουλειάς μου, εκείνο που βρίσκω πραγματικά ενδιαφέρον και αποτελεί πρόκληση είναι να μιλώ, δια μέσου της πλαστικής γλώσσας, για πολύ σκληρά θέματα με τέτοιο τρόπο ώστε να περνά ανώδυνα στον θεατή. Δεν πιστεύω πως η απόδοση μιας σκληρής πραγματικότητας θα πρέπει οπωσδήποτε να συνάδει με έναν εξίσου σκληρό και ωμό ζωγραφικό τρόπο. Με αυτή την έννοια επιδιώκω η ζωγραφική μου να είναι όσο το δυνατό πιο ξεκάθαρη σαν εικόνα χωρίς αυτό να σημαίνει πάντα ότι μπορεί το νόημά της να είναι άμεσο. Ως προς την θεματική μου, φροντίζω να είναι τέτοια ώστε να μην περιορίζεται σε κάποια συγκεκριμένη θεματική ενότητα αλλά το κάθε έργο να αποτελεί από μόνο του ένα θέμα, να διατηρεί την αυτοτέλειά του. Αυτό σημαίνει πως το καθένα είναι μοναδικό και σκιαγραφεί την δική του αλήθεια.

“Make cookies... Not war!!!” (oil on canvas)  107x147cm.

Με ενδιαφέρουν οι αντιθέσεις και τα ετερόκλητα στοιχεία, να ερεθίζω και να καυτηριάζω πράγματα και καταστάσεις, φλερτάροντας επικίνδυνα οριακά με την λογική και το συναίσθημα, να παίζω με την εικόνα που εκλαμβάνει ο θεατής, να δημιουργώ τις προϋποθέσεις για να ανακαλύπτει ξαφνικά κάτι καινούργιο στην φαινομενικά άμεση εικόνα. Πιστεύω απόλυτα στην δύναμη της εικόνας και πως μπορεί η τέχνη να αφυπνίσει λειτουργώντας και επηρεάζοντας καταλυτικά τον ψυχολογικό, συναισθηματικό και εγκεφαλικό κόσμο του θεατή.Μέσα από την δουλειά μου προσπαθώ να διαπραγματευθώ με κοινωνικά θέματα δύσκολα, σκληρά ακόμη και σκοτεινά, όχι όμως με στόχο να περάσω απαισιόδοξα μηνύματα αλλά με σκοπό την αφύπνιση, τον προβληματισμό του θεατή και εντέλει  για εποικοδομητική σκέψη που μπορεί να μετουσιωθεί σε θετική ενέργεια/πράξη.     

“Easy come, easy go...” (oil on canvas) 110x140cm.

Αυτό που γνωρίζω είναι μόνο η προσωπική μου αγωνία που έγκειται όχι στο ‘’Τι’’ θα κάνω αλλά στο ‘’Πως’’ ώστε να είμαι όσο το δυνατό πιο συνεπής στο ήθος της δουλειάς μου και κατά συνέπεια στον εαυτό μου και τον θεατή.Έτσι θεωρώ πως η καλύτερη εκδοχή της τέχνης σήμερα είτε αναφερόμαστε στην ζωγραφική, την γλυπτική, το video Art, κλπ, είναι εκείνη που εκφράζει την αλήθεια του καλλιτέχνη και αυτό, σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να κρυφτεί από τον υποψιασμένο πια, στην εποχή μας, θεατή. Η αληθινή τέχνη δεν έχει ανάγκη από τεχνικά και τεχνολογικά τερτίπια προς χάριν του εντυπωσιασμού και της πρωτοτυπίας αλλά μόνο μέσα από το ήθος της μπορεί να σταθεί επάξια και διαχρονικά βάζοντας το δικό της λιθαράκι στην ιστορία της τέχνης.Αυτό για εμένα είναι πρωτότυπο στην τέχνη της εποχής μας.

“I thought I'd just take a shot at my life” (oil on canvas)  112x132cm.

O όρος "πολιτική ζωγραφική" δεν λειτούργησε ποτέ ως αυτοσκοπός, απλά προέκυψε. Όπως δεν με ενδιαφέρει και μία στρατευμένη τέχνη, με ενδιαφέρει όμως να έχω άποψη και να κάνω ζωγραφική όταν έχω κάτι να πω πού πιθανόν να αγγίζει και άλλους ανθρώπους. Εντέλει πιστεύω στην δύναμη της τέχνης και πως μπορεί αυτή να εισχωρήσει στα άδυτα και να επηρεάσει καταλυτικά την ψυχολογία του κόσμου. Να προβληματίσει, να ανησυχήσει, να ερεθίσει το μυαλό και το συναίσθημα, να καλλιεργήσει το πνεύμα, τελικά να μας κάνει καλύτερους ανθρώπους».

“It's all make believe, isn't it...” (oil on canvas) 142x128cm.

''Oh my dear would you smile for me?'' (oil on canvas) 80x90cm.

''Politike'' (oil on canvas) 100x120cm.

ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ (επιλογή):

Το 2010 επιλέχτηκε και διακρίθηκε ανάμεσα σε 600 καλλιτέχνες από διαφορετικές χώρες για έκθεση που διοργάνωσε το Μουσείο M.O.Y.A. της Βιέννης (Μuseum of Young Art), ενώ την ίδια χρονιά έλαβε μέρος στην ομαδική έκθεση που οργάνωσε ο όμιλος UNESCO με θέμα την Παγκόσμια Φτώχεια και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

 

Το 2011 συμμετείχε στη Διεθνή Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης ART– ATHINA, ενώ την ίδια χρονιά παρουσίασε την πρώτη της ατομική έκθεση με τίτλο «Ceteris Paribus», στην γκαλερί ArtZone 42.

 

Το 2012 συμμετείχε σε ομαδική έκθεση στην γκαλερί Art Suites στην Κωνσταντινούπολη.

 

Το 2013 συμμετείχε στην Affordable, Fine Art Fair της Νέας Υόρκης και την ίδια χρονιά σε ομαδική με τίτλο "National Geographic", στην Φιλανδία.

υχαριστούμε από καρδιάς την Άννα Μιχαηλίδου, και της ευχόμαστε κάθε προσωπική και επαγγελματική επιτυχία! Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο της θα βρείτε στo web site www.annamihailidou.gr, καθώς και στο blog http://mihailidou.blogspot.gr. Επίσης έργα της αυτή την περίοδο μπορείτε να δείτε από κοντά στην έκθεση "Το χρώμα της βίας"

(διοργάνωση όμιλος Unesco Αμαρουσίου ) η οποία εγκαινιάστηκε μόλις εχθές και θα διαρκέσει έως  τις 11 Δεκεμβρίου 2013 (ώρες λειτουργίας Δευτέρα – Κυριακή: 11:30 έως 20:30, Πολυχώρος open C.A.S.E. 303, Λεωφόρος Κηφισίας 303, Κηφισιά).

Την επόμενη Πέμπτη συναντάμε ένα ζωγράφο που Θεωρείται από τους κυριότερους εκπροσώπους της pop art στην Ελλάδα. Μείνετε συντονισμένοι!!

«Από μικρό παιδί είχα καταλάβει ότι η Τέχνη υπήρχε και ζούσε μέσα μου, ότι ήταν κάτι έμφυτο...».Χάρης Λάμπερτ

Facebook Page: Άννα Τσαλάγκα-Εικαστικός.