http://www.themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/tsalaga.32.rotatorgk-is-150.jpglink
http://www.themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/tsalaga.31.rotatorgk-is-150.jpglink
http://www.themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/tsalaga.29.covergk-is-150.jpglink
http://www.themachine.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/rotator.grivagk-is-150.jpglink
0 1 2 3

«Γενεσιουργός αιτία..», της Άννας Τσαλάγκα

Νίκος Μόσχος – «γενεσιουργός αιτία..»

Untitled (acrylic on linen) 65x50cm, 2013.

Γεννήθηκε το 1979 στο Ηράκλειο Κρήτης. Πήρε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής από τον πατέρα του, Τάκη Μόσχο. Από το 1997 μέχρι το 2003 σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) της Αθήνας, ζωγραφική με τον Χρόνη Μπότσογλου και φωτογραφία με τον Μανώλη Μπαμπούση. Το 2007 πραγματοποίησε αντίγραφα για τις ανάγκες των γυρισμάτων της κινηματογραφικής ταινίας ElGreco, του Γιάννη Σμαραγδή. Το 2008, επτά έργα του συμπεριλήφθηκαν στο cdτης Νατάσσας Μποφίλιου Μέχρι το τέλος (Μικρή Άρκτος), και ένα έργο κόσμησε το εξώφυλλο της συλλογής διηγημάτων του Νίκου Αδάμ Βουδούρη ‘’Ο βυθός είναι δίπλα’’ από τις εκδόσεις Πατάκη. Το Φεβρουάριο του 2009 έργο του δημοσιεύτηκε στο εξώφυλλο της Athens Voice. Το 2011 φιλοτέχνησε το εξώφυλλο του επιστημονικού βιβλίου του Γιώργου Τσουρβάκα Μάνατζμεντ επικοινωνιακών και πολιτιστικών οργανισμών. Την ίδια χρονιά δημιούργησε τρία έργα για την ταινία μικρού μήκους Μήδεια της Κλειούς Φανουράκη. Έργα του βρίσκονται στο Μουσείο Μπενάκη, Μουσείο Φρυσίρα, Πινακοθήκη της Βιάννου, στο Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου, καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από το 2012 συνεργάζεται με την Xippas Galerie. Σήμερα μας κάνει την τιμή να βρίσκεται στο The Mach|ne– Art Press..

Untitled (acrylic on linen) 50x40cm, 2013.

 

-Νίκο μίλησέ μας για το έργο σου.

Το βρίσκω αρκετά δύσκολο να μιλάω για τη δουλειά μου. Πολλές φορές έχοντας κατά νου να μην πω παρα πάνω απο όσα πρέπει καταλήγω να λέω ελάχιστα ή και τίποτα. Σε γενικές γραμμές θα έλεγα πως οι συνθέσεις μου πηγάζουν από τις εμπειρίες ,τους συνειρμούς και τα συναισθήματα μου.Η ανάμειξη όλων αυτών χωρίς σειρά προτεραιότητας δημιουργούν την προσωπική μου γραφή και χτίζουν τις εικόνες μου.Δε θα δίσταζα να τις χαρακτηρίσω ψυχογραφικά ημερολόγια ,κάτι που σε πολλούς δε γίνεται ίσως αντιληπτό με την πρώτη ματιά.

Untitled (acrylic on linen) 150x120cm, 2012.

 

-Μπορείς με μία λέξη  να αποδόσεις το νόημα της ζωγραφικής;

Το νόημα της ζωγραφικής δεν θα μπορούσα να το αποτυπώσω με μια λέξη.Οι ιδιότητες της μπορούν να αποδοθούν με αρκετές λέξεις. Για τον καθένα έχει διαφορετικό βάρος στη ζωή του.

''The turtle'' (acrylic on linen) 50x60cm, 2013.

 

-Ποιό είναι το ταξίδι ενός καλλιτέχνη;

Το ταξίδι είναι (ή φαντάζομαι θα έπρεπε να είναι) η πορεία προς την αυτογνωσία και την ολοκλήρωση. Αυτή η πορεία προς τα μέσα σκιαγραφεί σταδιακά και την ταυτότητα του.Είναι δε πολύ εντυπωσιακό και συνάμα οξύμωρο κατα μια έννοια πως όσο κάποιος έρχεται πιο κοντά στην μοναδικότητα και την ιδιαιτερότητα της ύπαρξης του τόσο πιο πολλά κομμάτια μας αναγνωρίζουμε επάνω του.Στα βάθη των σπουδαίων έργων όλες οι ψυχές συναντιούνται.

''Jack knows...'' (acrylic on linen) 100x120cm, 2013.

 

-Αν γύριζες το χρόνο πίσω, υπάρχει κάτι που θα άλλαζες;

Σίγουρα όχι.Με τα λάθη μου μετανιώνω, τις περισσότερες φορές,πρόσκαιρα.Κάποια από αυτά τα διορθώνω.Κάποια πάλι τα κρατάω για παρέα. Όπως και να χει όταν περάσει ο χρόνος τα βλέπω σαν εισιτήρια για νέους προορισμούς.

''Jack knows...'' (acrylic on linen) detail 100x120cm, 2013.

 

 -Το ‘’όμορφο’’ και το ‘’ευχάριστο’’ είναι το ζητούμενο στη ζωγραφική;

Τα κριτήρια για το τι είναι όμορφο είναι κάτι εντελώς υποκειμενικό καθώς επίσης και το επίπεδα αναγνώρισης του. Ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται την ομορφιά το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου όπως και της πηγές της, συνήθως, δε συμβαδίζει με τα δικά μου κριτήρια. Αυτό οφείλεται στα διαφορετικά σημεία αναζήτησης όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα έργο. Όταν το ''χαριτωμένο'' γίνεται γενεσιουργός αιτία ή έστω και βασικό συστατικό ενός έργου το παιχνίδι έχει χαθεί πριν καν ξεκινήσει.Τα έργα αυτά μου φαίνονται σαχλά και χωρίς λόγο ύπαρξης.

“Happy Birthday to Me” (acrylic on linen) 200x270cm, 2012.

 

-Ποιός είναι ο ρόλος της τέχνης στην ανθρώπινη ψυχή;

Τα σπουδαία έργα έχουν κατά την γνώμη μου την ιδιότητα του καθρέφτη. Ενός καθρέφτη που όταν δεις προσεκτικά τον εαυτό σου,λυτρώνεσαι από οτιδήποτε περιττό.Αυτό είναι και το μεγαλείο της.

“Happy Birthday to Me”(acrylic on linen) detail 200x270cm, 2012.

 

-Στην Ελλάδα οι τέχνες έχουν μέλλον;

Σαφώς. Όσο παράδοξο και αν φαίνεται. Το έδαφος είναι αρκετά γόνιμο.Χρειάζονται πότισμα οι κατάλληλοι σπόροι.

''A dreamers day'' (acrylic on linen) 50x60cm, 2013.

 

-Δεδομένης της κρίσης…  που βλέπεις τον εαυτό σου στο μέλλον;

Η ίδια μου η ζωή μου έχει αποδείξει πως δε μπορώ να απαντήσω σε κάτι τέτοιο.Αν με ρωτούσες πριν δύο χρόνια που θα έμενες ή τι θα ζωγράφιζες θα έδινα λάθος απαντήσεις.

2012 Galerie Xippas, Αθήνα.

 

-Ποιόν ξένο και ποιόν έλληνα καλλιτέχνη της τελευταίας δεκαετίας ξεχωρίζεις για το έργο του;

Σαφέστατα οι περιπτώσεις καλλιτεχνών του εξωτερικού είναι πολλές και δα θα μπορούσα να σταθώ σε μια. Η MarleneDumas,oLucTuymansή και ο NeoRauchείναι κάποιοι απο αυτούς και μάλιστα ευρείας αποδοχής! Όσον αφορά την Ελλάδα ο Νίκος Χουλιαράς είναι αυτός που μέσα μου απομακρύνετε όλο και περισσότερο από τους υπόλοιπους .Κατά τ' άλλα νομίζω πως υπάρχουν αρκετά κακέκτυπα όπως και αρκετοί υπερεκτιμημένοι καλλιτέχνες.

2012 Galerie Xippas, Αθήνα.

 

-Που μπορεί να βρεί κάποιος τα έργα σου, και ποιά είναι τα άμεσα καλλιτεχνικά σου σχέδια;

Πρόσφατα παρουσίασα δυο ατομικές εκθέσεις ,μία στη XippasGallery και μια με τη Penindaplinenaστο ArtAthina.Κατά τα άλλα τα έργα μου βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές όπου παρουσιάζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Στα πολύ άμεσα μελλοντικά πλάνα δεν υπάρχει ακόμα κάτι συγκεκριμένο.

2012 Galerie Xippas, Αθήνα.

 

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ:

2013 Penindaplinena Gallery, Art Athina, Αθήνα

2012 Galerie Xippas, Αθήνα

2010 Galerie The orema, Βρυξέλλες, Βέλγιο

2007 Γκαλερί Έκφραση– Γιάννα Γραμματοπούλου, Αθήνα

 

ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ:

2012 Μεταξύ πραγματικού και φανταστικού, έργα από την συλλογή του Σωτήρη Φέλιου, Κέντρο Τέχνης Τζόρτζιο Ντε Κίρικο , Βόλος, επιμέλεια Ειρήνη Οράτη.

 

2011 Painting Stories, Gallery 50-1, Κύπρος

Art-Athina - γιάννα γραμματοπούλου, Αθήνα

Expo Collective 2011, Galerie Theorema, Βρυξέλλες, Βέλγιο

Σώματα-Τόποι: Έκθεση από τη συλλογή Αντώνη και Άζιας Χατζηιωάννου, Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, Βερολίνο, επιμέλεια Ίρις Κρητικού.

 

2010 Πάτερ ημών, Kalos & Klio Show room, Θεσσαλονίκη, επιμέλεια Χάρης  Κοντοσφύρης

Ανθρώπινα μέτρα: Αναζητήσεις της μορφής στη νεοελληνική ζωγραφική,  Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα», Αθήνα, διοργάνωση Μικρή Άρκτος, επιμέλεια Ίρις Κρητικού.

Αποδομώντας τον καμβά – Επινοώντας την εικόνα: έργα από τη συλλογή Αντώνη και Άζιας Χατζηιωάννου, Κέντρο Πολιτισμού Τούμπας, Θεσσαλονίκη (στο πλαίσιο των Δημητρίων 2010), επιμέλεια Ίρις Κρητικού.

Σύγχρονη τέχνη, μία ματιά στο εικαστικό τοπίο της Κρήτης: έργα από τη συλλογή Σχιζάκη, Πινακοθήκη του Δήμου Κερκυραίων, Κέρκυρα, επιμέλεια Ντενίζ-Χλόη Αλεβίζου

Ιχνηλατώντας την Κωνσταντινούπολη, Σισμανόγλειο Μέγαρο, Κωνσταντινούπολη & «Τεχνόπολις», Αθήνα, επιμέλεια Ίρις Κρητικού .

Parcours d’artistes 2010, συμμετοχή με Galerie Theorema, St. Gilles, Βέλγιο

Ερυσίχθων: σύγχρονη ανάγνωση του μύθου, Πολιτιστικό Κέντρο «Κανελλόπουλος», Ελευσίνα, επιμέλεια Λουίζα Καραπιδάκη

Περί Ηρώων και…, Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας «Α. Τάσσος», Καλαμάτα, επιμέλεια Ίρις Κρητικού

Ο Ιωάννης Γεννάδιος και ο Κόσμος του, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, Αθήνα,  επιμέλεια Ίρις Κρητικού .

 

2009 Συνέβη στην Αθήνα, διοργάνωση Μικρή Άρκτος, Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Αθήνα, επιμέλεια Ίρις Κρητικού.

Ιστορίες τοπίου, Ηράκλειο, Ρώμη, Αθήνα, επιμέλεια Λουίζα Καραπιδάκη.

AthensVoice, Η τέχνη στην πρώτη σελίδα, μουσείο Μπενάκη, Αθήνα.

1X1 Ανθρωποπανίδα, Βασιλική

2013 Penindaplinena Gallery, Art Athina, Αθήνα.

 

Eυχαριστώ θερμά τον Νίκο Μόσχο για τη σημερινή παρουσίαση. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα έργα του, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του μέσω e-mailστο:" Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ".

Ραντεβού ξανά μαζί την επόμενη Πεμπτη, συντροφιά με τον ζωγράφο Αντώνη Τσακίρη.

 

www.annatsalagka.com

Facebook Page: Άννα Τσαλάγκα-Εικαστικός.