6+1 Σύντομες ερωτήσεις στους Beetroot | Του Νικόλαου Τσάπογλου

Όταν βλέπω τις δουλειές των Beetroot οι σκέψεις μου ξεκινάνε μια έναν τίτλο «Σύγχρονο Ελληνικό Design”…. Εδώ και παραπάνω από 10 χρόνια με σταθερή έδρα τους την Θεσσαλονίκη δημιουργούν και σχεδιάζουν χωρίς σύνορά χωρίς περιορισμούς. Βραβευμένοι στο εξωτερικό  - Red Dot Design Award 2011 - θέτουν καθαρά νέες βάσεις και δημιουργούν παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές σχεδιαστών…

Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος ιδρυτικό μέλος της ομάδας φιλοξενείται με μια mini συνέντευξη στο Design του The Mach|ne…

-Ποια είναι η άποψη σου για το σύγχρονο Ελληνικό Graphic Design;      

Οι δημιουργοί που δραστηριοποιούνται με βάση στην Ελλάδα, δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από εκείνους που εργάζονται με βάση κάπου αλλού, τουλάχιστον για ότι περνά από  το δικό τους χέρι. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι οι πολλά ελληνικά γραφεία, όπως και η Beetroot, δραστηριοποιούνται και διακρίνονται για τη δουλειά τους  στο εξωτερικό. Από εκεί και πέρα είναι πολύ δύσκολο και ίσως λίγο εσφαλμένο να κρίνει κανείς τη δημιουργία μέσα σε ένα «εθνικό» πλαίσιο. Αντιλαμβανόμαστε βέβαια πως ειδικά αυτή την εποχή που η αξιοπιστία μας βάλλεται και οι συνθήκες διαβίωσης μας δυσχεράνουν, οι Έλληνες, έχουμε την ανάγκη να στηριχθούμε σε οτιδήποτε καλό έχουμε να επιδείξουμε. Το δημιουργικό έργο που παράγεται στην Ελλάδα είναι σίγουρα ένα εξαιρετικό «ορμητήριο» για την πολυπόθητη ανάπτυξη.

-Πόσο επηρεάζει το σύγχρονο marketing τον τρόπο που σχεδιάζετε; 

Για κάθε έργο που δημιουργούμε πραγματοποιούμε μια εμπεριστατωμένη έρευνα προκειμένου να μάθουμε όσο το δυνατόν περισσότερα για το αντικείμενό μας. Ανάλογα με τη περίπτωση κάποια από τα εργαλεία και τις μεθόδους που μας προσφέρει η σύγχρονη διαχείριση αγορών μπορεί να μας είναι χρήσιμα, άλλα όχι. Ο σχεδιασμός μας όμως δεν υπακούει την έρευνα, θα λέγαμε πως απλά την «ακούει». Μπορεί να αποφασίσουμε να εκμεταλλευτούμε κάποιο πόρισμα όπως και να κάνουμε κάτι εντελώς αντίθετο από αυτό που μας υποδεικνύει η έρευνα. Πρέπει να θυμόμαστε ότι τα εργαλεία, τα μέσα και οι τρόποι επικοινωνίας που χρησιμοποιούμε προκύπτουν και εξελίσσονται μέσα στη δημιουργική διαδικασία δεν προϋπάρχουν και σίγουρα δεν την ορίζουν.

 

-Που πιστεύεις ότι πάσχει το Ελληνικό Branding; 

Στο ότι δεν υπάρχει. Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 δεν μπορούμε να προφασιζόμαστε άγνοια ως το πώς μπορεί να οργανωθεί ένα τέτοιο εγχείρημα και όμως, δεν έχει γίνει ποτέ μια συνειδητή και οργανωμένη κίνηση ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να αποκτήσει μια σταθερή και αναγνωρίσιμη οπτική ταυτότητα. Αυτό έχει να κάνει πολύ με την ιδιοσυγκρασία μας σαν λαό εφόσον ο καθένας πιστεύει ότι ξέρει καλύτερα από τον προηγούμενο και τελικά κάνει και αυτός και ο άλλος ότι καταλαβαίνουν. Παρόλο που ικανοποιούν την κοντοπρόθεσμη επιθυμία τους (ή το συμφέρον τους) μακροπρόθεσμα δεν επιτυγχάνουν τον στόχο τους. Για παράδειγμα το να αλλάζουμε τουριστικό έμβλημα κάθε φορά που αλλάζει η αρμόδια εξουσία είναι σαν μια εταιρία να  αλλάζει εντελώς τον λογότυπό της κάθε τέσσερα χρόνια. Το βασικότερο στοιχείο που πρέπει να έχει μια οπτική ταυτότητα για να είναι αναγνωρίσιμη είναι συνέπεια. 

-Οι Beetroot είναι «γραφίστες» ή BrandMakers;

Οι Beetroot είμαστε μια ομάδα δημιουργικών ανθρώπων που εργαζόμαστε ως γραφίστες brandmakers, σκηνοθέτες, συνθέτες μουσικής, ζωγράφοι, κομίστες, γλύπτες, ποιητές και γενικά κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί προκειμένου να ανακαλύπτουμε, να δημιουργούμε και να αναπτύσσουμε την ταυτότητα μιας εταιρίας, υπηρεσίας ή προϊόντος και στη συνέχεια να την επικοινωνούμε με τρόπους που να την καθιστούν μοναδική και  αναγνωρίσιμη διεθνώς.

 

-Η σύγχρονη οργανωμένη Ελληνική Πολιτεία πιστεύεις ότι έχει λογική να βοηθάει και να προωθεί δημιουργικές ομάδες όπως η Beetroot; 

Το τι και πως πρέπει να κάνει η Ελληνική Πολιτεία, ποιόν πρέπει να βοηθάει και ποιόν να τον αφήσει να στηριχθεί στις δυνάμεις του είναι αντικείμενο μεγάλης συζήτησης με πολιτικές και φιλοσοφικές προεκτάσεις. Εν συντομία απλά ας πούμε πως η Ελληνική Πολιτεία θα μπορούσε να ωφεληθεί από την απίστευτη δυναμική που παρουσιάζουν οι σύγχρονοι έλληνες δημιουργοί και αν όχι να τους διευκολύνει, τουλάχιστον να μην τους εμποδίζει να συνεχίσουν να παράγουν και να δημιουργούν. 

-Τι πιστεύεις ότι είναι αυτό που θα μας ξεκολλούσε από την μιζέρια της κρίσης; 

Η δημιουργία. Η παραγωγή. Χωρίς να προσφέρεις κάτι δεν μπορείς να αξιώνεις αντάλλαγμα, να ξεχρεώσεις, να κερδίσεις και να αναπτυχθείς.

 

-Τελικά η Ελλάδα είναι η Πλουσιότερη χώρα του κόσμου; 

Ναι! Η Ελλάδα είναι παράδεισος. Εμείς το βλέπουμε και θέλουμε να το βλέπουμε έτσι. Κάθε πρωί  που ξεκινάμε να εργαζόμαστε στη Beetroot μέχρι πολύ αργά το βράδυ ή και το άλλο πρωί, κάθε φορά που βοηθάμε τους πελάτες μας να πετύχουν το στόχο τους, κάθε φορά που διακρινόμαστε και που δείχνουμε το έργο μας στο εξωτερικό αποδεικνύουμε έμπρακτα την πεποίθησή μας πως η πλουσιότερη, η ομορφότερη, η καλύτερη χώρα στο κόσμο είναι το σπίτι μας. Η Ελλάδα είναι οι άνθρωποι, ο λόγος, η ιστορία, τα προϊόντα, η φυσική ομορφιά και τώρα πια και το design!

Beetroot site

Beetroot Facebook Page

 

 

Νικόλαος Τσάπογλου

Designer