Όταν η γλυπτική μετατρέπεται σε Design | Του Νικόλαου Τσάπογλου

Ο Γιάννης Μαμουτζής γεννήθηκε το 1980 στο Μαρούσι. Ασχολήθηκε με κατασκευές, ζωγραφική, γλυπτική με πυλό, τεχνολογία κεραμικών υαλωμάτων. Από το 2008 δουλεύει σε προσωπικό εργαστήριο  πάνω στην υλοποίηση των εμπνεύσεων του εκμεταλλευόμενος όλες τις γνώσεις και τα ερεθίσματα που έχει στα χέρια του.

Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει δύο ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις  τέχνης  και design στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

-Τελικά; Product design ή γλυπτική;

Το καθένα έχει την δική του λογική, στο σχεδιασμό  παλεύεις με την ιδέα ,στην κατασκευή με το υλικό και τους κανόνες του, ενώ στην γλυπτική φτιάχνεις τους δικού σου κανόνες. Νομίζω ότι μέσα μου το ένα τροφοδοτεί το άλλο, όχι ότι δεν έχει τεθεί ποτέ το ερώτημα αλλά ποτέ δεν απαντήθηκε και ίσως είναι καλύτερα έτσι .  

- Το design είναι τέχνη;

Ναι θεωρώ πως το design είναι μία μορφή τέχνης. Πέρα από τον λειτουργικό σχεδιασμό, ο δημιουργός εναποθέτει στο αντικείμενο και ένα κομμάτι από τις προσωπικές του αναζητήσεις και την αισθητική του, κατά κάποιο τρόπο εκφράζεται μέσα από αυτό, με αυτή την έννοια θα μπορούσα να συγκαταλέξω το designστις τέχνες.

-Γιατί αποφάσισες να ασχοληθείς με τον πυλό σαν βασικό υλικό των δημιουργιών σου;

Ο πηλός είναι ένα φυσικό υλικό με μεγάλες δυνατότητες σε χρώματα υφές και φόρμες αν συμπεριλάβεις και πόσο άμεσο είναι για το δημιουργό δεν θα μπορούσα να ζητήσω κάτι άλλο, οι ποικιλία και οι τεχνικές είναι άπυρες, μπορεί κάποιος να ασχολείται μια ζωή, παρόλα αυτά θα με ενδιέφερε πολύ να ασχοληθώ και με άλλα υλικά όπως το ξύλο και το μέταλλο.

-Τι αντικείμενα σου αρέσει να σχεδιάζεις;

Αυτή την περίοδο ασχολούμαι κυρίως με τα φωτιστικά. Βρίσκω ιδιαίτερα ενδιαφέρον την σχέση του πήλού με το φως. Αντιμετωπίζω τα φωτιστικά ως προπλάσματα χώρων που φωτίζουν το κέλυφος τους και ταυτόχρονα τον χώρο που τα περιβάλλει.  

- Το Ελληνικό design είναι εξαγώγιμο προϊόν;

Σίγουρα είναι, στην πράξη ώμος υπάρχουν αρκετές δυσκολίες,  το  κόστος κατασκευής και μεταφοράς καθώς και η μικρή παραγωγή είναι ορισμένοι από τους παράγοντες που καθιστούν την εξαγωγή δύσκολη ιδικά στα προϊόντα  μαζικής παραγωγής.  

-Το Ελληνικό κοινό υποστηρίζει τις δημιουργίες Ελλήνων σχεδιαστών;

Τον τελευταίο καιρό γίνεται προσπάθεια προβολής του ελληνικόυ design κυρίως από τους ίδιους τους σχεδιαστές, και έτσι το ελληνικό κοινο έρχεται σιγά σιγά σε επαφή με αυτό

- Τι σχεδιάζεις αυτόν τον καιρό;

Μετά από αρκετά χρόνια καθυστέρηση φαίνεται ότι κατασταλάζω σιγά σιγά στην πρώτη μου σειρά κεραμικών κατάλληλα για κατανάλωση τροφής και διατήρηση υγρών. Όπως με κάθε καινούρια δουλειά έχω την αίσθηση ότι μια τεράστια μηχανή δουλεύει εντατικά για χρόνια για να παράγει μια σταγόνα, τι να πω είμαι ενθουσιασμένος.

Facebook: Mamoutzis Ceramic Sculpture + Design

 

 

Νικόλαος Τσάπογλου

Desinger