Το δικό μου Design. | Του Σπύρου Δράκου

Ονομάζομαι Σπύρος Δράκος.

Αυτό που κάνω είναι σχεδιασμός και παραγωγή προϊόντων από ξύλο: έπιπλα, αντικείμενα, φωτιστικά, ειδικές κατασκευές…

"Boxes"

Η επιλογή μου ν’ ασχοληθώ με αυτή τη δουλειά, έχει να κάνει με την επιθυμία μου να συμβάλλω στην ιστορία της αλληλεπίδρασης ανθρώπου - αντικειμένου. Και για να είμαι ειλικρινής, με την περιέργεια μου για οτιδήποτε αντιλαμβάνομαι με όλες τις αισθήσεις: εικόνες, ήχους, υφές και μυρωδιές από τις εμπειρίες της ζωής μου δημιουργούν μια πολύ προσωπική βιβλιοθήκη, απ’ την οποία ανασύρω πληροφορίες όποτε δημιουργώ κάτι καινούργιο.

"Acut boxes"

Το ξύλο είναι ένα υλικό τόσο εύπλαστο κι ευέλικτο που ακόμα και σήμερα, που θεωρητικά έχει παρουσιαστεί με όλους τους τρόπους, εξακολουθεί να εκπλήσσει. Είναι ένα φυσικό υλικό που σε προσκαλεί να το διαχειριστείς πάντα με ελευθερία και όσο ασχολείσαι μαζί του, τόσο σε επιβραβεύει ανάλογα. πολύ φιλικό επίσης και σε συνεργασίες με άλλα υλικά.

"economy class - επιτραπέζιο φωτιστικό"

Προσωπικά, έχω επιλέξει να το επεξεργάζομαι σε ένα μεγάλο βαθμό με παραδοσιακές τεχνικές, επιδιώκοντας ωστόσο, ένα φρέσκο και αναπάντεχο αποτέλεσμα. Το στοίχημα με ένα υλικό που σου δίνει τόσες δυνατότητες, είναι να έχεις μια αίσθηση μέτρου και έντονο το συναίσθημα της συνομιλίας μαζί του. Πάντα έχει κάτι να σου πει σε σχέση με την πορεία της επεξεργασίας, αρκεί να είσαι ανοιχτός να το ακούσεις. Ξεκίνησα να σχεδιάζω επηρεασμένος αναπόφευκτα από τις διεθνείς τάσεις.

         "Κρεμάνταλα - you can ring my bell"*             "Κρεμάνταλα - αχ-βαχ-τραχ"*

(*συνσχεδιασμός με Γιάννη Πετράκη)

Σήμερα, μέσα από την πορεία μου στο χώρο, δεν καταλαβαίνω πλέον αυτή την λογική της "πορνογραφίας του ντιζάιν". Ο σχεδιαστής οφείλει να ρισκάρει. Να είναι συνεπής στην αισθητική και το όραμα του και όχι στις επιταγές του μάρκετινγκ αναπαράγοντας εκ του ασφαλούς τα είδη ειπωμένα. Οι σχεδιαστές στην Ελλάδα, αποτελούν έναν κλάδο που δεν είναι εξωστρεφής. Στο ευρύ κοινό μοιάζουν λίγο απόμακροι και είναι απαραίτητες συντονισμένες κινήσεις και οργανωμένη προσπάθεια για να επικοινωνήσουν μαζί του τις δράσεις, τις δημιουργίες και τα οράματα τους. Οράματα με πίστη και πάθος που μας γεμίζουν ελπίδα ενάντια στην παραδοξότητα της ελληνικής αγοράς, την έλλειψη θεσμικής και κρατικής αρωγής και την ομηρία της παρακαταθήκης.

"fyr -candle holders"

 

https://www.facebook.com/SpyrosDrakos