XYLO Eyewear... είναι παντού | Του Νικόλαου Τσάπογλου

«Μένουμε στην καρδιά του Αιγαίου, μεγαλώσαμε πλάι στα κύματα και μέσα στον ήλιο. Κι αυτό προσπαθούμε να περάσουμε μέσα στη σχεδιαστική μας γραμμή. Από τα ονόματα των γυαλιών μέχρι τα σχέδιά τους, τις γραφιστικές δημιουργίες και τις φωτογραφίες μας, επιθυμούμε να δώσουμε προς τα έξω το συναίσθημα που έχουμε μέσα μας για τον τόπο που ζούμε.»

Μοτίβα από το Πυργί της Χίου, εικόνες από τα σπίτια της Ερμούπολης, λιβάδια που λιάζονται στο φώς, από τα χωριά της Σύρου και το φωτεινό καλοκαιρινό γαλάζιο σε όλες τις εικόνες που μυρίζει Αιγαίο.. εικόνες που ενώνουν όλους μας.

«Στοιχεία από τη Σικελία, γραφές από τον αραβικό κόσμο, τυπογραφία από τη μεσογειακή Γαλλία και αραβουργήματα από τη Ν. Ισπανία, είναι μερικές από τις εικόνες που συναντώνται σε όλη την εικονοποίηση των ιδεών μας.»

«Γραμμές και φόρμες στους σκελετούς που θυμίζουν τις πτυχώσεις της θάλασσας, τους στιβαρούς κορμούς των πεύκων, τη ροή της άμμου στις χρυσές παραλίες της Μεσογείου και το δροσερό νυχτερινό αέρα των καλοκαιριών»

Να σας πω την αλήθεια δεν ξέρω τι ακριβώς με οδήγησε να ψάξω να βρω τους Xylo.

Ίσως το γεγονός, ότι ένα από τα σχέδια που είχα κάνει στα πρώτα μου βήματα, ως σχεδιαστής, ήταν ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου, ίσως γιατί ήθελα να μάθω γιατί τόσος ντόρος γύρω από αυτούς, ίσως το ότι τα σχέδια και η δουλειά τους μου αρέσανε τόσο πολύ, που ήθελα να τα δοκιμάσω, τι να πω, δεν ξέρω.

Τους παρακολουθώ από την γέννησή τους..

Μια ξαφνική, όμορφή ιδέα ενός πρωινού, ένας εξαιρετικός σχεδιασμός προϊόντων και ένα άψογο Branding είναι αρκετοί λόγοι για να σου κινήσουν την περιέργεια.

 

Με τον καιρό μέρα με την μέρα όλο και περισσότερα άρθρα όλο και περισσότερες παρουσιάσεις.

Φτάνοντας στην Σύρο αποφάσισα να τους βρω. Με βοήθησε η Ρίτα σε αυτό.

Δεν είχα προετοιμασμένες ερωτήσεις ή κάποιο «κασετοφωνάκι» να καταγράψω την συζήτηση. Λίγο με ενδιέφερε το success story που έβγαινε προς τα έξω. Το είχα διαβάσει σε άλλα sites και συνεντεύξεις.

Αυτό που πραγματικά ήθελα ήταν, να βρεθώ στο εργαστήριο, στην καρδιά της δημιουργίας.. να μυρίσω το ξύλο, να δω την διαδικασία, να μάθω για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, να γνωρίσω τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από αυτή την εκπληκτική προσπάθεια. Έτσι και έγινε. 

Συνάντησα τον Περικλή και την Ελένη στο σπίτι τους που είναι και το εργαστήριο τους. Νέοι, ωραίοι, πολύ φιλόξενοι και φιλικοί.

Στην κουβέντα κατάλαβα, ότι η προσπάθεια που κάνουν να κατασκευάζουν ξύλινα γυαλιά ηλίου είχε όλα τα κλασικά προβλήματα που έχει μια νέα επιχείρηση στην Ελλάδα. Το κράτος ανύπαρκτο, οι συντεχνίες να προσπαθούν να τους θάψουν, ένας πραγματικά σκληρός αγώνας επιβίωσης. 

Ωστόσο ο Περικλής και η Ελένη με την ομάδα τους, που πλαισιώνεται, εκτός των άλλων, και από τρία ακόμα παιδιά από το τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστήματος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καταφέρνουν μένοντας πεισματικά ενωμένοι στην αρχική τους ιδέα, με την υποστήριξη του κόσμου, να ξεπεράσουν σιγά σιγά όλες τις δυσκολίες. Γιατί τελικά η σύγχρονη Ελλάδα μπορεί και βρίσκει ξανά τα αντανακλαστικά της και σηκώνεται από τον καναπέ της, αρκεί να της δείξεις ότι προσπαθείς. 

 

Και ξέρεις κάτι.. είναι πολύ καλή και δημιουργική ομάδα, είναι τίμιοι. Το πάλεψαν και συνεχίζουν να το παλεύουν μόνοι τους. Δημιουργήσανε ίσως την πιο πετυχημένη καμπάνια crowfunding στην Ελλάδα, μέσω του Indiegogo, και με την βοήθεια του κόσμου συγκέντρωσαν το αρχικό κεφάλαιο που χρειάζονται, μέσα σε λίγες μέρες.. και πάλι,  για να καταφέρουν να κρατήσουν χαμηλά τις τιμές πώλησης των γυαλιών τους, δημιούργησαν e-shop, από το οποίο, χωρίς κανέναν έμπορο ή μεσάζοντα, πωλούν τα γυαλιά τους..

Ουσιαστικά κατασκεύασαν 4 βασικά μοντέλα γυαλιών, που αποτελούν και την collection του 2013 τα Blaze, Fly, Wave και Sand.

Από διαφορετικούς συνδυασμούς ξύλου - zebrawood, παλίσανδρος, αμερικάνικη καρυδιά, ελληνική καρυδιά, wenge, έβενος, σφένδαμος- τα οποία δημιουργούν 16 διαφορετικά σχέδια γυαλιών ηλίου.

Αυτή την στιγμή σχεδιάζουν άλλα 4 μοντέλα αλλά και γυαλιά οράσεως που θα προστεθούν στην Collection του 2014 (εγώ είδα μερικά - είναι το ίδιο εξαιρετικά - αλλά δεν αποκαλύπτω.)

Όταν έφυγα από το σπίτι - εργαστήριο των παιδιών ένιωσα ικανοποίηση. Δεν είναι προϊόντα στείρου marketing,  σκέφτηκα. Είναι μια εξαιρετική, αληθινή προσπάθεια νέων ανθρώπων με όνειρο στόχο και θέληση.

Μακριά από τα ελιτίστικα σαλόνια του Lifestyle η δημιουργία επαναπροσδιορίζει το Eλληνικό Design. Κάτι τέτοιο είχα χρόνια να δω.

Αξίζει την υποστήριξη όλων μας.

Δείτε το site...

Δείτε το Eshop

 

Νικόλαος Τσάπογλου

Designer