«ΘΕΡΟΣ» της Δανάη Γαβρίλη

Δίνοντας μία ευρύτερη έννοια στην ιστορία του design και μελετώντας την επαναλαμβανόμενη ροή των σχεδίων μέσα στο χρόνο, θα μπορούσα να πω ότι στο πλαίσιο του σχεδιασμού περιλαμβάνεται το κοινωνικό status της κάθε εποχής, η πολιτιστική εξέλιξη, τα οικονομικά και πολιτικά δεδομένα, η τεχνική κατάρτιση και τελικά η αισθητική.

Κάθε εποχή- περίοδος αντανακλά τα παραπάνω μέσα από το σχεδιασμό, την τέχνη και την αρχιτεκτονική ενώ μας αποδεικνύει ότι η οικονομική ευμάρεια είναι συνώνυμη της υπερβολής.

Παραδείγματα σχεδιασμού που ανακυκλώνεται ποικιλοτρόπως μέσα στα χρόνια είναι η ξύλινη καρέκλα του καφενείου με το κλασσικό πλέξιμο της ψάθας στο κάθισμα και η καρέκλα του θερινού σινεμά με τον μεταλλικό σκελετό τυλιγμένο με πλαστικό κορδόνι. Δύο αρχέτυπα με “αυστηρό”, λιτό σχεδιασμό και καθαρές γραμμές. Σήμα κατατεθέν της κουλτούρας μας αλλά και του καλοκαιριού.

Η σειρά “ΘΕΡΟΣ” σχεδιάστηκε με γνώμονα την εξέλιξη της Ελληνικής κουλτούρας, εστιάζοντας στην τελευταία 10ετία και στις αλλαγές που έχουμε υποστεί ως χώρα από τη χρονιά της “Υπερβολής” του 2004 έως τα σημερινά χρόνια της “Λιτότητας”.  Χρησιμοποιώντας σύγχρονο, εργονομικό σχεδιασμό και πληθώρα συνδυασμών με νέα και πρωτοποριακά υλικά, όπως οι ιμάντες ανύψωσης που αντέχουν στις καιρικές συνθήκες του καλοκαιριού και συγχρόνως δίνουν χρώμα και μοναδικότητα. Οι παραπάνω ιμάντες έχουν συγκεκριμένο χρώμα και φάρδος ανάλογα με τους τόνους που είναι κατασκευασμένοι να ανυψώνουν. Οι μαύρες γραμμές υποδηλώνουν τον αριθμό των τόνων αυτών.

“ΘΕΡΟΣ black”: Καρέκλα τραπεζαρίας. Σκελετός από λάμα αλουμινίου και ιμάντα (ζώνης ασφαλείας αυτοκινήτου).

“ΘΕΡΟΣ2” – “ΘΕΡΟΣ5”: Καρέκλα χαλάρωσης. Σκελετός από λάμα αλουμινίου, κάθισμα από ξύλο οξιάς και ιμάντας ανύψωσης σε πολλαπλές επιλογές χρωμάτων για τη πλάτη.

Δανάη Γαβρίλη

Αποφοίτησα από τον Ακτο ως Product / Industrial designer το 2009. To 2011 έκανα αίτηση για υποτροφία στο Domus Academy του Milano υποβάλλοντας την πτυχιακή μου εργασία, ενώ παράλληλα ξεκίνησα το Masrter μου στο Edinburgh College of Arts. Η υποτροφία ήρθε και έτσι μετά το πρώτο semester, τον Ιανουάριο του 2012, μετακόμισα στο Μιλάνο απ'όπου και τελικά αποφοίτησα με Master στο Product / Industrial Design.

Τον Ιανουάριο του 2013 επέστρεψα στην Ελλάδα, μιας και το "καμένο" έδαφος της Ελλάδας ενδείκνυται για νέες δημιουργίες αλλά και για τον επαναπροσδιορισμό του Ελληνικού design.