Μιλένα Δημητροκάλλη: Άγνωστες πτυχές του μυαλού… | Tης Άννας Τσαλάγκα

Η Μιλένα Δημητροκάλλη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971 και σπούδασε στο Λονδίνο Οικονομικά με μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων το 1997-2001 (Brunel University). Το 2011 παρακολούθησε ένα κύκλο μαθημάτων στη Φιλοσοφία του Νου από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης  (University of Oxford) και το 2013 ολοκλήρωσε πρόγραμμα εκμάθησης Σχεδίου & Ζωγραφικής με τη ζωγράφο Μαριέλα Κωνσταντινίδου.  Από το 2011 ασχολείται με την ζωγραφική. Σήμερα τη φιλοξενούμε στο The Mach|ne – Art Press !

‘’Beautiful People’’ 70X100cm

 

‘’Bright, Light and Right’’ 160X140cm

 

«Η τέχνη, σε διάφορες μορφές της, ήταν για μένα από παιδί ένας τρόπος έκφρασης.  Η ζωγραφική ιδιαίτερα ήταν πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου και θυμάμαι πόσο ωραία ένιωθα όταν ζωγράφιζα.  Οι οικονομικές σπουδές όμως θεωρούνταν ασφαλέστερη επιλογή κι έτσι αυτές ολοκλήρωσα.  Νομίζω ότι η απόφασή μου να ξαναβάλω τη ζωγραφική στη ζωή μου προέκυψε καθαρά από μία ανάγκη μου για καλλιτεχνική έκφραση αλλά ήταν και θέμα προσωπικής περιέργειας.  

 

‘’Change, Paradox and Humour’’ 100X100cm

 

Ξεκίνησα πριν από τρία χρόνια αρχικά ως αυτοδίδακτη, έχοντας περιορίσει άλλες επαγγελματικές μου υποχρεώσεις, και αργότερα παρακολούθησα και ολοκλήρωσα πρόγραμμα εκμάθησης σχεδίου και ζωγραφικής.  Από τότε, ζωγραφίζω καθημερινά συμμετέχοντας σε εκθέσεις και διαγωνισμούς ζωγραφικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 

 

‘’Fancy A Cocktail’’ 70X50cm

 

‘’Fascinated’’ 100X100cm

 

Προτιμώ  να σκέπτομαι τον εαυτό μου σαν μια παρορμητική καλλιτέχνιδα που τα έργα της εκφράζουν το δικό της ενδοσκοπικό ταξίδι προς την αρχέγονη και απλή γλώσσα της ψυχής.  Το μέσο γι’αυτό το ταξίδι αποτελούν οι αφηρημένες μορφές και οι διαφορετικές τεχνικές έτσι ώστε να αποδοθούν τα ανθρώπινα συναισθήματα.  Η έμπνευση και οι επιρροές μου συχνά πηγάζουν από τον θαυμασμό μου για το σύμπαν αλλά και από τη αγάπη μου για την γεωμετρία.

 

‘’Funky Squares’’ 70X50cm

 

Προτιμώ τα έργα μου να δημιουργούν χαρά, αισιοδοξία και ευφορία παρά αδιέξοδους προβληματισμούς.  Αυτό για μένα προσδιορίζει και το νόημα της ίδιας της ζωής.  Λειτουργώ καλύτερα στο φως παρά στο σκοτάδι γι’αυτό και συνειδητά επιλέγω να βλέπω με χιούμορ προς την αισιόδοξη πλευρά της ζωής.  Και αυτό ακριβώς ζωγραφίζω μέσα από ένα προσωπικό ημερολόγιο σκέψεων και συναισθημάτων. Τη στιγμή της λύτρωσης και το πέρασμα από το σκοτάδι στο φως. 

 

‘’Jazzy Lines’’ 50X70cm

 

‘’Jazzy Lines’’ 30X30cm

 

Μου αρέσει να ζωγραφίζω αυτό που νιώθω και όχι αυτό που βλέπω.  Πιστεύω ότι η αφηρημένη τέχνη δημιουργεί ένα όμορφο μυστήριο ανάμεσα στον δημιουργό και στο κοινό και μία πρόκληση για αποκρυπτογράφηση που τροφοδοτεί και τις δύο πλευρές.  Γίνεται ένα παιχνίδι χρωμάτων με βασικό άξονα το κυνήγι προς τις άγνωστες πτυχές του μυαλού.  Και κατά προέκταση της ζωής. 

 

‘’Love’’ 100X100cm

 

Δημιουργώ τα έργα μου κατευθείαν πάνω σε μεγάλου μεγέθους κυρίως καμβά, χωρίς προηγούμενο σχέδιο.  Δουλεύω πολλές ώρες καθημερινά και δεν εννοώ μόνο το κομμάτι της δημιουργίας ενός έργου.  Η τέχνη για να είναι εξελίξιμη πρέπει να γίνεται τρόπος ζωής.  Πίσω από το τελικό αποτέλεσμα υπάρχουν πολλές ώρες έρευνας, μελέτης, επισκέψεων σε εκθέσεις, συζητήσεων με ανθρώπους, συμμετοχών σε διαγωνισμούς, κ.α. 

 

‘’Romanticised’’ 70X50cm

Νιώθω πραγματικά πολύ τυχερή γιατί γεννήθηκα από δύο γονείς που πάντα με παρότρυναν να κυνηγάω τα όνειρά μου και να τολμάω στη ζωή γιατί αυτό έχει αξία.  Να ζούμε τη ζωή.  Όλοι μας έχουμε καθήκον απέναντι στα όνειρά μας.  Η ζωγραφική είναι για μένα ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα, με πολύ προσωπική δουλειά αλλά και με άμεσα αποτελέσματα χαράς και ικανοποίησης πέρα από κάθε προσδοκία».

 

‘’Semicircles’’ 100X100cm

 

‘’Simple Things’’ 100X100cm

 

ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ:

2014 – “ΕΚΠΛΗΞΗ 5/Special Edition”, Εικαστική εκδήλωση για την υποστήριξη των αστέγων της Αθήνας, ArtAZ Gallery, Αθήνα.

2014 – “I HeArt Caprice”, Ομαδική Έκθεση των 40 φιναλίστ του διαγωνισμού Caprice Παπαδοπούλου, M-Art Space Gallery, Αθήνα.

2014 – “Βόρειο Σέλας”, Ατομική Έκθεση, Χώρος Τέχνης Μελάνυθρος, Αθήνα.

2014 – “Παιδικά Χωριά SOS”, Ομαδική Έκθεση για την υποστήριξη των Παιδικών Χωριών SOS, M-Art Space Gallery, Αθήνα.

2013 – “Ενόραση - Εικαστικό Οδοιπορικό”, Διεθνής Ομαδική Έκθεση, Αίθουσα Τέχνης Ελληνογαλλικού Συνδέσμου, Αθήνα.

2013 – “BazArt 2013”, Ομαδική Έκθεση, M-Art Space Gallery, Αθήνα.

2013 – “Art vs Crisis”, Ομαδική Έκθεση, Αίθουσα Τέχνης Πόρτα, Αθήνα.

2013 – “The Story of the Creative”, Διεθνής Ομαδική Έκθεση, SeeMe Gallery, Νέα Υόρκη.

2013 – “Τροπική Γη”, Ομαδική Έκθεση, Art Zone 42 Gallery, Athens.

2013 – “Art-Athina 2013”, Διεθνής Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης, Αθήνα.

2013 – “Barcelona Showcase”, Διεθνής Ομαδική Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης, Βαρκελώνη.

2013 – “Διεθνής Ομαδική Έκθεση Αφηρημένης Τέχνης”, Light Space & Time Online Gallery, Μαϊάμι.

 

‘’Simplicity’’ 160X140cm

 

‘’Sunspots’’ 50X70cm

 

‘’The Seagulls’’ 160X140cm

 

Η Μιλένα Δημητροκάλλη αυτή την περίοδο εκθέτει έργα της στην ομαδική έκθεση ''Art vs Crisis'' στην Gallery Porta του εστιατορίου Kuzina (επιμέλεια: Δήμητρα Λιμνιάτη). Δείτε φωτογραφικό υλικό από την έκθεση στο ακόλουθο link: http://dlfineartsgallery.blogspot.gr/p/blog-page_23.html. Για περισσότερα έργα της  και για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.auroraborealis.gr

 

 

Εμείς δίνουμε ραντεβού και πάλι την επόμενη εβδομάδα..

«Με απασχολεί η αφήγηση της προσωπικής μου ιστορίας μέσω της γραφής, των μεγάλων σχημάτων, των τονικών διαβαθμίσεων και του πλασίματος των υλικών μου». Γιώργος Ανδρέας Φερέτος

 

Facebook Page: Άννα Τσαλάγκα-Εικαστικός.